icon

Kauza s tortou

12. júl 2025

Ahojte. Príde vám normálne keď návšteva príde zagratulovať k narodeninam, ako darček donesie vlastnoručne upečenú tortu a dcéra oslávenkyne ju celú bez toho, ze by komukoľvek ponúkla, strčí do chladničky s tým, že ved mame kupene zákusky z cukrárne? Nikto ju v ten deň neochutnal. Bola to jednoduchá torta, ale aj tak. Ja by som sa na mieste tej návštevy urazila.

lucia147852
13. júl 2025

Dostali to ako dar, mohli s tým robiť čo chceli. Ja ich absolútne chápem. Mne jedna osoba doniesla na svadbu ňou napecene zákusky, lebo jej dospelý syn ma celiakiu. Pritom som mala zakusky špeciálne napecene z kvalitných surovýn aj pre bezlepkacov, ktoré boli chutne, krásne a čerstvé. Určite by som nedala hento na stôl, len preto že to doniesla. Nikto si to neprosil, nemala to nosiť.

luteam
13. júl 2025

@anonym_autor vhodne nevhodne, podla mna je to cudne, ked uz dostanem tortu ani ju neponiknut a strcit do chladnicky. Urcite by som ju nakrajala a keby sa nezjedlo zabalila ludom domov alebo ak by sa nezjedli kolace zabalila by som tie 🤷‍♀️

janamoto78
Autor odpoveď zmazal
janamoto78
13. júl 2025

@anonym_autor bolo by mi srdečne jedno, čo si oslávenec so SVOJIM darom urobí.

janamoto78
13. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar preboha 🙈 to vážne? Mne by bolo trápne na mieste nevesty za teba až tak, že by som ti ju vrátila celú..

anonym_2698a6
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
13. júl 2025
@prasiatko30

@eviq presne to je take chrstnutie do tvare hostitelke - to co pripravujes nie je chutne ja si donesiem pre seba😅

@prasiatko30 presne si to napisala, pohrdli hostitelkou a este sa aj oduvaju.
@autorka Ty sa tiez nevies spravat, preco si sa neponukla zakuskom a aj tak jej zakusok ohovaras? Preco myslis, ze Tvoja torta bola lepsia? Mozno im vase torty jednoducho nechutia. Ak si mala chut na Tvoju tortu, mohla si ju doma zjest a nestrapnovat sa tu ohovaranim niecoho, co si ani neochutnala.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
unicornlady
13. júl 2025

@0silvia0 Mne tiež nechutia torty. Jedine, že by som si ju sama upiekla a dala tam presne to, čo chcem.
Ak by mi niekto priniesol tortu, tak by som si pomyslela, že kde mám darček?
(nie že by darček priamo musel byť, ale torta môže byť ako darček, ak je to dohodnuté, nie že niekto ju sám od seba urobí a čaká pochvalu. Možno ani nečakal pochvalu, to len tuna autorka sa nahnevala, lebo asi chcela z tej torty)

Torta by ma nepotešila. Ale tiež by som sa jej chcela zbaviť a rozkrájala by som ju, porozdávala.

anonym_d504fd
13. júl 2025

Kazdy si svoju snahu ceni. Aj ten co tie kolace kupi to berie ako snahu. Mozno piect nevie a je to maximum co vie urobitt. A pokial nebolo dohodnute ze niekto ma upiect a priniest tortu tak halo… ja ked robim oslavu, ja som hostitel, tak ja rozhodnem co sa bude jest. Neviem co je na tom nepochopitelne.

mischy00
13. júl 2025

Oslavenec sa rozhodol urobiť oslavu bez torty, kúpil zákusky. Mozno práve preto, ze nie každí chce tortu, jednu chuť ale aby si zobral zákusok, aký má rád.
Darček je Darček, nech si s nim robí co chce, možno si povedala, super...vezmem zajtra do práce. Na stole predsa bolo dostatok jedla, nesedeli hostia na sucho.
Alebo len zabudla, ze je v chladničke. Celkovo nechápem tejto teme🫣

evcagabi
13. júl 2025

Vedla je napriklad tema - Marlenka - keby mne niekto upiekol marlenku, nedelim sa ani za nic. V chladnicke by si na mna pockala 😅😅😅

mooonika1975
13. júl 2025

Tá , čo priniesla tortu, mala povedať a teraz poďme ochutnať tu moju. Neviem aké máte oslavy, ale keď pozývam na oslavu niekoho , tak je to niekto koho mám rada, a preto aj on aj ja , si môžeme povedať čo chceme. Ale napríklad môj muž je vychovávany hrozne a neosobne a ten ani matke nič nepovie.

lllaila
13. júl 2025
@eeffka

Ja som otcovi na 60ku piekla tortu,narobila som sa ako krava kedze nie som cukrarka, macoch vzala odlozila v restike do chladnicky a este mi poslali sms, ze vyborna bola, kolegovia chvalili. Ako uz je to nas doma rodinny joke. Odvtedy? Foff najvacsiu umelinu kupim a nic uz nepecem.

@eeffka ty môj boh.. 👎 vlastnému otcovi upečieš tortu a macocha ju nadelí kolegom. Mohla rodine domov rozkrájať.

eeffka
13. júl 2025
@lllaila

@eeffka ty môj boh.. 👎 vlastnému otcovi upečieš tortu a macocha ju nadelí kolegom. Mohla rodine domov rozkrájať.

@lllaila ta co ti poviem... ale karma je zdarma, hlavne ze im chutilo 😁

eeffka
13. júl 2025
@lllaila

janinah
13. júl 2025

Mňa prekvapuje koľkym pride normalne neponuknuť z tej torty jej darcu. Je to neslušné.Aspon v mojej generacii to tak bolo,aj je.

mamina7070
13. júl 2025
@eeffka

@eeffka tak zasa mozno sa chcel kolegom pochvalit sikovnou dcerou ked immvzal tvoju tortu

janinah
13. júl 2025
@lllaila

@lllaila najlepsiu tortu z mojej svadby sme celu schovali do chladnicky a potom odnieslimdo prace kolegovcom,mozno aj toto bol pripad macochou schovanej torty,akurat to mohli autorke poveda5 a ona to mohla pochopiť

veronikaszabova
13. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar to ti pre Boha nebolo trapne? 🤣🤣

bielasovicka
13. júl 2025

To je aká nová móda zas, že tortu brat niekomu na oslavu? Véd ten hostiteľ keď čaká návštevu tak ma pripravené pre nich aj tortu alebo zákusky. No mňa by to dobre nas.alo keby mi niekto doniesol tortu 🤨

gab1sol
13. júl 2025

@anonym_autor ak by som ja dostala tortu ako dar, nepotešila by som sa… Neobľubujem torty a aj v mojom okolí, skôr to ľudia len rozprplú na tanieri a nechajú tak… Radšej malé, pekné zákusky.
A s najväčšou pravdepodobnosťou by som ju vrátila ako výslušku, že u nás by sa aj tak nezjedla…
Ak by som ja piekla tortu ako dar, tak vyslovene len po dohode s hostiteľom. A ani by sa ma nijako nedotklo, ak by torta ostala počas oslavy nenakrajaná. Veď to je dar, hanba by ma fackovala, že donesiem dar, ktorý oslávenec musí podeliť pre ostatných a sám z toho nič nemá (okrem jedného kúsku torty, čo majú aj ostatní).

biba_18
13. júl 2025

ja osobne by som čakala že sa tou tortou ponúknu aj ostatní hostia a nie že sa odloží do chladničky. argument že veď máme koláče, zjeme aby sa nepokazili je hlúposť, lebo rovnako je na tom predsa aj tá torta…
ak by som bola hosť ktorý tortu nedoniesol, ozvala by som sa že či ma tou tortou neponúknu, aj keby som pre mnohé bola doterná. ale predpokladám že išlo buď o rodinu alebo blízkych - tam ide nejaké to hranie sa bokom…
a že návšteve dám kupované a domáce zoberiem do práce, tak to je pre mňa haluz 😂

biba_18
13. júl 2025
@anonym_545efb

Niekedy som piekla torty aj na objednávky. Každý v rodine o tom vedel, každý sa vždy tešil na moju tortu. Moja dcéra mala 5, upiekla som jej poschodovú tortu zdobenú na tému Frozen - na želanie. Moja svokra doniesla ako darček tortu z cukrárne osypanú orechami a lentilkami. Dcéra sa jej poďakovala a hneď prostoreko dodala: ty nevieš, že moja mamka pečie? dnes budeme jesť Frozen. Hotovo. Svokra odutá celú oslavu, z mojej torty si natruc nedala. Priniesla som aj tú od nej, nakrájala a ponúkla hostí. Nik si neprosil, všetci chceli len z tej mojej 🤷🏻‍♀️ a môžem ja za to? mala som chuť povedať jej, že zbytočne nosila, no nechcela som byť nevďačná. Podelila som ju aspoň do krabičiek....

Možno tú tvoju tortu mohli aspoň ponúknuť. A možno na ňu zabudli. Možno si ich mohla poprosiť, či by ju nenakrájali, že máš chuť....

@anonym_545efb to robila aj moja svokra - a potom prestala 😂 a to ja som robila obyčajnú krtkovú tortu - ale to je synova naojbľúbenejšia, žiadna torta od babky by sa jej nevyrovnala…

biba_18
Autor odpoveď zmazal
tamitamitami
13. júl 2025

Ja milujem dobré jedlo, často chválim pohostenie druhých ľudí... zvyknú mi teda kamarati/rodina občas doniesť jedlo ako darček (domáce pagáče, chlebíčky, kamarátka ktorá úžasné pečie mi nosí koláče).
Samozrejme si jedlý darček odložím na neskôr. Bohaté pohostenie pre hostí je vždy nachystané, nevidím dôvod prečo by som mala servírovať veci ktoré mi boli darované.

Iné je ak niekto donesie jedlo ako pohostenie pre všetkých, vždy sa ale na niečom takomto dohodneme dopredu.

hellionka
13. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar snažím sa to pochopiť, ale nedokážem … prečo si jej potom nedoniesla len polovicu torty keď tu tortu si vlastne chcela pre seba? Či Tvoj plán bol, že tortu vyloží, každý ju bude jest a Ty budes pri nej stáť že “to je odomňa?” Či si ju len chcela ochutnať? … ale to by si nepýtala z nej polovicu … tak to vyzerá, že si si doniesla niečo pre seba a nazývaš to darom pre nevestu …

katkaa01
13. júl 2025

@anonym_autor však to bol darček a z darčekom si môže robiť čo chce si myslim😉😉😉.Donesiem darček a ešte ho aj zjem.Mali nachystané zakusky tak tie podavali

eeffka
13. júl 2025
@janinah

@lllaila najlepsiu tortu z mojej svadby sme celu schovali do chladnicky a potom odnieslimdo prace kolegovcom,mozno aj toto bol pripad macochou schovanej torty,akurat to mohli autorke poveda5 a ona to mohla pochopiť

@janinah jedinu tortu, zuli sme zakusky z cukrarne

biba_18
13. júl 2025
@katkaa01

@anonym_autor však to bol darček a z darčekom si môže robiť čo chce si myslim😉😉😉.Donesiem darček a ešte ho aj zjem.Mali nachystané zakusky tak tie podavali

@katkaa01 s darčekom môžeš robiť čo chceš - ide o to čo je slušné…