icon

Je možné v dnešnej dobe nasporiť na svadbu?

30. júl 2023

Ahojte, zaujima ma vasa skusenost.. sme mladi par, ja pracujem rok, partner 2 roky. Co sa tyka spolocneho zivota, pracu sme si obaja nasli vo vacsom meste, takze sme nemohli zostat byvat u rodicov na dedine. Zacali sme od nuly, mali sme náročné štúdium na VŠ takze mohli sme mat iba brigady, z coho sme si kupovali veci a zili pocas VS, odlozit sa nam nepodarilo nic a od rodicov sme ziadne peniaze na start do zivota nedostali.. co im samozrejme ani nezazlievame, sme dospeli a zodpovedni sami za seba. Mame spolocne byvanie, vieme si zabezpecit co potrebujeme, pomalicky davame dokopy nejaku nutnu financnu rezervu… pri tom, ako je vsetko drahe, je veľmi tazke odlozit si nejake peniazky.. bude trvat roky, kym ziskame ako taku postacujucu financnu rezervu, aby sme neboli uplne bez penazi.. A TERAZ, este stale nie sme pri tom, ze by sme na svadbu odlozili co i len cent.. velmi tuzim po krasnej svadbe, nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi.. vsade nam vsak vraveli, ze pri dnesnych cenach nie je mozne ist pod sumu 20 tisic.. ako je mozne taku sumu usporit??? a za relativne kratky cas? Lebo by som sa chcela vydavat mlada, nie ked mi bude tahat na 40ku.. ved to su niekoho celozivotne uspory…viem, ze casto sa hovori, ze sa to vrati na daroch, avsak nedokazem sa na to spoliehat… minule som uz rozmyslala nad pozickou.. potom som si povedala, ze kvoli tomu sa zadlzit neoplati.. uz rozmyslam, ze sa toho sna vzdam :( naozaj mi to nepride realne..

oblecenie99
31. júl 2023

Rok 2018, Košice, ako som vtedy rátala, tak najoptimistickejší odhad bolo tých 100 eur na osobu. Na priestoroch a pohostení sme nešetrili, ale napr. fotografa som mala zadarmo (fotil nás človek z rodiny, profesionálny fotograf), šaty som mala bazarove, a pod. Šetrili sme cca rok, možno niečo viac....

katkami123
31. júl 2023

My v roku 2017, 57 hostí aj s deťmi, svadba v 5*hoteli, a svadba vyšla na 7 000€, mali sme všetko naozaj tip-top, jedna z tých luxusnejších svadieb, takže ak sa použije rozum, určite to nevyjde 20 000€.

autor
31. júl 2023

@katkami123 Tiež som si myslela, že je to možné, ale tohtoročné ceny sú výrazne vyššie už len v porovnaní s minulým rokom (cena energií, teda prenájom, cena jedla, občerstvenia, potom si aj fotograf/kameraman vypýta viac,…). Toto nám potvrdilo veľa párov aj organizátorov.

katkami123
31. júl 2023

My sme vtedy mali menu bravcova panenka 34€/hlava, neviem aké sú teraz ceny. Fotograf cca 700€, kameramana sme nemali, šaty z požičovne 400€, účes +make up 100€, DJ, zákusky cca 500€ ale tých bolo kvantum, do vysluzky som dávala 2 rady.

ropucha6
31. júl 2023

@kornelies podla mna tiez zbytocnost, 80% kolacov z takychto vysluziek u mna skoncilo v kosi, vina a ine alkoholy doteraz niekde v pivnici.
@autorka, no vsetko mat nemozes, povedz si, co je pre teba priorita, ci svadba ci rezerva ci ine a podla toho sa zariad.

andrejka2424
31. júl 2023

Keby som sa mohla rozhodnúť opäť, už by som nechcela klasickú svadbu. Radšej iba mini na úrade, alebo sa nechať zosobášiť niekde na dovolenke na nejakom romantickom mieste. Mali sme okolo 40 ľudí. Máme 10 rokov po svadbe a aspoň 8 rokov som tohto názoru, že bola to zbytočnosť a urobila by som to inak. S manželom, aj manželstvom som spokojná nadmieru. Teraz sme boli na dovolenke a kúsok od hotela bol taký malý ostrovček, kde sa sobáši. No kľudne by som do toho šla...dnes.

andrejka2424
31. júl 2023

Cameo sa volá a je to na Zakynthose...a takých aj krajších miest je milion, vždy mi to príde romantickejšie, ako v nejakej reštike sa pariť celú noc s celou famíliou. Nemám rada podobné akcie všeobecne.

andrejka2424
31. júl 2023

Do nejakých 2000 eur sa zmestíte aj a s all inc.,svadobnú cestou si užijete hneď po obrade a tí, čo vás majú radi vám dar dajú či hostina bude, alebo nie. Ber to prosím len ako môj pohľad, v žiadnom prípade ti svoj názor nevnucujem a plne chápem, keď niekto túži po veľkej svadbe so všetkým, čo k tomu patrí.

natalka13
31. júl 2023

@kornelies lakomci? Dnes uz sa krabicky nedavaju velmi. Prezitok.
Aj tak to nik doma uz neje.

natalka13
31. júl 2023

@pribinak davali v zahranici krabicu kolacov mydielka a lacne vino ako vysluzku? V ktorej krajine?

cucoriedkacucoriedka
31. júl 2023

Ja by sompozvala pár ludí...rodičov a svedkov...a obed v reštike...my sme pred 17 rokmi mali v Bojniciach na zámku..15 ľudí na obed a hotovo

cucoriedkacucoriedka
31. júl 2023

@andrejka2424 tak...aj podľa mňa a môjho manžela je svadba zbytočnosť...sobáš ..obed...a hotovo...nikdy som nechcela veľkú svadbu...ani som ju nemala...a najlepšie čo sme mohli urobiť

natalka13
31. júl 2023

Nemate vlastne byvanie a chces robit velku svadbu. Divna matematika. Byvanie by pre mna bola vec na prvom mieste.

keitlinka
31. júl 2023

My sme odmietli dať za jednu noc, ktorá zbehne lusknutím prsta také veľké peniaze... Mali sme 30 ľudí, svadba nás vyšla na 3tisíc so všetkým, pre nás bola dokonalá, a aj hostia na ňu doteraz spomínajú, že bola super! Za ušetrené peniaze, ktoré sme neminuli na svadbu, sme si kúpili auto 🙂

suefox64
31. júl 2023

Veľmi dôležitý je aj ,,štýl svadby''. Ak chceš niečo luxusnejšie, tak to výjde draho, ale dá sa spraviť veľmi pekná skromná svadba napr. v stajni, alebo ako dievčatá písali v školskej jedálni. Biele obrusy a svetielka spravia svoje. Všetko, čo sa dá si sprav hand-made. Kytica z lúčnych kvetov.... Šaty z druhej ruky a potom ich je dôležité aj ale predať, aby sa Ti časť vrátila, alebo keď-tak len požičať. Najviac stojí strava a ubytovanie, takže určite to sprav v mieste bydliska väčšiny hostí. Zo svadby si nepamätám ako vyzerala (naša vlastná torta a zákusky, stoly a podobné hlúposti), ale zábava. A takisto aj z ostatných svadieb. Takže to by mal byť tvoj jediný dôležitý bod. Všetko ostatné sú zbytočnosti, na ktorých nezáleží. Čo sa len dá hľadaj z druhej ruky (topánky, svetielka, stuhy...).

natalka13
31. júl 2023

@simona92101 2500eur? V ktorom roku? A v ktorej restauracii?

simona92101
31. júl 2023

@natalka13 4r dozadu,normalna restauracia s penzionom.zakusky sme si mohli priniest.

natalka13
31. júl 2023

@simona92101 ved daj nazov penzionu kde tak lacno varia aj nalievaju.
Fotograf hudba za par eur.
Mozno autorka vyuzije.

pribinak
31. júl 2023

@natalka13 bola som v USA. Dostali sme značkový koňak a krabičku cigár a coko bonbóny
Hodnota ďaleko že vysluzkami na Slovensku
Blbosti ako mydielka a lacné víno počúvam ďalej. Radšej o 2 koláče viac ako nejakú zbrndu

vevapeto
31. júl 2023

Prepáč, ale ste vysokoškolsky vzdelaní obaja a ty rozmýšľaš nad pôžičkou na svadbu?🙈🫣 Takýmto zmýšľaním budete mať celý život 💩
Na vašom mieste so svadbou počkám alebo urobte úplne komornú ( rodičia, súrodenci, starí rodičia a možno zopár hláv, čo chcem mat na svadbe).
Nevyžiadaná rada do života: zakrývaj sa perinou, na akú máš 😉

blabla22
31. júl 2023

@pribinak mna by zaujimalo, na kolkych svadbach si dostala vysluzku v hodnote niekolko stoviek usd/eur? Mne to pride skor ako vynimka (aj v usa, kde si hostia na party casto sami platia napoje a pod.) a neda sa podla mat toho ocakavania od inych svadieb. Alebo ano, da, ale je to mimo beznu realitu :D

dzejsik
31. júl 2023

tak ja neviem, sice pred 6 rokmi, ale pri stole bolo 65ludi, potom este prisli nejaky kamarati a aj so super DJ sme sa zmestili do 4700, stacilo kus zapojit aj rodinu, priatelov a tvorivost … viem ze teraz by uz jedlo vyslo viacej ale aj tak by to stalo o hooodne menej ako pises

pohladat kulturak alebo restiku prijatelnej ceny, kolace napiect v rodine, vysluzky zapojit kreativitu (my sme napr davali do vysluziek drobne cajove pecivo, ktore som si sama napiekla), vyzdobu sk si nevies dovolit si vymysli svojpomocne, saty z druhej ruky, DJ co to aj odmoderuje a idpadne ti starejsi, atd atd

pribinak
31. júl 2023

@blabla22 šibe ti? Čo si myslíš že chodím na svadby k milionárom? Že počítam hodnotu vysluzky? Toto som uviedla na margo toho že aj v zahraničí sa dáva “vysluzka” lebo nejaká kocka tvrdila že nikde inde len u nás

akbara77
31. júl 2023

Tak si zoberte úver a urobte svadbu...nechápem ľudí, ktorí robia svadby za 20 000, keď na to nemajú a ďalšia vec.... 1/3 sobášov konci rozvodom....to je štatistika. Prikryvam sa takou perinou, na akú mám.

cucoriedkacucoriedka
31. júl 2023

@akbara77 mne je fakt zle z toho keď čítam koľko kto investoval do svadby...najhoršie a najnepotrebnejsie vyhodené peniaze...celý život mám tento názor....a to som 17 rokov vydatá....

blabla22
31. júl 2023

@pribinak trochu by som brzdila v invektivach. ale ano, zdalo sa ze pocitas hodnotu vysluzky 🙂

natalka13
31. júl 2023

@pribinak USA, UK, Belgicko nikde ziadna vysluzka a uz vobec nie krabica kolacov.

pribinak
31. júl 2023

@natalka13 USA, Florida. Bola to dosť internacional wedding

pribinak
31. júl 2023

@blabla22 tak to sa sakra mýliš

blackcat8885
31. júl 2023

My sme mali 22 ľudí najbližšia rodina svadba stala 1400€ dostali sme okolo 1800 ako dary. Mne prišli výhodene peniaze dat tisíce na svadbu. Poznám ludi co dali za svadbu vela a o rok dva rozvod. Načo je to dobre? Aby sme sa ukázali alebo preto lebo vraj sa patrí pozvať celu širokú rodinu bratrancov sesternice s rodinami atď? Ja napr mam toto na salame aj moj muz preto sme neriešili veľkú svadbu. Ale tak každý nech robi ako chce. Ludia si robia aj dlhy kvôli svadbe....