icon

Krst nemanželského dieťatka

marthinna7
4. jan 2012

Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...

teada
7. jan 2012

@macamac macamac @mandragora22 veď to....cirkev má v tom riadny "chaos"
veď buď platí pre všetkých a všade rovnako-alebo potom to ako kde sme?
to ako keď si niekto začne prispôsobovať hriech /desatoro/ na svoje podmienky-až nakoniec nebude hriešnik
buď je niečo dané, záväzné a toho sa držím...alebo to celé stráca zmysel
Ježiš tu bol pre všetkých rovnako,bez rozdielu
tak potom akým právom ho robia farári,...?
"Nechajte maličkých prísť ku mne a nebráňte im,lebo ich je nebeské kráľovstvo"

tu sa mi paci len ta posledna veta..myslim si ze katolicka cirkev je asi jedina, ktora uci verne to co Kristus hlasal..ine sa odlucili, upravili, vytrhli z kontextu, a teda pre mna prave nie su tie cirkvik ,ale katolicka je jedina verna uz od sameho zaciatku, aj za cenu neprijatia

cukricek8998
7. jan 2012

@teada nemyslim si,ze prava viera je ta ked chodis do cirkvi...som katolicka a veriaca ale zial do kostola resp.cirkvi nechodim,a uz aj z toho dovodu ze cirkev uz davno nieje to co byvalo,vsade su len peniaze a ked zakazali u nas v cirkvi hadzat do zvonceka medene centy tak som sa na to uz vykaslala.Prava viera nieje cirkev..prava viera je verit v Boha a modlit sa k nemu,uctievat ho..a to je jedno kde.Podla teba su pravi veriaci ti ktori trcia kazdy den v kostole a ked opustia chram Bozi zaccnu ohovarat a konat zle skutky...to je podla teba prava viera????????????????

vejula
7. jan 2012

@teada pišem myslim, ja len myslim nemam patent na rozum preto si nedovolim tvrdiť či by to tak ozaj bolo. Je hladanie pravdy hriech???? Podla mna nie. Preto ani ty ani nikto mi nemôže tvrdiť že moje pochybnosti v to čo hlasa cirkev je moj hriech. To je spravodlivy len to kto nemysli? Alebo mysli len to čo mu nalinkovali predstavení cirkvi?
JE lepšie prosiť Boha o to nech sa mu da poznať, alebo radšej priplatim par kačiek a najdem presy vyklad presný navod na život?
Či chceš či nie cirkev ludi vedie k tomu nerozmyšlať len prijimať fakty. JA sa pytam prečo by som mala byť horšia ked rozmyšlam nad tym kde je skutočne pravda? PRečo by ma mal niekto odsudiť za to že si niesom ista všekymi dogmami a vyhlaseniami katolickej cirkvi. JA nikoho nesudim, Tu ide o to že za to že sa 100% nestotožnuje s naukou katolickej cirvi a dovolim si hladať pravdu už niesom spravna veriaca, už si dovolujem nesuhlasiť s nevestou Ježiša... Nerada poukazujem na chyby cirkvi, ale proste na to je dobre študium historie, lebo sa môžeš poučiť do buducna. A mne z historie cirkvi jednoznačne vyplyva že nieje neomylna, kde mam brať istotu že to čo hlasa teraz je 100% pravda ked sa už v minulosti takto mylila?

Ja neutočim nekritizujem, len som si dovolila hladať, nie len prijimať vysvetlenia a navody ale hladať a prosiť prBoha o poznanie

ivulik20
7. jan 2012

@marthinna7 ahoj, u nás je to takto: ja rozvedená s dieťaťom, priatel rozvedený, spolu máme malého, nie sme zobratí a pokrstili nám ho BEZ PROBLEMOV.

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 prava viera je podla mna taka, ktora robi to co hovori Boh ale naozaj to co hovori On.cize ak povie svatit sviatocne dni, tak idem na sv.omsu.ak mam ja vyhovorky, ze nechodim tam,koli fararovi,alebo koli zvonceku, alebo koli ludom, ktori aj tak ked vyjdu ohovaraju, tak som vlastne taky isty, ba este horsi, lebo som nedodrzal Bozie prikazanie...ak KBoh zalozil Cirkev a do nej vlozil vsetko, cize mame prijimat sviatosti atd a to ma v rukach cirkev.a kto jej dal tu moc?Boh...a nie preto aby sme na nu spinili.Boh urcite nema radost, ak ja poviem, Boh ano ale cirkev nie...on predsa vedel co vsetko sa stane a aj tak ju zalozil...ak verim Bohu, Cirkev nevylucujem..je to akoby som povedala ze tvoje deti budu tvoje len ak budu pri tebe a robit tak ako im prikazes.akonahle ta neposluchnu uz nie su tvoje?akonahle ich niekto unesie, stale si ich matkou len ty

vejula
7. jan 2012

@teada to znamena že ked si niekto napr v stredoveku dovolil nesuhlasiť s inkviziciou alebo svatymi vojnami - tj nesuhlasil s praktikami cirkvi, si už prispôsobovali Božie zakony, lebo on si vzal cirkev za svoju nevestu? Čiže lepši boli na tom tí ktorí upalovali Bosorky ako tí ktorí si dovolili nesuhlasiť s cirkvou?

cukricek8998
7. jan 2012

@teada no to si dala dobry priklad 🙂 ze tvoje deti budu tvoje len ak budu pri tebe a robit tak ako im prikazes.akonahle ta neposluchnu uz nie su tvoje?akonahle ich niekto unesie, stale si ich matkou len ty....to neznamena ze ked nechodim do cirkvi tak niesom veriaca..Boh vie ako to myslim,aj ked do kostola nechodim.stale som Bozie dieta nie?.podstatne je ze verim 🙂 a ty si mozes mysliet co cchces..moj nazor mi nevyvratis..budem si chodit do kostola kedy ja budem chciet....nieje najpodstatnejsie sediet v kostole to ta nevykupi.....

zuzkalenka
7. jan 2012

toto je v cirky všeliaké. Záleží od kňaza vo farnosti. Ja som poznala aj takého farára čo nedal rozhrešenie pri spovedi len preto že žili spolu (imtímne) pred svadbou.
Podľa mna by to nemalo takto byť veď mali by byť radi každému novému dieťatku.

teada
7. jan 2012

@vejula myslim, ze cirkev ma nuti rozmyslat, koniec koncov, co je zlozitejsie ako Boh?cirkev je neomylna len vo veci viery a mravov.to co je hlasene ex cathedra..cirkev je velmi opatrna a to co vyhlasi je 1000 x overene, mam vlastne skusenosti...no, zial, co sa tyka dogiem, tym sa ma verit, ale povedz mi aspon jednu.ludia si myslia mnohi, ze hovoria o dogme a pritom hovoria len o nazore niekoho a to je obrovsky rozdiel...hladanie pravdy je akoby podstatou viery a cirkvi.ale zalezi na tom, kde ju ja hladam, ci len v slabikari, alebo len v dejepise..aka bola historia?ano , predstaveni Cirkvi urobili v minulosti chyby...bol to naozaj temny stredovek.ale podme teda do historie..cirkev spolupracovala so statom alebo stat s cirkvou?ked cirkev ukazala prstom, tamten je heretik, statna moc sa ho zbavila..co sa tyka zvonceka, no z tyhc par drobnych, neviem, ale naklady na energie, teplo su vysoke a teraz si predstav.prides do kostola, zima tam je, tak je zle, prides do kostola, je tam teplo, no pytaju do zvonceka, je tiez zle...ludia co vlastne chceme?

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 zvycajne nas asi vykupi nasa tvrdohlavost a pycha a za kazdu cenu mat svoju pravdu a bezhlavo jej verit a mysliet si, ze to je Bozia vola?....Boh pozna nase myslienky, ale chcem aj ja poznat JEho?ano moje deti ostanu navzdy mojimi, ale ak su tvrdosijne a ja marne im dohovaram, ak robia nieco zle, nech to nerobia, aj tak si budu hutat svoje, nuz mozem za to, ze budu mimo?ze sa im stane nebezpecenstvo, hoci som ich varovala?to je ich spupnost a samopotrestanie..ked sa uz nieco zle stane, potom uz Boha obvinujeme..

cukricek8998
7. jan 2012

@teada noo neviem kto ho obvinuje...a nechapem preco sa za kazdu cenu snazis vstiepit niekomu nieco co si myslis len ty ....

vejula
7. jan 2012

@teada NEVRAVIM O ZVONčEKU ale o rôznych knižočkach kde sa dočitaš navod na život, vysvetlenie Biblie Boha. Nerada by som sa tu rozpisovala o dogmach, lebo tato tema nieje o tom a nechce sa mi až tak dohadovať. JA si len myslim že cirkev velmi nenapadne ludi smeruje dokonca ku velmi zlym veciam. Ako napr ked si niekto zakupi agnužtek MArie a veri že ho ten AGNUžTEK ochrani - nie JEžiš kristus ale predmet-agnužtek. Alebo taky pasik sv. dominika ktorý si vo velkom zakupuju tehotne ženy aby im ochranil nenarodene dieťa - prosim pekne PASIK, nie JEžiš kristus ale PASIK... NEnapadne odvraciame svoje prosby od jedineho boha jedineho spasitela a vykupitela a utiekame sa k predmetom ktorým pripisujeme velku moc. Prečo? Jdine živy kristus nas može spasiť. Tiež som patrila k tym ktoríé sa nad tymto nezamyšlali. Potom mi jedna osoba trošku naznačila čo sa jej nepači na cirkvi a ja som si začala všimať taketo veci. Podla mna je tozle čo sa tu deje.

vejula
7. jan 2012

ALE TOTO VšETKO PATRI Už do inej temy aby nas nestopli, mala by sa bud založiť ina tema, lebo toto už tu fakt nepatri;

teada
7. jan 2012

@vejula ...musim zacat od seba..ak s niecim nesuhlasim, idem a riesim veci, alebo len po x rokoch hladam namietky hoci vobec nepoznam mentalitu vtedajsich krajov...alebo kriziaci, bolo to naozaj hrozne, no zas keby neboli kriziacke vypravy, boli by sme asi moslimske narody..skoda ze vtedy sa neriesili veci a problemy krajin za stolom ale hned vojenskym zasahom...cirkev urobila naozaj chyby v tomto, ze to takto riesila...no ale doba pokrocila , pravda sa hladala a stale sa snazi cirkev zdokonalit , ale nikdy nebude dost dobra pre tych, ktori ju odmietaju z osobnych dovodov...

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 co si myslim ja?to ze zastavam Bozie dielo?..ok, beriem🙂

chelonka
7. jan 2012

@teada bože čo to tu niektorí ludia trepete??? treba si prečítam aj iné veci ako bibliu a slepo nasledovať farara, lebo boh to prikázal? Odporúčam prečítať židovskú tóru alebo islamsky Koran a ešte lepšie historiu. Presne ako tu jedba baba písala, že katolicka cirkev sa mnohokrát mílila v podstatných veciach - alebo úmyslelne chceli utajit pred ludmi aby ich drzali v nevedomosti??? Alebo si tak prečítať celý Epos o Gilgamešovi ktorý bol napísaný pred 3000 pred n.l. sumermi a potom si ho niekto prevzal a popísal ho ako príbeh v biblii o neomovej arche.

teada
7. jan 2012

@vejula dogmy si spomenula ty...agnusteky, pasiky, o niecom som pocula ale, to je na orodovanie svatych, su tam modlitby, ktore smeruju k Bohu, mnohym to moze pomoct k viere, ak tam nie je nic pochybne , tak to nemusi byt najhorsie..ale toto mas pravdu, ze pasik a nie KRistus, ale ja simyslim, ze ludia to nedavaju nad Boha, ale si pomahaju ako prist k Bohu takymito roznymi cestickami..mozno su pomyleni ludia, ktori to kladu nad uroven Boha, ale oni potrebuju lpomoc a vedenie, ze robia hluposti

cukricek8998
7. jan 2012

@teada ty nezastavas Bozie dielo...ty si asi nejaka maniacka..lebo to co pises sa trosku vymyka realite a Boziemu dielu..Bohu urcite nejde o to aaby som kazdy vecer trcala v kostole.....

vejula
7. jan 2012

@teada skusim už uspať maleho a potom odpišem

teada
7. jan 2012

@chelonka nie som moslim aby som citala koran..nie som jehovista, aby som si prekladala svoju bibliu..niekedy si mozno treba dat aj ukludnujuci cajik moja zlata...ano, precitat si to vsetko mozes co si tu pisala, ale ak chces hladat pravdu, nestaci ti si precital len epos, alebo toru a viac nic..chod, studuj ano aj historicko kriticku metodu, ale zkazdej strany ano?nebud ako koliecko, co vidi len kruh a len to iste....alebo si pozri len davinciho kod a ver tomu..dakujem pekne za take fakty

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 kazdy vecer?🙂ako si to kazdy podla seba citame vsak?pisala som o sviatocnych dnoch a nie kazdy vecer..naco by nam Boh daval hierarchiu, zalozil cirkev, poveril paeza prveho a potom ostatnych?aby sme im hadzali polena pod nohy?ok...mozno to Boh myslel takto, aby sme sa nenudili ale bojovali proti tomu co On zalozil...ci ako to mam chapat?ak si nikdy neurobila ziadnu chybu, tak potom nadavaj na cirkev a na ostatnych, na fararoch a cojaviem este na koho

chelonka
7. jan 2012

@teada a ty chceš povedať že boh založil cirkev a ktorú?????? máme ich tu na svete toooooolkooooooo.
A boh chcel aby cirkev žila v takom blahobyte??? Vatikán je mestský štát, je najmenší štát sveta a popri tom patrí medzi najbohatšie - tam kde by malo platiť pán boh zaplať nie poslať do paže veriacich ktorá chceli prispieť len nejakými drobnými centami a to už nehovorím o tom ako cirkev konkrétne na SK okráda všetkých mala som niekoľko silne veriacich kolegov, ktorí mi potvrdili že u nich v dedine je kostol napojený a elektrinu na čierno a kopu iných vecí, samozrejme že všetci skalopevní náštevníci kostola o tom vedia a ked som sa ich na to spýtala, tak len pokrčili plecami a ticho to tolerujú, hlavne že cirkev a farár káže jedno z božích prikázaní "nepokradni" - pekne pokrytecké!!!!

A vôbec sa mi nepáči že rímsko-katolícky farár musí dodržiavať celibát - potom nikto normálny nechce ísť študovať teológiu a v poslednej dobe sú tam samí divný ľudia -česť výnimkám. Ako potom môže farár kázať o niečom, alebo radiť pred uzavretím manželstva keď to v živote nezažil. A takých veľa závažných vecí je tam veľmi veľa.

A ako to píšu múdro mnohé baby - cirkev je už o ničom a podľa mna by sa mala hlavne odlúčiť od štátu nemienim na ňu platiť v podobe daní a ešte aj premietnutej konečnej cene elektriny.

A ešte posledná vec ako tu baby písali človek NEPOTREBUJE žiadnu cirkev na to aby veril v BOHA. Lásku v boha človek nosí v srdci a nie v kostole a človek pokiaľ chce si ho môže uctiť kde chce a kedy chce. Pokiaľ ja viem boh nestál o to aby sa stavali kostoly, oltáre a pod.

cukricek8998
7. jan 2012

@teada nikto nieje bezchybny..ani ja..ani cirkev ..a uz sa o tom nechcem bavit..stracame cas..lebo aj tak ma kazdy svoju pravdu 🙂 tak vsetko dobre do zivota 🙂 a pekny vecer

cukricek8998
7. jan 2012

@chelonka mudro pises..stojim za kazou vetou ktoru si napisala...

chelonka
7. jan 2012

@teada moja ani ja niesom moslim a ani židovka, a predsa viem o čom sú tieto knihy a viem presne o čom je aj biblia, ja som kludna v tvojom príde hra velku rolu nevedomosť a obmedzenosť sa pozrieť aj na isté veci z iného pohľadu. Vedomosť je základom poznania a poznať princípy aj iných vier patrí medzi základný všeobecný rozhľad človeka. Hádam ti viera a farar nezakázal čítaj aj iné knihy, davinciho kod som videla a aj knihu som čítala si predstav, ale predsa nemôžem všetkému slepo veriť.
Tak ako si na discoveri pozriem dokument o ježišovi a jeho ponímaní rím-katolíckej cirkvi tak si pozriem dokument o židovskej, veď si to pozriem už len zo zaujímavosti a nie preto lebo teraz by som isla vystupiť zo svojej viery a išla konvertovať na inú.

Ja ti NEPOPIERAM existenciu BOHA a ani vieru ti neberiem ja len haním praktiky CIRKVI pretože cirkev nieje boh za každou cirkvou je človek.

macamac
7. jan 2012

@cukricek8998 u nás farár natvrdo povedal-že máme hádzať papierové peniaze do zvončeka 😕 😖
no čo dodať?

teada
7. jan 2012

@chelonka no myslim si ze Boh zalozil cirkev a zalozil tu, ktora ostala verna a rovnaka uceniu Kristovmu aj apostolov...ktora bola zo zaciatku jedina.posla studii, bola univerzalna cirkev, a ta potom bola nazvana katolicka..ostatne sa odthrli, alebo sa im nejake ucenie nepozdavalo, trebars eucahristia bola takym tercom, alebo samotna hierarchia apostolov atd atd..cos atyka celibatu, to sa podla mna moze zmenit, lebo ved to nie je z Bozieho prava, cirkev nemeni a nedispenzuje len to co je KBozieho prava, preto aj rozvody nekona, lebo to Boh povedal..a nikde nepovedal nezente sa, ale cirkev asi ide pola Kristovho prikladu, ktory tiez nebol zenaty, to neivem..ale neivem ako by to knazi stihali keby boli aj otcovia, manzelia aj knazi...
co sa tyka tvojich skusenosti s nacierno napojenymi kostolmi a to ostatne, to ma mrzi, to naozaj nie je spravne a prave toto odpudzuje, ale ja nemozem padnut alebo hodnotit cirkev ako celok kvoli par ludom.aj ja som v cirkvi a davam dobry priklad?aj ja mozem svojim prikladom pohorsovat ludi , ktori potom dalej rozsiruju o krestanoch a cirkvi hanebne reci , teda aj koli mne a o mne, tak ako ja teraz o oinych..

nech sa odluci cirkev od statu, aspon sa uvidi, kto je verny krestan, ktory berie Boha vazne alebo kto sa radsej da vypisatt z krstnej matriky pre par bubakov

ak clovek nepotrebuje cirkev nepotrebuje sviatosti, teda nic co Boh nam ustanovil pre nas vecny zivot.teda ak nepotrebujem vecny zivot, nepotrebujem cirkev a vlastne ani Boha

cukricek8998
7. jan 2012

@macamac jasne papierove..lebo medene a drobne by nemal kde vyuzit....ale nepozera cirkev na to ze niektori ludia nemaju navyse ani tie medene nieto este papierove ... to nieje viera ale zdieranie !vykaslal by som sa na tvojom mieste na cirkev..viera ti zostava stale

teada
7. jan 2012

@chelonka nevedomost?prepac ale religionistiku, teologiu, historiu , filozofiu, exegezu a ine som studovala, inak by som sa nezapojila do tejto temy🙂.....za kazdou cirkvou je clovek?...tak si precitaj Bibliu este raz...dobru noc

macamac
7. jan 2012

a Ján Pavol II. bol za zjednotenie cirkví 😉 on uznával každého a netvrdil,že ostatné cirkvi sú "vytrhnuté z kontextu" 😉
on sa podľa mňa najviac približoval k Bohu 🙂
@teada