Koľko eur dáte do obálky k sviatosti birmovania ako hostia?
Ahojte, koľko teraz v roku 2023 sa dava do obalky?
Birmovanka si želala iba €, žiadne zlato....
Dáme jej 150€+kvalitný dezert ferero a ruža k črepníku.
Ďakujem pekne za názory.
Najlepšie, keď mi napíšu maminy, koľko dali hostia ich deťom....nie že si trapas vyrobím a dám malo.
Ďakujem
Ps:nepohybujem sa v týchto kruhoch, tak netuším....
Dala by som tých 150 ak vám to rozpočet dovolí, ak nie kľudne aj 50-100. Určite sa slečna poteší hocijakej sume, tiež si myslím že je lepšie dať peniaze ako šperk ktorý si nikdy nedá na seba a bude stáť v skrini.
daj kolko vam financie dovolia. birmovana je uz slecna, nie dieta, kupi si, co bude chciet. a za € bude rada. dcera na prve svate pred 3 rokmi dostala po stovke od strykov, tiet. takze pre mna v maji 2023 150€ urcite nie je vela.
@evkamotka pri tom, čo si napísala som si spomenula na svoju birmovku. 😀 Tak som sa vtedy pripravovala. Všetko učila, čítala co najviac. Potom bodka na čele od oleja.. A.. nič. Pamätám si, že som dostala retiazku od krstnej. Ale oveľa viac si pamätám na to, že to celé bolo oničom. Žiaden dar, žiadna zmena až na tu bodku na čele. Úplne ma to vtedy sklamalo.
Aj keď možno jeden dar v tom bol, že som si uvedomila, že je to celé výmysel..
@autorka 100€ bude okej. Aj 150€ bude okej. Keď máš nazvyš, obdarovaný sa iste poteší 🙂
@bettie nie, ale keď nemáte problém sa na hostine napapať a zobrať vyslužku, tak by nemal byt problém aj dať peniaze ako dar.
Naša dcéra dostala od švagrinej 100€, a zdalo sa nám to veľa. Ona sama hneď jej 50€ vracala. 🙂 Ostatní dali dary v hodnote do 100€ (viem, keďže konzultovali).
50€ max. Niektore tu riadne sumy sukate 😳 zijeme v DE a platy su tu teda celkovo trosku ine, ale teda neteri sme tiez dali pajdu, ani by mi nenapadlo davat viac
Ale celkovo sa to zacina prehanat (ked si len spomeniem kolko toho synovci “vypolievali”) a potom sa cudujeme ze si tie deti nic nevazia…
@gladys_07 vidis, tebe nenapadlo dat viac ako 50€ a mna by hanba fackovala dat 50€, ked sa dvaja dospeli ludia pojdu do restauracie komplet najest a napit a dostanu aj vysluzku domov. robila som oslavu prveho svateho, viem kolko to stalo, takze ja osobne by som sa pri dnesnych cenach za 50€ v obalke fakt hanbila.
Ale čo máte všetci s preplácaním nákladov? To keď niekto nemá viac než 20 € aby ani nechodil, že? podľa tejto logiky mi to rozhodne pripadá. Keď robím oslavu - akúkoľvek - cez narodeninám po svadbu, robím preto lebo chcem sa podeliť a stráviť čas s milovanými ľudmi a nie na tom zarobiť 🤦🏻♀️. Keď na veľkú oslavu nemám, tak ju nerobím, nie je to povinnosť.
Osobne by som slečne dala tak 30-50 eur.
Ja si nyslim, že je to dosť. Môžete mať kľudne svedomie. Minulý rok som bola na 1. SV príjmami svojmu krstnemu synovi, ktorého ale malo vidím, takmer sa nestretávame. Dala som mu 100.
@matkahelka nerozumiem argumentu “viem kolko stoji oslava, hanbila som sa dat menej”. Tie peniaze su predsa pre birnovanca, nie pre rodicov ktori to hadam financuju. Alebo mu ich odoberu?!
Ak da kazdy po 150€, zo 5 parov - to ma dieta 750€, vyse 22000 korun. Ako vazne? Prijimanie aj birmovka su uz medzi detmi len kto dostal aky bicykel, smart hodinky a tablety. Potom sa bude starsia generacia stazovat, aki su mladi uponahlani, za majetkami, nemaju dost. No kto ich k tomu asi vedie.
A nie nie som zgrlavec. Deckam sme platili napr raz dovolenku, ale chodia k nam aj na veceru, do kina, volaju mi po skuske - mame s nimi vybudovany vztah a nie sme ani krstni. Treba na deti minat viac casu a menej penazi.
@gladys_07 vidis a ja nerozumiem argumentu, viem, kolko ta oslava stoji a dam smiesnych par euro. uz len z principu. ano, ak by som nemala, nedam, ale ak mam, nevidim dovod dat do obalky 50€. nasa dcera dostala dost vela penazi, pretoze my v rodine nie sme ani lakomi ani nezijeme na hranici chudoby. a strykovia a tety vratili to, co sme dali my ich detom. dcera chodi na balet, kupila si za ne profi spicky a telefon. a zvysok ma na ucte. uplne bezne prakticke veci, ktore by sme jej my tak ci tak kupili. u nas aj starsia generacia zije v realite a chape, ze sa doba zmenila.
bicykel ani smart hodinky ani tablet, ktore ty spominas pre mna nie su ziadne vynimocnosti ani ziaden nadstandard, su to uplne bezne veci, ktorymi dnes disponuje kazde dieta. a preto nevidim dovod, poskladat sa na to pri vynimocnych prilezitostiach, ked by to tak ci tak rodicia kupili.

Tie peniaze ale pojdu birmovankyni, nie jej rodicom, takze by som nekalkulovala s preplacanim nakladov.
150e je vela bez ohladu na to, ci si to mozete dovolit....Mali sme minuly rok rovnaku situaciu a rozhodli sme sa sice tiez pre peniaze, no my ako dospeli by sme mali ist deyom aj prikladom o co pri birmovke/prijimani ide. Sice by si za zlato dala 200, ale aj to je rovnako na zamyslenie, ci je ok davat na duchovne sviatky take drahe sperky. Ci nedarovat radsej symbolicky vhodnu knihu,/kriz do izby/ikonu svatca, ktoreho si dievca vybralo, nech to ma punc udalosti, o aku ide a k tomu 100e, nech si kupi aj sama nieco.....jednoducho dat daru a tomuto sviatku nejaky zmysel a odkaz, ze nejde o narodky/svadbu/vianoce ale o seriozny duchovny sviatok a najvacsim darom su dary ducha svateho