icon

Koľko si vypýtať za pomoc s krstinami?

2. jún 2021

Ahojte, chcela by som poprosit o radu v tejto situacii. Nedavno sme sa pristahovali na dedinu a este sa tu velmi so susedmi nepozname. Jedna suseda mna a dceru (14) poprosila, ci by sme jej nepomohli pripravit krstinovu oslavu u nich doma. Ona nakupi vsetky suroviny a odomna by chcela aby som prisla doobedu k nej. Ona postavi na polievku, ja mam len dohliadnut na dovarenie a vyvarit rezance. Da piect kuracie plnene stehna, ja len dohliadnem na dopecenie a udusim ryzu. Bude mat pripravene suroviny a mam sunkove rolky naplnit slahackou a naservirovat. Ona prestrie uz vopred stol (bude spolu s nimi 14 dospelych a 5 deti) a nachysta napoje. Ked sa vratia z kostola, tak aby bolo predjedlo nachystane, dcera by mala pomahat s napojmi a odnasat a prinasat taniere. Ja precedim polievku, dam do misy s rezancami a zeleninou, potom zas naservirujem druhe jedlo a kompot, prinesiem tortu a uvarim kavu.
Potom (alebo este predtym ako oni pridu) povedala ze sa mame najest aj my a ze nech pride aj manzel sa najest aj syn, ze to je samozrejme. potom poumyvat riad, oni budu jest zakusky, rozpravat sa, ja medzitym vyprazim pripravene rezne a vyberiem salat, co ona pripravi den vopred. A na zaver na veceru este prihrejem plnenu kapustu a naservirujem. Medzitym poumyvat riady, doplnit zakusky, napoje, pripadne este uvarit dalsiu kavu.
Povedala, ze je samozrejme, ze sa vsetci najeme, ze nam zabali rezne, salat, aj plnenu kapustu, dostaneme z torty aj zo zakuskov a ze mame si s dcerou povedat kolko by sme chceli aby zaplatila. Ze oni su tak zvyknuti, ze oslava bude poriadna a ze si zvykli takto navzajom vypomahat, ze aj ona tak bola inym, ale uz maju vsetci odrastene deti a nikomu sa teraz nechce vratit jej to, tak poprosila mna. A ze my ked budeme potrebovat na prijimanie alebo nejaku oslavu, tak aj ona pride tak na cely den pomoct co treba. Co si o tom myslite, isli by ste do toho a ked nam da vlastne aj jedlo aj kolace, tak pytali by ste si za to este peniaze?

Strana
z2
janinah
2. jún 2021

Na dedine sa za susedskú výpomoc neplatí,čím skôr si na to zvykni,Neboj sa,oni ti to určite vrátia inou formou skôr či neskôr.

autor
2. jún 2021

Ja tam stravim asi cely den, pridem asi o 8-9tej a odidem az ked oni skoncia a upratam, ale mne je blbe davat si nejaku cenu na to. Beriem to tak, ze pomozem, neubudne zo mna, doma by som navarila tak ci tak a nechce to kazdy vikend, takze nemam problem s tym vypomoct. Uz to, ze nabali jedlo je naviac podla mna, ale na tom trvala, ze zas ona by sa citila zle keby nedala. Len ma zaujimalo ako to vidia ini ci by za to nieco vzali. Ale zhodli sme sa teda ze aj ini takto pomozu a ze nepytaju ze ta vysluzka je akurat, tak sa mi potvrdilo, ze dobre som jej povedala. Skor ma zarazilo ked hovorila ze ona bola pomahat ale jej teraz nikto nechce oplatit, tak ze musela pytat mna ako neznamu a bola ochotna platit, pricom by sa jej mohlo vratit od ostatnych.

malinovka333
2. jún 2021

ja by som isla pomoct hned aj s radostou, a nechcela by som sato nic, da ti najest, pit, mozno nieco zabali ak ostane ak nie nevadi, zakusky sa najes, kavu, ved takto sa chodilo bezne pomahat a nikto nikomu nic neplatil,je to uplne bezna pomoc, a nikdy nevies kedy budes tu pomoc napr potrebovat ty,

erickatt
2. jún 2021

Ja dom tak bola x krat pomahat. Presne, nabalili ma a stacilo

dilino
2. jún 2021

Ani ja by som nechcela peniaze ak dá jedlo tak by som bola spokojna.

lenuska9999
2. jún 2021

Ja by som peniaze nepýtala. My si so susedmi tiež pomáhame, pr oni nám pokosia, muž im pomôže niečo s autom atď a nikdy od seba navzájom peniaze nepytame. Berieme to tak, že je to v rámci dobrých susedských vzťahov a sme navzájom spokojní.

mariejenka
3. jún 2021

Ja ako 14-15 ročná som tak bola u susedov ti dali najest,a kym boli koruny tak 400 korún som dostala,to bol penaz! ,alebo ked bol väčší kar,pripadne si niekto z dediny robil oslavu v kultúrnom dome a uz vedeli o nas ( 2-3 dievčatá v dedine, vraj šikovné vedia všetko) vtedy nam dali aj 500 korun.
Dnes ak chce pani dat €€ tak ja by som pre seba nechcela,a dcere keď velmi chce nech da 20€, nech si dievca spori.

maciatkolulu
3. jún 2021

@nikolka1986 riskovať, že dostane covid😂😂😂😂😂, to snáď nie.... Ty asi budeš uu do konca života sedieť doma a nikam nepôjdeš, samozrejme ani obchody, kúpaliská, dovolenky. Toto ma fakt baví ako sa stále pletie covit všade a divne nič na tom nevidím, keď susedia slušne poprosia, peniaze by som nepýtala ani náhodou. Nabudúce možno budu potrebovať oni pomoc...

evkamotka
3. jún 2021

Suhlasim s ostatnymi, ze by som peniaze nechcela. Tiez ze ak by suseda velmi chcela, tvojej dcere dat 20e. nie je to ziadny likvidacny peniaz pre dospelych zarabajucich a dcera je este teenegerka, nie je "povinna" ani vztahy budovat ani nic, naozaj ide velmi dobrovoľne stravit cely den pracou a nebude jej malo

Strana
z2