icon

Je bozk v kostole počas svadby bežný?

5. aug 2024

Ahojte. Asi debilna otazka, ale chcem sa spýtať tých, čo sa vydávali v kostole - davali ste si tam aj bozk? Pretože všetko, čo mám známych a bola som aj na svadbe, nikde sa bozk nedáva. Trochu ma to sklamalo, ved to k tomu patrí, nie?
A ďalšia vec je, že sa mi nepáči, keď vás vyvádza von kňaz za ruky ako štipľavé deti.
To nemôžeme ísť s manželom ani sami ruka v ruke von z kostola?

maryetta
5. aug 2024

Jojooooj. Mna to absolutne trapit nemusi. Nema preco. To ja uz mam davno za sebou 😂😂😂 len hovorim resp pisem lebo sa v tom zjavne sama trosku stracas. Nic viac nic menej 😉

rusalinka
5. aug 2024

@mimixxxx áno, môže, keďže bozk nie je súčasťou obradu a bozkávať sa môžu kedykoľvek a kdekoľvek inde 🙂
V drvivej väčšine (a to som na sobášoch naozaj takmer každý týždeň) tam však ten bozk je.

autor
5. aug 2024

@maryetta nestrácam. zaujima ma preco niekde farár povolí bozk. a inde nie. stratená si tu asi len ty keď nevieš odpovedať k veci

drahomirrra
5. aug 2024

Vsade kde som bola si novomanzelia bozk dali. Knaz nevyvadza novych manzelov za ruky, ale ide bud pred nimi, alebo sa drzia stoly, cize symbolizuju jednotu, novu rodinu, autorka. Knaz je zastupcom Jezisa Krista, ktory ma byt na cele vasej novej rodiny, ak sa vydavas veriaca, toto by si mala vediet. Inak to vonkoncom nema zmysel ti vysvetlovat, si drza a arogantna v odpovediach. Vydaj sa teda kdesi v lese s vilovskym vencom na hlave a bars odtial s muzom aj odtancujte, nech ste coool. 🤠

maryetta
5. aug 2024

Lebo vsetko je o dohode. Pre niekoho je ok dat si bozk v kostole a iny povie ze budu mat “moznost´ dat si bozk vonku. Alebo potom niekde inde.
Tak ako so vsetkym 😉 kazdy je inac s tym stotozneny. A kedze v liturgickom slaveni ziaden bozk nefiguruje tak… to ani knaz “povolit” nemusi.

terezka1947
5. aug 2024

No ono je tu dobre rozbehnutá diskusia,či ten sobáš,resp.ci bude platný manželský súhlas.
Lebo ak nie je myslený vážne,iba naoko a neprikladá sa mu význam,tak je to celkom zaujímavé...

jamimo
5. aug 2024

@autorka...ak má farár problém s bozkom, tak zaspal v stredoveku. Väčšina má pred sobášom xy milovaní, súloží dávno za sebou a v kostole sa tvária, že- nie, nie... fujko 😄
Ja čo som bola na svadbách, bozk vždy bol. Ešte lepší vo videoklipe November rain od Guns n Roses. 😉

weleda123
5. aug 2024

Sestra sa vydávala v kostole pred pol rokom. Išla uličkou s ocinom, na bozk ich vyzval kňaz a von išla s už manželom 🙂

777januska777
5. aug 2024

Uvedom si autorka, ze dane obrady nevznikali dnes, su to stare obrady, menili sa trosku casom. A vtedy bozk nebol brani ako symbol skôr v dnešnej dobe ho berieme za nejaky symbol. Preto sa aj v liturgii priamo neprikazuje bozk, ale môžeš si ho tam vyžiadať. A tak isto držanie za štolu alebo prvé kroky sú doprevadzane kňazom, kvôli tomu, ze on je zástupca cirkvi (Boha). V rôznych kresťanských cirkvách máš tieto symbolické obrady, sú trošku upravené a každá ich ma inak, ale sú tam.

janulik2008
5. aug 2024

To s tym chodenim von z kostola podla mna je v tom nejaka symbolika. Aj moji rodicia to tak mali ale by ma zaujimalo ze aka symbolika v tom je ;) viete niekto?

h2
5. aug 2024

@maryetta Ja v tom rozdiel nevidím. Keď autorke je to jedno a jej mamu by to potešilo, tak je to v poriadku. Autorka nie je proti sobášu v kostole, že by musela kvôli mame prekonávať nejaký odpor, ktorý voči tomu kostolu má. Nemá. Len jej na tom až tak nezáleží.

h2
5. aug 2024

@terezka1947 A ty si zase kde zobrala, že manželský súhlas nebude vyslovený vážne, ale len na oko??? 🤦‍♀️

motylik21
5. aug 2024

Svadbu v kostole som mala pred 10 rokmi, aj spojenú s omšou.... Počas vyslovovania manželského sľubu sme (na návrh kňaza, s ktorým sme súhlasili, lebo sa nám to páčilo) stáli s manželom oproti sebe a držali sme sa navzájom oboma rukami a hľadeli si do očí.... Kňaz nás sám od seba vyzval, aby sme si dali novomanželský bozk, z kostola sme šli vedľa seba iba ja s manželom a držali sme sa pritom za ruky.... Kňaz vyšiel von z kostola až neskôr po nás

matkahelka
5. aug 2024

ja som teda nezazila sobas v kostole bez bozku a to som bola na milion svadbach. bozkaval sa kazdy, ci sobasiaci vyzval, ci nie. my sme sa s muzom bozkavali az 2x, pretoze si fotograf vtedy akural potreboval kychnut a neodfotil nas v tom okamihu. vedel, ze ja taky zaber chcem (mame ho zaramovany v spalni), tak poprosil, ci ten bozk mozeme zopakovat. pobozkali sme sa znova a do istoty aj dlhsie. tak sa hostia, vratane knaza aj zasmiali. z kostola sme isli drziac sa stoly, knaz nas neviedol ako soplave deti.

venusa85
5. aug 2024

My sme evanjelici,brat sa zenil v ev.a.v.kostole- 1.novomanzelsky bozk v kostole bol a u nás farar/ka nevyprevadza z kostola

petrofka
5. aug 2024

my sme si davali pred navliekanim obrucky aj bozk na obrúčku ako symbol ucty, vyzval nas k tomu knaz. A samozrejme aj bozk v kostole sme si dali a tiež nás vyzval kňaz. Von sme išli držiac sa štóly, čo mal okolo krku.

terezka1947
5. aug 2024

@h2 ono to právne nemusí byť celkom ok,ak sa ten súhlas nedáva vážne (nemá to nič spoločné s tým,že by ten súhlas nevravela vážne a nelubila toho človeka a nechcela s ním byť celý život)

rusalinka
5. aug 2024

@janulik2008 už to bolo napísané: A inac to nie je chytenie mladomanzelov za ruky ako DETI. Ale on vas chyta tak, ze drzi aj štólu a to je symbol, ze ste uzavreli sviatostne manzeltvo a mate kracat sviatostnym manzrlskym zivotom, kde je potvrdeny manzelsky trojuholnik - Boh +manzel + manzelka.

h2
5. aug 2024

@terezka1947 Ale ona sa chce vydávať, jej súhlas bude myslený vážne! Kde si zobrala, že nie?

rusalinka
5. aug 2024

@h2 pri svadbe v kostole (RKC) sa totižto okrem sľubu - beriem si ťa, sľubujem aj prisahá na kríž: "pred oltárom nášho Pána Ježiša Krista prisahám, že svoj manželský sľub dodržím"...
- ak niekto neverí, neuznáva to, čo RKC hlása, k čomu je prísaha? Ako vážne je myslená?
- je tam vôbec uvedomenie si toho, že je to prísaha pred Bohom?
- veria takíto mladomanželia, že sobáš v kostole je sviatosť, záväzok pred Bohom?
... preto sa tu objavia také myšlienky, že vlastne ten sobáš v kostole pre neveriaceho je len... ako to napísať, aby som nikoho neurazila - fraška? Nepochybujem o tom, že sa majú radi, že v danej chvíli vyslovujú svoje Áno naozaj a myslia ho naozaj - len proste, tu sa natíska otázka, či myslia aj na toto. Dovolím si povedať, že nie.

h2
5. aug 2024

@rusalinka Ja si dovolím povedať, že áno. Autorka bude mať svadbu v kostole, to znamená, že je spôsobilá ju mať. Čiže je pokrstená, má prvé sväté prijímanie a veľmi pravdepodobne aj birmovku. Jej mama je podľa všetkého silne veriaca, keďže chce, aby jej dcéra mala svadbu v kostole. Takže viedla k viere určite aj svoju dcéru. Teraz len preto, že tu autorka napísala, že chce svadbu v kostole kvôli mame, tu z nej niektoré robia priam satanistku, ktorá to robí proti svojej vôli a presvedčeniu, dokonca priam s úmyslom nejakej nečestnosti... Akože, netvárme sa, že všetci, ktorí mali svadbu v kostole, sú prikladní katolíci. Sama vieš, že to je blbosť.

reanda
5. aug 2024

tak podla spravnosti, cloveku ako ty, by ani sobas v kostole povoleny byt nemal.. sobasit 'pred bohom' sa mas z presvedcenia a nie niekomu pre radost.. a ked to robis v nejakej cirkvi, tak prijimas aj pravidla tej cirkvi.. inak je to len cirkus a ty, aj vsetci zucastneni, co vedia, preco to robis, ste len opice v cirkuse.. nejaky bozk ci vyvadzanie za ruky ako 'stiplave deti 😀 ' je detail oproti tomu..

reanda
5. aug 2024

@h2 silne pochybujem, ze je autorkina matka silno veriaca.. asi len silno pomylena - ako mimochodom velka vacsina katolikov.. ak by totizto bola naozaj veriaca (a pricetna), tak by nemohla od dcery ziadat taku hlupost, aby nieco ako svoj sobas urobila 'ako ona chce'

h2
5. aug 2024

Autorka, bolo ti to treba?! 😁 Vidíš, čo sa tu na teba znieslo? Choď za farárom, dohodni sa s ním. Nevidím dôvod, prečo by vám nevyhovel. A keď vás aj priamo nevyzve si ten bozk dať, dáte si ho bez vyzvania, keď si vymeníte obrúčky.

rusalinka
5. aug 2024

@h2 presne si to napísala a úplne súhlasím - a preto sa môžeme domnievať aj pri jej mame, že síce si vydupe svadbu svojej dcéry v kostole, ale ktohovie ako je aj ona na tom s vierou v skutočnosti. Smutné je, že áno, mnohí katolíci si myslia, že sú katolíci len preto, lebo chodia do kostola... ☹
Nebudem posudzovať... ale - podľa toho, ako autorka komunikuje, sa mi veľmi nezdá, že má nejaké osobné prežívanie viery. Veď aj sama mi to napísala, že svadbu v kostole chce len kvôli mame.
A je veľa takých, naozaj som na sobáši takmer každú sobotu a presne to vidím, keď je tam niekto preto, lebo to naozaj chce, vie čo robí a prečo to robí a keď je tam niekto len preto, lebo "je to pekné", lebo babka, lebo mama a mladým je to v podstate jedno.
A ja sa vtedy tak pýtam - prečo? Prečo si nestoja za svojím, prečo robia divadielko, keď im je to jedno, kde? Prečo sa mnohí pchajú do kostola, ale nie sú ochotní rešpektovať dané pravidlá obradu a vlastne sú zlí farári a cirkev celkovo, lebo im nevyjde v ústrety na požiadanie?
...Ako, veď nech si každý robí ako chce, zamyslieť sa však môžem 😀

h2
5. aug 2024

@reanda Naozaj nepoznáš nikoho, kto mal svadbu v kostole a odvtedy tam nebol? Alebo rodičov, ktorí sú veriaci a chcú, aby aj ich deti mali svadbu v kostole? Ty si katolíčka? A autorkinu mamu nazývaš pomýlenou a nepríčetnou, žiadajúcou od dcéry hlúposť? Lebo chce, aby jej dcéra "nežila v hriechu"? To je od teba kresťanské, takto sa vyjadrovať o jej matke?

reanda
5. aug 2024

@h2 ano, bohuzial, som vychovana ako katolicka a vidim do toho.. a asi aj trochu hlbsie, ako niekto, pre koho je sobas len pre mamin dobry pocit zarukou toho, ze dotycna teraz nebude 'zit v hriechu' .. to je tak povrchny a neda sa mi nenapisat hlupy pristup, ze sa fakt divim, ako to niekomu inteligentnemu nemoze dojst.. a mrzi ma, ze niekto takuto blbost povazuje za krestanstvo.. kristus, keby nebol cista laska, tak by sa aj v hrobe obratil (keby v nejakom bol) 😀

h2
5. aug 2024

@reanda Vieš, ale okrem silných veriacich sú aj "vlažní" veriaci. Veria v Boha, majú sviatosti, možno aj chcú tú vieru prežívať viac, ale proste to nevedia, nie sú dosť silní... Chcú mať svadbu v kostole, lebo veria, že tak to má byť, tak je to správne, aj keď to až tak neprežívajú. Sme rôzni ľudia na svete, nie je všetko len čierne, alebo biele. Keď už niekto nesedí každú nedeľu v kostole, lebo mu to až toľko nedáva, necíti v tom zmysel, hoci v Boha verí, tak taký človek nemôže mať podľa teba svadbu v kostole? Bolo by to podľa teba neúprimné, keby ju mal?

vorkola
5. aug 2024

No mne sa to zas az velmi paci,ked novomanzelov vyvadza knaz,.len to knazovi nepovedz,lebo by si ho urazila

colsami
5. aug 2024

@h2 pises ze "Vieš, ale okrem silných veriacich sú aj "vlažní" veriaci... Chcú mať svadbu v kostole, lebo veria, že tak to má byť, tak je to správne..."

Ale to je presne ten problem co Ti ostatne vysvetluju, ze tato osobka-autorka toto nechce 😁 robi to v kostole kvoli mame, a nie preto ze ona nevesta chce svadbu v kostole, len je vlazna a veri ze to tak ma byt 😁
Defacto sa z tychto veci celkom arogantnym sposobom vysmieva, miesto toho aby so zaujmom sa pytala a s pochopenim vysvetlenie prijala.
A ano, taketo sluby pred oltarom ked clovek nie je presvedceny o sviatosti ako takej a v kostole je skoro z donutenia, su potom otazne, ci su "platne" ;)
Ale uz to bolo vysvetlene takze kto chce, chape ako to bolo myslene. Nijako zle proti ludom co do kostola nechodia a su vlazni.
Ale to len taka vsuvka, zbytocne sa tu budete dotahovat, co pises o tych vlaznych suhlasim, ale tu autorka je (ako sama pise a priznava) iny pripad.