Krstná mama s civilným sobášom
Ahojte, viete mi dat tip, kde by mi farar vedel pokrstit maleho aj napriek tomu, ze jediny clovek, ktoreho mam v okoli ako spolahliveho, ma civilny sobas?
Dakujem ;)
@lienqa Ano, ja s tym suhlasim, pravidla by mali platit pre vsetkych rovnako, ale stane, ze knazovi vo vedlajsej dedine sa mozno uz nechce hadat s ludmi a vysvetlovat nieco, co nechcu pochopit, tak proste neriesi a dieta pokrsti. Vec sa ma tak, ze ked rodicia dietata nie su sobaseny, knaz nemoze odmietnut pokrstit dieta, moze vsak krst odlozit. Kodex kanonickeho prava vsak presne urcuje, kto moze byt krstnym rodicom - musi mat vsetky sviatosti krestanskej iniciacie, t.j. krst, birmovanie, eucharistiu a nesmie dobrovolne zotrvavat v tazkom hriechu, to je v pripade pokrsteného aj zivot s partnerom bez platného cirkevného sobasa.
@huahua Asi 5x som si prečítala, čo si mi napísala, ale nie som si istá, či som to správne pochopila. Nemám pocit, že by som bola nešťastná a ani netúžim hľadať "niečo lepšie", než je môj muž, aj keď je rozvedený a teda žijeme v tom spomínanom ťažkom hriechu. Som s ním spokojná, som šťastná, že máme spolu krásneho, múdreho a šikovného syna, som mu verná a som si istá, že aj on mne. A hlboko v srdci a duši cítim, že Boh to chápe a má z nás radosť, že sme šťastná rodina. 🙂
@lolita611 ahoj mne maleho neokrstili lebo moj brat neni zosobaseny (inak ziju spolu 11 r.) nechcu sa sobasit lebo jeho druzka uz raz bola ale sa musela rozviest lebo ju muz tyral. Lepsich ludi ako su oni dvaja nepoznam ,ona je velmi nabozna a ani tak mi ho neokrstil. Potom som mala s fararom debatu,lebo ma to maximalne vytocilo ze mne neokrsti a dalsim piatim detom ano a tam nezalezi ze krstni rodicia niesu sobaseni. Vraj je to na nom zeda rozhodnutie. No tak ok. Samozrejme som ocakavala po nasej debate ze neokrsti uz nikoho z nasej rodiny 😉 A co je najlepsie po troch rokoch ma zastavil a ze by mi ho okrstil. Vraj dostal povolenie z Vatikanu ze moze krstit aj s nezosobasenymi krstnymi . To je proste neskutocne.. no akoze nemam viac chut..
@h2 pozri, ako som napísala, život prináša rôzne situácie, rozvod je ťažko zvratna suituacia. Ja chápem, že človek môže spraviť chybu a zle sa vydat/ozenit. Cirkev ani rozvedenych neodhadzuje, ale su určité pravidla, ktoré majú platit, ALE ja nie som Pan Boh, ja neviem, ako to On vidí, veď Božie milosrdenstvo je nekonečné 🙂
@lienqa V retazi? 🙂 Ja som napr. hlboko veriaca, mam vsetky sviatosti. Zamilovala som sa a zobrala si muza, ktory bol rozvedeny, a 1. sobas mal v kostole. Jeho byv. manzelka je neveriaca, nepraktizujuca, ma davno iny vztah. Kostol bol hlavne kvoli jeho mame. Takisto tuzim potom, aby sme aj my raz mali svadbu v kostole a ich cirkevny sobas sa anuloval a nemyslim si,ze tym nieco bagatelizujem. Alebo som si mala zobrat niekoho, koho som nelubila, aby sme sa mohli brat v kostole?
@lillinka01 Pre mňa nieje argument, že sa brali v kostole len kvôli jeho mame, ja sa tiež môžem vyhovoriť nato, že som sa vydávala len kvôli rodičom lebo to brali ako samozrejmosť, že som otehotnela, jednoducho nepríde mi to správne..Tu nechcú pokrstiť deti kvôli tomu, že krstní rodičia nemajú sviatosti, alebo nemajú cirkevný sobáš. Ale na človeka, ktorý si anuloval manželstvo sa má pozerať ako keby sa nič nestalo? Mne je to jedno , nech si anulujú ľudia sobáše koľko chcú, ale na tých rozvedených čo to neurobili nech sa nepozerá pomaly nato ako keby niekoho zabili 😉
Ahoj,moja sestra je krstna mojim detom,je pokrstena ma vsetky sviatosti ale je zosobasena na urade a nebol s tym ziadny problem
@lienqa nikto sa na nikoho nepozera, ako by sa nic nestalo.
Ja tu nedavam argumenty, nie sme na sude. Vacsinou vsetci v okoli vedia, co sa stalo a ludia, ktori to pri cirk. sobasi mysleli vazne, ale nevyslo to, pre tych je rozvod sam o sebe peklom. a vacsina tychto rules tu postavene na hlavu a s Bohom ako takym maju pramalo spolocne. Preto nech si kazdy berie z viery len to najlepsie.
podla mna je chore ked farar povie ze krstny rodic nemoze byt ak nemal svadbu v kostole, ale to ze idu dat pokrstit ludia svoje dieta co nie su zosobaseni (cize podla cirkvi ziju v hriechu" ) tak to mi pride divne, miesto toho aby im povedal ze nech sa najprv vezmu, pritom by mohol ziskat dalsich ludi a dotlacit ich do kostola ....
@lolita611 v kostole reformovanych na namesti SNP. Ale ak chces katolicky krst, tak neviem poradit - katolici lustruju vsetko/ vsetkych.
Podľa mňa by ste to mali normálne rešpektovať, tak to proste majú. Jasné, že si teraz nebudú kvôli tomu robiť cirkevný sobáš ale tak asi budete musieť nájsť niekoho iného. Ale netreba sa za to hnevať na toho farára 🙂
aj cirkev má nejaké pravidlá....Ale samozrejme niektorí farári za väčšiu krabičku zákuskov a tučnejšiu obáločku spravia aj to ,čo nie je v predpisoch cirkvi....Eurá robia divy....😀
Nepíšeš v ktorom meste, daj sa do skupiny mesta v ktorom bývaš a tam ti baby skôr poradia....či to myslíš celé Slovensko??? Pôjdeš krstiť aj do Bardejova?
@lienqa ja rozvedena, moj muz tiez, obaja sme mali prve manzelstva v kostole a farar nam bez problemov pokrstil dieta,podotykam, ze bez nijakej obalky, bez nicoho.....Tak drzim palce
@deti95060810 nie za krabičku koláčov,to máš pomýlené...kňaz má právo rozhodnúť za akých okolností pokrstiť či nepokrstiť,a to s tým,že zodpovednosť za to pred Bohom berie na seba,na svoju dušu
môj otec je grkat kňaz,krstil cigánčatká ako na bežiacom páse,krstil potajme deti aj dospelých za socíku,sobášil....ale poznal konkretne prípady,osudy a vedel prečo to robí....
bolo by zaujímavé napísať prečo a a podla čoho si vyberáme krstných rodičov- či podľa ich solventnosti a očakávania toho koľko darčekov od nich bude dieťa dostávať alebo podľa toho nakoľko budú nápomocní s výchovou...ja osobne som vyberala krstných rodičov tak,aby v prípade,že nám rodičom sa niečo stane,aby oni vychovávali naše deti za nás a tak ako by sme ich vychovávali my- teda vo viere v Boha

@pillipilli ahoj, to, ze krstny otec dietata musi byt zosobaseny nie je az tak celkom pravda. Mojmu synovi bol pri krstne za krstneho otca len moj brat, ma sice priatelku no ona sa necitila byt krstnou mamou a syna bez problemo pokrstili napriek tomu, ze bol len krstny otec, slobodny. Je to aj o pristupe knaza/farara
@korytnacka1 ono nebol problem asi v tom, že nebol ženatý, ale v rom, že spolu žili. Moje deti majú tiež len krstnú mamu, kňaz sa pýtal, ci je slobodna, tak sme povedali, že áno (mala priateľa, teraz uz manžela), ale nezili spolu.
@huahua rozumiem, v case krstu este spolu nezili, zit zacali spolu az 2 roky po, nosia spolocne prstene no on ju este nepoziadal o ruku. Vsak nevadi, ze je krstny rodic iba jeden. My sme radi, ze je syn pokrsteny a ze nam krst povolili
@maciatkolulu ďakujem, kým toto reálne budeme riešiť ešte to asi nejaký ten čas potrvá 🙂
@janinah predstav si nemám to pomýlené....aj my chodíme do kostola, takže poznám farárov....poniektorí sa za farárov ani vôbec nehodia.....a samozrejme eurá robia divy aj s farármi - za tým si stojím....😉
a krstná mama ako sa vyberá? každý si vyberie kto ako chce mne je to jedno....
@deti95060810 veď to je to nešťastie....kopa ľudí "len" chodí do kostola...ale nevidí nič "dalej",nerozmýšľa,nerastie...
ty si možno videla,že farár zobral pár koláčov či eur a pokrstil aj toho,koho by podľa teba ani nemal,bola si tam?počula si ich rozhovor?vidíš do myšlienok toho kňaza? asi sotva....len si domýšľaš...
a ty konkretne si podľa čoho vyberala krstných rodičov pre svoje deti?ak ti je to tak jedno....
ahojko ako tu citam - zaujimava diskusia ☹ na margo knazov, no mozno by ste si mohli precitat predpisi co a ako knaz moze a co mu ruky zvazuje. v prvom radeknaz krsti dieta rodicom nie krstnym rodicom, ty su len svedkovia pri krste. t.j. v prvom rade rodicia by mali byt zosobaseny v kostole lebo oni slubuju pred Bohom, ze budu dieta vychovavat v krestanskej viere.... (okrem ineho vsetci aj rodicia aj krstny rodicia pri obrade budu vyznavat "verim v Boha" a po kazdej "stati" opakuju VERIM tak si skuste uvedomit v co verite... a ci v to vobec verite........... rodicia a krstny rodicia ak nie nema vyznam davat krstit dieta a byt krsnymi rodicmi
po dalsie obaja musite mat min. birmovku. sobas nie je podmienka. hoci sa vyzaduje ako dobry priklad ak mate viest dieta k viere, nakolko je to jedno z hlavnych BOzich prikazani... ale nie kazdy v dnesnej dobe je schopny toto prikazanie dodrzat a ten kto ho nie je schopny dodrzat, napr. nemoze sa sobasit v kostole, lebo si vzal za manzela/ku rozvedeneho tak moze byt krstnym rodicom, ale ak nema prekazku a moze si doplnit sobat v kostole, nie je dovod preco by si ho nemal spravit. preto knazi nastoja, ze ak ma byt niekto knazom, alebo si chce dat pokrstit dieta mal by dodrzat vsetky potrebne predpoklady pre zivot vo viere a v Cirkvi
snad som to vysvetlila pre vsetky vrflajuce maminky 😀

@gianna A práve toto mi príde nepochopiteľné ..nech sú tie cirkevné pravidlá rovnocenné pre každého človeka, občas mám pocit, že práve takto od seba odháňa cirkev ľudí. U nás funguje politika - pokrstím vám dieťa aj ,keď nieste zosobášení, ale musíte mi dať termín svadby a do roka sa musíte zosobášiť. Prečo by malo trpieť to malé dieťa, beriem to možno na hulváta, ale prečo neocenia to, že vôbec to dieťa chcete dať pokrstiť. A potom o pár mesiacov sa človek dozvie, že to isté dieťa vo vedľajšej dedine pokrstili bez problémov, bez termínov 😀