Krst nemanželského dieťatka
Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...
baby,
fakt sorry, ale sme uz dost daleko od temy aj uplne odveci - nezda sa vam? 😉
nie je toto prva taka diskusia, do ktorej som sa zapojila tu na MK, a fakt nic nevyriesime, len sa marne snazime druhy tabor presvedcit, ze MY mame pravdu...ale nie je cielom diskusie vypocut a snazit sa pochopit druhy nazor?
Nemusim s nim suhlasit, ale chapem, preco to ta druha tak mysli, citi, vidi...
Ja chapem, co vam vadi na Cirkvi a jej predstaviteloch, vy skuste pochopit, ze my, co ju akceptujeme, nie sme poslusne slepe ovecky, ktore sa nevedia v zivote sami rozhodovat. Len sme, z istych dovodov, clenkami "spolku" 😀 o ktory mozno vy nemate zaujem, ale je to predsa nas problem, ci nie?
Mne nevadi, ze niekto hra golf a pripada mu to uzasne, aj ked mne osobne golf pride ako vrcholne nudny sport.
Ale uz sa radsej odmlcim, lebo niekomu tu budu moje prirovnania zas pripadat nevhodne a nepatricne intelektualnej urovni tejto zabavnej temy 😎
prajem vam vsetkym dobru noc 🙂
@chelonka to bolo vseobecne k tomu, ked si aj ty uviedla ze farar "posle do paze chudobnych, ktori maju len par centov do zvonceka"...
presla som si niekolkymi kostolmi, v BA aj mimo BA, nikdy ma nikto nenutil dat viac ako som mohla, ci chcela...cim nechcem povedat, ze sa nestane aj to, ze knaz menej setrne ziada o viac prostriedkov, ktore mozno aktualne dana farnost pre svoj chod potrebuje...
ak by to bol nevhodny sposob, cirkev je spolocenstvo, tvorene knazom aj veriacimi, farnost je akasi duchovna rodina - veriaci mu to preto maju povedat a usmernit ho....
@chelonka ale jedno je iste, ze nie je to take hrozne, ani Kristus, ani KCirkev ako o nej mnohi hovoria..keby aj neviem co bolo, cirkev nam zaiste poda pomocnu ruku a robi to, co povazuje za to najspravnejsie pre kazdeho , nielen pre svojich veriacich...vies, ja nemozem dopustit na mojou Cirkev, ani na Boha, lebo su tu pre mna vzdy a mam dobre skusenosti, hoci viem aj o tych zlych strankach, ale nie je mojou ulohou hanit, ale hajit...aj v minulosti, kolko lusi uz cirkev zachranila alebo ludia v mene cirkvi, pretoze tak ucil Kristus...je to ho vela vela....
dobre dobre ja vám dám za pravdu len aby tu bol pokoj 😀 ale nie
ešte raz vyjadrím svoj názor k téme, podľa mňa by jej dieťatko mali prijať a pokrstiť!!
@teada 🙂 prepač ale tvoja odpoved..... Neznamena že ked sa nemodli k svatym čakam so založenými rukami. LEn ja mam skôr pocit že mi katolici hladame ešte neviem ake istoty aby sme sa dostali do neba, pritom mame len jednu istotu 😉
Ale nam asi nestači kristus, neverime že on nepotrebuje nič viac len našu lasku a vieru v to že nas už vykupil.
My potrebujeme navyše sošky agnužteky pasiky a k tomu všetkych svatych. LEbo kristus je asi prikratky na naše hriechy 😅 ????
@veve39 inak-ja nepíšem o prispôsobovaní sa cirkvi nám-a myslím,ani nik také niečo nenapísal. 😉
ja jediné, čo by som pokladala za nasledovaniahodné-čo by mi stačilo,aby sa v cirkvi nenachádzalo pokrytectvo. vedieť si priznať chyby,niesť za ne zodpovednosť. netutlať. nezahmlievať.
jasné-aj ja som hriešna,nik nie je dokonalý. ale ja nekážem ľuďom,ako majú žiť,nie je to moje poslanie-ani povolanie.tak asi preto mnohí očakávajú fér jednanie zo strany predstavených. nie ich bezchybnosť, bezhriešnosť. ale PRAVDU
@vejula ale ved nikto ta v RKC nenuti modlit sa k svatym, nie ? je to vec tvojho vnutorneho citenia, ak ta to nenaplna, nemusis sa utiekat k ziadnemu svatemu...
Svati su ludia, ktori zili svoju vieru prikladnym zivotom (mnohi az po obrateni), bojovali za nu, mnohi trpeli, ci aj zomreli za Krista....preto verime, ze su v Nebi, v blizkosti Boha a mozme (ale aj nemusime) ich prosi o modlitbu, pomoc, prihovor...ja mam "svojich" svatych, ale nijako to neumensuje moju lasku, vieru v Boha, vo vieru, ue Kristus je jediny Spasitel...a ani to nijako v mojich ociach neznizuje je bozsku podstatu....
@veve39 to ja som písala o papierovým peniazoch-a ver, riešilo sa-s kňazom zbytočne. dopadlo to tak,že na hodovej slávnostnej sv.omši bol prítomný dekan z blízkeho mesta a generálny vikár z TT-a na hanbu sa to riešilo po slávnostnom obede. ja sama som o ničom nevedela-až na omši pozerám ako puk. až potom som sa dozvedela,že ľudia sa chodili sťažovať dekanovi a keď nepomáhalo-sadli do áut a išli do TT. inak-náš farár nazval moju svokru diablom.prečo? lebo ho "hecuje". čím? že kašle pred omšou a cez omšu už nie....ale to je dlhá story...
takže neboj-ja neriešim takéto veci na fóre. ja tu len píšem pravdu a svoje skúsenosti.
a myslím,že aj o tom je fórum, či sa mýlim?
@veve39 Vieš ako ťa Boh miluje? Umrel za teba, za tvoje hriechy, nič viac sa už nemôže stať, žiaden svaty tuto obeť neprekona a ak raz budeš spasena, nebude to zasluhou prosieb svatych v nebi ani tvojou zasluhou ale jedine zasluhou kristovej obete. Ale mne samej niekedy robí problem nejako pochopiť to všetko. Je to všetko ešte na dlhu cestu poznavania a modlenia sa za to 🙂
macamac uplne od veci ... akoze koncim v tejto debate, ale je to fakt o nicom... strata casu. Uz necitam, je to zbytocne. Sladke sny vsetkym...
idem už aj ja spať. Bru noc všetkym 🙂
"marthinna7 Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie..."
Na uvod si dovolim citovat autorku temy a teda aj jej budem adresovat moj prispevok:
1.Pises,ze napriek tomu ze nie ste s priatelom zosobaseni,mas tuzbu dat vase dieta pokrstit.
Moja otazka je preco??????-kvoli rodine,tradicii,dobremu pocitu,alebo sa bojis ze nepokrstene dieta smeruje do pekla?
Su to velmi dolezite otazky a ak ta to naozaj hlbsie zaujima a ak ma tvoja tuzba duchovny rozmer,hladaj dalej....
Nie,nikto nema pravo sudit inych ludi-ale je dobre viest ich na ceste hladania.
Preto moje odporucanie bude:
1.Skus si precitat par odpovedi na otazky z tejto stranky:
http://www.gotquestions.org/Slovencina/dobra-zv...
(mozno budes zmatena,mozno sa dozvies nieco,s cim nesuhlasis,ale bude to tvoja cesta hladania)
ak uprimne hladas cestu k Bohu,tak si zozen Bibliu a denne si z nej citaj-zacni Novou Zmluvou.Nie Biblia nie je len pre knazov a stare babky....
Modli sa svojimi slovami k Bohu,ak je krst tvojho dietatata to co ta trapi,to na co hladas odpoved,tak Mu to povedz...
To su moje odporucania na tvoju otazku.
Ak vsak v krste nevidis hlbsi duchovny zamer,tak osobne by som svoje dieta ani nedala pokrstit.Lebo krst je najprv vec velmi duchovna,intimna,osobna.....a az potom vsetko ostatne.
Drzim palce
@vejula je to velmi zlozite, ako pises a velmi intimne /duchovne)...ja mam ako som uviedla par "mojich" svatych a oni s Bohom samozrejme nesuperia, ani mu nekonkuruju 😉 su jeho milovani, su uz pri nom a ja obdivujem ich vieru a hlavne ich zivot viery ...a aj to, akymi klukatymi cestami trebars tu vieru nasli a vytrvali...su mi teda vzorom, podporou vo viere, ked stagnujem, ale aj v niektorych zivotnych prekazkach, ktore mam a viem, ze aj oni sa s obdobnymi potykali (z toho prameni ten vyber konkretnych svatych)
@macamac jasne, ze sa najde aj knaz ktory po ludskej stranke zlyha - knazi nemaju nejaku vysadu, ze su ludsky dokonali...z konkretnych prikladov vsak nie je vhodne generalizovanie - ako pises, islo asi o velmi osemetny pripad...
kolki knazi su na druhej strane obrovskou utechou pre bezradnych, zufalych, chorych - pozri si napr. knazov zastresujucich nemocnice (v nasom pripade aj farnost, aj velku fakultnu nemocnicu), su vo dne, v pripade nutnosti aj v noci pri cloveku, ktory potrebuje sviatost ci duchovny rozhovor
kolki sa venuju mladezi s plnym nasadenim, aby sa nezhumplovala v uliciach z alkoholu a drog - v BA napr. saleziani v Petrzalke, Mileticke ci Trnavke...o tychto sa nehovori, na forach nepise, nie je to "in"
ja poznam dost vela knazov, skvelych knazov, ktori davaju do svojej sluzby vsetko, su cele dni na nohach a pri ludoch ktori ich potrebuju - preto ma stve a musim reagovat, ked sa chce vidiet a vidi len to, ktory jednotlivec ako a co nezvladol....neber to osobne, teraz to myslim vseobecne na akekolvek diskusie kde sa mihne RKC
@veve39 🙂 ale jasné-ja nechcem generalizovať,naozaj...len proste som tu písala tie horšie skúsenosti-lebo v posledných rokoch nemáme šťastie na kňazov ☹ škoda
ale aj ja poznám skvelých,obetavých,príkladných-je blbosť tvrdiť,že nie 🙂
obdivuhodných,pokorných...a preto píšem-keby som mala pozerať len na tých "iných", nie že nechodím do kostola,ale strácam pomaly aj vieru. ale ja stále verím-a viem,že je viac dobrých kňazov a misionárov-tí sú mi veľmi blízki. 🙂
http://www.chcemviac.com/index.php?option=com_c...
http://www.horiaciker.sk/
http://mojpribeh.sk/
odporucam aj tieto stranky.
ja som mala tiez obdobie ked som hladala a tuzila po Bohu,ale vyhovarala sa na ludi a tym padom ani nechodila do kostola a potom si ma Boh nasiel 🙂 a vsetko sa zmenilo
🙂
@veve39 a inak-aj my sme tu mali skvelého kňaza,neskutočne. duchovne nás obohacoval,mal krásny vzťah s veriacimi, sobášil ma,krstil nám syna....neuveríš-ale bohužiaľ, tento prístup sa nepáčil vtedy Sokolovi-a poslali ho preč ☹ lebo podľa nich kňaz má byť autorita,čo búcha do kazateľnice-a nie kamarát veriacich...ešte som nikdy za kňazom tak neplakala ☹
ďalší-v mojom veku-prišiel po ňom. bol veľmi milý tiež. ale na naše prekvapenie-raz sa po dovolenke už na farnosť nevrátil. vystúpil z cirkvi 😒 lebo sa mu veľa vecí nepáčilo....neviem,je to divné....
a teraz máme-no,nebudem rozpisovať,ale to je asi najťažší prípad,aký tu bol.
smutné je,že kostol nám zostal prázdny ☹
človek má podľa mňa určitú hranicu,po ktorú vie veľa tolerovať-ale po tom za ňou sú už veci,ktoré nechce /nezvláda/ znášať....
je to fakt škoda-a smola pre nás
že v kostole nenájdeme pokoj, slová-čo by boli balzamom pre dušu a sv.omša už nie je miestom,kde ideme čerpať sily,povzbudenie a vieru do ďalších dní 😔
@macamac že ty si čítala Stopy v piesku 😉
STOPY V PIESKU
Jednej noci sa mi prisnil sen.
So svojim Panom som po pobrezi kracala.
Na temnom nebi sa premietali obrazy z mojho zivota.
Zivotny pribeh sprevadzalo dvoje stop v piesku,
jedny slapaje moje, tie druhe patrili mojmu Panovi.
Ked sa mi zjavil posledny obraz,
pozrela som za seba na tie vyslapane stopy,
a ake bolo moje prekvapenie!
Vidim, ze nejeden raz
sa v piesku crtaju len jedny stupaje.
A byvalo to prave v tych najtazsich
a najsmutnejsich obdobiach mojho zivota.
Dlho mi to nedavalo pokoj,
az som sa v rozpakoch k Panovi obratila:
"Pane, ked som sa rozhodla nasledovat Ta, slubil si,
ze celou cestou pojdes so mnou a budes sa mi prihovarat.
Ale videla som, ze v tych najbolestnejsich chvilach mojho zivota sa
v piesku crtali len jedny slapaje.
Vskutku nechapem, ako si ma mohol nechat samotnu,
ked som Ta najvacsmi potrebovala."
On zasepkal: "Dieta moje drahe, mam ta rad
a nikdy ta samotnu nenecham,
nikdy, ani ked dolahne tarcha zivota
a osud ta bude skusat.
Tie jedny stopy, ktore si videla,
zostali prave z chvil, ked som ta niesol..."
Margaret F. Powersova

@chelonka tak to aby som začala potom aj svojim detom osobitne v skole ešte pri každej návšteve platiť elektrinu, vodne a stočne a pod. :D
ale je mi to úprimne jedno ako som písala niesom pokrstena a ani nebudem a ani do kostola chodit nebudem tak si davajte do zvončeka kolko len chcete aj 100€ ked zarabate dobre mne je to jedno.
mne islo len o to že každý kto tam chodí nema rovnaku finančnu situaciu - hlavne ked tvrdia že je to dobrovolny prispevok...o 23.10....tak asi si to pisala aj ty