icon

Je neslušné odmietnuť ísť za krstného rodiča?

29. sep 2021

Je veľmi neslušné odmietnuť ísť za krstného rodiča dieťaťu z blízkej rodiny?

janetinka27
29. sep 2021

zavisi od tych okolnosti. ak je to v predstihu, odmietnut moze, lebo budu mat cas si najst niekoho ineho. ale to by som urobila naozaj iba pri vaznych dovodoch. pri "nevaznych" dovodoch by som to urcite neodmietla. lebo sa moze narusit medzi nimi vztah uz do konca zivota

autor
29. sep 2021

Manžel by tento záväzok chcel odmietnuť, pretože dieťatko chce viesť k viere a plniť si svoje povinnosti krstného otca najlepšie ako vie, lenže sa začali posledné mesiace objavovať narážky a očakávania, že byť krsným rodičom je len o financiách. Najskôr že predsa aj ja budem krstná, len nie oficiálna, ale budem si musieť plniť povinnosti, taktiež manžel ich tety. Čo by sa dalo pochopiť aj v dobrom, lenže potom začali názory že malé treba brať na prázdniny k jedným aj druhým krstným, rovnakým dielom ich budeme musieť strážiť a pomáhať s nimi, čo už začalo muža tankovať, lebo nemá rád keď mu niekto rozkazuje a nie je si vedomý, že toto by bolo povinnosťou krstného rodiča, ale prekusol by to. Potom však začalo riešenie darov a predbiehanie sa, že kto dá viac bude lepším krstným rodičom, narážky že ,,druhí krstní” dali viac ako my už počas tehotenstva, tak že my budeme ,,tí horší” čo sa zle budú starať. Byť krstným rodičom je pocta, ale dieťatku by takto neboli vštepované správne hodnoty, s ktorými muž súhlasí, avšak nechcem aby zostal kvôli tomu rozhádaný s vlastnou sestrou.

taga
29. sep 2021

Tak si treba normalne otvorit pusu a povedat: je mi ctou byt krstnym vasmu dietatu, viest ho k Bohu, vstepovat mu hodnoty dobra, lasky, skromnosti. Nepredstavujem si to ako financovanie vasich poziadaviek, ale pomahanie dietatu na ceste k Bohu. A jeho dary, ani peniaze nezaujimaju..

deti95060810
29. sep 2021

@elviku11 bežne sa robí že z rodiny je len jeden krstný a druhý je z druhej strany...napr. krstná je sestra manžela a krstný brat manželky.... Nemusí byť za krstných manželský pár.

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
29. sep 2021

@taga švagriná aby sa urazila na smrť a pochopila by to tak, že je lakomý na jej dieťa a iba sa vyhovára, sama nechodí do kostola a kresťanské hodnoty jej nič nehovoria, malé chcú pokrstiť pretože sa to patrí a je to pekné, preto on sám vie že takýto rozhovor nemá zmysel, lebo začne na neho útočiť aby jej ,,netlačil náboženské somariny do hlavy”.

loginexistuje
29. sep 2021

no neviem ako dieta neni na svete a riesi sa unkoho bude kolko na prazdninach a kto sa kolko bude venovat ?
ked sa dieta narodi budete radi ked vam ho da popestovat na par minut a nie na prazdniny vychovavaju v prvom rade rodicia neviem si ani predstavit ze dieta vychovava krstny k comukolvek pokial rodicia ziju
a co sa tyka darov dam co uznam za vhodne a hotovo ak to bude obrazkova biblia ku krstu a dvadsay eur do perinky tak to bude tolko a hotovo
ak ale nechce muz byt krstnym nech to proste odmietne a povie ze sa mu nepaci ako k tomu pristupuji ale teda mam dojem ze mate skreslene predstavy onfungovani krstnych vo vasej rodine (myslim tu sirsiu
mam tri krstne deti (sestrine a ja som krstna im ale teda nechapem tento pristup

deti95060810
29. sep 2021

autorka... prepáč ale to je celé pomýlené u vás s tým pomáhaním a s darmi...úloha krstných je niečo úplne iné...😉

autor
29. sep 2021

@deti95060810 sme si toho obaja vedomí, keď sa to vyjavilo, že prečo vlastne chcú krstiť, tak muž začal rozmýšľať, ako to odmietnuť, ale na druhej strane je mu to veľmi ľúto, lebo krstým otcom byť chce.

h2
29. sep 2021

Na rozdiel od mnohých ostatných, ja si nemyslím, že je neslušné odmietnuť. Ale ako som čítala ďalej, je neslušné sľúbiť sa, oni s tým rátajú a potom to zrušiť.

jana_eyre_2
29. sep 2021

Vraj je a preto som neodmietla (resp.moj muž lebo len on ma všetky sviatosti, ja som ako nekrstena osoba len krstný svedok).. bohuzial kamarátka ktorej synom sme krstni rodičia sa s nami prestala vídať, baviť.. takze sme síce nič neodmietli, ale čo z toho keď chalanov aj tak nevidam.. mrzí ma to hoci nie som kresťan..

nafka0483
29. sep 2021

Tak v tomto pripade chapem to, ze to chce odmietnut. Na druhej strane - vztahy sa pokazia a ohovarat ho budu. Ak to prijme a bude davat dary a pod. podla svojho uvazenia, tak zas o budu ohovarat, takze neviem co je mensie zlo, alebo teda ktoru situaciu si manzel vyberie radsej.

janetinka27
29. sep 2021

je to jej brat, mal by sa pokusit jej to povedat. a ked nepomoze prvy raz, povedat jej to trebars aj pred ich rodicmi. treba jej povedat, ze krstnym byt chce a aj bude, ale bude dietatu krstny rodic a ujo/stryko, ale nie sluha. nech sa uz ona zariadi a mozno nebude treba odmietat, mozno si to rozmysli ona sama a najde si niekoho ineho.
byt krstnym moze a zbytok sa uz potom utrasie, ci sa urazi pre odmietnutie alebo sa urazi pre nedostatok darov, je jedno

zuzanka.zuzu
29. sep 2021

ak su iba toto dovody tak by som neodmietla, po prve kvoli dietatu, po druhe kvoli tom ze sestra, po tretie uz som sa slubila, ale ty si uplne ocividne presvedcena, ty si sa sem neprisla poradit ale pred sebou vyvinit 🙂 definitivne pokazis vztahy v rodine, tvoj muz sa bude trapit, ak toto chces tak nebudes mat problem to docielit, argumentacne pripravena uz si 😀

autor
29. sep 2021

@zuzanka.zuzu akože haló, on má byť krstný a nie ja, tak aké kazenie vzťahov v rodine a moja vina, on chce odmietnuť, ja som ho zastavila aby to raz neľutoval, chcela som sa poradiť, ale ja som zlá, žasnem z tohto MK.

nevenka
29. sep 2021

@nafka0483 aj u nas to mame tak, nasim 3 detom je krstna mama moja sestra a krstneho maju muzovho brata - chlapci a druheho brata ma dcerka. A svagrovci napriklad nevolali za krstneho ani jedneho brata, ale dali bratranca. Moj muz je krstny bratovmu synovi a ja nie som, ale krstna je jeho manzelke sestra.
Mne prave pride divne, ze by mali byt krstni manzelia. Podla mna je to pekne, ze ma z jednej a z druhej strany krstnych 🤔...Preco by som ja mala davat za krstnu svagrinu, ked mozem dat sestru? A este k tomu, ked sme krstili prve dieta, svagrina este len chodila s muzovym bratom, neboli este manzelia. A ked sa napriklad rozvedu? Viem, ze nemalo by sa, v krestanskych manzelstvach, ale co ak...? Tak stale bude svagrina krstna a mozno sa ani nebudem s nou stretavat,...tak podla mna je lepsie dat si surodenca, sesternicu, bratranca...

elviku11
29. sep 2021

tak nech je krstnym otcom, ale podla svojho svedomia. Nemusi skakat s tymi darmi tak ako oni piskaju. Casom sa to aj tak utrasie, budu mat ine starosti...
Aspon im bude dobrym prikladom aky ma byt krstny otec 🙂

tu mas clanok o tom co je a nie je ulohou krstneho otca, mozes im to dat precitat:
https://zastolom.sk/kym-ma-byt-krstny-rodic-pre...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
nevenka
29. sep 2021

Aha, autorka, teraz to citam. Tak v tomto pripade ok, len zo zaciatku som myslela, ze Ti len vadi, ze nevolali aj Teba. Lebo tie prve prispevky neboli jasne.
U nas je bezne, ze sa davaju za krstnych surodenci, nie takto manzelia.
Ale pokial Tvoj muz chce viest dieta k viere a svagrina sa takto vyjadrila, tak fakt radsej tym krstnym nebyt, ked je to takto. Akoze strasne smutne cele ☹...

nevenka
29. sep 2021

@nevenka alebo teda krstnym byt, ale podla spravnosti a prijat na seba ten "KRIZ" a modlit sa za to dieta a aj sestru. To by bolo este lepsie. Ale otazka je, ci to ustojite?

didi2102
29. sep 2021

Tu bude zle tak či tak,ak bude krstny a náhodou ponarodeni ich požiadavky budú stále vysoké,vy ich nebudete plniť tak budú komentovať ohovárať, ak odmietne zase bude ten zlý ... Ja by som neodmietla ale robila si po svojom,keď by niekedy bola narážka na niečo ohľadom darov,povedala by som aby sa naštudovali čo znamená byť krsny rodič , ak to však nevie/alebo neviete spolu prekusnut tak čím skôr že nie lebo krstny rodič je duchovné postavenie dajme tomu a oni tak nežiju alebo čo, proste sa priprav aj tak bude zle 🙆

hlubik
29. sep 2021

niekde sa to tak robi že volaju jedného z jednej strany a druhého krstneho z druhej. Možno bude len tvoj manzel krstny

elizabet173
29. sep 2021

vo vašom prípade by som s úplne kľudným svedomím odmietla. Dôvod udávať nemusíš. Vzťahy aj tak nie sú nejaké hviezdne, takže je to aj taj jedno a ak chápu poslanie krstných rodičov tak, ako to prezentujú, tak nie je o čom.

thoughtfulweirdo
29. sep 2021

Zas polovica nevie čítať 🤦😂 autorka nič nepíše o sebe, jej manžel chce odmietnuť úlohu krstného otca.

Čo sa týka odmietnutia ako takého, za mňa je to normálne, nie každý si napríklad trúfa alebo má chuť viesť dieťa k viere. Ja by som takúto ponuku od veriacej rodiny, kde krst nie je len na parádu, takisto odmietla, lebo by som dieťa k viere viesť nevedela. Alebo opačný prípad a to vy aj aktuálne riešite, keď je záujem viesť dieťa k viere, ale rodičia si krstného predstavujú ako chodiacu peňaženku. Ja by som to neodmietla, ale zároveň by som si úlohy krstného rodiča plnila v tej miere, ako ich ja považujem za vhodné, dieťaťu by som venovala svoj čas, nie peniaze, snažila by som sa byť dobrým vzorom a keby sa za to chcela sestra ofučať, no nech sa páči. Ona bude za kravu.

derdia
29. sep 2021

Nie nie je. Je to dolezita uloha a ak nechces tak normalne vysvetli preco. A bodka. Mna tiez odmietla kamaratka lebo jej mazel bol proti. S nim som sa az tak nepoznala. A co. Kamosky sme doteraz. A dokonca aj dalsi ma odmietli. A s nimi sa uz nekontaktujem. PredtM sme boli sice kamosi ale nie az taki velki. Takze to tiez chapem😂👍

0silvia0
29. sep 2021

Ja by som narovinu odmietla s tym, ze nie som schopna upokojit ich predstavy krstneho rodica a nechcem sa az takto bytostne podielat na starostlivosti o synovca/neter. Ze jednoducho si na to netrufam, je to nad moje sily a preto by som tuto ulohu rad prenechal niekomu vhodnejsiemu.

marca12
29. sep 2021

Zazila som pripad,kedy brat bratovi na poslednu chvilu odmietol ist za krstneho. Z mojho pohladu to bolo prizemne riesenie. Dieta nemoze za ich spory. No na druhej strane,ak je predpoklad,ze sa budete neznasat a nestretavat,je vhodne,aby si nasli krstneho,s ktorym budu mat dobre vztahy.
Lebo naco je dietatu tsky krstny,ktory s nim ani nebude v kontakte.

zuzanka.zuzu
29. sep 2021

autorka - akoze halo (btw uzasna forma komunikacie 🙄 ) ja som pochopila ze ma byt tvoj muz, ze je to sestra tvojho muza, pisala som co by som robila ja a ano, z tvojich slov mam pocit ze ty nemas o svagrinej dobru mienku... nebud prchka, citaj poriadne. ale urob si co chces, uz vela neviest nastrbilo vztahy medzi bratom-sestrou, nebudete prvi 😉 ja som si az doteraz myslela ze krst ma byt o dietati a nie o vybavovavi si uctov akoze halo 🙊

janulabb
29. sep 2021

Neodmieta sa to, hlavne ak už raz súhlasil. Sestra môjho muža odmietla byť krstnou nášmu synovi, muž jej to dodnes neodpustil. Je to už 9 rokov, naše deti ani nevedia, že majú tetu.... ☹

vsetkounas
29. sep 2021

Ako ja som tiež povedala nie keď je dôvod a tiež to bolo podobné že jeden krstný rodič s jednej druhý s druhej čo sa mne osobne nepáči .Moja dcérka má iba krstnu a keď sa raz vydá bude krstný tak to berie ona tak to beriem aj keďže v čase krstu ešte krstného nemala buď raz bude ak sa vydá alebo nebude .Takže v tomto ťa chápem a podľa mňa je horšie ísť za krstného proti svojmu presvedčeniu lebo sa to nepatrí proste keď sa nato necítim poviem nie .