Kedy ste začali tráviť Vianoce s partnerom?
Mám priateľa, s ktorým sme spolu 2 a pol roka, z toho 2 roky spolu žijeme. Toto sú naše tretie spoločné Vianoce a on ich ako tradične trávi u mamy, lebo rodičia sú rozvedení a otec partnerku má, ona nemá nikoho. Priateľ má aj sestru s dvoma deťmi, ktorá tam včera bola tiež. Ja by som si tento rok už vedela predstaviť, že by sme boli na Vianoce spolu, navarili si, pozreli niečo v telke, oddýchli si, a 25 a 26 spoločne navštívili rodiny. Nestretla som sa ale s pochopením, takže trávim čas u mojich rodičov, cca 100 km od miesta, kde bývame - samozrejme som tu velmi rada, neberiem to tak že som nemala kam ísť tak som tu alebo niečo podobné, aby to tak niekomu nevyznelo. Dnes som priateľovi spomenula že mi s našim psíkom obaja chýbajú a že ma mrzí že nie sme na sviatky spolu, a že týmto štylom že aby mama nebola sama spolu teda asi ani tak skoro nebudeme. Tak že prečo by sme neboli že veď kľudne mozeme aj dalsi rok a bud vezmeme mamu k sebe alebo my pojdeme k nej. Na to som mu len povedala ze je to nefer aby kazdy rok mala jeho mama privilegium ze sme s nou, ci teraz bez deti alebo raz aj s detmi, a k mojim rodicom by sme chodil vzdy az po stedrom dni. A ze predsa ma aj sestru tak by sa mohli napr. kazdy rok striedat kto vezme mamu k sebe. Tak ze nie, na sestru sa neda spolahnut, takze bud to bude tak ze napr doobedu budeme mat “veceru” u jeho mamy a poobede mozeme ist 100km k mojim rodicom a tam posediet a vecer 100 km cestovat naspat (krasny oddychovy stedry vecer).. alebo proste nic, ze kym mama bude zit on bude na stedry vecer aj s nou a viac o tom nedebatuje.. nemam proti nej nic ale popravde netuzim mat uz teraz nalinajkovane kazde jedny vianoce na dalsich mozno 20 rokov ze musime byt s nou, aj teraz, aj ked budeme mat deti, a len preto ze ona nema partnera (hoci ma deti 2, v rovnakom meste) tak ma pravo aby sme s nou 24. boli vzdy a s mojou rodinou nikdy (lebo teda predstava 3 hodiny pocas stedreho dna cestovat v aute a navstivit plnohodnotne 2 rodiny v ramci jedneho dna mi pride unavna uz teraz, nie to este s detmi).. co si o tom myslite?
Keď sme sa zobrali
Pre mna napr.bolo divne, ze nas sused, co prisiel tento tyzden z operacie kolena, ma cez 50r, rozvedeny, sam, bol na stedry vecer sam. Ze vnucata chceli byt doma, chapem...ale mohla ho dcera na ten vecer zobrat k sebe...je to len 25km.
Ja nevidim nic zle na tom, 24.byt s jeho mamou a 25.pojdete k vasim. My sme vzdy so svokrou...lebo s nou byvame 😁 ...a 26 ideme k mojej mame 100km.
Alebo sa striedat s jeho sestrou.
Treba sa co najskor na tom dohodnut.
Veď si mohla ísť k potencionálnej svokre s priateľom - tvoji rodičia majú malého brata tak sami nie sú ak som správne pochopila..
Keď som začala žiť so svojím teraz už mužom, tak prvych pár vianoc som bola s ním u jeho rodičov.. vtedy som už mamu nemala, otec invalid bol u sestry.. pár vianoc som prežila s mojou sestrou a jej rodinou, lebo sme raz bývali u nej keď sme stavali dom a dva krát bývala ona u nás keď stavali dom zase oni, tak sme mali opäť spoločne Vianoce.. prvé Vianoce osamote sme prežili keď sa nám po 8mich rokoch vzťahu narodil prvý syn.. potom sme na striedačku so sestrou bravali k nám chorého otca.. bohužiaľ už druhé Vianoce ani on nežije.. vieš dôležité na Vianoce si uvedomiť jedno.. je to LEN jeden večer, výnimočnosť tomu pripisujú len ludia sami.. Vianoce sú o rodine a rodinou ti nie je len priateľ..
Vo vašom prípade by som asi bola za kompromis asi v tom, ze štedry den by som trávila s partnerovou maminou a k tvojim rodičom išla aj s partnerom 25 a zostala tam aj na noc až do 26 a potom domov. Chápem partnera, ze chce byť na štedru večeru s mamou a chápem aj teba. Ono na tom sa musíte vy dohodnúť a snažiť sa obaja ustúpiť v niečom, keďže aj o tom je vzťah.
@nwnw ale ved tu nikde nebolo spomenute ze by som dopustila aby ostala sama, ale napr vcera u nej bol aj on, aj jeho sestra s dvomi detmi, ta napr taky rok by sme 24 mohli byt spolu dvaja alebo u mojej rodiny a dalsi keby sestra uz neprisla by sme ju pozvali a bola by s nami, je na tom nieco zle? ani naznakom som nepovedala ze moj ciel je aby ona ostala sama len preto lebo ja chcem byt vo dvojici
Ked povedal ze na sestru sa neda spolahnut, tak nieco tam bude. Mozno nemaju dobre vstahy, tak preto chce byt s mamou.
@syslik81 moc rozoberáš varianty. Moze ich byt milion. Moje želanie je aby ma moj syn nikdy nenechal na Vianoce sam, ak budem sama. Lebo Vianoce su aj o tom byt s rodinou, aspon ja to tak citim.
My sme spolu boli prvý raz na Vianoce ten rok, čo sme spolu začali bývať, keď sme kúpili dom... 25 k jeho rodičom, 26 k našim...teraz čakáme bábätko, tak na ďalší rok to na cestovanie nevidím...avšak rodicia sú u nás kedykoľvek vítaní...úprimne tvoj partner má môj rešpekt, na Vianoce by nemal byt nikto sam, ak si to tak neželá...je to jeho mama, ani ja by som nemala pekne Vianoce, keby som vedela, že moja mama alebo svokra alebo sestra sedí sama doma, bez nikoho... veď sme ľudia a sviatky sú o rodine... zoberte ju k sebe, pomôže ti, nakoniec možno budete mat tie sviatky ešte krajšie... nevidím v tom problém, práve sa mi to veľmi páči, že muž myslí na svoju maminu
Reálne sme spolu boli na štedrý večer až keď sme boli manželia - po 7r chodenia. Dovtedy môj vtedy priateľ sadol 25.12. ráno na vlak a prišiel za mnou vlakom 180km ďaleko. Potom sme pred Silvestrom zase sadli na vlak a išli sme k jeho rodine..... A niekedy zase opačne ja som šla 25 za ním a na Silvestra sme boli u nás..... A keď sme sa zobrali prvé Vianoce sme mali obed u svokry, sadli sme poobede do auta a išli 180km k mojej mame a sestre na večeru. Ďalšie vianoce sme už boli vo svojom takže to sme boli prvýkrát reálne sami.... Podľa mňa je to všetko o dohode a komunikácií. Kto chce si spôsob nájde, respektíve vo vztahu musia chcieť dvaja. Ak by mi ešte len frajer povedal, že bude s mamou na vianoce beriem to v pohode (ono ale aj záleží aký mame vek, je iné mať priateľa v 22 a iné v 37), ale ak by mi povedal, že to bude rovnaké aj keď budeme manželia a budeme mat deti a on nás nechá samých pri vianočnom stole, tak mu poviem dovidenia, môžeš byť s mamou celý rok.... Rozprávali ste sao tom, hovorila si mu ako to vnímaš? Ak teba nič nedrží prečo neurobíš ty prvý krok a nejdeš s ním k jeho mame?

@reanda good point 👉🏻