Krstní rodičia z oboch strán
Ahojte, čo si myslíte o tom, ked dieťa má krstnú mamu (sestru matky) a krstného otca (brat otca)? To akože teraz je moderné? Zostala som zaskočená, keď mi naznačil priateľ, že jeho chcú dať ako krstného otca. Ako mne neprekáža, že bude, len nechápem toto, že bud si vyberiem krstnú mamu alebo otca a partner alebo partnerka bude ten druhý krstný rodič a nie takto. Teraz čo budú očakávať, že od každého krstného rodiča bude to dieťa chcieť hodnotný darček? A to ani nehovorím o tom, že keď niekam ideme, stačí stretnúť po ceste v aute švagrinú mojho priateľa a o sekundu mu zvoní telefón, že "kde si bol? odkiaľ ideš? načo si tam bol?" alebo volá len, keď niečo potrebujú. Čo si myslíte o tom?
Co si myslím? Ze absolútne nechápem pointu príspevku. Samozrejme ze krstných rodičov si vyberajú Rodičia a môže to byť hocikto. Vôbec to nemusí byť rodina, ani to nemusí byť manželský pár (teda krstný a automaticky jeho žena krstná).A ano, sú obvykle dvaja krstni rodičia, málokedy iba jeden.
Nerozumiem, čo riešiš, priateľ je krstný otec a finito, tým to pre teba hasne, prečo by si ty mala kupovať drahy dar? Navyše o pár rokov ani vôbec nemusíte už byť spolu.
A druha čas príspevku, akože prečo ti vadí, že priatelovi vola švagriná?
@mimi325 je to úplne normálna vec, nie je to nič moderné, práve naopak. Ja osobne to uprednostňujem pred tým ako dávať za krstných rodičov kamarátov a pod. Nechápem tvoje obavy z kupovania darov, resp.prečo by ich dieťa malo od teba vyžadovať??? Dar pôjde z vašich spoločných peňazí keďže ste manželia a manžel bude krstný otec. A už či budete kupovať darčeky po 5 eur alebo po 50 to už je vaša vec.
kazdy to ma inak, kamoska to tiez takto maju, aby sa ani jeden surodenec necitil ukrivdeny a vyhovuje im to, ale beru to tak, ze aj jeden par su krstni aj druhy, aj ked to tak realne neni 🙂
@janka1011 ake vymysly? v kodexe kanonickeho prava su uvedene podrobnosti o krste a jednym z bodov je aj, ze krstny rodic okrem.ineho ma zit zivotom primeranym viere a ulohe, ktoru ma prijat. zivot v konkubinate nie je zivot primerany krestanskej viere.
@mimi325 u nas to je tiež tak muž je krstný jeho sesternicinej dcére mňa ani na krst nepozvali lebo vraj nie som rodina vtedy sme spolu s mužom len chodili 😄 . Úprimne, aj ma to urazilo no priniesla som sa cez to. Čo sa týka darčekov kupujeme vždy jeden spoločný a hotovo.
@aleshka_supermama Tak je to logické, keď s niekym iba niekto chodí, že nedáš hneď aktuálnu partnerku, či partnera. Je to iné keby ste boli manželia..
Akoze nehnevaj sa, ale sama pises, ze je to tvoj PRIATEL a ja byt matka toho dietata, co sa bude krstit, tak by ma ani vo sne nenapadlo davat svojmu dietatu za krstnu svagrovu PRIATELKU..Za krstnych rodicov mozu dat koho si oni vyberu a riesit to kvoli darcekom je podla mna totalne od veci..Moj syn ma len krstneho otca, tak asi som mu mala dat nasilu aj nejaku krstnu mamu, len aby sme dostal viac darcekov 🙈
@janka1011 no keď sme krstili syna 2 roky dozadu nemohol ísť za krstného otcov brat lebo žije s priateľkou bez svadby v jednej domácnosti a tým je to život v hriechu tak nemôže byť krstným otcom. Skús si niečo prečítať ako je to brané v cirkvi a podľa správnosti pokiaľ takto žije .ide ísť len na spoveď ale rozhrešenie nedostane a nemôže pristupovať v prijímaniu.
@janetinka27 v kodexe nie je napísané, že keď má priateľku, už automaticky nemôže byť krstným. Prepáč, ale fakt sú to výmysly. Iné je to s rozvedeným, tam už u niektorých farárov môže byť problém. Priateľka nie je prekážkou k tomu, aby on nemohol krstiť. Keď môj muž kedysi dávno ešte sme neboli manželia, išiel za krstného, tiež sa ho farár nepýtal, či má priateľku. Slobodný a hotovo.
Staci mi veta, ze svagrina nedosiahla to, co ja a zavidi. Preboha, to fakt? Preco si myslis, ze zavidi? Co si v skolke? Skuscsa zamysluet , ci ta nema v zuboch za nieco ine. Podla tvojho vyjadrovania to ani ta zavist nemusi byt....
@janka1011 ja som nepovedala ze nemoze mat priatelku. moze mat priatelku, dokonca aj snubenicu.ale nemoze s nou zit "nadivoko". takze ak spolu ziju v domacnosti bez manzelstva, nezije sposobom primeranym viere (nedostal by rozhresenie pri sv.spovedi, nemoze pristupovat k Eucharistii). krstny rodic moze byt rozvedeny, ale nemoze zit nadivoko v inom vztahu.
farari to v dnesnej dobe neoveruju a casto ani nemaju ako.mozu sa ale na to priamo opytat.otazkou je,ci clovek povie pravdu to je na svedomi kazdeho jednotlivca.

neviem od coho to zalezi u nas mohli byt len manzelia, alebo krstny sam, v inej farnosti zase dvaja uplne cudzi ludia, ako napriklad moj muz je krstny 5 detom a ja ziadnemu, ale volat ma maju krstna co mne osobne pride divne