icon

Je možné v dnešnej dobe nasporiť na svadbu?

30. júl 2023

Ahojte, zaujima ma vasa skusenost.. sme mladi par, ja pracujem rok, partner 2 roky. Co sa tyka spolocneho zivota, pracu sme si obaja nasli vo vacsom meste, takze sme nemohli zostat byvat u rodicov na dedine. Zacali sme od nuly, mali sme náročné štúdium na VŠ takze mohli sme mat iba brigady, z coho sme si kupovali veci a zili pocas VS, odlozit sa nam nepodarilo nic a od rodicov sme ziadne peniaze na start do zivota nedostali.. co im samozrejme ani nezazlievame, sme dospeli a zodpovedni sami za seba. Mame spolocne byvanie, vieme si zabezpecit co potrebujeme, pomalicky davame dokopy nejaku nutnu financnu rezervu… pri tom, ako je vsetko drahe, je veľmi tazke odlozit si nejake peniazky.. bude trvat roky, kym ziskame ako taku postacujucu financnu rezervu, aby sme neboli uplne bez penazi.. A TERAZ, este stale nie sme pri tom, ze by sme na svadbu odlozili co i len cent.. velmi tuzim po krasnej svadbe, nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi.. vsade nam vsak vraveli, ze pri dnesnych cenach nie je mozne ist pod sumu 20 tisic.. ako je mozne taku sumu usporit??? a za relativne kratky cas? Lebo by som sa chcela vydavat mlada, nie ked mi bude tahat na 40ku.. ved to su niekoho celozivotne uspory…viem, ze casto sa hovori, ze sa to vrati na daroch, avsak nedokazem sa na to spoliehat… minule som uz rozmyslala nad pozickou.. potom som si povedala, ze kvoli tomu sa zadlzit neoplati.. uz rozmyslam, ze sa toho sna vzdam :( naozaj mi to nepride realne..

maminkadeticiek
31. júl 2023

A naco?Mala som taku svadbu,uz by som nechcela a pri dnesnych cenach by skm sa na to fakt vyprdla a investovala peniaze ooovela rozumnejsie.Keby si mala dostayok penazi nepoviem,ale setrit zgrlosit peniaze len kvoli parade pre hosti?Nuz podla mna velmi zle rozmyslas.

cucoriedkacucoriedka
31. júl 2023

@blackcat8885 tlieskam👍

mimi3008
31. júl 2023

Viem, ze ceny sli hore, ale ozaj az tak? My sme sa brali pred 9 rokmi, mali sme takmer 90 ludi, svadba nas vysla necelych 6 tisic, uz aj so satami, oblekom a obruckami. Na to, ze sa ti to vrati na daroch, sa spoliehat neda. Nam sa vratilo adi 5 tisic, aj to 2500 nam dal manzelov ujo a 500 eur moja babka. Stacilo, ze by nam tieto 2 osoby nedali takyto obnos a dostali by sme 2000 na 6000 ovej svadbe. A dalsia vec, keby som sa chcela velmi vydavat a nemala by som na to, neodradilo by ma to od svadby, spravila by som ju v mensom, napr. 30 ludi. Pises, ze nemusi byt obrovska, ale tak okolo 70-90 ludi...tak nie je to mozno uplne obrovska svadba, ale ani mala. Po nasej svadbe s 87 ludmi som si povedala, ze to bolo zbytocne vela

penelope2066
31. júl 2023

Svadba z cca 70 ludmi určite nestojí 20000 🤦🏼‍♀️ Samozrejme závisí od miesta,kto pečie koláče,kde vyberieš šaty atď...My sme mali v roku 2020 a so všetkým stala cca 4500€ a to na nej bolo všetko čo sme chceli

hladamematku
31. júl 2023

Neuveriteľné!!!treba sa prikryvat takou perinou na akú máme..

katka0123
31. júl 2023

@andrejka2424 presne, sme na tom rovnako 🙂

katka0123
31. júl 2023

@maminkadeticiek presne. Je to najrychlejsie minutych niekolko tisic. v podtatae to cele trva cca 12 hodin. No na co? Pritom dolezitejsi je zivot po svadbe. Radsej dovolenku, investiciu do byvania a pod. Kludne aj obrad a maly obed. A ak nie je ani na to, aj opekacka na zahrade 🙂

portret7
31. júl 2023

Problem je, že po roku tvojej prace a 2 rokoch tvojho priateľa chcete bývanie, auto a 20k na úcte na svadbu😁 čo tak otvoriť oči a zacat triezvo uvažovať? Všetci chce všetko teraz hneď hneď hneď hneď. Každý ma iný štart do zivota. Treba sa zamerať na kariérny rast alebo podnikanie a aj príjmy budú väčšie😁

missdiva
31. júl 2023

@penelope2066 wau tak to si si vsetko asi musela vyrobit sama z veci bazaru. Nevravim, ze je na tom nieco zle, o to vynimocnejsie ked si vsetko pripravis podla seba len nie kazdy ma tolko casu.
Dalsia vec su naroky, ved len normalne potraviny (cize nie umele polske cokolady do kolacov) pre 70ludi na jedlo vyjdu polku tvojho budgetu.
Podla mna svadba pre 70ludi vie stat bez problemov 20tis.
Autorke: ja by som nikdy nechcela na svadbe tak vela ludi, ani zadarmo. Ale z toho co pises by som si na tvojom mieste asi tu pozicku vzala, ak je to tvoj sen cislo jedna a obaja mate dobru istu pracu. V najlepsom pripade sa vydavas len raz. Ja zas minam vela na cestovanie a zazitky su podla mna naj "investicia" (hoci to nie je rozumne), ked je pre teba tym zazitkom svadba tak preco nie.

stevvvka
31. júl 2023

My sme mali napriklad velku svadbu, viac ludi (80)a nie, neboli to tetky z 15 kolena. A to este zdaleka neboli vsetci ktorych som tam chcela mat. Ja som tam chcela mat viac ludi, aby moja rodina a kamarati oslavili so mnou ten den, tym padom som setrila na svojich satach - vysli ma s topankami komplet vsetko do 140eur. Setrila som na vyzdobe, mali sme iba kameramana, ktory nam spravil par fotiek, nie fotografa zvlast. A ine.

Takze da sa aj velka svadba za lacnejsie, ale treba si urcit priority a urobit kompromisy. Aj svadobne oznamenie si vies vytlacit na leskly papier sama alebo najst lacnejsiu verziu. Nikzo tvoje oznamenie nebude drzat roky na chladnicke, popozeraj na nete lacnejsie moznosti ak nechces sama. Pozicku len na svadbu si neber, ak uz, tak vziat hypo na byt a z tých penazi dolozit na svadbu, povedzme 3000. Taka suma sa da v pohode za rok splatiť. Nieco dostanete aj na daroch. ja si myslim, ze zakryvat sa tteba takou perinou, na aku mame, ale svadba je snom viacerych zien, ide len o keden den, ale ten jeden den pre nas znamena vrla, ked chceme byt ako princezné, takze hladaj sposob, ako sa da. Vela stastia

mon8060
31. júl 2023

Vidieť z príspevku že si ešte veľmi mladá, neskúsená..časom pochopíš že život je o niečom úplne inom ako vziať si pôžičku na to aby si mala na svadbe 70-90 hostí.btw to je obrovská svadba. Ale ak chces splácať takú sumu,je to na tebe...ale mysli na to že bývanie bude oveľa drahšie ako takáto svadba.

kulumulu123
31. júl 2023

Necitala som prispevky ale ak povazujes svadbu okolo 70-90ludi za mensiu tak je potom neviem...
Osobne si myslimbze ak tych 20tis nemas len tak na zvys a v podstate ti ani chybat nebudu tak dat tolme peniaze v podstate za kednu zurku ke uplna hovadina... A zadlzit sa tiez.. Mam znamu ktora si na krasnu rozpravkovu svadbu brala nemalu pozicku a splacala ju este 4roky po rozvode...
Podla mojho nazoru radsej by som tie peniaze investovala do niecoho hodnotnejsieho vlastne byvanie, cestovanie po svete, zazitky ktore navyblednu ani o 20 ci 30rokov....
Svadbu by som ja osobne riesila skromnejsie a ozaj si tie peniaze radsej usetrila a investovala do niecoho lepsieho.... Ale urob ako uznas za vhodne 😉

lily39
31. júl 2023

@andrejka2424 jeej zakynthos. Tam sme boli na svadobnej ceste,tyzden po svadbe a pozreli sme sa s muzom na seba-ze a sakraaa,mohli sme sa radsej tu vziat 🤦‍♀️😄

tetaandulkova
31. júl 2023

Taký je život, človek nemôže mať všetko čo by chcel. Ja som ako mladá tiež snívala o veľkej svadbe, kým som nezačala pracovať 😀 a k tomu ako bonus neznášam byť stredobodom pozornosti, tak sme mali svadbu na úrade len my a dvaja svedkovia. Šaty som mala z bazára za 20€, napiekla a navarila som doma, mali sme obed a hotovo. A tu nejde o peniaze pretože by sme si kľudne mohli dovoliť veľkú svadbu, ale nevidím dôvod prečo by sme ju mali mať, keď najdôležitejší ľudia v našich životoch by tam s nami už aj tak žiaľ nemohli byť...

85miska
31. júl 2023

My budeme mať svadbu tersz v septembri. 45 ľudí, skupina je duo takže nevezmú 700€ ako berú kde sú 5 a viac. Máme pohostenie v reštaurácii. Nie švédske stoly. Šaty mám biele spoločenské nie svadobné za 90€. Alergická som na zlato tak obrucky máme strieborné za 140€. Koláče 250€ Alko a nealko cca 300€. Oblek si kúpil už dávnejšie. Dokopy nás to vyjde cca 3000€. A je to na východnom Slovensku. Keď ste sa s partnerom presťahovali do veľkého mesta treba sa skúsiť vrátiť do rodnej dediny na svadbu. V obecných sálach s rýchlou rotou to bude lacnejšie ako v reštaurácii v meste.

andrejka2424
31. júl 2023

@lily39 a vieš že aj my?....len teda s odstupom 10 rokov sme si tam povedali,že by to tu malo svoje čaro 😊

17alexis
31. júl 2023

Kde chcete mať svadbu za 20 000€? Na svadbu ti treba hlavne peniaze na zálohy, na prstene a na šaty, zvyšok zaplatíte v podstate z darov. Samozrejme, ak hostia nie sú sociálne prípady. Len ak je náročné dvom VŠ vzdelaným ľuďom našetriť doslova pár eur na svadbu, neviem si predstaviť ako budete šetriť na hypotéku.

autor
31. júl 2023

Ďakujem každému za odpovede, naozaj mi to pomáha mať rozhľad - avšak rada by som ešte raz pripomenula tým, ktorí píšu o tom, že najprv riešiť bývanie, že budeme mať problém riešiť hypo a pod. - hypotéku už máme vyriešenú, bývanie už máme vlastné - toto je zahrnuté v tom, čo som písala, že sme si vedeli/vieme zabezpečiť veci, ktoré potrebujeme. Máme vlastné bývanie, 2 autá, máme ten “základ”. ☺️ Teraz riešime všeobecnú finančnú rezervu na prípady keby náhodou, o čom sa hovorí, že je potrebné mať odložených niekoľko tisíc v prípade straty zamestnania, choroby, nečakaných situácií a pod. Je to pre mňa priorita, nebola by som pokojná, ak by som tieto ťažko usporené peniaze dala na svadbu.. ale chápem, že všetko sa mať nedá…

17alexis
31. júl 2023

Tak ak máte vyriešené bývanie, tak tomu stresu nerozumiem. Svadba sa v podstate naozaj zaplatí sama, resp. ju zaplatia hostia. My sme mali na svadbe cez 80 hostí a z darov sa zaplatilo skoro všetko. A to sme mali aj kameramana s dronom, od ktorého ťa tu niekto odhováral. Po zaplatení všetkých nákladov nám ostalo "visieť" presne 1 500€, čo vôbec nie je zle.

alenka1986
31. júl 2023

Ja som mala 50 ludi, stalo nas to cca 5000 €. Ked si budete sporit 200€ mesacne, za 2 r mozes svadbovat 🤷 treba si urcit priority, co je pre teba na tvojom dni najdolezitejsie. 2 roky ujdu ako voda

kvietocek87
31. júl 2023

Vysluzka sa dáva a tým sa revansuju mladomanželia za dary a sa to aj patrí.Kedze svadobčania donesú torty alebo zákusky, pálenky a keď nie dáva sa viac peňazí, alebo dar.U muža dokonca si donesú výslužku aj pre kolegov do práce, buď škatuľu koláčov, alebo celú tortu a samozrejme ako u chlapov fľašu pálenky.A robia si také posedenie.By ma hanba slahala keby som nedala hosťom aspon výslužku.A ešte obzvlášť keď ako človek vie zo skúseností, že na svadbe tie zákusky dokopy nikto neje, keďže sa je jedlo a samozrejme sa pije.Cloveku to tam ani nechutí ale naposledy, keď sme dostali výslužku tak sa na druhý den zjedla, nič z nej neostalo a nebolo to 10 koláčov,ale taká stredná škatuľa plná

blackcat8885
31. júl 2023

Naše obrúčky stali 25€ 😄 chirurg oceľ keďže muž vedel že ju nosiť nebude aj tak a ja si na šperky nepotrpim objednali sme z netu za 25€ a dobre sme urobili. Pred rokom na splave rieky som spadla do vody a obrúčku som stratila. Moje šaty stali 55€ biele dlhé hore čipka kúpené u vietnamca 4dni po svadbe som ich za 55 predala . Muž oblek 70€. Hostina od 16tej do polnoci 22ludi 600€ v roku 2018.zakusky stali vtedy cca 120€ moje topánky 10€(po svadbe predané za 5). Make up vlasy spolu 30€ ale tá slečna poznala môjho muža tak a bola vtedy skôr začínajúca vizážistka preto taka cena. Atd atd. Fotografie Zadarmo mame keďže moj muz je profesionálny fotograf s jeho foťákom nás fotila švagriná 🙂. Tiež muž robil oznámenia pozvánky atd

cimage
31. júl 2023

Ja som ako mlada tiez snivala o klasickej svadbe, ale nakoniec sme mali uzasnu dovolenkovu svadbu a vobec nelutujem. Bolo to naozaj super, bolo to bolo cele len o nas. Vela kamosov, ale aj rodina boli za, ze tiez by si to tak poriesili keby mali este raz robit svadbu. Ale nie je to pre kazdeho, niekto chce mat rodinu a kamaratov pri tom. O financie neislo, kedze sme obaja pracovali v zahranici.

kvietocek87
31. júl 2023

@natalka13 ale dávajú sa vysluzky

proximaa
31. júl 2023

Vtipne, ako vela ludi tu namiesto nejakej rady radsej napise, preco je tvoj sen blbost..

vler
31. júl 2023

@proximaa pisu preto lebo uz maju nieco odzite a spatne sa uz na urcite veci pozeraju s nadhladom. Autorka vravi ze su mlady par

proximaa
31. júl 2023

@vler je tu vela peknych prispevkov o tom, ako sa to da. Ja skor nerozumiem tomu, preco niekomu pisat, ze uz v principe je velka svadba nezmysel

penelope2066
Autor odpoveď zmazal
penelope2066
31. júl 2023

@missdiva
nic som si sama nevyrabala 😁 Za 1 niesom umelecká ani kreatívna duša a nebaví ma to a za 2 som na to nemala čas.Vsetko som objednávala,stačilo preluskat internet.Domace kolace mi piekla suseda cukrárka, pagáče v pekárni.Ostatne čo sa týka jedla zabezpečil podnik kde sme mali prenajatú sálu.A mala som všetko som chcela na svadbe mať (drevený kríž,pierka pre chlapov,svadobné náramky pre ženy, obrúčky, svadobna kniha prianí,atď...)

penelope2066
31. júl 2023

@missdiva a nie,nemala som ani umelé polske čokolády 🤣