icon

Kto neoslavuje Vianoce a prečo?

27. dec 2023

Ahojte su medzi vami aj také žienky u ktorych sa vianoce neoslavuju?.ze to beriete ako bezne dni..?

h2
27. dec 2023

@stanulienkat To, že viem, že niektoré zvyky, sprevádzajúce kresťanské sviatky, boli prevzaté z pohanských rituálov, mi nezabráni si tie sviatky užiť. Myslím si práveže, že 99% kresťanov to veľmi dobre vie. Lebo to sú všeobecne známe informácie.

freepalestine
27. dec 2023

@merlinja Jeremias 10

stanulienkat
27. dec 2023

@h2 To je v poriadku, že si tie sviatky užívaš. Ja nehovorím opak. Vo svojom okolí, u známych a na internete naozaj drvivá väčšina netuší, že Veľká noc, Vianoce ..atď sú pôvodne pohanské sviatky. Väčšina kresťanov sa bije do hrude, že to tak nie je.

stanulienkat
27. dec 2023

@freepalestine tak originálitou tohto textu som si nie veľmi istá, pretože stromčeky sa začali zdobiť niekde v 17., alebo v 18. storočí. Predtým takýto zvyk absolútne nebol.

fem
27. dec 2023

pre kresťana je stromček , symbol , stromu života aj dreva kríza Ježiša .

Ježiš prišiel , aby vsetko urobil nové a dal životu novy vyznam a zmysel a človeku novú dôstojnosť . Boh stvoril svet a po Kristovi všetko dostalo novy vyznam aj to staré , On to obnovuje … pohanstvo už nemá zmysel , nemá zmysel si “kupovať priazeň bozikov” , lebo máme v Kristovi slobodu človeka a lásku , ktorá sa nedá kúpiť .
Čiže pohanské sviatky sa zmenili na kresťanské bez povier a mágie .
Je tam kresťanska symbolika a symbolika aj Biblie
Ak niekto nie je kresťan ťažko tomu rozumie ,
Kresťanstvo je hlboké nabozenstvo a ma svoju hlbokú mystiku .
V kresťanstve akoby nevnímame veci povrchne ani zjednodosene , ani formálne , ani stereotypne .

Ľudstvo a človek ma svoje dejiny, to nikto nepopiera a tie v Kristovi nabrali novy vyznam aj spätne , novú kvalitu života a novej dôstojnosti človeka a jeho slobody .
Preto európska civilizácia je výsledkom židovsko-kresťanskej kultúry .
Kresťanstvo ma svoje politické dejiny, ano aj, ale aj stále svoj na nabozensky vyznam, ktorý sa politikou vôbec nemení …

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
27. dec 2023

@fem o tej slobode by sa tiež dalo polemizovať a pohanské sviatky sa nezmenili na kresťanské len tak. Bolo to veľmi tvrdé pokresťančovanie veľmi silná lobby. Cirkev nasilu ľudí presviedčala- najprv na nabozenstvo a potom aj na zmenu sviatkov. Nebolo to dobrovoľné, ako sa ty domnievaš. Bolo za tým veľmi veľa krvi v mene Krista.... a oslobode sa nedalo určite hovoriť a ani teraz.

fem
27. dec 2023

@freepalestine modlárstvo je dávať stvorenym veciam Božský vyznam .. Boh je stvoritelom a nie stvorením . Nemožno uctievať stvorené veci , pre kresťana stromček nie je modla a nezastupuje Boha, nie sme pohania …

Vyšla napr . taka kniha od biblisrov , rabínov a celý kolektív autorov Komentare k Starému Zákonu, časť Genesis , možno študovať z teoretických a vedeckých záujmov , mimo aj príslušnosti k Cirkvi .

h2
27. dec 2023

@freepalestine Toto, čo si sem dala, sa podľa mňa netýka vôbec vianočných stromčekov. Ale sôch rôznych svätcov, ktorých sú plné kostoly a ktorým sa ľudia klaňajú. Nikto sa neklania a nepovažuje za modlu vianočný stromček. Ľudia ho chápu, ako dekoráciu. Nie je ničím posvätný.

merlinja
27. dec 2023

@freepalestine to máš akú bibliu? ... dielo vytvorené rukou umelca, ... strašiak na uhorkovom poli ... to asi Biblia (RK) asi nebude.

lenkakravcova
27. dec 2023

@madeincssr
Na Slovensku sa môže používať aj tvar s U aj tvar s O. Ja používam všade s U, pretože je to bližšie arabskému originálu tohto slova. Taktiež všetky zahraničné verzie používajú slovo muslim s U (neviem vlastne prečo na Slovensku vznikla samostatná verzia s O 🙂 ).

@merlinja
Čo sa týka Biblie, ak vychádzaš z tézy - čo nie je zakázané je povolené, tak priamy zákaz ako taký tam nenájdeš, ale sú tam napr. tie verše vyššie, ktoré tu dala freepalestine Biblia, Jeremiáš 10:2–5) a taktiež tam nájdeš rôzne ďalšie verše zákazov tvorby sôch, modiel, ikôn, sviatočných totemov.

lenkakravcova
27. dec 2023

@stanulienkat Pre kresťana je Biblia slovo Božie, ktoré vidí do budúcnosti, takže pre nich je to platné či by sa ten zvyk ukotvil medzi pohanmi skôr či neskôr.

h2
27. dec 2023

@stanulienkat Nepovedala by som, že sú to pôvodom pohanské sviatky. Skôr je to tak, že cirkev mala snahu odstrániť pohanské sviatky, ktoré boli v rozpore s jej učením, preto na termín týchto sviatkov dala tie svoje, kresťanské. Je všeobecne známe, že Ježiš sa na Vianoce nenarodil a dátum jeho narodenia nie je známy. Preto sa určil dátum, blízky pohanským oslavám zimného slnovratu. Čiže "prebili" tie pohanské tými kresťanskými. Pričom mnohé pohanské zvyky zostali zachované. Cirkev ich akceptovala, v snahe, aby veriaci boli ochotnejší sa tých pohanských vzdať. (Toto je môj názor, nevyhlasujem ho za všeobecný fakt.)

fem
27. dec 2023

@autorka ľudia si spojili Vianoce s traumou , ako píšeš , je to pre nich bolestne .
Myslím, že , čím je clovek starší vníma aj tu smutnú aj nostalgicku stránku Vianoc , spomienok na blízkych zosnulých . Je to v poriadku .

Trauma vzniká asi aj preto, že ľudia si Vianoce príliš idealizujú, aj táto dnešné doba a tlak na všetko dokonale to môže zhoršovať …aj na gýč, umelosť zároveň .

lenkakravcova
27. dec 2023

@monsterablue
@merlinja

Ženy, tu narážame čo čítam vaše komentáre nižšie postupne, na otázku definície pojmu modla.

Modla je všetko, čo je možné uctievať, staviať na úroveň Boha alebo tomu predmetu dávať určitý nadprirodzený zámer.
Ak má niekto stromček ako dekoráciu kytičky vo váze, tak to modla nie je. Ak ale niekto nevie sláviť svoje sviatky bez tejto kytičky, upiera na ňu svoju pozornosť a vpodstate si vie povedať "aké by to boli sviatky bez tej kytičky-stromčeka" tak to už modla je. Už je to potom rituálny prvok hodný niečoho, čo mu to hodné defacto nie je.
Do kategórie modiel teda nepatria len sochy "svätých" alebo sväté obrázky, ale aj totemy, rôzne amulety, všetko, čo je možné neprimerane obdivovať (dokonca aj drahé umelecké diela, ktoré vlastne takúto hodnotu nemajú).

merlinja
27. dec 2023

@lenkakravcova nevychádzam zo žiadnej tézy, ale nikdy som sa nestrela s tým, že by som od nejakého kňaza, iného predstaviteľa cirkvi počula, že sa stromčeky nemajú zdobiť. Aj vo Vatikáne je námestie vyzdobené stromčekmi, aj v kostoloch, chrámoch a podobne stromčeky sú. Pokiaľ viem, tak samotný stromček s náboženstvom nič nemá. Jeho zdobenie "vzniklo" oveľa neskôr a priamo s významom Vianoc - narodením Ježiša nemá súvis. Celkovo tie citáty, ktoré tu dávate pravdepodobne nie sú z Biblie, ktorú používa RK cirkev ale z niektorých iných nespočetných verzií.

h2
27. dec 2023

@merlinja Presne! V každom kostole je na Vianoce ozdobený stromček. Alebo dva! Alebo tri! 😀 Tak aký rozpor s Bibliou?

freepalestine
27. dec 2023

@stanulienkat o originalite vela textov biblie si nemoze nik byt isty 🤷🏼‍♀️
@merlinja

stanulienkat
27. dec 2023

@freepalestine to je 100% pravda. Myslím, že v celej Biblii je reálnych pár slov, všetko ostatné sú poprekrúcané omáčky.

merlinja
27. dec 2023

@freepalestine ale o stromčeku ako takom, tam nie je nič ...

lenkakravcova
27. dec 2023

@merlinja Je normálne, že si to nepočula. Veď keď niekto niečo robí, tak to nebude iným zakazovať. To dá logiku, nie? Zároveň to ale neznamená, že to je povolené, alebo správne.

Tá citácia bola z RKC Biblie: https://biblia.sk/citanie/ssv/jer/10

@h2
Aký rozpor s Bibliou vidíš oproti tomu v tomto verši? 🙂 ---)
“‚Prekliaty muž, ktorý si zhotoví vyrezávanú alebo liatu modlu, ohavnosť pred Hospodinom, dielo rúk remeselníka, a tajne si ju postaví!‘ Všetok ľud nech povie: ‚Amen!‘” (Biblia, Dt 27:15)

Takto podľa Biblie skončili tí, ktorí tvorili modly, sochy:
“On im povedal: „Toto hovorí Hospodin, Boh Izraela: ‚Nech si každý pripáše meč na bedrá. Prejdite po tábore od jednej brány k druhej a nech každý zabije svojho brata, každý svojho priateľa a každý svojho príbuzného.‘ A leviti urobili tak, ako rozkázal Mojžiš. A v ten deň padlo z ľudu do tritisíc mužov. (Biblia, Ex 32:27)

Porovnaj s dneškom. Kostoly plné modiel.. však "len" umenie. Ľudia si neuvedomujú ako idú proti Zákonu Božiemu. Proti tomu, čo majú vo vlastných knihách..
Potom je jasné, že ľudia, ktorí veria v Boha odídu inam, kde sa dodržuje to, čo je napísané (iné vierovyznania) - alebo proste sa povie na rovinu, že je to zastaralé a ignoruje sa to (agnostici, ateisti)..

valeria_h
27. dec 2023

Už by ste mohli prestať útočiť na kresťanov. To nemáte hanby v sebe?

h2
27. dec 2023

@freepalestine Ale to nie je o vianočných stromčekoch. Možno sa ti to tak zdá, lebo je tam spomenuté "zoťaté v hore". Ale tým je myslené drevo na výrobu tých "svätých" sôch. Veď načo by sa tam ďalej písalo "dielo rúk umelca"? Lebo ten umelec z toho dreva urobí tú sochu. Na vianočnom stromčeku nemá umelec ďalej čo tvoriť, je to len strom.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
27. dec 2023

@valeria_h na kresťanov tu nikto neútočí. Kresťania sú fajn, hlavne tí, ktorí poznajú svoje Písmo a žijú podľa neho. Rovnako je to všade inde. Prečo to berieš ako útok na kresťanov? Veď tí, ktorí nežijú podľa Biblie vlastne defacto ani kresťanmi nie sú..
A slávenie Vianoc nie je podstatné pre kresťana a jeho vieru. Však aj v Palestíne teraz je vyše 200.000 kresťanov, ktorí Vianoce neslávia - ale zároveň sú stále kresťanmi. To nie je nejaká povinnosť mať pre kresťana svetský vianočný stromček. To je už len nábal tradicíí ktoré sa na kresťanstvo nalepili, ale samotnú vieru neovyplvňujú (teda ak si niekto nezakladá na tom obale viac než na pointe kresťanstva).

lenkakravcova
27. dec 2023

@monsterablue Nie. Človek môže mať všetko, čo neuctieva. Čo proste potrebuje, alebo spotrebuje. Čiže v postate môže mať veľmi veľa, dokiaľ s tým rozumne nakladá. Je to niekedy ťažké určiť hranicu medzi tým, čo áno a čo nie, ak si nekladie správne otázky. Ak sa sám seba opýta: Potrebujem to? A dokážem sa toho vzdať? - ak sú odpovede áno-áno, tak áno môže to mať a nie je to pre neho modla.
Pretože všetko je len prach Zeme pred Bohom. Len na nás závisí ako sa na svoju vieru pozeráme. Či nám je prednejšie to, čo je v Božom Zákone, alebo naše túžby. V takýchto otázkach sa potom vlastne pomaly kryštalizuje rozdiel medzi veriacim a neveriacim.

valeria_h
27. dec 2023

@lenkakravcova Samozrejme, že útočíš a rýpeš. Mňa by ani nenapadlo kecať moslimom do ich viery, a sviatkov, ale Ty si nenecháš ujsť príležitosť kopať do kresťanov. A práve teraz cez sviatky, môžeš sa hanbiť.

h2
27. dec 2023

@lenkakravcova Tak, ako vianočný stromček, aj sochy v kostoloch sú len dekorácie, umelecké diela. Modlami by boli, keby ľudia uctievali priamo tie sochy, alebo obrazy. Je prirodzené, že človek si chce vyzdobiť svoj príbytok, tak isto aj priestory, v ktorých trávi čas. Tak vyzdobuje aj kostol. To neznamená, že sochu Ježiša v kostole napríklad považuje za skutočného Boha.

freepalestine
27. dec 2023

@h2 dekoracie, ozdoby. Ale okay, aj keby toto o stromceku nebolo, podporuje to tvrdenie, ze bezne katolictvo je modlarstvo- staci ist do akehokolvek kostola. Krize, svati, sosky,.. na velku noc sa jezisovi na krizi (pravdepodobne made in china) bozkavaju nohy, atd atd.

freepalestine
27. dec 2023

Asi by som si mala zajst do lesa pre kusok toho dreva aj ja, bo mi treba na kriz, na ktorom ma tu coskoro ukrizujete 😬