icon

Koľko peňazí by ste dali kamarátovi na svadbu?

4. aug 2022

Prosím o radu, koľko peňazí by ste dali kamarátovi na svadbu? Poznáme sa od detstva. Finančne sme na tom asi rovnako dobre.

Svadba bude do 100 ľudí. Platia aj ubytovanie na jednu noc. Ideme 2 dospelí a 2 malé deti do troch rokov.

marcellka32
4. aug 2022

Svadba má byť o oslave novomanželov, nie o tom kto koľko dá peňazí ako dar, mali sme svadbu pred 15 rokmi a dostávali sme obálky s peniazmi, v tej dobe to bolo ešte také nové, pre nás zvláštne, my sme si pozývali rodinu pre to, aby spolu s nami oslávili našu svadbu a nečakali sme žiadne obálky ani dary, aj keby nám nič nedali, tak sa nehnevám...

deginko
4. aug 2022

Myslim si,že tých 200€ je ideál za 4roch..ja som bola kamoške a dala som 70€...keby idem s partnerom a dvomi deťmi tak rátam tiež tych 200€

a_alexandra_a
4. aug 2022

@cubo2 to hovorí skôr o tebe ako o druhých. Každý je svojprávny a že sa niekto ožere ako prasa je jeho úbohosť. Ale akože na protest hodiť gastrolístok a ešte si myslieť aký si čávo, je totálna primitivita.

domca1408
4. aug 2022

100 eur viac nie...nie ste rodina...a to ,že máte aj deti a pozvali vás všetkých štyroch je logické ale aj tak by som vyššie nešla.

ninusa221
4. aug 2022

Ešte je dosž trápne ak mám dodať čo sa stalo nám na svadbe: jedna nasa rodina si rozkázala že chce od nas tortu neviem aku, svadba 200 km daleko a ked sme odchadzali jej otec sedel pred úbytkom a od každeho vyberal na ubytovanie.😀 a to je podla mna lakomosť a nie ze ty das 100€ do obalky a dalších 100 € o polnoci😀

martul
4. aug 2022

@zmrzlinka2021 za 4 ľudí?! To nesranduj. Asi si myslela za 1 človeka. Tak potom ok.

banalu
4. aug 2022

Cerstvo po svadobnej party - ludia davali v priemere 50€ za osobu (aj deti/ cize stvorclenna rodina bez ohladu na vek deti dala v primere 200€). Tiez sme platili ubytovanie. Vacsinou rodina priemer zvysila, ale kamarati boli fakt okolo tych 50€/osoba.
Samozrejme kazdy podla svojich moznosti, a keďže kazdeho jedneho co bol na svadbe poznam, nikdy by som im nevyhadzovala na oci, ze "ale ja ked som ti bola na svadbe...." To vacsinou robia len starsie generacie.
Hlavne, ze sme sa zabavili, ved svadbu som nerobila kvoli fin.darom 🎉

martul
4. aug 2022

@zmrzlinka2021 ani oni nerobia svadbu kvôli darom a peniazom. A presne, keď je to kamarát od detstva tak si ten vzťah viem oceniť a vážim si ho. Proste 50 eur....je nič

7lenka11
4. aug 2022

@hendikep ja som napriklad vecne dary uskladnila u rodicov v dome, lebo tiez zijeme v byte a nemam to kde odlozit.. ale rozhodne za to, ze dostanem aj mozno nejaku hlupost, tak nebudem teraz ohovarat svojich blizkych..
Myslim si, ze kazdy ma urobit taku svadbu, na aku ma a nie prepocitavat, ci sa mu to vrati. Hlavne v tejto dobe, ked napr.kvoli Covidu moze zo dna na den vypadnut stvrtina hosti..a co potom? Budem mat hlavu v smutku, ze som urobila velku svadbu a nema mi ju teraz kto preplatit?
My sme mali okrem cateringu vsetko vyrovnane pred svadbou a nebola som rozhodne odkazana na prepocitacanie darov..
A kde je napisane, ze je povinnostou nosit peniaze ma svadbu? Je to len zvyk a slusnost. Moja mama dodnes spomina, ze na svojej svadbe dostala len vybavu do domacnosti, financny dar im dali iba rodicia. A rodina napriek tomu mala dobre vztahy, nikto nikoho za to neohovaral, nepozastavoval sa nad tym...
Zase si treba uvedomit aj to, ze nie kazdy zaraba 2000 eur mesacne. My mame tento rok 5 svadieb, ak by som mala dat kazdemu po 300 eur, do toho platit kvety, flase, saty, naklady na rozlucky so slobodou, cestovanie, ubytovanie, tak by ma vsetky svadby vysli dokopy asi na 3000 eur 🤦‍♀️
Su ludia, ktori robia v zavodoch ci nemaju aktulne dobru zivotnu situaciu. A nevidim nic zle, ked donesu za celu rodinu 50 eur. Fakt zasnem, ako sa vsetci na temu svadba pozeraju cez peniaze. Asi som fakt divna, ale ja som to neriesila na svojej svadbe a pride mi uplne normalne, ze u nas je vo zvyku dat rodine 100 eur a znamym/kolegom 50 eur.. A teda my s muzom netrieme biedu.

moniikka
4. aug 2022

My ideme na budúci týžden svagrovi na svadbu. Dávam 100€ do obalky, toľko dovolí peňaženka ,Ideme 2+2 a možno aj najstaršia dcéra keď bude doma, nakoľko brigáduje a nevychádza jej voľno. Takže každý podla možnosti. Nie každý totiž prepočítavava co koľko stojí.
Mne keď sa napr.vydavala sestra, boli pozvaní aj moji svokrovci s dvomi deťmi a sestra od nich dostala šálky za 8€

xena0
4. aug 2022

@7lenka11 ja som ich pozvala pretoze som ich tam samozrejme chcela ;) to vôbec neľutujem neboj, každý samozrejme dáva podľa možnosti a niekto aj keď ma možnosti tak je škrob no mne by bolo trápne ísť na svadbu a pri gratulácií nedať teda aspoň ružu 🙂 nepísala somze som očakávala neviem aké finančné dary ;)

stanulienkat
4. aug 2022

@jaskolka @bessie12 @hendikep

Baby, neviem, ci je to zvyk, ale redovy tanec za ucelom zobrania dalsich penazi je trapne, zastarale, neslusne (podla mna). V Ba som sa s tym nestretla, len na vychode. Kazdy clovek sa financie, kyticu, treba slusne oblecenie,vydavkov milion....a este dalsie zobranie. Ja by som sa od hanby prepadla. Chcem svadbu nie preto, aby som vytlkla penazi ako najviac mozem, ale preto, ze chcem oslavit tento den s ludmi na ktorych mi zalezi.
Raz tu mala jedna baba prispevok, ze jej druzicka zapisovala, kto jej kolko dal v obalke a este jej to aj pripadalo normalne.🙄

xena0
4. aug 2022

@7lenka11 a samozrejme píšem tiež podľa finančnej situácie🙂 ak viem že nemajú tak pochopím ale ísť na svadbu, mať normálny slušný príjem tak mi fakt nepríde ok prísť na svadbu s holou rukou a záleží aj od toho aký vzťah s tými ľuďmi mladomanželia majú čiže áno, môže to zamraziť a nie nepozerám na svadbu cez peniaze

ivangeline
4. aug 2022

Ja som dala 200... a to som tam poriadne ani nebola.

bessie12
4. aug 2022

@stanulienkat ale ved kto nechce, tak nemusi ist tancovat redovy tanec. Nikto nikoho nenuti ist. A to, ze nejaka nevesta dala druzicke zapisovat kto kolko penazi dal, tak to mi uz pride cez. Kazdy kraj ma svoje tradicie na svadbach a u nas je to redovy tanec.

janulka11789
4. aug 2022

Boli sme pred 4 rokmi na svadbe ,2 dospelí iba,dali sme 100€do obalky plus dar este,ubytovanie nam zabezpečili,v hoteli kde mali svadbu,ale platili sme si sami(1noc/100€) aj ostatní hostia

nelca84
4. aug 2022

No 200 urcite, ked ste styria a este aj prespavate...

beronsche
4. aug 2022

@stanulienkat presne ako pises, ak je to vyslovene len za ucelom zobrania penazi a doslova sa s tym otravuju ludia, trapne to je.
Avsak redovy tanec, ako sucast "cepenia" je stara a aj mila tradicia. Ak je to ponate takto, nevidim na tom vobec, ale vobec nic zle.. Nevesta sa "zacepci", potom si zatancuje s tymi, ktorym to nevadi, redovy tanec a ak niekto nejde, tak nejde..
a ze sa s tym nestretnes vsade je hadam prirodzene.. Zvyky sa predsa napriec slovenskom lisia.

Inak, ak to niekomu vyslovene vadi, tak nech sa nezucastni, ved to je ok. Avsak ak to niekto pojme ako @cubo2 , tak to uz veru hlupe a primitivne je..

hapipa
4. aug 2022

Keď sme takto boli sme dávali stovku. Záleží aký je to kamarát a aj to aké máte možnosti. Poznám aj takých, čo sú schopní dať do daru 500 euro a potom celý mesiac budú tŕpnuť, či budú mať čo do úst. Len aby sa proste ukázali. A to mi príde cez.

valeria_h
4. aug 2022

Záleží od Tvojich finančných možností. Ja by som dala min 200€.

snehulak77
4. aug 2022

@cubo2 ja tiež nechápem pýtať peniaze na svadbe takýmto spôsobom. Je to tradícia, ale naozaj trápna. Nebola som ani na jednej svadbe, kde sa to robí a boli sme aj dopredu upozornení, že si to neželajú, že na žiadny tanier sa nevyberá, aby každý pozeral kto koľko dal.
Dar dávam vždy s ohľadom na to ako svadobcanov poznám a aké Podmienky mam. Keď budem nezamestnaná a pozve ma kamarátka, tak jej poviem nie len kvôli tomu, že neviem preplatiť náklady? Keď pozývam, tak pozývam, aby sme sa zabavili, aby si to hostia aj ja užili. Ak na to nemám, tak svadbu nerobím a nie, že čakám, že si Každý preplatí svoje. Veď urobím svadbu s najbližšou rodinou, dáme si obed a koniec. Prikryvam sa perinou, na ktorú mam.
Pokiaľ som hosť a môj príjem je 1500 mesačne, tak zase je trápne dat 30eur ak idem aj na veselku. Osobne by som takto 200 alebo 300 eur dala. Ale toto ma každý rozhodnúť sám a preto, lebo priateľov ma rad.

jaskolka
4. aug 2022

@stanulienkat normálne skutočne vôbec nikto nesleduje,(nemal by) kto tam koľko dal. Je to zvyk hlavne na východe, áno, ale je to jednoducho taky tradičný zvyk. Nejde o to, čo niekto dá 100 alebo 5 eur, alebo iba euro tam hodí. Ver tomu, že v časoch, keď boli koruny, bolo úplne normálne, že v košíku boli same 10 korunacky, alebo iné korunové mince, vôbec nešlo o to, vyzbierať veľkú sumu. Keď si to prehodis, šlo by teraz o nejakých 30 centov a ešte menej.
My sme mali redovy, vyzbierali sme možno 30 eur. A vôbec ma to netrápilo, keby bolo ešte menej. Chcela som ten tanec len kvôli tomu, že je to zvyk v kraji odkiaľ pochádzam, a mne osobne sa mimoriadne to páči, ako príde nevesta symbolicky uz ustrojena za ženu.
Keď niekto s tým kalkuluje, a nebodaj ráta, že koľko mu to "vynesie" je za mňa trápne. Je to krásny zvyk, a ja som za to, aby tradície sme si zachovali, keďže postupne veľa ich vymiera.

jaskolka
4. aug 2022

@beronsche presne tak

beronsche
4. aug 2022

@snehulak77 ak sa to robi za ucelom dodrzania tradicie, nejde o ziadne pytanie/ zobranie penazi.. To by sa potom dalo povedat, ze aj svadobny dar je trapne pytanie penazi, ved tiez neexistuje povinnost dar dat.. 😉

redovy tanec je symbolika - nevesta sa "cepenim" stava zenou, za "partu" ( v sucastnosti skor zavoj 🙂) musi zenich zaplatit a nasledne, kto chce moze si s novopecenou pani zatancovat, ale aj za tanec symbolicky zaplatit, kedze uz nevesta "patri" zenichovi (samozrejme, ak niekto vyzaduje urcitu min. sumu, je to chudak...), po skonceni redoveho nevestu unasa zenich a "vytancovane" peniaze symbolizuju ich prve spolocne manzelske peniaze...

Ale chapem, ze sa to niekomu zda cudne.. uz je popularnejsie nosit modry podvazok, ci hadzat kyticu, ako zvyk nasich predkov.. 🙂

7lenka11
4. aug 2022

inak pre všetkých vyznávačov preplácania svadobných nákladov: svadobný hosť nemá zodpovedať za úroveň luxusu svadby.. dopriala by som vám svadbu v BA - pozvánku do reštaurácie pod hradom alebo na lodi na Dunaji + k tomu vám pár zaplatí hotel v Starom Meste.. rovno si pripravte do daru aspoň 400 Eur, ak im chcete vyrovnať náklady.. a keby ste počas roka dostali ďalšie 2-3 podobné pozvánky, tak by vás aj prešla chuť chodiť na svadby.. inak kolegyňa zažila echt luxusnú svadbu nejakých boháčov.. povedala, že peniaze im takmer nikto nepriniesol, dostali samé vína, vinné chladničky, obrazy, prosecca, či dokonca veľa bizarností.. tak nechápem, prečo bežný priemerný Slovák má potrebu sa predháňať, či dá 100 alebo 200 Eur

jaskolka
4. aug 2022

@cubo2 nuž keď si absolvoval len také svadby, kde si z krásnej tradície oslavy novomanželov urobili biznis, bohužiaľ, je to smutné.
Ja som zase absolvovala len svadby(a nebolo ich malo), kde sme boli preto, že sme sa tešili s novomanželmi v ich veľký deň. Nikto nás nepozyval, aby od nás žobral peniaze. A nikto ani neriešil, kto koľko toho dal, či v obálke, v dare, alebo na redovom. Bežne si pamätám, že na tanieri boli aj korunové mince, a najväčšia bankovka bola 100korunacka, to bol vrchol možnosti a zasli sme, ako veľa je to peňazí a ze to je až prehnane.
Ja osobne som na redovom mala asi 30 eur. Bolo nám to jedno, ja som chcela ten tanec výlučne kvôli tradícii.

xena0
4. aug 2022

@7lenka11 to není o predháňaní a zase asi keď si niekto robí svadbu luxusnú pod hradom tak ani tie finančné dary neočakáva ani nepotrebuje ale pri bežnej slovenskej svadbe tak zvyčajne priemerný Slovák nemá problém zaplatiť aspoň náklady a nie preto žeby sa predháňal s niekým ale chce asi v prvom rade novomanželom pri štarte do spoločného života pomôcť finančne tak aspoň nechce aby pri svadbe šli do mínusu

7lenka11
4. aug 2022

@xena0 lenže svadbu pod hradom nerobia len boháči, ale aj priemerný Slovák, ktorý sa potrebuje ukázať, resp. jeho nevesta má predstavu o rozprávkovej svadbe, tak si vyberú to najluxusnejšie, čo je v ponuke.. poznám chalana, ktorý si kvôli svojej žene bral úver na svadbu.. a ver, že práve títo očakávajú štedrý dar

cubo2
4. aug 2022

@jaskolka ja som nehovoril, ze som bol na svadbe kde slo o biznis, to nie, zase netreba prekrucat.

Ano, ja viem, ze je to stara vychodniarska tradicia na svadbach, zrejme pochadza este z casov, kedy sa nedavali financne dary pri gratulacii tak ako dnes, ale davali sa vecne dary. Takto bola potom vecer prilezitost "zarobit si" tancom s nevestou, cerstvou mladou pani, prve manzelske peniaze. (tuto vypichnem trosku pre feministky zaujimavy fakt, ze prve peniaze do rodiny zaraba cerstvo vydata mlada pani defacto predavanim svojho tela (tancom s cudzimi muzmi))

Dnes sme v trochu inom storoci, vecne dary isli do uzadia a prakticky kazdy z hosti donesie peniaze darom, takze pytat dalsie peniaze o polnoci je .. no.. divne. Iste, jedna moznost je jednoducho ignorovat to a zostat sediet pri stole, ale keby to tak spravili vsetci, tak nevesta uplne trapne stoji sama na parkete, co by celkom slusne pokazilo svadbu. Cize ak to uz mladomanzelia zorganizuju, tak potom je tam samozrejme natlak na hosti nenechat nevestu na parkete samu a vytiahnut nejake peniaze a zatancovat si. A potom je tam samozrejme dalsi natlak, ked kazdy v kruhu vidi, kolko tam kto hodil..

Je tento moj sposob bojkotu primitivny? Mozno ano, je (mimochodom ja sa na svadbach neopijam do nemoty). Mojim cielom je nenechat nevestu trapne samu a zaroven im ukazat, ako hlupa tato tradicia je v 21-vom storoci.

xena0
4. aug 2022

@7lenka11 uff, tak to už hraničí podľa mňa s hlúposťou, brat si úver kvôli svadbe.. a teda na takej honosnej svadbe priemerného Slováka som nebola ešte 🙂 ale ak by som na takú svadbu šla tak samozrejme že v prvom rade dávam dar taký, na aký mám....