icon

Koľko peňazí dať synovcovi na prvé sväté prijímanie?

20. apr 2022

Ahojte žienky. Včera som sa bavila so švagrinou a zarazila ma, keď som sa jej opýtala koľko dávajú do obálky synovcovi. Povedala, že 150€. Sú na tom finančne ako my, no my sme mali v pláne dať len 50€. O týždeň na to ideme na ďalšie sv. prijímanie a ak dám jednému 150€, tak jasné, že druhému nedám menej. 300€ však dosť zasiahne náš rozpočet, nakoľko som na rodičovskej a žijeme z jedného platu, splácame hypotéku, úver a všetko okolo. Neviem čo robiť. Koľko dať, aby sa nikto neurazil a aby to príliš nezasiahlo náš rozpočet? Alebo kúpiť nejaký darček? Takisto neviem čo, lebo deti sú dosť technologicky zdatné a už majú všetko, čo sa týka hier, mobilov, tabletov, laptopov a pod. Hračky ich už nezaujímajú. Ďakujem za každý nápad.

jankalukasova
20. apr 2022

Ja mám pocit, že oslavy v dnešnej dobe sú formou zárobkovej činnosti. Keby si tu vláda o tom prečítala, tak Vám to aj zdania.
Predháňanie sa na všetkých týchto sviatostiach.... Svadbách, viď príspevok vyššie, neveste bolo trápne lebo dostala chudera len dvacku. No neviem, všetci, ktorých pozývame, pozývame preto, lebo sú pre nás dôležití a chceme aby to oslávili spolu s nami a nie preto aby sme vybrali....
Top je keď je na svadobnom oznámení, že hostia nemajú nosiť zbytočne kvety ale radšej dať viac do obálky 🙈

smiling89
20. apr 2022

50€ je viac než dosť, z môjho pohľadu aj veľa.

Keď to tu čítam, v mnohých príspevkoch sa vidím, v iných vidím pohnútky niektorých členov rodiny a známich... popravde, je mi veľmi ľúto dnešných detí do akej doby sa narodili a často premýšľam ako tie moje od toho konzumu ochrániť a vychovať z nich dobrých ludi. Takéto dary a ich porovnávanie kto koľko dal a nedal k ničomu dobrému nevedú.
K tomu že už návštevy nosia dary len za to že k nám prišli na kavu, detom haraburdy hračky, sladkosti, dospelým fľaše, to je niečo neskutočné,rozum sa mi podarilo zastavuje a musím žiaľ priznať že takýchto ľudí čo to robia u nás vidím nerada a v drvivej väčšine sa z takej návštevy vyvlecieme.

pink_lady
20. apr 2022

ja som asi z divneho kraja ale este som nepocula ani sa to u nas v rodine nepraktizovalo nikdy, ze davat k prijatiu sviatosti peniaze (okrem manželstva a kňazstva - ale to je predsa len kusok ine). Krst aj sv. prijmanie je o niečom inom ako o peniazoch 😉

jana_eyre_2
20. apr 2022

@irusa ja by som sa cítila trápne ak dostanem veľkú cifru od človeka čo sám poriadne nema, ale dá mi ich "lebo sa to patrí".. 😳

guiseppinka
20. apr 2022

O mesiac idem aj ja na prijimanie segrinym deckam a teda nejako som doteraz neriesila, ze treba dat aj prachy a este k tomu take cifry... Uplne suhlasim s tymi, ktore tvrdia, ze doba je desny konzum... Mame dvojprijimanie a mama uz dala objednat 2 torty (dokopy 10kg), lebo aby sa rodina neurazila, ze nedostali tortu z krstin... Sesterka ako krstna isto donesie kolace, kedze pecie, ale mama bude urcite este objednavat, lebo sa to patri🙄 do toho mame so starsou narodky a ja rozmyslam, ze ako tam vpratat tortu este pre nu(nas)... Takze suma sumarum, je to mega vela zbytocne vyhodenych penazi, mega vela sladkeho a aj tak sa najdu ludia, ktori budu nevdacni a "nevdacni" (rozumej, ze su proti tomu). Cele je to len o predbiehani sa a o tom, ze at vidi, ze na to mame...
Btw nase decka od krstnych (ziadna rodina, ale kamarati) dostali po 100e, najmladsiemu, ked davali peniaze, tak zrazu vytiahli 300e, ze to su od kamosovych rodicov. Ostali sme kukat ako puci...

maciatkolulu
20. apr 2022

@ejbyk samozrejme ze nie 5. Véd každý niečo, o tom je rodina, dohodnúť sa. Ale určite je to normálnej sie k 1.sv.ako 150 a pretekať sa kto dá viac

kat10pat
20. apr 2022

no my sme pred rokom davali 20 eur :D takze tak ... podla mna je to na vas, a ako pises treba zvazit kolko vas v rodine je. My uz mame 15 neteri, synovcov takze...tiez nechcem robit rozdiely medzi nimi 🙂

sono2
20. apr 2022

Tak, ja som už písala, ale záleží, aspoň podľa mňa, že čo bude oslava. Ak o káve a domov tak kľudne 20e, ale ak sa sedí od 15 tej ako u nás bolo do 22hej, dva chody, pitie, koláče, slané, sladké, tak by mi bolo fakt trápne dať 20e.
Ved to úplne bežne človek nechá v obchode, kúpi 5 vecí a 20 Euro preč.

zmrzlinka2021
20. apr 2022

My sme nikdy takto ludom nedavali do obalky a ani detom. Detom sme vzdy kupili darcek, tak do 30 max 40 EUR na dieta.

Vobec neriesime co sa patri / nepatri, vztahy a ludi vnimame inak ako cez peniaze

lienka.7
20. apr 2022

@moze eurobranie👍 to sa mi paci 🤣👌👌👌
@autorka daj pokojne 50€. Nechápem prečo by ste sa mali vy "vyhadzat" z peňazí len preto aby ste sa na niečo hrali? Raz ked nemám, tak nemám.

lienka.7
20. apr 2022

@julka828 kto prosim určil ze koľko sa patri kedy dat? Je vari nejaký oficialny cenník?

lienka.7
20. apr 2022

@chadkroeger mala si potom do pozvánky hned napísať ze jedlo na osobu je 38€, 20€, toto 30€ tamto.... Cize potrebujete aby ste neboli stratovi na svadbe do obalky min.200€. Inak aby ani nechodili 🙉🙈🤣

ummimaryam
20. apr 2022

Dajte 50€ a viac to nerieste.

mijo53
20. apr 2022

Jedno neviem pochopiť, že dať peniaze, lebo pohostenie stojí pre dospelého 35 a pre dieťa 15 EUR, veď kto pozýva, nech zaplatí, keď ja budem pozývať zaplatím ja. Nie, robí hostinu a hostia si to majú zaplatiť

marca12
20. apr 2022

Nausnice tiez stoja od 150€ vyssie,privesok s retiazkou vyse 200€. Peniaze sa davaju podla moznosti. Ak ti vyssia suma zasiahne rozpocet,tak daj 50€. Neporovnavaj sa s inymi.

deniska14
20. apr 2022

Daj koľko uznáš za vhodné. Ide tam úplne o niečo iné ako o peniaze....my teraz dávame 30e do obalky + som dala spraviť ruzenec s menom, medilón a svätý obrázok...cca 50spolu všetko

nikushka2012
20. apr 2022

My ideme krsňatku dievčatko a davam tortu a zrejme peniažky ale koľko neviem uvidíme podľa toho či si dačo do vtedy vyberie alebo nie. Torta počítam že okolo 50-60eur ...

chadkroeger
21. apr 2022

@lienka.7 dakujem za tvoje mudre rady. 😂 Normálne zasnem, ake su tu zeny "premotivovane" na MK 😂 ale pobavila som sa.

w3ronika77
21. apr 2022

Za každý darček by som bola vďačná a bola by som rada,za všetkych pozvaných,ze prídu osláviť tento deň,túto udalosť s nami…. Mimochodom 50 je určite viac než dost.

w3ronika77
21. apr 2022

@chadkroeger od hanby by som sa prepadla,naznačovať niekomu koľko som na ňom prerobila… bud ho tam chcem mať alebo nie

nika0204
21. apr 2022

50€je strasne malo na dnesnu dobu..ved ste traja prejete trikrat viac..by som sa hanbila. 100ka minimalne..treba pokryt co orejete a este nieco navyse..ved urcite nechodite kazdy mesiac na taketo hostiny.. tvoja svagrina dava akurat -150€..

autor
21. apr 2022

@nika0204 sme dvaja a bábätko, ktoré je kojené. Jemu porciu ani neobjednávajú. Nie je to svadba, na ktorej by sme boli od popoludnia do rána a mali nonstop pohostenie a švédske stoly. Bude to obed a možno káva
Nebudem sa hanbiť. Včera sme to doma preberali a dáme tých 50€.

lienka.7
21. apr 2022

@chadkroeger prepac, ale ty si napísala: Na nasej svadbe napr jedna slecna nám dala do obálky 20 €. Az sme sa za nu trápne citili. Potom som jej to nepriamo naznacila, kolko nás stala € jedna osoba" 👌👌👌
Hned si jej mohla napísať ze počuj, minimálne 100€ daj, lebo je to od teba trápne a nezaplatila si si ani náklady, ktoré sme s tebou mali.🙈🙉 Nemám slov na teba, ale aspoň mas poučenie do budúcnosti, pis presne sumy ktoré ocakavas, ušetriť si trápne situácie zo sklamani, ze ta ludia "ocenia" iba 20€.
Smutne vsak je to, ze tebe asi vobec nedošlo, ze trapna si bola akurát tak ty, lebo vynucovat si peniaze, to chce vazne charakter 👌 alebo pozývať iba solventných hosti 😉

lienka.7
21. apr 2022

@nika0204 prepac ale co je to za modu na oslave si akoze platiť konzumne? Bud ma niekto pozyva lebo ma tam chce, alebo preto aby som si to tam zaplatila... pokial mam ist niekomu na oslavu a platiť si to tam, tak to mu pošlem smsku a doma si urobím nedeľňajší obed. Inak aj ked ideš na kar, nesies im obálku za to co zjes? Kks vynucovat si platenie nákladov, chorá toto doba 🙈🙉👎

nika0204
21. apr 2022

@lienka.7 pozri je to nepisane pravidlo,vies kolko stoji taka oslava? Vzdy sa to tak rpbilo nie ze chora doba..je to slusnost nie povinnost..okrem toho 50€je fakt malo aj pre darcek pre dieta..davali sa vzdy nejake retiazky atd a to malo daleko vacsiu hodnotu. Ale ved kazdeho osobna vec..nech si robi kazdy ako uzna za vhodne. Chcela nazor ludi a dostala ho.

zuzliq
21. apr 2022

My sme veľká rodina, všetci sme na tom finančne dobre a peniaze nedávame. Dávame si knižku, krstni rodičia Max 50 Eur. Ale my to tak držíme aj na sviatky a Vianoce. Proste veľké dary nám nie sú po vôli. Vždy sa jasne medzi sebou dohodneme. Jedinou výnimkou sú rodičia, im kupujeme väčšie dary ako formu pomoci.

lienka.7
21. apr 2022

@nika0204 pises jasne ze prejete 3x tolko, ako chces dat... tak bud je ten dar pre dieta alebo pre rodičov na vyplatenie konzumu, hm? A cize ak teda kupim retiazku, uz je to ok?. Jedlo mam uz zdarma? Pozri, každý da kolko moze, zamerne nepíšem kolko chce, lebo urcite by rad dal viac. A o toto tu ide. Mozem dat 20€, dám 20€. Ty ked robíš doma oslavu pre kamarátov, aj oni ti platia náklady co si im pripravila jedlo? Nosia ti v obálke za to peniaze ci prinesú dar v niekoľko násobne väčšej hodnote?

nika0204
21. apr 2022

@lienka.7 nebudem sa tu stebou hadat pytala sa na nazory a kazda sme povedali svoj.🧐

lienka.7
21. apr 2022

@nika0204 vsak sa nehadame, ale diskutujeme 😊 a ano, každá mame na to iny nazor. To je ale normálne, ci nie?

sono2
21. apr 2022

@nika0204 ja s tebou absolutne súhlasím.
Svokra kedysi fakt roky dávali si medzi sebou 20e na koláče, proste je to tak. Ja ak by som si nebola istá koľko dať, že mi to rozhádže rozpočet, nejdem fakt nikde.