Krstní rodičia v rozvodovom konaní. Máte skúsenosť?

martina1213
10. sep 2013

Má niekto skúsenosť s tým že chcel pre svoje dieťa krstného rodiča a on bol v rozvodovom konaní??? Može sa stať vedy krstným rodičom?? Normálne si myslím že nie ale pred cirkvou stále ostávajú manželmi aj keď ich štát rozvedie!!! Alebo sa s nich stanú svedkovia krstu?? Ďakujem za každú odpoveď.

danielatn
10. sep 2013

Asi zalezi od farara. Ja som sa stala krstnou uz ako rozvedena. Mam krst, sv.prijimanie a mala som v kostole aj svadbu.

quaxi
10. sep 2013

Ulohou krstnych rodicov je pomahat pri krestanskej vychove a to hlavne vlastnym dobrym prikladom. Rozvedeni krstni tuto ulohu asi nebudu plnit spravne, takze by si mala sama zvazit, ci nedat radsej niekoho ineho. Ale cisto formalne su zatial manzelmi, o ich rozvodovom konani farar nevie a ak nie ste niekde na dedine, kde kazdy kazdeho pozna, tak to ani nema ako zistit, takze ti ich normalne vezmu za krstnych. Mas pravdu, ze ich manzelstvo, ak je uzavrete v kostole, bude z cirkevneho hladiska trvat dalej aj po rozvode, ale ich rodinny zivot urcite nebude dobrym prikladom pre tvoje deti. Ak sa uz raz stanu krstnymi, budu krstnymi navzdy, aj po rozvode.

zdenuska1
11. sep 2013

Rozvedený by sa nemal stať krstným. Príklad od nás z okolia - jedna pani chcela svojho brata za krstného a kňaz NEDOVOLIL, lebo má priateľku a nie sú ešte zosobášený/ žijú v hriechu/... proste všetko závisí od kňaza...

exupery
11. sep 2013

zalezi od knaza,mi sme manzelia,sme zosobaseni iba na urade,ani jeden okrem krstu nic ine nemame,a dovolili nam byt krstnymi rodicmi 😉

lienockaa
11. sep 2013

no..u nas to nebolo mozne..mam rozvedeneho brata, ten krstny mojim detom byt nemohol..a mam kmotru, ktora este vtedy nebola zosobasena so svojim terajsim manzelom, iba zili spolu a mali deti..a tiez nemohla byt krstna mojim detom..bolo mi to velmi luto, no nedovolili nam to..

lubina
11. sep 2013

zalezi od knaza. My sme deti krstili v kostole aj ked sme sobas nemali v kostole, farar vymyslal ze to sa neda ......a nakoniec sa dalo, ked sa chcelo.......nevidim v tom az taky problem, Ved ak tej osobe doverujes a je to napr. tvoj brat ci sestra, tak zato ze sa rozvedie ju mas zatratit? No stalo sa, nevyslo im to, ale to neznamena, ze su to zly ludia a pod. Ja som bola krstna v kostole bratovym detom ako slobodna a krstny bol zasa brat svagrinej.Nie sme partnermi a ani nic podobne, sme jednoducho krstni rodicia a kazdy mame teraz uz svojho partnera..urobila by som to podla seba a nasla kostol, kde to farar dovoli......

namornicka
11. sep 2013

Nikto netvrdí, že rozvedení ľudia sú zlí alebo podobné veci. Ide o to, že cirkev je inštitúcia, ktorá má svoje pravidlá (netvrdím že ich uznávam, práve naopak). Ak niekto s tými pravidlami nesúhlasí a nie sú mu blízke nech prostredníctvom nej dohody neuzatvára. Ak s nimi súhlasí a chce sa nimi riadiť, nech sa páči. Buď chcem kresťanský krst, tým pádom aj kresťanských krstných rodičov, ktorí budú spĺňať kresťanské pravidlá aby boli dobrý príkladom pre moje pokrstené dieťa. Ak sa mi to zdá nezmyselné neuzavriem s "cirkvou zmluvu", keď už vopred mám záujem obchádzať jej pravidlá. Tu logika nepustí.

gumimaci
11. sep 2013

Krstnm rodicom nemoze byt rozvedeny clovek, ani clovek, ktory zije s partnerom bez sobasa.
Krstny rodic by mal byt nieco ako duchovny sprievodca pre svoje krsnatko, ucit a vychovavat vo viere.

h2
11. sep 2013

Veď ešte nie sú rozvedení, nie? Nemusíte hneď vešať farárovi na nos, že krstní sa plánujú rozviesť. A príklad z môjho blízkeho okolia: Môj partner a jeho ex išli za krstných už ako rozvedení (farárovi stačí potvrdenie, že sú pokrstení a ich sobášny list, pred očami cirkvi ostávajú aj tak stále manželmi). Samozrejme, farárovi nepovedali, že sú rozvedení, aby im to nekomplikoval.