icon

Koľko peňazí dať ako svadobný dar?

10. jan 2025

Ahojte, poprosím o radu. Koncom januára ideme na svadbu na úrade. Ideme ako svedkovia, je nám to aj rodina (nie kamaráti). Majú to malú svadbu v počte 10 ľudí, iba sa potom pôjdeme najesť a domov, žiadna párty, chcú sa len rýchlo vziať. Ako je to s darom? Nikdy sme na takejto svadbe neboli. Samozrejme by sme chceli podarovať peniaze, ale koľko (tým, že to nie je origoš veľká svadba)? Už som tu aj zachytila, že niekto poslal peniaze na účet a nemuselo sa to tam obálkovať, keď tam bolo dokopy 10 ľudí (je mi to nepríjemné len tak strčiť obálku do ruky). Kytica áno? Nevesta moc kytice neoblubuje, ale nechceme byť jediný, kto nepriniesol. Kto ste bol na takejto svadbe, ako ste to prosím riešili? Ďakujem

lenka.25
10. jan 2025

Svadba ako svadba . Dala by som rovnako či malá , či veľká . A kyticu by som určite dala tiež .

rachel36a
10. jan 2025

My dme tak boli bratrancovi, mali spolu 9 ľudí...obrad, neskorý obed s domov...my sme boli traja, dali sme v obálke 100€, kazdy sme dali jednu ružu po obrade...ci a koľko im dali rodicia neviem

kristie571
10. jan 2025

Ja by som dala normalne rovnako, ako keby idem na velku svadbu s velkou hostinou, podla toho, ci je to kamarat, ci rodina, a kolko mi moj rozpocet momentalne staci. O kvety sa spytaj ich, ci vobec chcu, boli sme na svadbe kamaratovi a jeho nastavajuca nechcela ziadne kvety ale spomenula zreby, tak sme ziadne kvety silou mocou nekupovali.

btus
10. jan 2025

brat tak mal. Dali sme do obálky 200 e a namiesto kvetov som dala urobiť dva hrnčeky s motívom naších psov. Budú mať pamiatku , keď si pri raňajkách robia čaj alebo kávu. Stálo to cca toľko, čo by stáli kvety. 🙂 Napr, https://eshop.finery.sk/hrncek-pre-krasny-den-3/ , alebo taký nejaký personalizovaný , alebo : https://www.megaknihy.sk/hrnceky/3316824-banque... , https://iamoriginal.sk/svadobne-hrnceky-ukradol... https://www.drogeria-vmd.sk/svatebni-set-hrnky/

weronika171717
10. jan 2025

Ja by som dala normálne do obálky peniaze (sumu podľa vašich možností). A namiesto kvetov by som kúpila žreby. 😊

lenkakravcova
10. jan 2025

@btus vašich psov?
Oni ich nejako kupovali, alebo prečo vaše psy ako motív?

btus
Autor odpoveď zmazal
pribinak
10. jan 2025

Veď daj obálku s peniazmi do malej darčekovej tašky. Nemusíš kupovať kyticu ak nevesta veľmi neobľubuje kvety, v tej darčekovej taške môže byt napr nejaký elegantný fotoramik
Dala by som jednu ozdobenu kvetinu

Peniaze, napr 100

diewcatqoo
10. jan 2025

My sme mali takuto malu svadbu. Ale nasa oslava sa pretiahla do druhej rano, takze nebolo to nakoniec take, ze len obrad, obed a domov 🙂
Kazdemu sme povedali, nech si nerobi starosti s nicim, nic nenosi, vyslovene som prosila osobitne nech nikto nekupuje kvety, lebo o dva dni sme cestovali prec a co by som s kvetmi robila (svokra, samozrejme, aj tak priniesla kvety). Ale takmer od kazdeho sme dostali aj obalku.

cacianka
10. jan 2025

finančný dar - je jedno aká veľká svadba. podľa vašich možností a vobec sa nemusíš trápit .
nejaká drobnosť pre radosť, ved ich poznáš čo by potešilo, dáš do darčekovej taštičky, spolu s gratulačnou kartou a €. elegantné riešenie daru. alebo sa zvyknú robiť netradičné obrázky s bankovkami, tie vytiahnu odtiaľ a zostane malý milý obrázok.
kvety - kytica naozaj nemusí byť, stačí jeden ozdobený kvet ( napr. hortenzia s gypsomilkou a zelenou manžetou z listov), gratulovať na svadbe úplne bez kvetov mi nepríde vhodné. prípadne netradičná kytička z pár drobných kvietkov a žrebov.

bg92
10. jan 2025

svadobny dar sa nedava podla velkosti svadby. takze by som dala rovnaku sumu na svadbe s 10 ludmi ako aj na svadbe o 150 hostoch.
ak je tam 10 ludi a vy ste medzi nimi tak to ste asi blizka rodina nie? bratovi by som dala urcite vyssiu sumu (400e), bratrancovi/dobrym kamosom 150e. ale to som ja a moje moznosti, zariad sa podla svojich ale velkostou svadby sa neriad.
a urcite nie posielanie na ucet, je to predsa dar! neviem co by malo byt trapne na "obalkovani", skor by som sa pod zem prepadla posielat svadobny dar na prevodom ucet :(
a prosim nekupuj zreby, to je vyhadzovanie penazi von oknom, my sme na svadbe podostavali zreby a treda to co na nich hostia minuli bolo v ovela vacsej hodnote ako nasa "vyhra". max jeden kup ked tak.

lenkakravcova
10. jan 2025

@btus Aha, zvláštny výber ilustrácie 🙂 Trochu mi to pripadá ako keď niekto dá svoje deti niekomu vytlačené (v zmysle - je to naše, od nás, na identifikáciu toho, čo máme radi).
Ale proti gustu žiaden dišputát. Snáď sa potešili. Ja by som sa veru čudovala a nevedela, čo si o tom mám myslieť 🙂

btus
10. jan 2025

@lenkakravcova áno., potešili, majú radi naších psov 🙂 A vedia, že to bolo z lásky k ním. 🙂. Je to normálny darček ako každý iný. 🙂. No, isto lepšie ako kvety. 🙂 ( za mňa. A nevesta tiež nechcela kvety.)

btus
10. jan 2025

@diewcatqoo my sme zase kvety, ktoré sme dostali zaniesli rovno na hroby naších otcov. Tiež som nechcela, aby nosili kvety.

diewcatqoo
10. jan 2025

@btus my sme mali svadbu v zahranici, takze sme nemali moznost odniest na hroby 🤷‍♀️

majka2959
10. jan 2025

Aj my sme takto boli na svadbe synovcovi minulý rok. Rodičia im dali asi po 150 €, ostatní príbuzní asi 100 €. Malý darček aj s obálkou do darčekovej taštičky.

adonish
14. jan 2025

Tiez som mala takúto malú svadbu, kvety som tiez nechcela (nemam ich rada) a vsetci to rešpektovali. Ako dar sme dostali peniažky a niektori nám miesto kvetov darovali žreby.
Svadba mala byť obrad, obed a domov. Nakoniec sme skončili o 23 😂😂

margotka17
14. jan 2025

My sme dali do svadobnej obálky s blahoželanim, takú väčšiu sumu, ale svadba bola veľká, taká klasická so všetkým. A áno, aj zvyšok dávali obálky. Veď kľudne daj do obálky.

misanthropicdann
16. jan 2025

Nedávam dar podľa veľkosti a ceny svadby.
Dávam dar podľa toho ako si vážim danú osobu/par.