Kde trávite Štedrý deň?

balnita
7. nov 2022

Ahojte, kde trávite štedrý deň? Bývame na druhom konci republiky od našej rodiny. Moji rodičia už nežijú. Máme malé bábätko. Svokrovci očakávajú, že každé Vianoce budeme tráviť štedrý deň u nich. Posledné 3 roky to tak aj bolo, ale už by sme štedrý deň chceli stráviť ako rodina s manželom a našim dieťaťom a vytvoriť si vlastné zvyky. Svokrina poznámka bola, že či ich necháme samých na Vianoce, keďže ich ďalší syn s manželkou a dieťaťom budú u synových svokrovcov. Svokrovci majú ešte aj tretieho syna, no ten nemá rodinu, takže Vianoce bude tráviť s nimi. Aj keď moji rodičia už nežijú, neznamená to automaticky, že každé Vianoce budeme tráviť u svokrovcov. Máme dieťa, sme rodina a myslím si, že máme právo na vybudovanie si vlastných zvykov a tradícii.

elanor
7. nov 2022

Stedry den je kazdy u seba doma. Az nasledne dalsie dni chodime na navstevy, podla pohody kedy kam, alebo podla okolnosti.

Ked tak sa dohodnite, ze komplet rodina sa stretne 1 alebo 2 sviatok, alebo najblizsi vikend po vianociach. Pridete aj vy, aj druhy svagrovi.

ckocka
7. nov 2022

@balnita Bolo by mi asi lúto človeka ktorý zostane na Štedrý deň sám a on sám byť nechce, vedela by som sa kvoli nemu zaprieť, ale svokrovci sú dvaja.

mimi3008
7. nov 2022

@balnita samozrejme, ze sami. Sme samostatna rodina. A moze si narokovat kto chce, co chce.

h2
7. nov 2022

@ckocka Dokonca až traja, bude s nimi ešte ich najmladšia syn.
@balnita Buďte sami, k svokrovcom môžete ísť ďalšie dni. Máte už dieťa, vy ste teraz rodina.

basska_b
7. nov 2022

Svokrovci tvoji su dvaja a plus pride syn, sami nebudu, tak sa nemusia zduvat. Pozor, ak chces byvat na stedry vecer sama vo svojom kruhu, nastav si pravidlo od zaciatku. Budu frflat, ale zvyknu si. Ja som ustupila a povedala, ze to budeme striedat, kazdy druhy rok u inych rodicov. V podstate preto, lebo svokra je sama a nechce byt sama. Takze ona je jeden rok s nami (my ideme tam) a druhy rok u druheho syna (ona ide tam). Tento rok je na rade svokra, ideme tam. Ja budem v 8. mesiaci a do toho 2 male deti.

Od dalsich vianoc chcem nastavit pravidlo, ze na stedry vecer sme doma a svokra ked chce, tak pojde. Lebo s troma detmi ja sa nechcem nikam presuvat a chcem mat vlastne zvyky. U svokry sa necitim az tak dobre. V dome ma zimu, kuri na 19, moje vianocne pecivo ofrfle (ze je moc velke, moc kaloricke...), robi rybaciu polievku miesto kapustnice, ktoru ja vobec nemusim, o kapustnici povedala, nech si ju navarim sama, v dome ani na stedrovecernom stole okrem stromceka nie su ziadne dekoracie... A tak, mam dake vyhrady, su to sice prkotiny, ja viem... ale na Vianoce chcem mat klud a prvy sviatok vianocny pijdeme k.rodicom co byvaju kusok od nas a druhy sviatok k svokre.

lienka.7
7. nov 2022

@balnita Štedrý deň patrí nam ako rodine. 25 sme s mm rodinou (oni majú uz niekoľko rokov takú tradíciu sa zist uplne ze cela rodina) a 26 teda s tou mojou.
Takto by som to vysvetlila aj svokre. Ze proste budete len Vy, na ďalší deň môžete prísť k nim.

zuzanka.zuzu
8. nov 2022

24.sme doma lebo sa ešte dá objednať/kúpiť jedlo v obchode, reštike...
25.závisí kto ohlási lepšie menučko, toho ideme vyžierať 😀
26.to prestriedame 😀

nikolka1986
8. nov 2022

My sme trávili hocijak, ale radšej ich trávim aj s priateľom vo väčšom rodinnom kruhu. Veď svokrovci majú radosť ( malú ) a sami dvaja čo by ste robili? To by ma nebavilo.

neznamaznama
8. nov 2022

Sami, prípadne so svokrou, ktorá je už sama. Je fakt, že aj keď boli len svokrovci sami dvaja, vedeli sme ich zavolať na štedrý deň k nám, ale nemali sme s tým problém. Odporúčam zistiť u manžela, či oni ako deti trávili Vianoce so svokrovcami jeho mami. Ak hej, vieš, prečo si to tak svokra želá, proste v tom "vyrastala". Ak nie, máš argument, prečo by to tak nemusi byť. Vianoce máte tráviť tak, aby vám bolo príjemne. Na druhej strane netreba byť sebecký. Mimochodom, keď chodievali svokrovci k nám, manželovi som povedala, že s tým nemám problém, ale bude to mať podmienky. Zvyky budú podľa nás, svokra sa mi nebude montovať do varenia a priprav a jej jedinou úlohou bude venovať sa svojim vnúčatám. Rešpektovala to a tak sme si Vianoce vedeli užiť aj spolu. Deti to milovali a boli z toho vždy nadšené.

bessie12
8. nov 2022

@balnita zijem v zahraničí, takže štedrý deň budem tráviť s priateľom. On bude v praci a ja všetko budem pripravovať a telefonovať s mamou. Na prvý sviatok vianočný k nám príde jeho rodina a druhy sviatok vianočný mame odpočinok. Ibaže by sa nám niekto ohlásil, lebo inak my sa nikam nevyberame 😀

sense
8. nov 2022

Sama s dcérou ak bude chlap v práci a ak nie tak spolu, mama býva cez 1000km.

diewcatqoo
8. nov 2022

Mas pravdu, ste rodina, mate pravo si vybudovat vlastne zvyky. My mame obaja tiez rodicov 500+km daleko a kym sme nemali dieta, travili sme vianoce na striedacku u rodicov. Odkedy mame dieta, mame vlastne vianoce. K rodicom cestujeme vacsinou az na Stefana a zdrzime sa do konca roka. Syn je uz starsi a sam povedal, ze na stedry den musime byt doma.

lilke
8. nov 2022

Tiež u nás podobná situácia, momentálne žijú už iba moji rodičia, tí do spoločných Vianočné netlačia, ale tlačia naše deti, teraz starší pubertaci. 🙂 Za tie roky boli aj spoločné, aj individuálne Vianoce, u 1-2 rodičov aj u nás, v rôznom zložení aj so súrodencami a ich deťmi, cestovali sme za nimi až na Štefana,...
No pre naše deti je práve sviatok o spolupatričnosti, keď sme prišli neskôr, bola to "len návšteva".

lasoli
8. nov 2022

@balnita tak uz ste tam boli tri krat co je velka obeta, este ste cestovali min 350km.Tento rok nech sa obetuju dalsi z rodiny a ty nemaj ziadne vycitky.A akoze sami?Ved su traja na Vianoce.A manzel sa k tomu ako stavia,tlaci ta ist zasa alebo chce ostat doma?

oli18
8. nov 2022

Moji svokrovci, kym zili, boli kazdy Stedry vecer u nas, rovnako aj moji rodicia. Kym moje deti este byvali v bytoch, chodili na Stedry vecer k nam do domu. Od kedy maju aj oni domy a velke priestory, chodime my s mm na striedacku k nim. Byvame vsetci v jednom meste, takze je to vyhoda. StretVame sa takto aj na Velku noc, po posviacke jedal. Je to pekny zvyk a som rada, ze takto fungujeme.

sinusoida
8. nov 2022

@balnita ale veď sa dohodnite, netreba hneď bububu, že akí sú svokrovci zlí, lebo nás nútia byť na štedrý večer u nich 😃, ak nechcete, veď nepôjdete, je to úplne jednoduché

jaskolka
8. nov 2022

Doma. Tetaz prvý rok úplne vo svojom

ibrunova
8. nov 2022

Hlavné je to, aby ťa v tom podporil aj manžel.

deti95060810
8. nov 2022

určite by sa mi nechcelo chodiť k svokrovcom ... raz príde aj to, že budú úplne sami, alebo už len jeden z nich...

btus
8. nov 2022

doma. Akurát mamu, ktorá je sama berávame k nám na večeru, aby nevečerala sama. Ale ona býva od nás 5 km. Svokrovci sú dvaja, tých nevoláme. Oni aj tak chodia k švagrinej, ktorá býva 200 km od nás. ( čo ma teší, že nie sú u nás, to by sme sa len hádali). Ale kým býval s mamou brat, tak sme boli na Štedrý deň sami.

ak_tak0202
8. nov 2022

Na rimokat. Vianoce sme u svokry (a to mi svokra vie tiež občas riadne zdvihnúť tlak) , na pravoslávne u našich. Mohli by sme ich tráviť sami doma s mužom a deťmi, ale nechcem. Kým máme ku komu chodiť, budeme tam chodiť. Rovnako dúfam, že až budú mať moje deti vlastné rodiny, stretneme sa pri jednom štedrovečernom stole, či už to bude u nás alebo u nich.

nina004
8. nov 2022

@balnita Chodili sme s manželom k mojim alebo jeho rodičom. Po narodení syna sme začali Vianoce tráviť v sami u nás a jedny Vianoce k nám prišli svokrovci a druhé Vianoce moji rodičia so sestrou. Bývame v ČR a všetci rodičia na sk. Nemajú problém prísť na sviatky,keď ich chcú stráviť s malým (19m). Predsalen aj synček je doma zvyknutý a chceme si zabehnúť svoje tradície.

evinqua
8. nov 2022

Odkedy mame syna, tak sami. Potom. Sa 25.alebo 26.presuvame k jedným a druhým rodicom/zvykneme byt u každých min.3 dni podla dovolenky, niekedy sme u nich aj viac ako týždeň u každého. Ja mam 3 súrodencov a nikdy nikto nebol na štedrý deň u našich, každý az po. Ak by zostal niektorý z rodičov sam, tak potom by to uz bolo iné.

kleopatra114
8. nov 2022

24.12 - trávime vždy s niekym , čím viac nás je , tým lepšie . Nedokazala by som nasich nechat samých ( hoci sú dvaja ) , svokrovcom to nevadi

dominikamacakova
8. nov 2022

Raz sme boli na chate celá rodina, inak doma.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
8. nov 2022

Pokym neboli deti,tak ano mama alebo svokrovci. Odkedy prislo prve,tak stale sami. Jasne,ze chceme mat pokoj a klud a vlastne zvyky. 🙂 Sme rodina. Ak sa da,ideme vecer na omsu alevo k svokrovcom na hodinku. Inac az dalsi den prijimame a chodime na navstevy. Tento rok bude vynimocny,pozvali sme svagrinu. Ak pozveme,je to ine ale z donutenia?

lienka9
8. nov 2022

@balnita my sme bud so svokrovcami alebo s mojimi rodicmi,aby nikto nebol sam.vianoce su o rodine a my si rodicov vazime a chceme im dopriat radost z deti ,ako si rozbaluju darceky.

mima172
8. nov 2022

Ja tu asi názorovo nezapadnem, no my sme sa s mužom dohodli, že kým tu moji rodičia budú, tak budeme na Vianoce s nimi. Verím, že Vianoce sú o rodine a keby sa dalo, tak by som chcela, aby sme boli spolu aj celá široká rodina. Ťažko sa mi to píše, ale keď tu raz nebudú, tak budeme na Vianoce doma, no nateraz by mi srdce prasklo, keby ich necháme samých. Ľúbim ich, Vianoce sú o rodine, o Bohu, príde mi to prirodzené.
Druhá vec - vydierať rečami nie je vhodné, nie ste ich majetok. Ďalší pohľad - ku svokrovcom na Vianoce nechodíme, nebudem to rozpisovať, no v skratke - tam sú Vianoce len o darčekoch, žiadne duchovné prežívanie a s tým my ako rodina nie sme stotožnení.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz