icon

Koľko peňazí dať sestre na svadbu ?

lila1988
29. nov 2019

Ahojte, sestra mala svadbu v zahraničí o dvoch svedkoch(bez pozvania rodiny), budúci vikend organizuje neformálny obed, ktorý bude spojený s oslavou okrúhlych narodenin jej švagrinej. Jedna sa o obed asi o 10 ludoch a musíme tam vycestovať 300km a pravdepodobne si aj na tu noc platiť ubytko s dietatom, keďže by to bolo na ne veľa. Keď nám boli na svadbe, dali nám s terajším mužom finančný dar 500eur(samozrejme isli aj na obrad a hostinu), otázka na Vás, koľko penazi mame dat do obalky(100eur sa ešte skladáme na darcek sestrinej švagrinej a platiť si budeme ubytko a cestu).

mogaa
29. nov 2019

@ave17 presne to si myslím aj ja, uplne súhlasím.....ja by som to naozaj pochopila že chcela ušetriť a urobiť si len svadbu o 2svedkoch, ale minimálne rodičom a súrodencom ala mohla urobiť obed v reštike(dodatočne) - na Slovensku......vyšlo by ju to pár eur a každý by to pochopil.....lebo ona vlastne ani nerobí posvadobný obed(len sa "vterkla na obed so švagrinou)

vevesh
29. nov 2019

@mogaa ale do rodinnych vztahov sa nevidi, tak tazko sudit, ci ju chcu od*bkat alebo maju uprimny vztah a takto to vyslo...- ja som napr. Tiez mala svadbu iba o 2 svedkoch, ale tomu predchadzali ine rodinne problemy, nikto na svadbu nechcel dat (to som bola dopredu varovana, nech sa radsej nevydavam, lebo nie su peniaze a nikto mi ich neda, a aj tak mm nie je vhodny zat..😳🙄), ziadna vola zo strany rodiny prist, po svadbe ziadne gratulacie, ziadne dary, tak som samozrejme mala aj s mm nejaky ten obed niekde...a pre kazdeho som zla, lebo ja som nikoho na svadbu nepozvala a dovolila som si mat svadbu len sami o sebe. A fotky tiez neukazujem- zhodnotili ich, ze som bola skareda, hrozne saty - vsetko hrozne, takze to vlastne ani svadba nebola... Takze rozne veci treba brat s rezervou...

mogaa
29. nov 2019

@vevesh súhlasím, možno nemajú peniaze a oslavu robí svokra😉a teba to spojila aj s oslavou narodenín dcéry😉len určite by som nedávala 500eur....nie som lakomá, ale za mňa dar je dar a ten svadobný aspom čiastočne pokryje náklady na svadbu, čo sú v tomto prípade minimálne....možno tú 100by som dala, cesta ich výde sama o sebe dosť a o ubytku ani nehovorím - a nehovoriac o tom že autorka je tehotná, takže taká dlhá cesta nič moc + plačúce dieťa🙂 ja by som ani nešla😉a peniaze nech dá podľa uváženia

lubiss
29. nov 2019

100€ davas ty sestrinej svagrinej do obalky? alebo sa jej skladate vsetci co bude dokopy cinit 100€??? lebo ak len ty to davas tak nechapem to je co za mores a vôbec co ti je ona vlastne nic :D ako sa tu pisalo dostala by odo mna kyticu a cau..co sa tyka sestry dala by som tolko kolko si mozem dovolit...este si aj budete platit ubytko koli nejakemu obedu obedu nechapem.....je rozdiel svadba s hostinou a tym ze vam mladomanzelia zabezpecia ubytovanie - ano to je drahe a preto aj dar od ludi byva vyssi aby pokryl tie výdavky, ale ist na obed plus si sam zaplatit ubytko tak neviem :D 500€ by som nedala

vevesh
29. nov 2019

@mogaa ani ja nie som lakoma, preto som napisala, ze zalezi od situacie, nech sa sami rozhodnu, kedze je to dar(a to je jedno na co sa pouzije)- ak napr. Jej muz robi nejakeho generalneho, tak by ma hanba plieskala, nedat sestre 500ku. Ak su normalna a priemerna rodina, nech daju podla uvazenia a vole. A ak nemaju, tak daju symbolicky....a keby som mala dobre rodinne vztahy, tak aj by som sla a urobila si vylet spolu s navstevou- ale chapem, ze mozno autorka na to nema naladu a nervy...

h2
29. nov 2019

@lila1988
@irusa Ja si nemyslím, že je to rozumné riešenie. Dať sestrinej švagrinej, čo Ti nie je nijaká rodina, len "milý človek, ktorého vidím raz za rok" 100€ len tak, pre nič za nič, aj keď nejdeš ani len na oslavu?! Ona Ti kedy čo dala, alebo dá. A možno sa ani nedozvie, že si jej prispela na dar.
Ani s tým, aby si dávala sestre 500€ nie som úplne stotožnená, lebo ona na vašej svadbe bola, ale budiž, je to sestra a tiež vám toľko dala, takže to by som ešte ako-tak brala. Ale švagrinej určite nič!

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
h2
29. nov 2019

@lila1988 A ešte niečo: V jednom svojom príspevku si písala, že či nebude blbé, keď tam nepôjdeš. No, myslím, že keď Tvojej sestre nebolo blbé nepozvať Ťa na svadbu, ani len na nejaké posvadobné posedenie, ani fotky, neukázať... Keď sestriným svokrovcom nie je blbé zinkasovať od Teba 100€ na spoločný dar a ťahať Ťa tehotnú 300 km, keď sestrinej švagrinej by nebolo blbé (možno) prijať od Teba 100€ , prečo Teba trápi, či niečo, čo Ty urobíš, bude považované za blbé? Nie, nebude to blbé. Si tehotná a potrebuješ mať pokoj. Blbé je jedine to, že Ťa to bude stáť 600€!!!

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
dilino
29. nov 2019

chcem sa opytať že dala ti sestrina švagrina nejaký dar ked si mala ty sviatok okruhlé narodeniny alebo tvoj muž dala ti niekedy niečo ak nie máš vyriešene cudzej osobe čo ti je nič by som nedala nič ked jej da každý kto tam pride po 100 eur nazbiera koľko na kúpele pre jednu botate stáči a keby že som v tvojej situáci nikam neidem si tehotna male dieťa pridete tam posedite zbytočne za ubytovanie veľa penazi benzín to vás vyjde koľko to môžeš sestre dať peniaze ked pride a neviem si predstaviť že by som sestrinej švagrine prispievala na dar to v žiadnom pripade a pre jeden obed tam isť za 100 eur ktore by si dala sestrinej švagrine si môžte doma urobiť bohatý obed aj večeru a aj na dalši deň tiež obed večeru a nikam nemusiš isť daleko.

irusa
29. nov 2019

@dopolbokaodrata no žiaľ
všetci nie sú rovnakí...viem to z vlastnej skúsenosti... Preto v rodine si dary nekupujeme na sviatky,aby potom neboli nezhody...len nejakú maličkosť symbolicky...a ver tomu ak ty by si dala 500 a niekto by ti dal 50 určite by si si myslela svoje....a neverím,že nie

bodkolienka81
29. nov 2019

@lila1988 no nesla by som urcite, neviem teda kto vas pozyval (sestra evidentne nie), ale podakovala by som sa s tym, ze sa na cestu necitis. Ked mas so sestrou dobry vztah a chces jej dat peniaze, tak daj kolko uznas za vhodne (aj ked teda neviem pri akej prilezitosti, kedze na svadbu ani na oslavu svadby vas nepozvala..). Sestrinej svagrinej by som ziadne peniaze nedavala, akurat zagratulovala (kto vam navrhol to skladanie na kupele??)

ada12345
Autor odpoveď zmazal
dopolbokaodrata
29. nov 2019

@irusa ja by som hlavne nikomu nedavala 500

xena0
29. nov 2019

Ja byť v podobnej situácii... Urobím ako si písala 🙂 sestre daj dar a nikde sa trepať nemusíš, tiež mi príde hlúpe to spojenie oslavy so svadbou... Ušetriš, navyše by to mali pochopiť keď máš 2 mesiace do pôrodu... Ani náhodou by som nešla

deniska14
29. nov 2019

@lila1988 ja by by som sestre doma dala 500e a nikde sa s bruchom netrepala ...podľa mňa to pre sestru nie je dôležité inak by si sama spravila svadbu keby chcela...ale chápem chce aby mala jej svokra dušu na pokoji....a jej švagrinej by som poslala pozdrav...ona ti nič není...

elanor
29. nov 2019

sestrinej svagrovej by som sa na darcek neskladala, to nieje tvoja priama rodina, ty a tvoja rodina s nou nic nemate. A este tolke paniaze na uplne cudzieho cloveka. no akoze sorry.
A navyse este sa musite vsetci trepat na oslavu svadby tvojej sestry do bydliska jej svagrinej, lebo ona ma narodky a este sa jej panicke vyskladat na darek.
Tak co sa vlastne oslavuje svadba ci nasilu vynutene narodeniny???
Ak so sestrou byvas casto, dala by som si s nou stretko, dar jej odovzala, naj tolko isto co dali oni, ak mozes, ak nemozes, tak tolko kolko mozes, sestra snad pochopi a ked nie, no, to je uz jej problem, a na nezmyselny vylet a nanutenu oslavu narodiek pre mna cudzej osoby by som z vysoka vytento.

vroni
29. nov 2019

Ty si z nejakej milionárskej enklavy alebo ako? Stovku na dar cudzej babe, päť stovák vreckové za nepozvanie na svadbu, hotel a cestu by si cvakala, aby ti doma peniaze nesplesniveli.... Sestru a švagriná by odo mňa dostala gratuláciu pohľadnicu a mozno kyticu. A sestra obrázok milióna z desateuroviek. Alebo vrece peňazí (tj. drobaky vo vreci, tiež o hodnote plus mínus 50 euro). Ani chlp viac. "Vracať" dar je primitivizmus. Ešteze tam poniektorí neprirataju aj infláciu a úroky 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

martina1201
29. nov 2019

@lila1988 no tak ja by som sestru vybavila tam kde býva, na tú štreku by som nešla už len z dôvodu, že si 2 mesiace pred pôrodom a ak by sa nedaj Boh niečo stalo, bola by si ďaleko od vlastných, bez pomoci a odkázaná na nemocnice tam kde to nepoznáš. Už len z tohoto dôvodu by som sa ospravedlnila a ušetrila si tých 200 eur na cestu a ubytovanie. Ak ti nerobí problém dať sestre to čo oni dali tebe na svadbu tak daj a ak ti nerobí problém prispieť aj švagrinej na darček tak prispej aj tej, ale z cesty sa určite ospravedlň a okrem peňazí kúp aj krásnu pohladnicu k narodeninám do ktorej dáš tých 100 eur a sprievodný list, v ktorom sa ospravedlníš, že si neprišla na oslavu, ale že v tvojom stave je to predsa len riziko a to žiaľ podstúpiť nechceš 🙂

terezka1947
30. nov 2019

@petkaaa no,by si sa divila,kolko surodencov to.tak ma.....ze vsetko je po.svadbe sukromna zalezitost. Odrazu surodenec je vzdialenejsi ako obycajny kamarat,kt.sme roky nevideli....smutna doba.

terezka1947
30. nov 2019

Inak,suhlasim. Svagrina tvojej sestry.sa potesi aj blahozelaniu. Ak s nou mas vrucnejsi vztah,tak jej kup ty sama nejaky mensi darcek a posli jej ho s osoravedlnenim,ze nie je ti teraz pohodlne cestovat. Sestre by som dala do obalky 500e.
Inak....je to divne,ze surodenec ma svadbu bez rodiny,no.uz uplne divne,ze fotky su sukromna zalezitost. To su ozaj.super vztahy.....ale nedivim sa,lebo bohuzial.....su to.realne vztahy dneska.

jovana9
30. nov 2019

Pripájam sa, tiež mi príde zvláštne, že máš dávať až 100€ na darček sestrinej švagrinej. Je to podľa mňa veľa na skladanie sa pre o osobu, ktorá Ti nie je blízka a nijako Ti to neoplatí. Iba ak možno zo slušnosti.
Od sestry je hlúpe, že svadbu považuje za tak intímnu záležitosť, ale to, aby ste za nimi na vlastné náklady vycestovali a dary ku svadbe by rada prijala. Je to však sestra a tak predpokladám, že jej niečo aj tak dáte /ja by som tak rozmýšľala/. Vzhľadom na okolnosti mi pripadá 500€ veľa. Kľudne by som tých 500€ rátala aj náklady spojené s cestou a ubytovaním s dieťaťom a podarovala jej "zvyšok", resp. čiastku minimálne 200 eur.
To, či pôjdeš-nepôjdeš, neriešim... Zváž. Rozhodneš sa. Je v poriadku ísť aj neísť.

sense
30. nov 2019

Necitala sim komentare ale moj neviem aky mas vztah so svagrinou svojej sestry....ale:

1. Ak ziadny , nemusis pozvanie prijat a nie si povinna sa skladat cudziemu cloveku na dar....

2. Ako tehorna s dalsim malym dietatom nemusis cestovat 300km na oslavu niekomu koho lic nepoznas ak sestra byva blizko teba

3. Mozes jej pogratulovat a dat dar podla uvazenia aj doma a moze mat neformalny obed aj v mieste bydluska...kedze sama pises ze je keby nie je oslavy sestrinej svagrinej tak nic nerobi...
4.nie som zastancom kto kolko mne tomu musim aj tolko ja...ale podla moznosti , schopnosti a podla toho co ku kolu citim

k_a_j_k_a
30. nov 2019

Nečítala som diskusiu, tak budem reagovať len na prvý príspevok. Ja toto darovanie peňazí a počítanie "náklonnosti" cez peniaze nechápem. My dávame na meniny, narodeniny čokoládu, prípadne kvety, minule dostal svokor liter mlieka s balíkom perníkov - proste drobnosť. Na svadbu sme dali švagrinej misky, kamarátovi niečo podobné. Žiadne peniaze. Pamätám si ako kamoška vybavila za svadbu celý byt a aj svadbu im platili rodičia. My sme mali svadbu o dvoch svedkoch, ako @lila1988 a nedostali sme nič. Odpoveď od napr. mojej rodiny bola - neboli sme na svadbe.
Podľa mňa je dôležité, že si človek spomenie, nejde o hodnotu v peniazoch. A to nie sme na tom doma tak, aby som si nemohla dovoliť dať taký mega dar, ale radšej to využijem na nás s MM a deťmi, hlavne keď je autorka pred pôrodom, ak som správne rozumela.

0silvia0
30. nov 2019

@terezka1947 ja to napriklad vobec neberiem tak ze to su "ozaj teraz vztahy", ale tak, ze v dnesnej dobe moze robit tak ako to citi. Pred rokmi sa robili svadby rovnako, nalinajkovano, ci chces velku svadbu ci nechces, budes ju mat. Mladi boli tlaceni rodicmi, lebo rodicia svadby vacsinou platili. Dnes sa mladi beru starsi, svadbu si financuju sami, tak si ju urobia taku, aku chcu, hoci o dvoch svedkoch. Ja to nevidim ako zlyhanie vztahov, ale ako o akceptovanie individuality cloveka. Nie kazdy je naladeny na rodinne mega stretka a ten, co nie je, nemusi prezivat stres a nepohodu z udalosti, do ktorej je tlaceny. Moja sestra mala takto svadbu pred 2 rokmi o dvoch svedkoch, neznasa svadby a velke rodinne stretnutia. Nechcela rodinu na svadbe, ziadne hostiny, ziadne torty, nic. Nebolo to pre nu dolezite ani pre jej muza. My sme to akceptovali, nikto sa na nikoho nehneval a pritom rodinne vztahy mame vyborne😊

h2
30. nov 2019

@k_a_j_k_a Liter mlieka s balíkom perníkov je mega super darček! Dáva obdarovanému pocit, že ten, kto mu to dáva, vie, čo má rád, záleží mu na ňom a chce mu urobiť radosť. 😍

k_a_j_k_a
30. nov 2019

@h2 presne takéto darčeky sa snažíme dávať. Väčšina ľudí je na tom tak, že si dokáže kúpiť to, čo potrebuje. Na sviatok teda dávame takéto "blbosti", ktoré má rád. Či je to sušené ovocie, konkrétny typ sladkého/ slaného a pod. Napr. najlepší darček pre MM je balík horaliek. Blbosť, ale poteší. A nemusí to stáť 100€.

zloba_z_pd
30. nov 2019

Že 500 eur svadobný dar 🤷🤦

terezka1947
30. nov 2019

@0silvia0 kazdy mame inu predstavu o rodine....ano,aj ja ju akceptujem. Ved,co ine sa da robit.
Ludia sa naucili byt viac individualistami. A mozno tym akceptovanim si sami chrania vnutro pred smutkom,sklamanim.
Mna by ako rodica mrzelo,keby sa deti sobasili bezo mna. Nemala by som ich menej rada,aj by som to akceptovala. Ale...
Kazdy sme iny.
Nieko potrebuje rodinu,vzajomne prepojenie,atd.
Niekto nie.

terezka1947
30. nov 2019

@0silvia0 a inak,ani v minulosti sa svadby vzdy nerobili ako cez kopirak,ani naoko honosne....boli ako aj dnes.Rodiny ale viac drzali spolu. Svadba aj s blizkou rodinou nemusi byt ani dnes za tisicky eur.
Dnes si radsej zajdeme za psychologom,aby sme sa vyrpzpravali mame,sestre....radsej mame kamosky,kt.nam az tak do hrnca nevidia a pustime si ich k telu ako nam.vyhovuje,ako by sme mali rodinny,hoci problemovy,no vzajomne akceptovatelny.vztah.
Moj pohlad.