Koľko peňazí dať synovcovi na prvé sväté prijímanie?
Ahojte žienky. Včera som sa bavila so švagrinou a zarazila ma, keď som sa jej opýtala koľko dávajú do obálky synovcovi. Povedala, že 150€. Sú na tom finančne ako my, no my sme mali v pláne dať len 50€. O týždeň na to ideme na ďalšie sv. prijímanie a ak dám jednému 150€, tak jasné, že druhému nedám menej. 300€ však dosť zasiahne náš rozpočet, nakoľko som na rodičovskej a žijeme z jedného platu, splácame hypotéku, úver a všetko okolo. Neviem čo robiť. Koľko dať, aby sa nikto neurazil a aby to príliš nezasiahlo náš rozpočet? Alebo kúpiť nejaký darček? Takisto neviem čo, lebo deti sú dosť technologicky zdatné a už majú všetko, čo sa týka hier, mobilov, tabletov, laptopov a pod. Hračky ich už nezaujímajú. Ďakujem za každý nápad.
No pokiaľ nieste krstný rodicia- stačí 50. Daj toľko koľko sa ti dá dat.
Náušničky alebo retiazka by ťa nevyšla lacnejšie.
Stovku by som dala.
Naše časy, to už nemôžeš porovnávať. Nech niečo rodičom aj mimo ostane.
Všetko je drahé.
My sme štyria, ale malé deti.
Pôjdeme na okrúhlu oslavu a určite dáme 150 Euro
My sme krstni pred dvoma rokmi sme boli na prijimani.Malemu sme kupili smart hodinky cca 50e hodnota a slanu tortu za asi 30e.ziadne peniaze nedostal.
150 eur sa mi zda fajn na svadbu kde mas 3 chody a zabavu do rana.nie slizikovu polievku rezen kavu kolacik a domov..
Daj kolko chces nikto nema pravo ti nic vycitat.my sme na svadbe dostali v obalke aj 500eurovky aj 20eurovky od mladych rodin s babetkom a hypotekou.a bolo to uplne v pohode.
My mame dievca tak ratam ze na prijimanie od krstnych dostane nausnice alebo jemnu retiazku.ziadna obalka sa konat nebude.
kazdy by mal dat podla svojich moznosti, ved to nie je o peniazoch a darcekoch.Ja som synovcovi kupila hodinky a dala 50 euro a myslim, ze to bolo dost. Prijimanie ma byt o viere a nie o peniazoch.
daj 50. Dáš toľko na koľko sa cítiš. Ja by som tiež dala max. 50. Teraz všetci z toho robia vedu. Mne na prijímani boli len krstní rodičia a rodičia. Žiadna teta ujo, starkovci. A oslava doma malé pohostenie. Dostala som retiazku a hodinky. Teraz tiež riešime príjímnanie pre dcéru. Podľa 50 E bohate stačí. Dostane retiazku. A fin dary. koľko kto dá. Je to každého vec.
U nás sa dávalo krstní zvykli 100€ bez daru, alebo dar za tú cenu(nejaký šperk). Teta, ujo 50€. Babka (vdova) dala 50€ a moji rodičia sú dvaja, dali 100€. Podľa mňa tých 50€, keď nemáš na viac stačí, možno ešte nejakú drobnosť na pamiatku. Každý by mal dať podľa svojich možností. Prijímanie by nemalo byť o finančných daroch, na čo ľudia zabúdajú. Čo som si ale všimla, tí čo na to majú dať viac, dajú menej. Skôr dá viac ten čo má málo.
Daj podla svojho rozpočtu. PSP nemá byt o daroch a veľkých hostinách. Dcéra má zatiaľ len 5, ale tak isto ako pri krste som nečakala neviem ale dary, necakam ich ani pri PSP. Pozývame vždy najbližšiu rodinu na obed v restike a potom doma zakusky.
50eur bohato staci.
Ja ziram.. Ze slušný hosť ma dat na pokrytie nákladov... Bud ma pozvú, lebo ma chcú, alebo si môžem aj obed sama zaplatiť. A ze darčeky nie, lebo to sú už 9,10 ročne deti? To aj na Vianoce obálka a odchod? Tak decká okolo nás po dostávali spomienkové, fakt nádherné albumy na to určené, krásne drevené detské ruženec a drevenú kocku na hádzanie, na každej strane modlitbicka, ktorú sa ma dieťa pomodliť pred spaním, veľmi milé, krížik ešte a tak, ale že koľko sa patrí, musí atď, je úplne mimo toho, čo sa vlastne ide sláviť. Divná doba. Keď niekto nemá na reštauráciu, môže urobiť aj doma a pozvať len najbližších, len ako vidím, je to normálne zárobková činnosť.
Daj 50 e do obálky a kup nejaký menší darcek na pamiatku...napriklad Bibliu vhodnu pre vek dietata, ruženec alebo nieco zo striebra...naramok, retiazka, nausnice (podla pohlavia)...nemusi to byt zo zlata.
@maciatkolulu tak v tovro prípade ja zas radsej nič nedosťať ako 5 ruženčov 3 sošky, 4 biblie....načo je to dobre....
Ja vzdy vzdy pri každej príležitosti hovorím nič nenoste len prídte budeme radi....(mne srdce krváca s každou kupenou "somarinou")
Dcera dostala od mojej segry ked dobre pamatam 20-30€ a album na fotky, plus vyvolane fotky....cize do 50€.
Urcite by som prijimanie nebrala ako zdroj prijmu pre dieta, ok, darcek, alebo teda peniaze nech si nieco vyberie samo, ale 150€? Hlavne ak je to na vas vela, a treba dat dvom. Kazdy dava dar aky si moze dovolit, nie kolko dava niekto iny
@marisoul no myslím, že v dnešnej dobe už to tak nieje...žiaľ.... ako mne by bolo trápne dať 50e aj keby som nemala...v obchode za nákup každý tretí deň toľko nechám.... v dnešnej dobe len nejaká mizerná návšteva známych, ak majú deti ťa vyjde na 50e...nejaké sladkosti , fľaša vína ...lebo predsa nepôjdeš s prázdnymi rukami...
žiaľ žijeme v konzumnej dobe.... teraz sa človek cíti trápne prísť s prázdnymi rukami...niekedy sa kúpil keksík a bolo to vybavené
Nič predpísané nie je. Úprimne,aj sa divím,že okrem krstnych by mal niekto niečo na prijímanie dávať.
Ja plánujem dať teraz svojmu buď 100e alebo keď kúpim niečo pekné zlaté,tak dám toto.
No je to krstniatko.
@ejbyk tak ja neviem, ale tie albumy sú fakt nádherné, ruženec sa používa na modlenie, či? A kocka je pre deti veľmi milá, najmä motivujúca k modleniu, krížik sa dava bežné. Nehovoríme o svadbe, ale o svätom prijímani.
@ejbyk ako chápem ze 100 vo vrecku je fajn, ale nemám pocit, že o tom je táto sviatosť. A to nie som extra veriaca. Len keď to tu človek číta, tak nejako neveri🤣🤣😉
boze vy to ale riešite. Na nasej svadbe napr jedna slecna nám dala do obálky 20 €. Az sme sa za nu trápne citili. Potom som jej to nepriamo naznacila, kolko nás stala € jedna osoba. Krstný otec nasho syna dal do obálky na krstiny 50 € a to dobre zarába (tak isto nám bolo trápne, dokonca aj jeho mame, ktorá to videla.)
Ja som napr dala svojmu krstnatu 100 € + plienkova torta a kopec nakúpených vecí a mamicka ostala až prekvapená. Takže ja si myslím, že je to individuálne.
Dajte podľa svojich finančných možností.
Daj toľko koľko.mozes, určite by som sa neprispobovala tomu čo robia ostatní..
Vieš ako je človeku blbo, keď dostane veľké peniaze od človeka o ktorom vie, že sám nemá?
Mám napr.švagrine ktoré teraz majú perne a náročné finančné obdobie.. určite by som od nich nechcela aby mojim deťom dali toľko čo by im urobil skrt cez rozpočet..
My teda nie sme kresťania, moje deti takéto veci absolvovať nebudú, ale keby aj nikdy by som nechcela aby im dávali peniaze na svoj úkor.. fakt.ma prekvapuje čo tu ľudia radia..
50€ ako teta a ujo úplne postačí. Ak by ste boli krstní tak viac, ale takto to stačí úplne v pohode 🙂
podľa mňa nechoď a máš po probléme.....

@tayla ja normálne ziram keď vidím tie cifry...o mesiac ideme na svadbu, to aby som išla vybavovať pôžičku 🤦
Ženy, ste sa asi zblaznili. Patrilo by sa naše deti učiť viac skromnosti a vďačnosti, ako počítať kto mi koľko da a čo si kúpim. Lebo potom hostia budú pozerať na zdute tváre vašich ratolestí, lebo dostali "len" toľko. Osobná skúsenosť.