icon

Je možné v dnešnej dobe nasporiť na svadbu?

30. júl 2023

Ahojte, zaujima ma vasa skusenost.. sme mladi par, ja pracujem rok, partner 2 roky. Co sa tyka spolocneho zivota, pracu sme si obaja nasli vo vacsom meste, takze sme nemohli zostat byvat u rodicov na dedine. Zacali sme od nuly, mali sme náročné štúdium na VŠ takze mohli sme mat iba brigady, z coho sme si kupovali veci a zili pocas VS, odlozit sa nam nepodarilo nic a od rodicov sme ziadne peniaze na start do zivota nedostali.. co im samozrejme ani nezazlievame, sme dospeli a zodpovedni sami za seba. Mame spolocne byvanie, vieme si zabezpecit co potrebujeme, pomalicky davame dokopy nejaku nutnu financnu rezervu… pri tom, ako je vsetko drahe, je veľmi tazke odlozit si nejake peniazky.. bude trvat roky, kym ziskame ako taku postacujucu financnu rezervu, aby sme neboli uplne bez penazi.. A TERAZ, este stale nie sme pri tom, ze by sme na svadbu odlozili co i len cent.. velmi tuzim po krasnej svadbe, nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi.. vsade nam vsak vraveli, ze pri dnesnych cenach nie je mozne ist pod sumu 20 tisic.. ako je mozne taku sumu usporit??? a za relativne kratky cas? Lebo by som sa chcela vydavat mlada, nie ked mi bude tahat na 40ku.. ved to su niekoho celozivotne uspory…viem, ze casto sa hovori, ze sa to vrati na daroch, avsak nedokazem sa na to spoliehat… minule som uz rozmyslala nad pozickou.. potom som si povedala, ze kvoli tomu sa zadlzit neoplati.. uz rozmyslam, ze sa toho sna vzdam :( naozaj mi to nepride realne..

kati301
30. júl 2023

Vydávala som sa keď som mala 26, muz 28. Svadba stala cca 10tis, šetrili sme na ňu cca rok a pol mesačne po 400-500€. Mali sme svadbu v TT kraji, 62ludi dokopy. Nezarábali sme s mužom svety, každý cca 1000€ v čistom. Keď sa chce dá sa 🙂 odtrhali sme si od ust, áno jasne, ale stálo nám to zato 🙂 mali sme už byt na hypo, rodičia prispeli až po svadbe, každopádne sa nám všetko vrátilo. Ak je to tvoj sen, aj sen tvojho snúbenca, choďte do toho. Btw, okrem peňazí má svadbu sme nemali žiadnu inu finančnú rezervu, nič nasporené “kdyby neco”. To až po svadbe sme začali 🙂

simona92101
30. júl 2023

20 litrov za svadbu?🙈😮 neblazni.
My sme mali ledva 40 ludi,vsetko sme si platili sami, bol aj kvalitny fotograf,aj dobra restika,vyzdoba,saty,vysluzky a vyslo to cca 2500e.a na daroch sa nevratilo temer nic..takze s tym ratat nemozes ..ja by som do vdlkej svadby isto nesla,zbytocny humbuk a vyhodene peniaze

barbora19911
30. júl 2023

@simona92101 aj moja kamoška robili svadbu za 18 tisíc eur 🤦🤦🤦🤦🤦🤦 choré na hlavu 🤦🤦

autor
30. júl 2023

Ďakujem každému za odpovede, chcela by som však upresniť, že tych 20 tisic ako životne uspory som myslela čisto len ako hotovosť to znamena odložené niekde na ucte.. vlastne byvanie, auto a ine typy investicii do toho neratam, to riesime tiez ale zvlast (napriklad co som pisala vetu, ze vieme si zabezpecit co potrebujeme, tak tam patri aj vlastne byvanie ktore aktivne riesime a ide mimo klasickeho sporenia).

mandzula
30. júl 2023

@autor ja osobne velke svadby povazujem za uplne zbytocne vyhodene peniaze. Realne sa zamysli, s kolkymi z tych 70 - 90 ludi mas taky vztah, ze ti stoja za to, aby si si radsej dajme tomu nezariadila byt, pripadne sa v tejto dobe zadlzila.
Ak ti ide o sobas, pokojne sa mozete vziat aj hned, ak o veselicu, myslim, ze o par rokov, ked co-to nasetris, zistis, ze su v zivote aj dolezitejsie veci ako biele saty a predrazena tancovacka.

tiezjedna
30. júl 2023

príde mi dosť nelogické toto uvažovanie... buď začnem makať, aby som si mohla splniť sen, alebo uberiem z toho sna.

lucia7933
30. júl 2023

my sme mali svadbu tento mesiac, cca do 50 hosti, a vyslo nas to 16 000€ ale vratilo sa nam 10 000€ (necakali sme tolko😂, cize sme boli prijemne prekvapeny)

zmrzlinka2021
30. júl 2023

Načo Veľká svadba? Dôvod?

mandarinka555
30. júl 2023

@lucia7933 To ste jedli príborom vykladaným briliantami?

amelia89
30. júl 2023

my sme s muzom nasetrili 10000€, mali sme podla mna naozaj peknu svadbu, 70 hosti. Vratilo sa nam 11000.

hortenziaj
30. júl 2023

urcite by som si nebrala pozicku na svadbu , a ani nasetrene peniaze by som nedavala na svadbu, vzala by som sa o dvoch svedkoch alebo len male posedenie v restauracii pre najblizzsich. budete potrebovat peniazky uplne inde, na byvanie, na auto, na babo ak nahodou....nam platili rodicia, bola to lacna dvadba, 3 000 eur, bolo tam 60 ludi a nevratilo s anam to, ludia nedavaju atke velke dary

gabika0825
30. júl 2023

Veľa ľudí si na to berie úvery, dokonca ja nepoznám asi ani jediný manželský pár v okoli, ktorý by si na svadbu pôžičku nebral. Už aj pri menšej kapacite ľudí je to obrovská čiastka, pre mladých ľudí ktorí nemajú financie od rodiny, je to nemožné zaplatiť z vlastných prostriedkov.

daniela2202
30. júl 2023

Kašlala by som celú svadbu

bessie12
30. júl 2023

naposledy co som bola na svadbe, tak mladomanzelov to stalo okolo 20 000€
@mandarinka555

sense
30. júl 2023

@saxana000 tiež som bola na 2-3svadbach bez vysluzky a teda mne to ako lakomost tiež neprišla. A teda ani mi to žiadno inak nevadilo

sense
30. júl 2023

@pribinak žijem v zahraničí a tiež som bola na pár svadbách a žiadne vysluzky sme nedostali

pribinak
30. júl 2023

@sense ja nehovorím že v každej krajine to tak je, ale tam kde som bola ja, niečo ako vysluzka bolo

marryen
30. júl 2023

@amelia89 Ja len tak zo zvedavosti. To po koľko Vám priemerne dávali hostia dar, keď sa Vám nazbieralo 11000? 😲

katkami123
30. júl 2023

To ste ty aj tvoj priateľ z rodiny s 7-8 súrodencami, keď chceš mať svadbu s 70-90 ľuďmi? Nestačí ti najbližšia rodina či musí byť aj susedin otca koňa brat, ktorého stretneš 1x za 3 roky?

My sme si brali pôžičku na svadbu, nebola to horibilná suma, lebo do toho sme kupovali aj auto, už to je aj dávno pradavno splatené. Skôr by nám bolo trápne, aby nám ako dospelým ľuďom rodicia mali svadbu platiť, to je podľa mňa hanba.

katkami123
30. júl 2023

@pribinak
Súhlasím, v Anglicku si zas hostia sami platia všetko jedlo a pitie, objednávajú a vyberajú si sami, čo chcú, ale aj si to pri odchode zaplatia. Žiadne také, ze platí ženích a nevesta ako tu na SK.

bmolko
30. júl 2023

Som šťastná za svoju povahu...neznášam svadby, takže o mojej nikto dopredu nevedel - len dvaja svedkovia. Oznámenia len pre pár najbližších v minulom čase, požičané prstene, svedkovia moj brat a jeho sestra, šaty som si kupila nejaké saténové na dovolenke v Mangu, kvetinu na ceste na úrad. Aj priezvisko som si nechala svoje. Nastastie aj moje dcery tak zmyslaju, takze sa budu dufam vydavat niekde na plazi len so svedkami....V sucastnosti ked sa rozvadza kazdy treti par je kazde 1 Euro na svadbu vyhodene do luftu....

blabla22
30. júl 2023

@pribinak pripájam sa k @sense , ja som bola na svadbách v rôznych krajinách, všade bol len malý darček typu mini džem, mini olivový olej a podobne, určite žiadne krabice koláčov a fľaše vina, ani zďaleka 😀 dokonca samotných zákuskov bolo na svadbe minimum, ako dezert sa rátala torta a bolo..(aj v IT, DE..) a je to úplne ok🙂 mne príde ako vrcholná drzosť vyžadovať vyslúžku alebo čokoľvek, dokonca ako tu niekto napísal že by na svadbu bez vysluzky ani nešiel🙈 predsa pri svadbe je to o inom ako sa zadarmo s prepáčením nazrat a tlačiť sa este týždeň kolacmi ktoré musím povinne nafasovat (a áno, aj svadobný dar je o inom ako preplatenie týchto nákladov, takže to nie je tak že keď dáte dar, máte vysluzku v cene😀😀)

amelia89
30. júl 2023

@marryen rodkovia nam dali vyssi dar a je pravda ze sme mali vela zahranicnych hosti,ktori sa asi vymykaju slovenskemu priemeru,neviem nepamatam sa. Boli pary ktore nam dali 400-500€, niekto 200€ atd.

lamonita
31. júl 2023

Ja súhlasím s takmer všetkým, čo baby pisu. Ak sa ale pýtaš, ako usporiť... choďte do zdieľaneho byvania s iným párom. Ušetris na najme. Varte si navzajom, ziadna donaska ziadna restika. Daj si nižší paušál s veľa datami a odhlas internet. Na netflix zabudni. Zabudni na nechty, kozmetiku pedikúru kaderníčku spol. Žiadne masaže, fitko, plaváreň. Nechoď na dovolenku k moru a ani v rámci SR. Nepouzivaj parfum ani avivaz. Stopni nakupovanie oblecka... takto by som mohla ešte pokračovať... ale spýtam sa už teraz... toto vážne chceš kvôli 1 dnu?🤷‍♀️

bluka2
31. júl 2023

@blabla22 tak mne na svadbe v IT dali ako aj všetkým hosťom po svadbe nejaký kryštálový porcelán alebo ako sa to volá. V UK súhlasím, nebolo nič, aj malo jedla, iba veľa alkoholu 😀

barbie1981
31. júl 2023

@katkami123 to isté aj v Írsku, na začiatku je nejaké občerstvenie, alkohol ale potom si všetko platia hostia sami, výslužka žiadna.

kornelies
31. júl 2023

@saxana000 Pazravost? Zabalit 10 zakuskov je slusnost. Hostia nepridu s prazdnymi rukami, donesu torty, zakusky, kvety, dary/peniaze. Myslim, ze ked darujem mladomanzelom 500E, kytkcu v hodnote 60 E, tortu 100E maju mat tolko ucty a zabalit mi zakusky a flasu vina.

kornelies
31. júl 2023

@blabla22 Zalezi u koho si bola. Ja som bola na vela svadbach, ale mladomanzelia nemali hlboko do vrecka. 😉
Kazdu oslavu zabalim vysluzku a nikdo neprotestoval.

blabla22
31. júl 2023

@kornelies ale veď to je v poriadku, že ty zabalíš 🙂 na mojej svadbe bola tiež vysluzka, ale ani ma nenapadne to očakávať u iných - to je pointa čo som chcela povedať

katka0123
31. júl 2023

@kornelies je to o uhle pohladu. Na nasej svadbe sme davali vysluzky. Ale vlastne proti mojmu presvedceniu. V zahranici tento dicny zvyk nie je. Max do papiera zabalia kus svadobnej torty, alebo nieco malicke. Podla mna, je slovenska vysluzka ciste plytvanie. Polovica zakuskov skonci v kosi z roznych dovodov - polamane, dochytane, neskladovame v chlade, casto ani nie velmi chutne... hlavne aby ich bolo vela. Na co je to dobre?