icon

Koľko si vypýtať za pomoc s krstinami?

2. jún 2021

Ahojte, chcela by som poprosit o radu v tejto situacii. Nedavno sme sa pristahovali na dedinu a este sa tu velmi so susedmi nepozname. Jedna suseda mna a dceru (14) poprosila, ci by sme jej nepomohli pripravit krstinovu oslavu u nich doma. Ona nakupi vsetky suroviny a odomna by chcela aby som prisla doobedu k nej. Ona postavi na polievku, ja mam len dohliadnut na dovarenie a vyvarit rezance. Da piect kuracie plnene stehna, ja len dohliadnem na dopecenie a udusim ryzu. Bude mat pripravene suroviny a mam sunkove rolky naplnit slahackou a naservirovat. Ona prestrie uz vopred stol (bude spolu s nimi 14 dospelych a 5 deti) a nachysta napoje. Ked sa vratia z kostola, tak aby bolo predjedlo nachystane, dcera by mala pomahat s napojmi a odnasat a prinasat taniere. Ja precedim polievku, dam do misy s rezancami a zeleninou, potom zas naservirujem druhe jedlo a kompot, prinesiem tortu a uvarim kavu.
Potom (alebo este predtym ako oni pridu) povedala ze sa mame najest aj my a ze nech pride aj manzel sa najest aj syn, ze to je samozrejme. potom poumyvat riad, oni budu jest zakusky, rozpravat sa, ja medzitym vyprazim pripravene rezne a vyberiem salat, co ona pripravi den vopred. A na zaver na veceru este prihrejem plnenu kapustu a naservirujem. Medzitym poumyvat riady, doplnit zakusky, napoje, pripadne este uvarit dalsiu kavu.
Povedala, ze je samozrejme, ze sa vsetci najeme, ze nam zabali rezne, salat, aj plnenu kapustu, dostaneme z torty aj zo zakuskov a ze mame si s dcerou povedat kolko by sme chceli aby zaplatila. Ze oni su tak zvyknuti, ze oslava bude poriadna a ze si zvykli takto navzajom vypomahat, ze aj ona tak bola inym, ale uz maju vsetci odrastene deti a nikomu sa teraz nechce vratit jej to, tak poprosila mna. A ze my ked budeme potrebovat na prijimanie alebo nejaku oslavu, tak aj ona pride tak na cely den pomoct co treba. Co si o tom myslite, isli by ste do toho a ked nam da vlastne aj jedlo aj kolace, tak pytali by ste si za to este peniaze?

Strana
z2
elizabet173
2. jún 2021

Ja by som v rámci dobrých susedských vzťahov do toho išla, peniaze by som nechcela, najmä keď sa tam naje aj moja rodina, maximálne nejaká káva alebo fľaša vína, inak by som si nezobrala nič a ani by som neriešila, či mi to niekedy vráti. Nemyslím si, že je to zase taká strašná robota, ale mňa varenie a všetko to, čo si opisovala baví.

martina1201
2. jún 2021

Ahoj, nepýtala. Príde pomôcť aj ona vám keď bude treba. Možno získate dobrú susedu. A ak s tým nemáš problém a nebojis sa že by si to nezvládla tak by som si nepýtala zaplatiť.

klip0
2. jún 2021

Ak by ma peniaze nevytrhli z biedy a ak by som nemusela preorganizovať svoj program, alebo ist na ukor svojej rodiny, spravila by som to a nepýtala si uz dalsie peniaze. Ak vyzera na fajn susedku tak dobre vztahy su nadovsetko

jaskolka
2. jún 2021

Šla by som, ale peniaze by som nechcela.Najete sa aj vy, dostanete vysluzku,brala by som to normálne ako susedsku pomoc.

mpg
2. jún 2021

Obyčajne sa na dedine, za takéto nepýtajú peniaze, ak si porozumiete, budete ich mať ako známych a aj oni vám prídu niečo pomôcť.

katkaseiner
2. jún 2021

waw jak to ma dobre vymyslene... nieco podobne idem robit tuto sobotu a toto ma teda fakt nenapadlo... ale fajn napad, len ja nemam taku kamosku, teda mam, ale bude u nas ako host... no nic.. kazdopadne mne to pride divne, ale zrejme by som si nepytala peniaze... len aby to cele dopadlo tak ako to cele vykresluje... ja by som sa osobne bala ze nieco by nebolo tak ako si predstavuje a narusilo by to nase vztahy (ale to som ja, mozno si len blbosti namyslam).

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
h2
2. jún 2021

Nepýtala by som peniaze. Aspoň nie za seba. Keď chce, môže dať niečo Tvojej dcére. Budete mať jedlo, dostanete výslužku a navyše Ti suseda sľúbila túto pomoc oplatiť. To je viac, ako peniaze.

eeffka
2. jún 2021

za mna nocna mora v kuchyni ( nerada varim) ale ak nemas problem a do buducna by sa zislo aj tebe...preco nie, ma to dobre premakane. Ak by som do toho teda isla, a aj dcera ( tej by som sa opytala, uz je dost velka) tak by som sla pomoct za jedlo, kolace a dcere nieco do vacku ( to by som nechala na pani )

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
2. jún 2021

Dakujem vam, mne je tiez blbe pytat peniaze, neviem si do predstavit, ja som jej hned povedala, ze ano rady pomozeme a ona ze len nech jej poviem potom sumu. Hovorila som ze netreba, ved nam jedlo da a uz to sa mi zdalo ze dobre v ten den obed lebo doma nebudem varit ale ze aj zabali z ostatnych chodov a ona ze vzdy nachysta vela, urcite sa zvysi tak budeme mat na dalsi den. Tak ste ma utvrdili, ze nezoberiem peniaze. Ja jej rada pomozem cely den, aj jej vsetko potom popratam, nech si ten den ozaj uzije a ma na starosti len babo a nie este obskakovat hosti a behat do kuchyne. Aj som jej chcela navrhnut ze den predtym tiez mozem prist a ked bude si cistit zeleninu na vyvar, obalovat rezne, robit salat a kapustu plnenu, ze tiez pomozem, tak este jej toto poviem. Ja rada varim a oni posobia prijemne, taka obycajna jednoducha rodinka. Nemyslim to v zlom ale su v okoli aj moderne domy, pristahovalci z mesta a im vadi aj ked kohut kikirika, ked sa kosi cez vikend. Oni su praveze skromni, mili, slusni a ziju takym klasickejsim dedinskym sposobom. Zatial co sme sa rozpravali cez plot a tak, tak si rozumieme, takze dobre vztahy treba pestovat 🙂

sense
2. jún 2021

Ja by som si peniaze nepýtala, keď tak nech dá podľa svojho uváženia dcére, kt by som ale nenúti la ist ku nim chystať pokiaľ by sama nechcela... .. Ako pomoc mi zo príde ale dosť stráviť tam celý deň. Variť, upratať, roznasat.

elizabet173
2. jún 2021

keď máš takýchto susedov, to je poklad. Mala som to šťastie aj keď sme bývali v paneláku, aj v rod. dome, ale keby sme bývali o päť domov vyššie....to by som tu písala niečo úplne iné. Váž si to a veď uvidíš, ako budú vaše vzťahy ďalej pokračovať. Ja nie som typ že lietam k susedke na kávu minimálne raz týždenne, vlastne je to len pár krát do roka, nemávame spoločné grilovačky a dovolenky, svoje súkromie si chránim a máme aj iný životný štýl, ale keď potrebujeme pomôcť či jeden alebo druhá strana, tak vieme, kde ísť.

autor
2. jún 2021

Dcera suhlasila, uz si aj vybrala ze si da bielu bluzku a ciernu suknu nech vidia ze ona robi obsluhu 🙂 take veci ju bavia, chce ist na hotelovu akademiu. A hovorila susedke ze ked sajej z torty ujde marcipanova kvetinka a medzi kolacmi bude puncak, tak ze jej to staci 😀

zuvelyn
2. jún 2021

Tiež by som nepýtala peniaze. Určite vam nabali jedlo, koláče možno nejaký alkohol. Ked tak ako bolo spomenuté nech dá dcére do ruky koľko uzna za vhodné.

eeffka
2. jún 2021

inak to je ake super... ja by som si aj zaplatila vsetko toto, ze cattering priamo doma.

deti95060810
2. jún 2021

pomôcť by som išla, ale nič by som zato nechcela... žiadne e.
Je super mať dobrých susedov, len netreba mať hlavu v oblakoch. My sme takto susedovi pomohli - v inej veci a on na oplátku nás chodil udávať na M Ú.... Za dobrotu na žobrotu...😉

autor
2. jún 2021

Mne sa inak tiez paci ako to vymyslela. Vedela som, ze ludia robia take oslavy aj krstin aj prijimania doma ale ako to potom nachystaju? Bud z toho dna rodicia nic nemaju lebo od rana varit a potom utekat do kostola a potom ked sa vratia tak zas vsetko prihrievat? A servirovat kazdemu, umyvat riad, to potom z tej oslavy domaci nic nemaju, toto je ozaj dobre vymyslene. My sme mali doteraz vzdy v restauracii, ale na dedine uz nie su take moznosti.

eeffka
2. jún 2021

no u nas sa to robilo tak ze polievka sa nechala na sporaku a slo sa do kostola, rezance boli uvarene, salat tiez a rezne predobalene. bolo nas 10, prisli sme z kostola, predjedla z ladnicky na stol na pripravenych tanieroch, polievka horuca + rezance, kym sme jedli tak sa prihriali v rure stehna a ryza a bolo. Len samozrejme to predpoklada ze sa svokry dvihnu a pomozu a nesedia jak matrony. a neskor bol zem salat a rezne sa popri kave dali do fritaku. Da sa vsetko, pokial clovek nevymysla
zakusky/tortu kupis alebo dostanes a vybavene ( mycka umyje)

autor
2. jún 2021

Nenechala by som v zivote nic v rure ani na sporaku a neodisla by som do kostola, ved to by som sa bala, to si neviem predtsvait. A kurca vopred upecene aj ryza a len dat zohriat? Neviem no, prave take jedlo ohrievane uz nie je ako cerstve. Ale chapem ze ked sa inak nedalo. Mne sa toto paci, ze hostia su hostia a domaci si to tiez uziju, nikto nemusi nic pomahat, podla mna velmi dobre vymyslene. Ona tortu bude mat od cukrarky objednanu aj zakusky, aj my sme tak mali ked sme niesli do restauracie. Akurat ze umyvacku riadu nema, cize rucne budem umyvat.

elizabet173
2. jún 2021

@eeffka áno, aj tak sa dá. Zažila som na oslave. Nikdy viac

andy1985
2. jún 2021

Ja som takto bola vypomáhať kamoške keď mali prvé sväté prijímanie.

evkamotka
2. jún 2021

Dve kamaratky idu prave takto pomahat a vsetko okolo kamaratom na svadbu o 3 tyzdne. Jedlo bude z restiky ale sala je bez kuchyne, takze komplet catering a casnictvo, riady, prestieranie atd.

pastel
2. jún 2021

Nie len, ze oni vyzeraju byt dobri ludia, ale aj Ty si dobry clovek, klobuk dole pred Tebou, rada by som Ta mala za susedku 🙂 Prajem Vam, nech to super dopadne, dobro sa Ti vrati 👍

pribinak
2. jún 2021

@eeffka toto by som nikdy neriskla, že odídem a sporák nechám zapnutý. Hocičo sa môže zomlieť a je to zbytočný risk

helena1982
2. jún 2021

joj keby si takto pomahali ludia vsetci, tak by to bolo pekne, nechcela by som osobne za to nic a vies, ze keby si ty nieco potrebovala tak dozaista ti pomoze pri niecom takomto, tak chod do toho pomoz jej 🙂

ckatka
2. jún 2021

Koľko reálne hodín tam stravis? Na koľko eur si cenis svoj čas?
Akú hodnotu má pre teba jedlo zákusky a pod...ktoré dostaneš?
Akú hodnotu má dobra suseda ktorá na revanš pomôže keď Treba?
😉
Ak bude pomáhať aj dcéra tak ja by som napríklad povedala ze ja nič nechcem ale ze mladej nejaké vreckové nech kľudne podľa vlastného uváženia da.

loginexistuje
2. jún 2021

nevsala by som za to nic je to susedska vypomoc uplne bezne aj u nas napr v dedine
skor by som kupila drobny darcek malickemu ku krstu hrkalku bodynko a pod

eeffka
2. jún 2021

@pribinak nuz na dedine takto bezne funguju a idu do kostola , ja ani pracku nenecham bez dozoru 🤷‍♀️

helcanw
2. jún 2021

U sa napríklad podobne pomáhali susedy keď som sa vydávala. Kým sme sa s mamkou boli česať a líčiť susedy pripravili pohostenie pre hostí, ktorí mali ku nám prísť na odobierku (koláče, pagáče, fašika, pitie, kavu a pod) a potom keď sme my odišli na sobáš tak všetko to upratali, poumyvali riady a zamkli dom. Večer prišli zavrieť hydinu (ocko chová kačky a sliepky) ani jedna peniaze nechcela, dali sme im len vysluzky. U nás na dedine to takto bežne funguje, že si pomáhame a peniaze nikto nikdy neriešil.

Strana
z2