Krstné meno
Ahojte. Chceli by sme dať naše dieťatko pokrstiť. Mne sa však naskytá otázka, čo ak dieťa nebude mať "sväté" meno ? To znamená, že nie je žiadny svätý s týmto menom,aj keď meno je normálne v slovenskom kalendári a na matrike s tým nebude problém. Napríklad Tobias. Ak ho chcem pokrstiť,musím mu dať oficiálne aj do rodného listu 2 krstné mená ? To by sme neradi,radšej si vyberieme iné mená... Vďaka za odpoveď,kto máte skúsenosti 😉
Ahoj,necitala som diskusiu,ale je to takto.Moj krstny je knaz,tak viem,krstil nam obe deti.Ak bol taky svaty ,ok.Ak mebol,dnes bezne krstia aj take mena,pretoze vraj oficialne v Cirkvi nok.metusi,ci mahodou taky svaty nebol.Teda ci meviedol tsky zivot.Cize mohol.byt aj tsky svaty,len svet o nom.mevie.Zalezi na akeho.knaza natrafis.Niektori knazi vyzaduju aj take meno.My sme krstmi dievcatku Greta a pri krste knaz nastojil ze ma mat aj meno podla.svatej nejaj.Tak je Greta Katarina,ale to je len v krstnom liste.Nikde inde.Normalne je iba Greta,na matrike,v ropen m liste.Cize mozete tak.urobit a vsetci hu Spock jni.Krstny list zostava na fare,nikde sa to neuvadza.Vela ludi to tak.robi.
nauku ziadali aj od nas, obehali sme 4 fary a nasli p. farara, ktory bez problemov pokrstil a pristupil na moje poziadavky teda predstavy. podmienkou iba bolo co sme dodrzali aby krstny rodicia mali vsetky potrebne sviatosti. Deti nemaju bezne mena Lara a Leo tak som nechcela aby pri krste dostali druhe meno. A tak to maju aj v krstnom liste. Meno pokrsteneho je tam len jedno.
Moja dcera je Nicolette, a aj ju tak pokrstili, syn Mattias.. detto.. ziadny problem
Ono je to vlastne tak ze zavisi aj od farara. Ja som pokrstena a pristel je neveriaci a nepokrsteny a z krstom nebol problem. Byvame v dedine takze maly kostolik a jeden farar. V meste by nam ju nepokrstili lebo tam este aj krstni rodicia musia mat krst a o rodicoch uz ani nevravim. Tak si myslim ze aj s menom by to tak malo byt..
moju mamu farar nechcel pokrstiť Dáša, že to neni svate meno. Tak má Dáša-Mária. A moju sestru, o 25 rokov neskor, farar uplne v pohode pokrstil Dáša a nerobil s tým žiadne caviky. Podla mna, teraz to uz tak neberu ako kedysi a pokrstia ti ako chces. (Ak to zrovna nebude Judáš, alebo Herodes 😅 )
@rastika presne tak. Tu u nás sme jednej pridávali Eliška Mária a druha je Aurora Anna.
@radoslava3 krstní rodičia musia mat krst, aj birmovku.
Tak ja som miroslava, krstena ako miroslava a pride mi smutne si mysliet ze ziadna miroslava neni svätá... ved ich uz určite bolo veľa, niektorá sa určite do cieľa dostala 🙂 ved 1.11 je sviatok všetkých svätý a teda s veľkou pravdepodobnosťou tam má každý svojho svätého patróna 🙂
@carmenuska my sme deti dali pokrstiť, lebo sme to tak cítili, že chceme. Z dalších sviatosti má dcéra iba 1. Sv. prijímanie, lebo ona chcela. Zvyšok už nie, presne pre to, čo píšeš. Nechcem len robiť divadielko kvôli rodine a “tradicii”, keď to tak necítime. Však ak sa rozhodnú, môžu si sviatosti dorobiť aj v dospelosti. Deti nevychovávam ani vo viere, ani proti. Tak neutrálne...
@radoslava3 po pravde by to malo byt tak, ze pri krste na rodicoch nezalezi, ale na krstnych - ti sa zavazuju, ze budu dieta vychovavat vo viere. normalne by farar nemal preco trvat na tom, aby rodicia mali sviatosti naporiadku, ale na tom, aby ich mali krstni. a mesto-dedina, na tom nezalezi, zalezi na fararovi, sestre pokrstili v krajskom meste nemanzelskeho syna na pockanie. doslova, bez predchadzajucich vybavovaciek. 26. decembra. za biskupa Balaza 🙂 ten bol nahodou v kostole a odsuhlasil hned.
Ked sa v rodine u nas krstila Nina,tak jej pridali este ku krstu meno Agnesa,aby mala svatu patronku,tak je zapisana v krstnom liste a na matrike ma iba Nina😊takze osobne si myslim,ze zalezi od knaza.
@ukulela ano, krstni s azavazuju.No ale ked rodicia to dobre vedia, ze maju mat sviatosti a spekuluju, kto bude krstny, tak je to tak, ze su potom ako svedkovia krstu, ze krst bol a povinnost preberaju rodicia. Preto stale tvrdim, ze treba si rozmysliet, preco , naco krstit ,koho dat krstnymi rodicmi a nie sa vyhovarat na Cirkev, ze ake ma podmienky,.To vobec nie je tak, ze knaz ma vyhoviet mojim poziadavkam ako tu taketo bludy prezentuju baby. Bud ich respektujem a snazim sa tak aj zit,alebo kaslem na ne a vtedy mi mi jedno ci je moje dieta pokrstene.
Ale toto uz je mimo otazky autorky. Len ma to vzdy zaujalo, ze preco ludia krstia vo velkom tie deti.
my sme krstili syna v novembri 2017, takze osobna skusenost:
jeden par na tej nauke nemal dieta s menom svateho.
farar vravel, ze by bolo vhodne aby dieta malo nejakeho patrona, ze je to proste pre neho dobre aby sa k nemu mohol modlit a mal osobneho ochrancu, ale ked uz dali ine meno, tak nevadi. je to zjavne iba odporucanie.
a este dodal taku zaujimavost, ze sa zvykne davat k nesvatemu menu este meno nejakeho svateho, ale ze to robi nerad lebo v niektorych krajinach este plati, ze cirkevny krstny list ma oficialnu platnost na urovni osobnych dokladov /akoze namiesto obcianskeho sa da preukazat cirkevnym krstnym listom/. a ze ked by k rodnemu menu pridal krstne, ktore ale nie je v obcianskom zapisane, tak tie doklady potom navzajom nesedia. plati to tak momentalne napr. v rakusku. taka perlicka 🙂
nakoniec sa ale s rodicmi dohodol, ze predsa len pridaju meno svateho, nech ma dietatko patrona
@carmenuska ahoj, viem, ze je to uz staršia tema ale chcela by som sa opytat, ci nahodou nevies ci sa da este dodatočne po krste pridať krstné meno. Ďakujem
Mala som spoliziacku Dasu.krstili ju Dasa Magdalena
A kamaratka sa vola Diana a tiez ju nechceli pokrstit ze to bola anticka bohyna lovu tak jek tam tiez pridali tusim Maria.ale to meno je iba v krstnom liste nikde inde.tak by ma to az tak netrapilo asi.ani birmovne meno nikde nepouzivam..
Ja som krstena ako Zoe Miriam a mám to tak aj v rodnom liste údajne sv. Zoe je v podstate Mária nejaká blahorečena a svätá tak neviem u mňa to nebol problém

@ave17 ja nie som tupá a viem aký je rozdiel medzi rodným a krstným listom. Takže ešte raz. Kamarátka boli ohlásiť krstiny pred narodením dieťaťa- teda nie dohodnúť si dátum,ale farár vyžadoval náuky pre rodičov a krsných rodičo cca už dva mesiace pred narodením dieťatka. Keď mu povedali meno,aké chcú dať dievčatku,hneď ich odbil s tým ,že malú im takto nepokrsti. Chceli ju teda pokrstiť inak ,načo farár nechcel pristúpiť. Vyžadoval,aby jej na matrike spolu zapísali po narodení obe mená,tak ju nepokrsti. Vraj aby sa svetské meno zhodovalo s cirkevným. Bodka. Preto sa vás pýtam na vaše skúsenosti. Či je to zriedkavé alebo bežne. Nemusíte hneď každého odsudzovať,že si pletie pojmy s dojmami.