Koľko plánujete minúť na Vianoce?
Ahojte..chcem sa opytat..kolko planujete minut na Vianoce?chcem si len porovnat..(ak som prilis osobna,tak sa dopredu ospravedlnujem)..
@muchotrafka298 dom velky nemaju, ale povala je asi zapratana. A neviem ako su spokojni ostatni. Mozno sa neopovazia byt nespokoni 😅
@viestta minimalne Miro ide radsej rylovat 😂😂😂 Ja sa jej nesmejem, pre mna je to obdivuhodne, ked niekto ma na toto cas a energiu, ze vzdy tematicky ten dom vyzdobit. Aj ked jasne, ze podla mojho a asi ani tvojho vkusu by toto nebolo, ale ked ju to tesi, tak je to v poriadku. A nemyslim si, ze by bola slahnuta alebo co, ze ma tolko dekoracii a vyzdoby.
@viestta minimalne Miro ide radsej rylovat 😂😂😂 Ja sa jej nesmejem, pre mna je to obdivuhodne, ked niekto ma na toto cas a energiu, ze vzdy tematicky ten dom vyzdobit. Aj ked jasne, ze podla mojho a asi ani tvojho vkusu by toto nebolo, ale ked ju to tesi, tak je to v poriadku. A nemyslim si, ze by bola slahnuta alebo co, ze ma tolko dekoracii a vyzdoby.
@muchotrafka298 moja babka ma tiez množstvo vianočnej výzdoby, ktorú rokmi nahromadila a odmieta sa toho vzdať a preriediť to - malé stromčeky (darček z rôznych dôchodcovských zájazdov), adventné vecne na kazdy stôl, kadejaké (z môjho pohľadu) haraburdie, umelá čečina a ligotavé ikebany... Robí ju to šťastnou to všetko raz v roku hrdo povytahovat, tak nebudeme jej to upierať (býva už sama). Neviem presne kde to všetko skladuje, ale nejaké indície tam sú - keď si v lete sadneš na starší gauč s úložným priestor a počuješ zacinkať zvončeky 😂🤗
@malaopicka tu nejde o cenu, ale o to množstvo
Ja som ani nikde nespomenula vyhodené peniaze ,to je absolutne tvoja vec ,ale ten odpad nie je nenormálny ,či si myslis ,že výroba toho všetkého konci a začína pri tej krabičke v ktorej si to donesieš domov
@minenkaa čiže keď si to nekúpim ja, tak sa to nevyrobí? Neviem vôbec o čom hovoríš, prepáč. Myslím, že som to vysvetlila dostatočne, možno aj nad rámec “povinnosti”. Prajem ti pekný večer, ďakujem za diskusiu.
@muchotrafka298 moja babka ma tiez množstvo vianočnej výzdoby, ktorú rokmi nahromadila a odmieta sa toho vzdať a preriediť to - malé stromčeky (darček z rôznych dôchodcovských zájazdov), adventné vecne na kazdy stôl, kadejaké (z môjho pohľadu) haraburdie, umelá čečina a ligotavé ikebany... Robí ju to šťastnou to všetko raz v roku hrdo povytahovat, tak nebudeme jej to upierať (býva už sama). Neviem presne kde to všetko skladuje, ale nejaké indície tam sú - keď si v lete sadneš na starší gauč s úložným priestor a počuješ zacinkať zvončeky 😂🤗
@mirkam3 ale ved toto je mile, nikomu to neublizuje a ona ma radost. Mna napriklad toto vobec neirituje, ak ma niekto aj cely byt vyzdobeny pre mna "haraburdim", ked je on spokojny. Len sa narobi pri utierani prachu 🙂
@minenkaa čiže keď si to nekúpim ja, tak sa to nevyrobí? Neviem vôbec o čom hovoríš, prepáč. Myslím, že som to vysvetlila dostatočne, možno aj nad rámec “povinnosti”. Prajem ti pekný večer, ďakujem za diskusiu.
@malaopicka chora doba toto
@lenka.25
@malaopicka naozaj mi chcete povedať,že je normálne kupovať každý rok všetko nové ?Komplet
Nikde neutocim pytam sa
@minenkaa tak ako som písala , ja by som to nerobila ,ale keď niekto chce a na na to , nech si kúpi .
Ja nakupujem postupne od septembra, čo ma osloví a čo považujem za využiteľné, potrebné, pekné. Rádovo sú to stovky eur, skôr tisícky každoročne. Kupujem každý rok novú výzdobu, prestieranie, veľa darčekov manželovi a synovi, hostíme zhruba 3 dni rodičov a súrodencov, následne partiu kamarátov asi 14 kusov. Takže to bude veľa. Presnú sumu netuším a nikdy to nepočítam. A ešte som zabudla vianočný stromček každý rok okolo 200€ 🤨
@malaopicka Ak kupuješ naozaj veľký strom, tak tá cena je úplne reálna. Kupujeme každý rok živý strom u kamaráta s výraznou zľavou a za virivucu sme posledné roky dávali 40-50 eur, za normandsku jedlu výrazne viac.
@malaopicka chora doba toto
@minenkaa konzumerizmus, neviem či je to choré, skôr ignorantske
@anonym_4ed7c9 celkovo
@petronela52. Tento rok chcem uz otvorene detom naviest myšlienku, ze urobíme nakup potravin pre 5 ľudí staršom veku v dedine......my mame vsetko....co potrebujeme. ....pride mi to rozumnejsie.....a pre mna to je rovnaká starost nakúpiť a porozdelovat....ale o tom to je..
@petronela52 moja 8rocna dcéra ma v tom jasno. Na Vianoce si želá zdravie, šťastie, lásku a žuvačky potešia. Nehmatateľné darčeky. A tak sa vyjadruje aj na verejnosti. Každopádne prihodím jej lego za skromnosť 😀 muž si kúpi sám, ja sama a sme vybavení. Staršej dcére dám €, nech si tiež kúpi sama.
300, maximálne 350 eur, v tom budú darčeky pre štyroch ľudí. Nie som typom, ktorý zdobí vo vianočnom duchu aj police v špajzi, stromček mám umelý asi 5 rokov, ozdoby, svetielka nemením, na čo? Veniec na dvere tiež asi päťročný, obrus a jedna váza s vetvičkami a ozdobami, finito. Nepečiem okrem medovníkov, vianočky a dvoch druhov zákuskov nič viac, aj z toho polovicu rozdám, nie sme tomu veľmi naklonení. Neviem, či je menu kapustnica, rezne, šalát, pupáky, oblatky o toľko drahšie, ako bežné jedlo, nikdy som to neriešila. To jeme aj na 1.sviatok, na druhý niečo kuracie, ryža, neprejedáme sa jeden deň sviečková, druhý kačica, aby sme po novom roku mali o 5kg viac. Vianoce sú u nás časom, keď máme možnosť byť viac spolu, čas oddychu, nie šialenstvo s jedlom a zdobením
@petronela52 v pomere k prijmu asi malo 🤷🏼♀️ ja uz mam darceky kupene a najviac som minula logicky na deti, mame 2 skolkarov a to bolo spolu okolo 300e (kupili sme obom korcule, po 1 vacsej hracke, knizky a jednu spolocnu hracku, mozno ak mi nejaka drobnost cinkne do nosa, tak este kupim)
Manzel 220e, mamina 120e, brat 100e a v manzelovej rodine maju dohodu, ze si nekupuju nic, tam iba malym detom (4ks deti cca 20-40e na 1).
Co sa tyka jedla, tak nemam pocit ze by sme kupivali nejake velke mnozstva alebo ine veci, peciem malo len aby bolo na chut, nie aby sme sa prezierali. Mozno trosku viac minieme skrz navstevy. Ratam este 2 zive vianocne stromceky, tak to je do 150e.
S manzelom si zvykneme davat aj drahsie darceky, napr dovolenku alebo minuly rok som dostala novy telefon, ale nemame stanoveny pevny rozpocet, skor tak ze co by toho druheho potesilo a niekedy to stoji 5tisic (napr ta dovolenka) a niekedy 100e 🤷🏼♀️, riadim sa iba tym ze kupujem vec pre potesenie a nie prakticku v style zimny kabat, topanky alebo take tie veci co si musi kupit. Skor nejaky zazitok alebo veci na sportovanie/konicky kt mame, jednoducho to co cloveka potesi/chce to ale je to v kolonke “teraz si to nekupim, lebo to nie je nevyhnutne”.
Ja miniem cca 500 eur. Viac ani nemám na míňanie.
Neriesim.Asi dost.Kupim to co chcem,vsetko zmysluplne a jedlo bude to co treba pricom nevypekam 7 druhov kolacov a neplytvam ani cez rok.Nepocitam utratu,miniem kolko treba ale zaroven zbytocne nerozhadzujem.
ako kazdy rok max ale 7 000. mozno 6 500..
ako kazdy rok max ale 7 000. mozno 6 500..
@anonym_508b2e akože eur???🤔🤔🤔 To na čo sa dá minút 6000€???
@anonym_a90b72 ako aký problém je minút 7000€
@anonym_a90b72 normalka. Sme dvaja, v marci pojdeme do Vietnamu tak si to kupime ako darcek. A drobnosti.
@anonym_a90b72 ako aký problém je minút 7000€
@anonym_e6081b
@anonym_508b2e tak keď výlet,pobyt chápem..
@anonym_e6081b ináč si neviem predstaviť minút toľko peňazí na Vianoce. Na čo vo konkrétne okrem dovolenky sa sa bežne minút na Vianoce toľko tisíc???
Kazdy minie tolko, kolko uzna za vhodne. Niekto ma viac, niekto menej. Su ludia skromni aj narocni. A vela z tych co penazi na minanie vela nemaju si aspon na sviatky chce dopriat.
@anonym_e6081b
@anonym_e6081b ináč si neviem predstaviť minút toľko peňazí na Vianoce. Na čo vo konkrétne okrem dovolenky sa sa bežne minút na Vianoce toľko tisíc???
@anonym_a90b72 darceky?
@anonym_a90b72 darceky?
@anonym_e6081b no nie, nechápem, na aké darčeky,pre koho/koľko ľudí je to možné minút. Príde mi to neskutočný rozmar, teda v okolí nepoznám nikoho kto minie 6000 na darčeky. Už 600€ sa mi zdá veľa. Jedine ak naozaj nejaký pobyt,to je zmysluplné. Ináč vôbec nerozumiem tomuto mamonu
@anonym_e6081b no nie, nechápem, na aké darčeky,pre koho/koľko ľudí je to možné minút. Príde mi to neskutočný rozmar, teda v okolí nepoznám nikoho kto minie 6000 na darčeky. Už 600€ sa mi zdá veľa. Jedine ak naozaj nejaký pobyt,to je zmysluplné. Ináč vôbec nerozumiem tomuto mamonu
@anonym_a90b72 to že nepoznáš neznamena ,že taký ľudia niesu,staci kúpiť hodinky,lyžiarsku výbavu,elektroniku a to je stále len jeden človek
@anonym_a90b72 ona ma na mysli forinty 🤭
Strava Zvycajne do 200 a darceky do 300
@anonym_e6081b
@anonym_a90b72 napr iPhone, macbook, auto, telka, letenky, dovolenka, klima, motorka, lepsi bike atd moznosti je vela
Toľko koľko peňaženka dovolí. Nemienim siahať kvôli Vianociam do úspor a ani sa zadlžiť.

@minenkaa ja nechcem povedať nikomu nič. Padla otázka, padla moja odpoveď. Každý nech míňa ako uzná za vhodné. Kto nechce alebo nemôže, tak nekúpi. Nepovažujem ani míňať ani nemíňať na materiálne veci za nenormálne. Táto debata sa absolútne zvrhla na posudzovanie toho, čo je “normálne” aj keď na to nikto z nás nemá žiadne adekvátne merítko. Hádam tu nebudem ospravedlňovať a vysvetľovať svoje výdavky a spôsob života pred cudzími ľuďmi. Ale teda aby bolo jasné, kupujem živý stromček, nie nejakú plastovú haraburdu, ozdoby kupujem ručne maľované zo slovenskej firmy Okrasa s dlhoročnou tradíciou. Niektoré máme dokonca ešte po mojej babke a majú 70 rokov. Takže žiaden odpad ani zbytočné haraburdy to pre mňa nie sú. Ďakujem za záujem o moje vianočné nákupy 🫠
@malaopicka tu nejde o cenu, ale o to množstvo
Ja som ani nikde nespomenula vyhodené peniaze ,to je absolutne tvoja vec ,ale ten odpad nie je nenormálny ,či si myslis ,že výroba toho všetkého konci a začína pri tej krabičke v ktorej si to donesieš domov