icon

Koľko peňazí dať synovcovi na prvé sväté prijímanie?

20. apr 2022

Ahojte žienky. Včera som sa bavila so švagrinou a zarazila ma, keď som sa jej opýtala koľko dávajú do obálky synovcovi. Povedala, že 150€. Sú na tom finančne ako my, no my sme mali v pláne dať len 50€. O týždeň na to ideme na ďalšie sv. prijímanie a ak dám jednému 150€, tak jasné, že druhému nedám menej. 300€ však dosť zasiahne náš rozpočet, nakoľko som na rodičovskej a žijeme z jedného platu, splácame hypotéku, úver a všetko okolo. Neviem čo robiť. Koľko dať, aby sa nikto neurazil a aby to príliš nezasiahlo náš rozpočet? Alebo kúpiť nejaký darček? Takisto neviem čo, lebo deti sú dosť technologicky zdatné a už majú všetko, čo sa týka hier, mobilov, tabletov, laptopov a pod. Hračky ich už nezaujímajú. Ďakujem za každý nápad.

irusa
20. apr 2022

@marisoul ja tiež nie som zástancom toho, no žiaľ taká je doba

maciatkolulu
20. apr 2022

@irusa nerozumiem dosť dobré, ved keď ideš k niekomu raz za čas na návštevu je normálne, že niečo prinesieš, ale za 50 eur vlastnej rodine? Tak to mate žiaľ asi vy medzi sebou, ale teda u nás, keď už, poteší niečo upečené, urobene, aj keď ideme k známym, dohoda, kto co urobí a pod. A nie, nestojí to 50 eur. A po väčšine rodiny s deťmi priam nechcú nosiť sladkosti. Skôr teda nejaký ten zdravý keksik😉. Takže doba je taka, akú si ju robia ľudia medzi sebou. Ja som na prijímanie doniesla tortu, v podstate na všetky slávnosti veľké v rodine. Keďže môj muž pečie a náklady neboli zaručene 50 eur. Nikto nič nerieši, pritom oslava v grobe napríklad, verím, že rodinu vyšla draho a to som naopak ja dostala víno ešte a zbalené domov. Vôbec to nebolo trápne, ale normálne. Takže nie, nie je to dobou, ale ľuďmi. Nie každý sa pozerá na toho druhé z pohľadu "koľko si doniesol"?!?! 🤣🤣🤣Nabudúce Fera nepizveme, dal iba 50, hen Zuza dáva 100,my musíme 150🤣🤣🤣. Ale ver, never, veľa rodín, kamarátov sa radi stretnú, lebo sa chcú vidieť, raz pozvú a investujú jedny a potom zase druhý a nepozerajú, čo kto donesie.

viktorianarjasova
20. apr 2022

Ja sa nestačím čudovať 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️Ženy to vy si voláte na oslavy ľudí aby vám dávali do obalky po 100 až 150€ ? Aby si zaplatili jedlo a aby bolo aj na darček ? Mna by to nenapadlo. Keď na oslavu prachy nemám nerobím ju v restike a necakam plne obalky. A aby som sa za niekoho cítila trápne lebo dá 20€ alebo 50€ no paráda čistá ryža.

marisoul
20. apr 2022

@chadkroeger mne by bolo trapne čo i len naznačiť hostovi, že mi jeho dar nie je dosť.

irusa
20. apr 2022

@maciatkolulu ja som napísala za seba.... ako to beriem ja... pozerám , čo stojí pohostenie, tak nech to výyde tak aby boli obe strany spokojné... a nie určite nedám 10 e do obálky... fakt by som sa cítila trápne. nakoľko už to si cením, že má niekto pozval..a čo je v dnešnej dobe 50e ??? ako niekedy 100 sk, ke´d jedno tankovanie auta ťa vyjde na 100e...

jana005
20. apr 2022

@chadkroeger prečo ti to bolo trápne?
Buď rada,že si dostala tú dvacku a nie napríklad posteľné obliečky.
A takisto,50eur sa ti máli? Mohol mu kúpiť bibliu a ruženec,vyšlo by ho to lacnejšie, ale teba by asi rozdrapilo.
Ako som písala,nám dávajú 50eur,a to nieže si pýtame, ale tak to máme v rodine zaužívané.
Zase od tety dostane ruženec a detskú bibliu a žiadne peniaze. A vôbec jej to nemám za zlé, nevolam ju na prijímanie preto,aby dala malému peniaze,ale preto,že ju tam chceme mať.
A takisto so svadbou,nevolam si tam ľudí preto,aby mi tu svadbu zaplatili. Na mieste tej kamošky si ja o tebe pomyslím svoje.

maciatkolulu
20. apr 2022

@irusa minimálne jedna strana je spokojná, že pozve blízkeho na spoločnú akciu a normálny človek neráta co ho vyjde pohostenie. Snáď ho tam pozýva na to, aby s ním strávil čas? Alebo? To už potom môžem povedať:" v sobotu dňa toho a toho sa vidíme v tej a tej restik, utratu si hradí každý sám" 😉
Ú nás je absolútne normálne, že sa rodina pozýva na rodinné stretnutia a nemusím si to cenit. Pozýva, lebo chce byť aj so mnou a neráta. Tak isto ako ja nerátam, čo ich to vyjde, alebo naopak. Nepletiem do toho nákupy a tankovanie. Je grikovacka, tak je, neriešime. Je krst, je, nikto nepozerá, čo stojí nákup na víkend a nikomu nie je nič trápne. Ale každý sme iný.

irusa
20. apr 2022

@maciatkolulu veď sme
veď aj autorka píše: ,,no my sme mali v pláne dať len 50€. ,, zjavne je to pre ňu tiež málo

maciatkolulu
20. apr 2022

@irusa no a preto ti píšem, že nie, nie je to dobou, ale ľuďmi

irusa
20. apr 2022

@maciatkolulu ja idem tiež na oslavu a na prijimanie, no rátam s tým odkedy sa dieťa narodilo..je to krstňa takže 100-150 e určite budeme dávať ( a nie som tým zaskočená, že musím dať ) oslava je neplánovaná

marisoul
20. apr 2022

@maciatkolulu keď toto tu všetko čítam tak až pozerám, koľkym ludom sa pri oslavách v hlave zapínajú kalkulačky.

maciatkolulu
20. apr 2022

@chadkroeger 🤣🤣🤣🤣🤣vám bolo trápne, mne by bolo trápne, že som išla niekomu na svadbu, kto by pozeral na peniaze a nie na to ze mal krásny deň, jeden z naj v živote s blízkymi, asi ti "ta slečna" nebola taká blízka, hold sú aj taky, čo robia oslavy na ktoré nemajú, zadlzia sa a potom čakajú od hostí, že to cvaknu a naznačujú im, čo ich to stalo. Dievča zlaté, toto je trápne. Ale Neva, každý máme chrbtovu kosť zjavne inde😉

gianna
20. apr 2022

Dcera pojde tento rok na prve svate prijimanie a teda vobec by mi nenapadlo, ze by moji alebo manzelovi surodenci mali davat nejake peniaze. Ja som chcela, aby sme sa my rodicia a stari rodicia poskladali na retiazku s krizikom na pamiatku, krstna mama hovorila, ze kupi sv. písmo. Ale od dalsich ludi neocakavam celkom vobec nic a uz vobec nie take velke sumy. Ak chces dat, daj podla svojich moznosti a dalej vobec neries.

maciatkolulu
20. apr 2022

@maciatkolulu sú aj takiiiii

0adka0
20. apr 2022

Ja by som dala 50€, 150€ je hrozne veľa pre 9-10 ročné dieťa, čím ich viac rozmaznávame, tým majú vyššie nároky. Je to kresťanský obrad a nie zárobková činnosť, nás to teda tiež čaká, a preto podobné témy sledujem a videla som, že v jednej téme písala jedna pani, že kúpili iPhone krstňaťu, ja som nevedela, či to myslí vážne alebo si robí srandu, 9ročnému dať 1000€ telefón za niečo, čo s materiálnymi vecami nemá mať nič spoločné. Neporovnávaj sa s druhými a nerob si výčitky, neznášam tie hlášky patrí sa, obdarovaný sa má potešiť z daru a nie zdúvať kvôli vysokým očakávaniam, ktoré si ako spoločnosť budujeme presne takýmto ,,patrí sa’’ .

autor
20. apr 2022

@irusa 50€ pre mňa rozhodne nie je málo... To "len" je tam z dôvodu porovnania 150€ vs 50€.

autor
20. apr 2022

@gianna ja som ako ty... Ak robíme oslavu, nerobíme ju kvôli peniazom, alebo darčekom, ale aby som ja potešila a pohostila hostí...

0adka0
20. apr 2022

@chadkroeger prepáč, ale bolo mi trápne aj za teba, keď som čítala tento komentár. Ty si vážne na svadbe riešila, len koľko ste dostali od koho a ešte si aj urazila hosťku? Ja by som ti tých 20€ zobrala naspäť a už by som v živote na akciu tebou organizovanú neprišla. Tebe nenapadlo, že to bola napr. študentka alebo slobodná mamička a jednoducho nemohla dať viac? Veď to bol tvoj hosť, rodina alebo kamarátka, tak si musela vedieť, v akej je situácii a hádam si kvôli tvojej svadbe nebude brať pôžičku. Že bol podľa teba dar malý sa taktne naznačiť nedá, lebo spraviť niečo také taktné rozhodne nie je. A 50€ je stále dosť veľký peniaz, čo vám mal dať do obálky celú výplatu? Fuj, chodiaca kalkulačka. Napíšeš takýto odsudzujúci hnoj a potom dodáš, že ale daj podľa svojich finančných možností, žasnem.

irusa
20. apr 2022

ako veď daj aké máš možnosti...pre mňa je napríklad dať 50e málo, keď viem, že môjmu synovi dali 100 eura..tak ja by som s 50 určite nešla...pripravujem sa na to , že pôjdem už dosť dlho, tak myslím, že aj vy ste vedeli, že pôjdete...inak tieto peniaze sú v mojich očiach požičané a vracané...ty daš 50 oni ti ich určite v budúcnosti vrátia..tiež nechápem prečo sa prijímanie tak oslavuje..ja som dostala na príjimanie hodinky a zlatu retiazku a bola som vytešená...ale ako bolo vyššie spomenuté ľudia robia túto dobu... a príjimanie je už v mojich očiach povinná jazda pre veriacich....nie je to už sviatosť ale zárobková čiinosť...ako dostávať na príjimanie mobil, tablet, bicykel ????? čo to má vôbec spoločné s vierou....

vanda323
20. apr 2022

@irusa Podľa mňa si to dobre napísala....

jana_eyre_2
20. apr 2022

@irusa tak ale kto z toho robí zárobkovú činnosť? Ľudia tým že dávajú podľa toho ako sami dostali 🤷

chadkroeger
20. apr 2022

@maciatkolulu ja som nepozerala na peniaze, ale proste dať 20€ to radsej nedať nic. A ta slecna bola blizka osoba.
@0adka0 hnoj si tu tak jedine ty. Takže pocuvaj. Ta slecna pracuje na velmi dobrej pozicii v zahranici, tak isto svagor pracuje v zahranici a zaraba slusne. Ja som ju vobec neurazila, iba ked uz bolo po sme riesili cely priebeh a samozrejme sa riesilo co kolko stalo, tak padla aj rec, kolko € stalo jedlo na jedneho hosta.

jana_eyre_2
20. apr 2022

@chadkroeger v súvislosti s tvojim netaktnym naznacenim že slečna dala malo lebo vás jeden človek vyšiel viac - ako by si sa pozerala na ňu keby tvoje pozvanie k svad.stolu odmietla? Lebo ja napr.neznasam svadby, každé pozvanie som musela akceptovať " lebo odmietnuť sa nepatrí" a nakoniec z toho vlastne vychádza že človek je nanuteny ísť sa niekam najesť a ešte si to aj zaplatiť aj keď na to napr. Nemá.. lebo áno sú aj ľudia čo majú výdavky na dôležitejšie veci ako napr.svadby známych či rodiny..

irusa
20. apr 2022

@jana_eyre_2 veď áno..pretože každý si povie..nebudem sa cítiť trápne

mijo53
20. apr 2022

moje 4 vnučky boli na 1. sv. prijímaní, jedna minulý rok, každej som dala po 100 EUR, k tomu dezert, živé kvety - ružové karafiáty , ružanček detský, obrázok k 1. sv. prijímaniu, alebo zarámovaný obrázok svätej , po ktorej ma krstné meno

chadkroeger
20. apr 2022

@jana_eyre_2 keby odmietla? Normálne by som sa na nu pozerala, ved aj my sme už odmietli zopar pozvaní na svadbu nic sa nedeje. Zivot ide dalej.

angela85
20. apr 2022

Inak stačilo mi prečítať prvú stranu diskusie a som v šoku,ako tu niektoré dávajú cifru. A že aspoň nech to obed zaplatí🤣, dobré že vstupenky nepredávajú. My máme tiež tento rok prijímanie a pozývame skoro celú najbližšiu rodinu a nečakáme od nikoho nič. Máme to v reštike aj veľkú tortu som zajednala a čakám len peknú rodinnú oslavu. Aj synovi kupujeme hlavne my darček (bicykel). Aj švagriná sa pýtala že koľko a ja že 20,alebo taký darček. Dajte koľko uznáte za vhodné,aj keď len bibliu a ruženec donesiete

sevcikovaa
20. apr 2022

Nasa dostala od krstneho 300e....od starych rodicov po 100e a od zvysku ( svagrina ,teta , .... po 50e) ja som dostala hodinky a nieco k tomu ....no dnes je ina doba....bud sa kupuju mobily, hodinky,...
Ja myslim,ze kazdy da podla svojich moznosti alebo radasej nepride😉😉

sazumak
20. apr 2022

30 eur sme dávali, aj dostali...dohodli sme sa tak s rodinou, podľa mňa to úplne stačí. Krstniatkam sme kúpili ešte retiazku, alebo hodinky.

simsalabim
20. apr 2022

@julka828 100 sa patri? Fiha.... my sme naposledy neterke kupili knizku, ktoru si zelala a k tomu nejake drobnosti typu gumicky a sponky. Asi sme spachali mega faux pas 🙊 Nie sme krstni rodicia a nejako nas nenapadlo, ze sa davaju take sumy. A naposledy moje mladsia pri konfirmacii tiez dostavala len symbolicke darceky. Nejako sa mi pri tych vysokych sumach vytraca duchovno.