Krst v katolíckom kostole, keď krstní mali sobáš v evanjelickom kostole

keithy
29. jún 2021

Ahojte baby. Ja chcem vedieť, či ju tu niekto, kto má takýto problém ako my a vyriešili ho.
Som katolička, muž evanjelik, svadba v katolíckom, podpísali sme papiere, že krst v katolíckom- inak som ani nechcela. Krstný je môj brat a svedok krstu jeho vtedy priateľka- evanjelička. Kým neboli manželia, problém nebol. Ale vzali sa v evanjelickom a uz je problém. Okrstili vám niekomu takto dieťa? Aj keď bola prekážka? Nam v jednej dedine povedali, ze to nevadí, ale nemám tam TP tal sa nedá. Inde nechcú dovoliť. A pritom moja svokra 30r dozadu tiež takto bola, katolička vzala sa v evanjelickom a krstila dve deti katolíkom s mužom evanjelikom a problém nebol. Ja som zúfalá, chcem pre deti jedných krstnych, nie každého iného 😪😪😪

lelet1609
29. jún 2021

@keithy ja som evanjelička, manžel katolík. Sobáš sme mali v evanjelickom a krst tiež v evanjelickom. Môj brat evanjelik a nebol s tým problém.. Asi záleží dosť od farára

keithy
autor
29. jún 2021

@lelet1609 evanjelici neriešia, tam môže byť krstný hocikto. U nas len katolík, ale keďže mal svadbu v evanjelickom tak vraj porušil nejaký kódex 😪

simsalabim
29. jún 2021

@keithy urcite zavisi od farara, ale obe cirkvi sa dohodli na vzajomnom uznavani krstu. Farar zavadza!!! Urcite to vygooglis. Moja jedna dcera ma krstnu mamu katolicku, krstena v evanjelickom kostole.

keithy
autor
29. jún 2021

@simsalabim ja som z toho na prášky uz....človek chce krstiť a nemôže, mala uz ide mať 6tyzdnov a proste neviem co mam robiť 😪😪😪

simsalabim
29. jún 2021

@keithy hne dprvy link https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...

Urcite toho najdes viac, mne sa to hladat nechce. Nech to farar vidi cierne na bielom.

simsalabim
29. jún 2021

@keithy fararovi povedz, ze tak OK - pokrstis v evanjelickom. Urcite sklapne.

keithy
autor
29. jún 2021

@simsalabim ano, ale tam nie je nič o tom, kto môže byť krstný rodič, to je niečo iné podľa mňa.

ziarifka
29. jún 2021

@keithy nemá farár problém skôr s tým, že katolícky brat nemá uzavretý katolícky sobáš, čiže žije v konkubinate? Kamarát, katolík, si bral evanjeličku, ale sobáš mali v katolíckom kostole, lebo evanjelický sobáš by mu neplatil.

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@keithy nie som si uplne ista, ale bude tam problem s tym evan. sobasom, ten asi nebudu brat ako riadnu sviatost a teda si myslim, ze to nezalezi na fararovi, ale ake su pravidla.

simsalabim
29. jún 2021

@keithy https://www.katolickenoviny.sk/spytali-ste-sa/c... Z thto mi vyplyva, ze jeden krstny rodic moze byt aj z inej cirkvi. teda bratova zena - evanjelicka. Ale pohladaj si to sama a ak farar neustupi - chodte krstit inde. Katolickych kostolov je ako maku.

Mojej mamy kamaratka mala ako slobodna matka syna - chcela ho pokrstit v katolickom kostole. A farar ani za svet. Ze je nevydata... A ona mu hovori - pan farar, vidite cez okno ten evanjelicky kostol? AK mi ho nepokrstite, pojdem tam.

Vies, ako to dopadlo?

nafka0483
29. jún 2021

@keithy Takze knaz vam "schvalil" za krstneho brata katolika, ktory mal priatelku a teda nezil v celibate, neboli zosobaseni. Ale akonahle je to jeho manzelka, tak uz je to nevyhovujuce, lebo sobas nebol v katolickom kostole?

ziarifka
29. jún 2021

@simsalabim tam nejde o to, že evanjelický krstný rodič. Problém je, že jej katolícky brat nežije v platnom manželstve = žije trvalo v ťažkom hriechu, žije na divoko. A tento stav je prekážkou k tomu, aby sa jej brat mohol stať krstným rodičom.

simsalabim
29. jún 2021

@ziarifka nelogicke a tendencne. Status priatelky nevadil, ale manzelky ano? Som si ista, ze iny fara im dieta pokrsti. Uz len taketo rozbroje krestanska Europa potrebuje...

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@simsalabim tu je iny problem, evanjelicka moze byt svedok krstu, to je jasna vec, ale katolik nezosobaseny v kat. kostole nema vsetky platne sviatosti, takze ani on nemoze byt riadny krstny rodic. ja chapem, ze to moze vyzerat absurdne, ale take maju pravidla.

evkamotka
29. jún 2021

Problem je ten nekatolicky bratov sobas, zije z kat pohladu v konkubinate. Ja som praktizujuca katolicka a teda v tvojej situacii by som:
1. Chapala, ze su iste pravidla, takze sa "nehnevala/netrapila" a vzala to vecne a teda:
2. Krstneho/krstnu daj niekoho ineho, kto splna podmienky s dohodou, ze krstnymi budu v zivote dietata brat so svagrinou (ak ich velmi chces)

simsalabim
29. jún 2021

@evkamotka ale bod 2 je vedome klamstvo, ci?

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@simsalabim status priatelky nevadil, lebo tam sa v buducnosti mohlo predpokladat, ze sobas bude v kat. kostole, alebo, ze aj ziaden sobas nebude a najde si inu/ziadnu manzelku.

simsalabim
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl no co na to povedat. Iba tolko, ze vselicomu na tomto svete nerozumiem.

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@simsalabim rozumiet nemusis. take su zakony a proste su to pravidla, ktore treba dodrziavat. Ani svetske zakony nemusia byt vsetky uplne fer a aj tak vieme, ze ich nemame prekracovat.

simsalabim
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl a ak to urobi tak, ako jej radi
@evkamotka, tak to uz bude akoze OK?

keithy
autor
29. jún 2021

Ano, problém je ten bratov sobáš v evanjelickom kostole. Oni už zvažovali aj druhú svadbu v katolíckom, ale tam by tiez podpisovali papiere ze krstiť budú v katolíckom svoje deti a ona chce v evanjelickom.
Mne je luto to, že každé dieťa iný krstný rodič...to sme mali my tak, 5 deti a každý iný a to bolo zle, lebo niektoré krstni sa skoro vôbec nezaujímali...
Keby mi ale povedali vtedy, že ak sa brat ožení v evanjelickom, že bude problém tak to riešim inak...toto mi srdce trhá, dnes som už revala kvôli tomu.. no nervy 😪😪😪

nafka0483
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl Takze predmanzelska cistota nemusi byt? Moze byt svedkom ked je katolik, ale zije v hriechu - s priatelkou, nie manzelkou? Ale akonahle uzatvoril evanjelicke manzelstvo, tak tam uz neexistuje predpoklad, ze toto manzelstvo moze ukoncit a mat sobas v katolickom kostole? Ved podla katolickej viery je aj teraz slobodny a zije v hriechu.
Akosi to nedava zmysel...

Chapala by som keby nevyhovoval ked bol s priatelkou ani ked ma evanjelicky sobas, ale ze vtedy ano a teraz nie...

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@simsalabim pozri, ten brat s manzelkou mozu byt svedkovia krstu a ten so sviatostami bude formalne (a nemusi byt len formalne) riadny krstny rodic. Nie je na tom nic zle, ja aj tak tipujem, ze v mnohych rodinach to krstom konci, takze je vobec otazne, ze preco krstia-vies, tu by sme mohli posediet pri kave a debatit dlho, co je aco nie je fer.

nafka0483
29. jún 2021

@keithy A nemoze byt krstny rodic niekto iny a brat bude svedok krstu a svagrina tiez? Ved svedkov moze byt viac a k viere ho mozu viest viaceri, nemusi to byt len striktne krstny rodic, ktory je zapisany.

ziarifka
29. jún 2021

@keithy ak vám v druhej dedine pokrstia, skús si od vášho farára vypýtať povolenie na krst v inej farnosti. A pokrstíš tam, kde brata budú akceptovať za krstného.

dskjhfdlkdjhl
29. jún 2021

@nafka0483 jemine, ja naozaj netusim, ci spolu zili pred svadbou a ci to knaz zistoval-to sa spytaj @keithy. Fakt ja nie som odbornik na cirkevne pravo, viem len take tie uplne zakladne veci.

keithy
autor
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ja už nad týmto reálne uvažujem, že by som dala niekoho len jedného a oni svedok krstu...ale príde mi to nefer voči tej jednej osobe so sviatostami 🥺

evkamotka
29. jún 2021

@simsalabim tak ak chce cez mrtvoly brata krstneho, ja ju tu moralizovat nebudem....

keithy
autor
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ano žili spolu a presne som sa pýtala ci to nevadí, ale keďže im nevadilo ze sa JA vydávam v 6mesiaci tak toto neriešili. Toto však už problém je, že krstni rodicia sú skvelí, môjmu prvému synovi úplne najviac a dcérka to nebude mať 😪😪😪

nafka0483
29. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl Netusis, ale pises, ze je ok zit vo vztahu bez manzelstva, ale vo vztahu v evanjelickom manzelstve uz nie. Lebo pri priatelke je moznost ze svadba bude - ok, ale dovtedy je to hriech a to nevadi? Alebo ze sa rozidu. A pri evanjelickej manzelke uz nie je moznost ze sa rozidu a on si nakoniec vezme niekoho v katolickom?
Nepasovali mi to tvoje odovodnenie, alebo vysvetlenie...