Koľko peňazí by ste dali kamarátovi na svadbu?
Prosím o radu, koľko peňazí by ste dali kamarátovi na svadbu? Poznáme sa od detstva. Finančne sme na tom asi rovnako dobre.
Svadba bude do 100 ľudí. Platia aj ubytovanie na jednu noc. Ideme 2 dospelí a 2 malé deti do troch rokov.
@cubo2 tak keď "nešlo o biznis" a nikto ta nenútil dávať nejakú presnú sumu, tak skutočne potom je to veľmi drzé od teba, hodiť nejaký gastrac, aby si "bol frajer".
Nikto ta hádam nenútil s nevestou tancovať a pochybujrm, že si bol jediný hosť, že by bez teba stala ako stĺp na parkete.
Máš na tradície skutočne zvláštny pohľad (predávanie tela? Nepreháňas to už trochu?)
Áno, voľakedy sa dávali dary, lebo väčšinou novomanželia išli si zariaďovat bývanie. Tetaz už je to tak, že často spolu žijú dávno pred svadbou, takže reálne nemá zmysel, dávať im súpravy riadu a obliečky.
A normálni ľudia svadbu nerobia preto, aby drsnkali navyše peniaze, ani nepýtajú že dajte nám 100 eur a ešte aj na redovom 100....okrem toho, obvykle ide o zakrytý tanier, či košík, takže novomanželia nemajú možnosť vedieť, kto koľko (a ci vôbec) dal
Ci tam dáš 100, alebo 50 centov, je úplne jedno. Ešte existujú ľudia, ktorí si vážia svoje zvyky a preto existuje aj tento tanec, ktorý skutočne niečo symbolizuje. A je veľká škoda ze ľudia na to zabúdajú a práve preto potom vznikajú takéto nazory.
ano, ja mam k tradiciam trochu netradicny postoj (pun intented) - ked ich povazujem za blbost, tak ich jednoducho nepraktizujem - napriklad patria sem aj velkonocne sviatky, ktore jednoducho uplne ignorujem. To ze nasi predkovia nieco v historii robili, este neznamena, ze dnes to musim robit aj ja.
@cubo2 pretože ty ho tam hádžes ako nejaký protest "voči primitívnej tradícií". A chceš tým dokázať, akí sú všetci hlúpi keď aj v 21 storočí sa snažia dodržiavať niečo, v čom je krása histórie.
Možno keby si to urobil zo žartu, že si chceš vystreliť z novomanželov, tak ešte by sa dalo to pochopiť.
Ale ide o to, čo ty chceš tým vyjadriť. Ze tradície, história a minulosť je teraz hlúpa, trápna a len "žobranie"
Nikto ta nenúti dodržiavať tradície, ale keď sa z nich takto vysmievas, a vyslovene chceš dokázať iným, akí sú sprostí, keď ich chcú dodržiavať,(napríklad hoci redovy) tak to je vrchol trápnosti až primitívne.
250-300€
Ja by som dala 200e. Urcite nie menej.
@7lenka11 toto je moj posledny prispevok adresovany Tebe lebo zjavne mame iny pohlad na zivot a inu zivotnu situaciu… ja som nikoho neohovarala, som anonymne na fore kde sa riesi otazka svadobnych darov, preto som povedala ze som rada ze sme materialne dary dostali minimalne, podla mna je to uz standard kedze vela ludi si to dava uz aj na oznamenie, co by som ja napriklad neurobila… ale to neznamena ze chodim po svete a ohovaram rodinu kto mi dal aky dar… ja im zato dakujem, ale svojim sposobom ma to zatazilo a lepsie by som prijala keby mi nedali nic.. ale to som ja, a neviem aky zmysel ma skladovat to u rodicov? to tam pravidelne chodis a tesis sa aku mas sosku v pivnici? proste nech sa na mna nikto nehneva, ja nechcem byt proste zahltena vecami a ani inych nezahlcovat, vecami ktore nemaju realny uzitok. A co nechapem najviac odkedy si na mna zacala reagovat, odkial mas co som ja chcela ziskat na svojej svadbe??? hovorim ze sme dali ako manzelia s trojrocnym dietatom 150€ a dostanem zato vypindane ze pri mojej svadbe mi slo len o peniaze?? to ze ja chcem preplatit naklady za svoju rodinu neznamena ze som to vyzadovala od inych. Co Ti ale musim nechat, ze ked ste mali 5 svadieb tak my by sme tiez nerozhadzovali, doba je tazka.. my sme mali nastastie len jednu a aj na tu sa mi davali peniaze tazko, ale tak patri sa, mozno aj prave preto ze my sme tiez dostali na nasej..
@jaskolka možno sme z rozmehomprostredia, ale tu u nás mi mamina hovorila, že to bolo tak, že na koruny sa tam hádzali 500ky a 1000ky, že to bolo niektorým, kto išiel hodiť 100korun fakt trápne, no na čo je taký zvyk. Mama aj hovorila, že potom sa bežne riešilo medzi ludmi, že ten dal toľko a toľko a že to bolo naozaj trápne. Preto na týchto novodobých svadbách to niektorí ani nechcú. Keď dám dar, tak sa riadim biblickým príslovím: nech tvoja práva ruka nevie, čo robí lava. Proste dar dám z lásky tomu človeku, aj peniaze. Ale viem to ja a vedia to oni koľko som dala. Mne to príde rovnaké ako by na svadbe otvárali obálky a ukazovali koľko kto dal. Neviem, divne. Ak sa neočakáva nejaká vysoká suma, tak gastrac je podľa mna príjemná recesia 😁 Ale toto záleží veľmi aj od miesta, kde sa to robí, možno u vás to naozaj nepôsobí takým otrasným dojmom.
@hendikep ale ja som predsa nenarazala na teba.. pisala som vseobecne o slovenskej mentalite a tom, ze niektori dokazu spenazit aj vlastnu svadbu, ked si vypocitavo urobia velku svadbu a potom pozyvaju hosti, aby im to zaplatili.. a potom tu este frflu a rozpocitavaju, kolko malo im dala rodina.. mne to pride fakt smutne a v pripade Slovakov ma to neprekvapuje.. ale nebola to narazka na tvoju vlastnu svadbu.. a som sa opytala, ci ste si vazne zistovali stravnu jednotku, lebo ma to naozaj zaujimalo, ci ludia takto uvazuju.. a teda ano, mne to pride velmi zvlastne, lebo pre mna je svadba oslavou sviatosti manzelstva, nie forma zarobku.. len som si povedala svoj nazor
Btw ano chodim k svojim rodicom a na policke v izbe mame vylozene aj tie "haraburdy" zo svadby... a vobec mi to nevadi, nakolko je to policka spomienok a nasla by si na nej aj darceky od kamosiek, ked sme mali 15 rokov, fotky zo zakladnej skoly, spomienky na vysoku skolu atd
@snehulak77 je to možné, lebo skutočne som absolvovala veľa svadieb, a nikde to také nebolo.
A čo sa týka gastraca, presne o to ide, že keby je taka "srandicka" tak ok. Ale robiť to z dôvodu, ze "chcem dokázať, aké sú hlúpe teraz tradície" mi príde veľmi neslušné.
Ja tejto dobe akosi prestávam rozumieť a súhlasim s názorom, že už je to ako keby o predbiehaní kto koľko dá peňazí.. a keď spomínate enormné zdražovanie, tak nech robia takú svadbu na akú majú 🤷 a nie potom počítať, či si to každý hosť aj zaplatil... Úplne choré.. urobiť svadbu na akú nemám, pozvať 60 ľudí a potom zazerať a ohovárať, že niekto dal málo.
My sme mali svadbu pred 10 rokmi. A kto nám koľko dal do obálky som vôbec neriešila...(ani zďaleka sa nám napreplatili náklady na svadbu). Ja som si pozvala ľudí, s ktorými som chcela osláviť ten deň. A nie potom prepočítavať či si preplatili náklady 🤦 to kde sme. To už pomaly aby sa bál človek prijať pozvanie na svadbu a tí z nižšej vrstvy nech idú brať pôžičku aby mali do obálky.
@evamarek77 to taketo extremne sumy davate na kazdej svadbe? resp. ak by ste isli na 4 svadby za tri mesiace, na kazdu si vyclenite 800-900 Eur do daru? 😯
Len sa pytam, nic viac...
@7lenka11 myslím, že je to o tom, kto si koľko môže dovoliť. Pre mna ako osobu by bolo divné, že nás vidia ísť x krát do roka na dovolenku, máme obaja robotu- ja som na MD ale od septembra sa vraciam aspoň na pár hodín na univerzitu a do obálky by som dala 50€. Jednoducho viem, že môžeme dať viac. Avšak na nasej svadbe som to od nikoho nevyžadovala a víc krát som prízvukovala (všetkým) že ich nepozyvame kvôli tomu aby nám dali stovky € do obálky. Takze záver je pre mňa taký, že dám toľko koľko uznám za vhodné a dovolí mi moja situácia.
@vero96 presne tak, uplny suhlas, nech da kazdy, kolko chce, resp. ake su u neho zvyky... mne len pride bizar, ze mam ist na svadbu s tym, aby som riesila ci dokonca si zistovala stravovacie a ubytovacie jednotky a pomaly to na euro presne prepocitavala.. ja neviem, aka bola stravovacia jednotka na mojej vlastnej a nie aby som sa tym zaoberala na svadbe muzovho kamarata, ktoreho som videla dvakrat v zivote.. a este aby som nedajboze mala vycitky, ci nebudu v minuse.. tak na co robia taku svadbu, ked si ju nemozu dovolit? na co platia hostom ubytovanie, ak sa boja, ze sa im to nevrati? ved nie je povinnost riesit ubytovanie pre 70-80 ludi, vsetci sa mozu zariadit po vlastnej linke.. a snad ma mladomanzelia na svadbe chcu, lebo su medzi nami rodinne/kamaratske vazby a nie preto, aby som im preplatila naklady.. nehovoriac o tom, ze mnohym mladym platia svadbu rodicia/svokrovci z uspor a nikto v ziadnej strate nebude, nakoniec vsetko ide do vrecka mladych..
Keby som na tvojom mieste, zistila by som si koľko zacvakajú za noc pre vás a toľko by som im dala + 100€ 🙂
@7lenka11 myslím že nikto nechodí na 4 svadby za 3 mesiace, ale ak aj hej, radšej chodím na svadbu ako na pohreb. Dnes ideme vziať dar na svadbu, zajtra na svadbu, 300€ do obálky a ešte darček za 50€ . V každom prípade ak by som si to nemohla dovoliť, dám menej, ale dovoliť si to môžem tak prečo nie? Neviem kto svadbu platí, to je úplne vec mladých a ich rodičov, ja sa cítim poctená že nás pozvali (nemuseli keďže ani my sme ich nepozvali, ale to je iná story a skôr išlo o to že sme boli v zahraničí a volali sme len úplne najuzsiu rodinu.
100-200eur, záležalo by ako som na tom finančne. Predpokladám ze ma niekto pozýva preto ze chce aby som s nim oslávila jeho deň a nie preto ze si z toho urobí zárobkovú alebo návratnu činnosť...
My keď âme mali svadbu sme na pozvánku napísali ze najväčším darom bude ich účasť na našom dni
@katkaseiner však to je v úplnom poriadku, dajte koľko chcete.. ja to kvitujem.. jediné, čo som povedala, že nechápem, prečo by som pred svadbou mala prihliadať na to, aby som si preplatila náklady na stravu a na ubytovanie.. a trápiť sa tým, aby chúďatká mladomanželia neboli v strate.. však nech urobia takú svadbu, na akú majú a nemusia mať žiadne stresy
ja idem o dva týždne na svadbu kamoške, idem sama, muž bude v tom čase služobne preč, navyše som tehotná.. takže tam nebudem nadlho, ani nebudú mať na mne veľkú útratu.. do daru dávam 150 eur a kyticu.. lebo toľko dali oni nám na svadbe
pred mesiacom sme boli mužovmu kamarátovi, dali sme im 50 eur a fľašu.. presne to isté oni dali nám na našej svadbe.. takže sa revanšujem
a ja idem už na 4. svadbu za tri mesiace.. a čaká nás ešte jedna, ktorú však neviem, či stihneme kvôli dovolenke.. a v októbri sme mali ísť na 6. svadbu, ale bratranec to presunul na budúci rok.. čiže áno, sú aj ľudia, ktorí idú na 5-6 svadieb za rok
Toľko, koľko považuješ za vhodné, neobmedzí to tvoj normálny rozpočet a cítiš to tak, že toľko chceš a môžeš dať. Nikto- naozaj nikto- nepozyva svadobčanov na to, aby mu preplatili svadobné náklady. Novomanželia robia svadbu kvôli sebe a pre seba. Jedni sa chcú zabávať so 100 ľuďmi, ďalší s 20 a ďalší iba so svedkami a rodičmi vypiť kávu po obrade. Každý si robí svadbu podľa seba a pre seba. Na svadby sa nosia dary - to áno. Ale nie na preplatenie svadobných nákladov, ježkovi voči... Ale na pomoc novomanželom s rozbehom, zariadením či svadobnou cestou. Ja som mala tiež svadbu do 100 ľudí a teda v obálke som mala aj 12,80€ (na palacinkovú panvicu), aj 13,50 na niečo iné čo už neviem čo bolo, aj 28,90 na dózy do kuchyne. Mala som wishlist v ktorom som mala vylistovane zariadenie, ktoré som chcela kúpiť a dala som svadobčanom možnosť mi na to prispieť. A nikto sa necítil ani blbo ani trápne ani nič. Dostala som dary aké som chcela, mala som tam aj väčšie položky - chladnička, roomba.. na tie sa nám poskladalo viac ľudí spolu a bolo. Svadba fakt nie je zárobková činnosť. Tiež som platila aj svadbu aj hudbu, DJa, fotografa, kameramana, výzdobu, jedlo, zákusky, pitie, výzdobu, ubytovanie, parkovanie atď ... Ale v živote by mi nenapadlo požadovať od ľudí, aby si každý za seba zaplatil svoje náklady. To už čo je. Keby som chcela, aby si ľudia preplatili náklady, tak nerobím svadbu vôbec. Lebo načo sa s tým babrať x mesiacov, všetci sa vychystaju, majú výdavky, prídu z iných miest a je to zacvakam a oni mi to celé vrátia. To je pre mňa nesprávne na toľkých leveloch, že až, absolútne vrcholne zdieracske.... Proste buď robím svadbu preto, že chcem alebo nerobím. A ja si teda za seba nikdy nepokrývam náklady, lebo našťastie, ľudia, ktorým chodím na svadby nie sú takí pomatani, aby to požadovali. Dávam ako dar DO SPOLOČNEJ DOMÁCNOSTI, nie na pokrytie svadobných nákladov 50-100€ (na nás dvoch). Podľa toho, či idem na svadbu niekomu blízkemu alebo niekomu len zo zdvorilosti.
Ja asi pojdem kamoske, teda ja+manžel a len vecer po 21, ziadne ubytko a dame stovku. Takze ked ste 4, idete na komplet svadbu a este mate aj ubytko, 200 je primerane
omg zeny ja fakt neviem co tu riesite, ja som povedala ako s muzom rozmyslame nad darom ked ideme obdarovat, nie o tom co novomanzelia vyzaduju…. to su dve rozlicne veci.. to ze my nechceme niekoho stat viac nez mu darujeme neznamena ze sme takto rozmyslali na vlastnej svadbe, ale presne ako tu niekto pisal, vazime si pozvanie tak chceme proste sa revanzovat… nic viac nic menej, neviem preco sa tu hned bijete ze novomanzelia tak uvazuju.. zenska domyslavost kks.. to je kazdeho vec kolko da, a ci chce novomanzelov stat viac ako daruje… nepochopim fakt , ked si myslite ze Vasa ucast na svadbe je k nezaplateniu kludne nedajte aj nic…, autorka sa pytala kolko kto dava… thats all

@cubo2 ten tvoj vypichnuty "zaujimavy fakt" je odveci..
Nasi predkovia zili v patriarchate, od toho sa to odvija.. Je to symbolika, neviem, preco sa v tom takto rypes.
A najma a je to dost podstatne, ti unika jedna vec - plati sa symbolicky! neviem, na akych svadbach si bol, ja som nikdy nezaznamenala ziaden natlak.. ak tam hodis 5e nic sa nedeje. Ale ak tam hodis gastrac a este sa hlupo vytesujes, ako ty si s nimi vybabral, tak to uz primitivne je..
A tvoj ciel znie slachetne 😁 , dalej sa uistuj ako je to ok.. ty mas doslova poslanie, to ti teda poviem.. 😁
mimochodom zvycajne sa dava "poplatok" medzi 2 taniere, cize nik nevidi, kto co dal..