icon

Krst nemanželského dieťatka

marthinna7
4. jan 2012

Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...

macamac
7. jan 2012

@teada celibát nariadil pápež-meno si nepamätám,ale to nie je podstatné. podstatné je,že ho nariadil preto,lebo mu za ženou chodili iní. a potom preto,lebo cirkev sa nechcela deliť o bohatstvo cez potomkov svojich kňazov.
a ako by kňazi stíhali rodinu? 😀 😀
tak na dedine-denne pol hodky omša-a za slušný plat, dobré,nie? čo robia celý deň takýto kňazi?lebo niektorí neučia ani tie 4 hodky týždenne nábožko-dôvod? nemajú vzťah k deťom 😕 počuté na vlastné uši. a už tu je rozpor s učenínm Ježiša, lebo jemu sú deti najmilšie.
neboj, stíhali by-času majú dosť. viac,ako ženatí chlapi.
dnes nájsť farára na fare je umenie. každý má super auto-a stále je niekde na cestách. umrieť-to je až strach.určite nebudem zaopatrená pri takejto starostlivosti o farnosť.

marthinna7
autor
7. jan 2012

@digysa no ja to nechcem, ,,len tak,,

margarita
7. jan 2012

baby,
hoci sa tato diskusia zase zvrhla, ako vsetky im podobne, co sa Cirkvi tyka, neda mi neprispiet.

Ak si precitate uvodny prispevok, otazka bola, ci bude problem pokrstit dieta, ak nie su zosobaseni cirkevne jeho rodicia. Vacsinou to problem byva, mozno sa podari najst knaza, ktory to napriek tomu urobi, ale podla mna "normalny" knaz vas zdvorilo odmietne.
a teraz chcem vysvetlit preco - a nemam v umysle sem tahat pseudohistoricke dovody, Da Vinciho kody ani ine somariny. Skusme jedno prirovnanie, podobenstvo - v Biblii je ich tiez kopec, Jezis totiz hovoril k obycajnym nevzdelanym ludom a neohanal sa nikdy tym, aky je mudry, scitany, ake filmy videl, ani co jedna pani povedala.
A teraz to podobenstvo:

Ak sa rozhodnete zahrat si golf, musite mat kartu clena klubu, platit rocny poplatok, mat predpisane oblecenie a vystroj, dodrziavat istu etiketu. Potom mozte hrat. Ak sa vam to nepaci, chcete tam prist v teplakoch a hrat namiesto golfovej palice hokejkou alebo basebalovou palkou, tak si budte isti, ze vas do 5 minut vyhodia a nikdy viac vas tam nepustia. A to je len "blby" sport. Ma pravidla, ak chcete, hrajte podla nich, a ak sa vam nepacia, chodte si zahrat radsej piskvorky 😀
A pokojne si hrajte ten golf s hokejkou v teplakoch, na vlastnej zahradke, ale nerozculujte sa, ze nemozte na to ihrisko. Ved aj tak sa vam tam nepaci, tak preco vam vadi, ze tam nesmiete?

Hmmm...?
PS: som praktizujuca katolicka, kamenujte ma 😀

teada
7. jan 2012

@macamac ano mas pravdu, zjednotenie, ekumenizmus...ale s tym , ze by sa neprijalo celkom ich ucenie..napr.evanjelici nemaju eucharistiu a JEzis ju ustanovil, takze katolicka by sa toho sotva zriekla...to bol len jeden priklad....vytrhnute z kontextu?vytrhli z kontextu...Luther bol aj exkomunikovany...no teraz vlastne ti veriaci hladaju Boha a to sa im predsa nepopiera, to je spravne ....Jan Pavol II-100 bodov

teada
7. jan 2012

@macamac a Jan Pavol II je tiez v cirkvi....no zial, za take skusenosti ako mas ty, ja mam uplne ine skusenosti, v nasej farnosti su knazi dost vytazeni pre ludi...
celibat nariadil papez?sak som vravela ze to nie je z bozieho prava, tak sa to aj moze kedykolvek zmenit..a to z aekho dovodu, to nekomentujem pretoze neviem, ale myslis ze to nie je len kacica??vies ci sa da tomu naozaj verit🙂

macamac
7. jan 2012

@margarita hra nejakej hry a hľadanie pravdy alebo viera v Boha nemá nič spoločné 😉
príklad od veci,ale neva, beriem,každý máme iný názor 🙂

macamac
7. jan 2012

@teada viem,lebo mám v rodine 2 kňazov+4 kamošov, s ktorými som celé ich roky štúdia teológie "prežívala"
dali vysvetlenie takéto 😉

chelonka
7. jan 2012

@teada ty sama si písala že ty nepotrebuješ čítať Koran lebo niesi Moslinka a tak isto ani Tóru lebo niesi židovka a ani Epos o Gilgamešovi nie ja, ty mi tu vnucuješ len a len Bibliu a nič iné. Mylsíš že boh chcel aby vyberali v kostole peniaze do zvončeka a pod??? a aby všetci ostatní zostali zatratení čo nie sú kresťania??? Ta keď tak tú bibliu ovládaš tak kde sa píše o tom že boh chce Cirkev?? daj stranu alebo sekciu kde sa to píše a idem si to hneď naštudovať a hlavne nenapíš že koli tomu musím prečítam celu bibliu zas - no podľa mňa sú zanou ludia, pokiaľ viem tak pápež je človek a tak ako všetci ostatní predstavení - niesú to nejaké nadprirodzené bytosti, žiadne víli a pod.

veve39
7. jan 2012

@margarita uzasne prirovnanie, klobuk dole 🙂 do bodky sa stotoznujem...

kydame, kopeme, nadavame, spochybnujeme, vyvraciame....a pritom chceme krst v tej sprachnivenej, predpotopnej Cirkvy (pricom sa kazde pokrstene dieta stava nezmazatelne jej clenom) a ta zla skorupovana institucia sa nam nechce prisposobit 😝 ...

chelonka
7. jan 2012

@teada ten knaz aj s rodinou by to určite zvládal, prečo to dokážu zládnuť aj s rodinou predstavitelia iných cirvkví??? a dokoca aj prezident a iný ludia maju rodiny a kopu práce a všetko zvládajú a poniektorý majú aj 2 práce a aj rodinu stíhaju v plnej miere.

Ako skôr by som uverila o kázaní o rodine, spolunažívaní, rešpektovaní a tolerancií od človeka ktorí s tým ma reálne skúsenosti.

cukricek8998
7. jan 2012

@margarita myslim,ze deticky nemozu za chyby rodicov a a ak cche rodic aby pokrstili jeho dieta aj ked nieje z manzelskeho zvazku,nemyslim si ze by na to nemali pravo.....Boh nestanovil ziadne pravidla...niektore pravidla stanovila samotna cirkev a myslim si ze su docela od veci...som z krestanskej rodiny a mam Boha v srdci aj ked nenavstevujem skorumpovanu a nenasytnymi knazmi obyvanu cirkev!Mne malu pokrsstili a to az po vyhrazke ze odijdem inde a tam aj zaplatim...farar mal obalku a bol stastny!!!!myslis ze toto chcel Boh?aby jeho hlasatelia zdierali ludi?

chelonka
7. jan 2012

@veve39 ja pokrstená nie som a ani svoje dieta nedám, ani svadbu som v kostole nemala, ale to neznamená že žijem nejak odlišný život od všetkých dokonalých veriacich čo chodia pravidelne aspon raz do týždňa do kostola. pokiaľ sa v dospelosti rozhodne vstúpiť do akejkoľvek viery budem ho plne rešpektovať.

vejula
7. jan 2012

@teada ty veriš tomu že potrebujeme orodovnikov prostrednikov ku pomcou ktorých sa mame dostať bližšie k bohu? K milovanemu otcovi? Nepripada ti to trošku zvlaštne. JEWdine cez krista!!!! V celej biblii nieje zmienka o tom aby sme sa utiekali ku svetym na ktorých orodovanie možme byť spasney. Nie jedine k Bohu jedine prostrednictvom Ježiša.

Ak už hovoriš o dogmach, tak napr o panne marii... V biblii nieje ani zmienka o tom že MAria bola do smrti panna, dokonca je tam napisane -Matuš 1 24-25 Ked sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikazal Panov anjel, a prijal svoju manželku. Ale nepoznal ju, KYM neporodila syna, a dal mu meno JEžiš. Samozrejme že cirkevne vysvetlivky nas už naviedli k tomu že ho nepoznala ani po porode!!!!! Ale v Biblii sa piše jasne

čo sa tyka toho že len jedna cirkev je prava. Ako si vysvetluješ podobenstvo o ovčinci a o pastierovi ktorý vchadza Branou, ked na koniec povie Ježiš: Mam aj ine ovce, ktore niesu z tohto ovčinca. Aj tie musim priviesť a budu počuť moj hlas, a bude jedno stado a jeden pastier.

teada
7. jan 2012

@chelonka Evanjelium podľa Matúša - kapitola 16, Evanjelium podľa Matúša - kapitola 18,...no v kostole lpeniaze do zvoncekea?ale ked ti je tam zima tak nadavate ludia, ze ani len nezakuria, ci nie sme v stredoveku..elektrina, vydavky co platite doma, dane, ha, to nieje zadarmo moja zlata

veve39
7. jan 2012

@chelonka ja len k zvonceku a biblii...
v kostole sa nema kurit alebo tiect voda ci fungovat WC ????? na toto idu peniaze zo zvonceka - zo statneho rozpoctu idu prostrieky len na mzdy duchovnych, prevadzku kostola, ako aj rozne potrebne opravy ci investicie si musia vyfinancovat veriaci , cize toto je "zvoncek"

Bbibliu nenapisal papez, to snad vies 😉
...
o Kristovej Cirkvy a Petrovom (papezovom) primate hovoria predovsetkym slova evanjelia podla Matuša Mt16(18-19), kde Ježiš hovori Šimonovi Petrovi:
"Ty si Peter a na tejto skale postavim svoju Cirkev a pekelne brany ju nepremožu"

Velmi aktualne aj dnes - napriek vsetkym padom aj ludi z Cirkvy, chybam a kopancom sveta tu Cirkev je uz viac ako 2000r. a aj vzdy bude...az do konca cias

teada
7. jan 2012

@chelonka mozno nemajuknazi vlastne zalozene rodiny, ale byvali v rodinach, a skusenosti, okrem toho ze su studovani ludia, stretavaju sa sludmi, ktori maju problemy a stretnu so vselicim, o com sa nam ani nesniva, nie su tupci predsa...stihali by rodiny stihali, ale knaz ma povolanie, nocou i dnom....je tu predovsetkym pre ludi, pre vsetkych

margarita
7. jan 2012

@cukricek8998
ja - na rozdiel od asi polovice vas tu pisucich - naozaj uprimne neviem, co CHCE alebo NECHCE Boh 🙂 Ja nie som Boh a ani sa nemienim na Neho hrat. Ale verim v Neho, hladam Ho, modlim sa k Nemu a akceptujem aj Cirkev a jej pravidla, hoci na mnohe mam iny nazor, ale nemoze kazdemu vsetko vyhovovat, to sa fakt neda, pri tych miliardach ludi, ktore su jej clenmi.
A preco potom rodicia nepockaju na rozhodnutie samotneho dietata, ked sa neskor bude chciet samo nechat pokrstit? Este som nepocula o nikom, kto sa sam slobodne rozhodol dat pokrstit, ze by ho odmietli preto, lebo jeho rodicia su rozvedeni a pod. Ale je to uz jeho slobodne rozhodnutie a nie "dobry umysel" rodicov 🙂

@macamac
hladanie pravdy a viera v Boha je asi fakt vazna vec, ked podla Teba neznesie ani prirovnanie.
Skoda len, ze tieto tzv. vazne veci tu rozoberate stylom "ja poznam XY, a v nasej dedine, a tamten farar a pod."

chelonka
7. jan 2012

@veve39 jasné to máš pravdu to tam má fungovať však niesme v 13 storočí, ale nie posielať do paže tých ktorí su chudobní a naozaj možno vedia dať len tých pár centov do zvončeka nie každý ma dosť peniažkov a presne preto a koli tažkému životu sa týto ludia utiekaju k bohu a k cirkvi. Hlavne keď jej to dotované štátom. Predsa nemôžu žiadať od chudobného toľko ako od bohatého človeka.

A mne je jedno nech si cirkev funguje do kedy bude chcieť len nechápem prečo maju ísť na ne moje peniaze a kopu ľudí čo veriaci nie sú. Cirkev nieje potrebná ako naše školstvo alebo zdravotníctvo tak prosím neporovnávať a potom na dôležité veci peniaze v štátnom rozpočte nie sú a hlavne mi tu niekto nepíšte že je to málo penazí veľmi dobre viem kolko milionov € na to ide, ktoré by sa v našom systéme vedeli ovela lepšie využiť pre dobro obyvatelov SR.

teada
7. jan 2012

@vejula 🙂sme hodni byt v nebi vlastnymi silami?svati, orodovanie, nuz ide o to, ze oni nam pomahaju byt lepsimi, ked ich o to prosime, o tom je modlitba..alebo jednoducho o to co prosime, ked nas viaceri prosia vari to ma mensiu hodnotu?
dogma o panne Marii?Na 2. carihradskom koncile už zaznel výraz „vždy Panna” v rámci potvrdenia jej Božieho materstva....napis mi ako znie presne ta dogma,ok?iinak protestanti hovoria presne to co aj ty...

margarita
7. jan 2012

@chelonka
suhlasim, sama som za odluku Cirkvi od statu, nech ju platia len ti, co naozaj v nej byt chcu, a nielen formalne, aby babka alebo mama boli spokojni, ze dieta bude pokrstene.
No mne napr. vadi aj to, kolko Eur ide z mojich a Tvojich dani napr. na financovanie noveho predrazeneho zimneho stadiona, alebo na policajne sprievody pri kazdom zapase Spartaku a Slovanu...ale je zaujimave, ze odluku sportu od statu nikdy nikto nenapadol, a to si myslim, ze nie vsetci sme tu futbalovi a hokejovi fanatici.
Takze nech si tie vytrznicke policajne zasahy tiez platia len skalni fanusikovia, nemyslis?
Mozno by to aj prestalo...
😉

chelonka
7. jan 2012

@teada tak to aby som začala potom aj svojim detom osobitne v skole ešte pri každej návšteve platiť elektrinu, vodne a stočne a pod. :D

ale je mi to úprimne jedno ako som písala niesom pokrstena a ani nebudem a ani do kostola chodit nebudem tak si davajte do zvončeka kolko len chcete aj 100€ ked zarabate dobre mne je to jedno. 😀
mne islo len o to že každý kto tam chodí nema rovnaku finančnu situaciu - hlavne ked tvrdia že je to dobrovolny prispevok

veve39
7. jan 2012

@chelonka reci typu "farar kazal davat len papierove" neberiem vazne...ak som z danej farnosti a zalezi mi na chudobnejsich ludoch, ktorym bolo povedane zo strany knaza nieco necitlive, resp.nepaci sa mi postoj ci slova knaza, pojdem za nim a poviem otvorene svoj nazor na vec a budem s nim diskutovat - ucinnejsie, ako rozpisovat na fore o anonymnych "nenasytnych" fararoch....

bola by si prekvapena, ze aj predstavitelia Cirkvy su za odclenenie Cirkvy od statu, nie je to jednoduchy proces (rozne nevysporiadane majetkove zalezitosti)

ja tiez ako clovek lahostajny k sportu, ci kulture (je to len priklad) mozem namietat, kolko zdrojov zo stat.rozpoctu ide napr. na kulturu, na stavbu stadionov, na platy repre trenerov.....
taka babicka z dedinky xy, ktora v zivote napr. nebola v SND a cely zivot odpracovala, by tiez mohla a malo pravo namietat, kolko zdrojov ide na financovanie statnych divadiel...a pre nu je napr. centrom zivota ucast na sv.omsi...kazda minca ma 2 strany 😉

chelonka
7. jan 2012

@margarita no ale s týmto tvojím príspevko veru plne súhlasím, koľko krát sa doma s manaželom pri spravach rožčulujeme, že čo to majú za fanušíkov že sa spravaju jak debili doslova a do písmena, že musia hentak vystrajať a ničiť veci čo im nepatria a to boli len na športovom podujatí a nie na nejakom proteste za slobodu už ani spravy v poslednej dobe nemôžem pozerať a to som kedysi bola aktivna športovkyna a mala som sport velmi rada. Ale ked do toho vidím, tak je mi zle tam tiež čo sa deje a tie peniaze čo len tak do vzduchu letia aaachhhh.

Total som zhrozená v akej dobe to žijeme

vejula
7. jan 2012

@teada nie vlastnymi silami nie, ale ani nie silami svatych, hodní v nebi jedine vdaka kristovej obeti na križi. Ničomu inemu. Ježiš nas spasil svojou krvou. Preto žiadnych svatych ku svojej spase nepotrebujeme, iba krista ktorý za nas umrel.
Mne to s tými svatými pride trošku take jak ked sme tu mali pohanskych Bohov, Vieš že aj svaty su tu rozdelení ako patron nenarodených detí patron polovníkov patron neviem čoho všetkeho 😅 PRepač ale je mi to fakt smiešne. ako ked bol boh hromu a boh ohna 😅 - ber to trochu s nadsazkou

Neviem ako znie presne ta dogma. A 2 carihradský koncil - no to že tam zaznel vyraz panna ma nijake nepresvedčuje o tom že to nieje len vymysel cirkvi, neviem odkial si to vycucali.

A ohladom toho ovčinca, to si ako vysvetluješ?

teada
7. jan 2012

@chelonka jooooj a ktomu ako nie je cirkev dolezita ako skolstvo, nuz kto prvy zakladal skoly a zadara studovali chudobni?kto sa staral o chudobnych , nevyliecitelnych, chorych?charity..a kolko miliionov ide zo statu cirkvi?nic moc, ak to presne a tak dobre vies, tak to napis, som tam priamo, ale stat nedava ani len na centra volneho casu ktore su cirkevne, dava len cast z toho co dava statnym cvckam.preco?ostatne deti su uz nie v state?rodicia platia mensie dane alebo cim to je?kolko dava stat na cirkevne domovy dochodcov?tolko co co statnych?tam uz nie su ludia?tam sa o nich horsie staraju?takze co sa tyka financovania cirkvi, o tom radsej moc nehovor, ok??

najmudrejsi su vzdy ti, ktori s tym nemaju nic spolocne

chelonka
7. jan 2012

@veve39 ale ja som o tom zvončeku a papierových peniazoch nepísala to bol niekto iný.

Jasné každá minca má dve strany ja kulturu mam rada a rada chodím do divadla a ked si to tak vezmeš kolko penazí islo a ide do toho a kolko ešte sú schopní pýtať za vstupné tak niekedy kukám jak puk.

teada
7. jan 2012

@chelonka co sa vlastne plati v tych kostoloch, ked ako vravis o dobrovolnom prispevku a kolko sme povinni davat?ja ako neviem, uved ma na spravnu kolaj, ja som daval do zvonceka vzdy tolko, kolko som chcela a ked som nemala nedala som nic..ty si bola nutena davat viac?a to od teba pytali na namesti?

chelonka
7. jan 2012

@teada ale nezosobnuj si niektoré veci až tak, ale ja som o zvončeku ani poriadne nepísala, ved písem že nechodím do kostola, to niekto iný tu písal, že im farar povedal, že tam nemaju dávat centy nie mne kriste pane!!!!!

teada
7. jan 2012

@vejula nie vlastnymi silami, ani silami svatych, len vdaka Kristovi...ano to je pravda, ale to ako mam cakat so zalozenymi rukami, ved aj tak nebudem vlastnymi silami spaseny?snazim sa konat predsa dobre skutky, modlilm sa aj k svaty,m , aby sa za mna modlili, cize orodovali, aby som to zvladol a poodobne...kde su dvaja alebo traja zhromazdeni....tam asom ija medzi nimi, ci nie???
ovcinec?Kristus zomrel za vsetkych, ci si veriaci, alebo si domorodec, ktory o Bohu ani nepocul..ale je rozdiel, ked o Bohu nevedome nepocul a je rozdiel, ked nechcel, odmietol a pod...Bozie cesty su nevyspytatelne ale ma zaujem spasit kazdeho cloveka...ani o Judasovi nemozeme povedat ze je zatrateny, to vie len Boh...

chelonka
7. jan 2012

@teada to je pravda, ale nerobili len to spravili aj kopu zlých veci ale na to ty aj nepríznáš, ty vidíš iba to čo dobré spravila cirkev ale to zle nechceš vidieť. My niekedy pripomínaš lekára ktoremu na univerzite povedia, že očkovanie je dobre a ma len pozitívne učinky a ten o tom potom prehovára všetkých ostatných pacientov. Malá profesorov je jedno na akej škole učí aj tie zle veci, nevýhody a pod.