icon

Kto neoslavuje Vianoce a prečo?

27. dec 2023

Ahojte su medzi vami aj také žienky u ktorych sa vianoce neoslavuju?.ze to beriete ako bezne dni..?

barbie2023
30. dec 2023

@rachel978 ja mam stromček a aj upečiem niečo kvôli dcére a mužovi, ale 2 druhý ku káve /čaju. To je všetko. Svetielka mame celý rok 🤣 ale inak fakt akože dake šaláty a neviem co riešiť... Poriadok mam cely rok, a kapustnicu a sálat som mala u mamy... Inak by som aj bez toho bola.

rachel978
30. dec 2023

@barbie2023 ale ja si uz uplne divna pripadam ze ten cirkus okolo nerobim. Tak ako cely tak aj tento den a cele zimne prazdniny.

barbie2023
30. dec 2023

@rachel978 ja tiez nerobím cirkus ani nič také. A nepripadá si divná.

lenkakravcova
30. dec 2023

@barbie2023 Slovo muslim a slovo moslim sú obe v slovníku slovenského pravopisu? 🙂 Slovo s U je viac podobné arabskému, aj tomu ako sa to číta, - okrem toho to používa s U celý svet, aj naša komunita, takže používam U. Vpodstate je to ale asi každému jedno či sa použije U alebo O.

h2
30. dec 2023

@lenkakravcova Ja som používala tvar "moslim", až kým som si nevšimla, že ty používaš "muslim". Tak som si povedala, že kto už by vedel lepšie, ako to má byť správne, keď nie ty a začala som to používať tiež. 🙂

merlinja
30. dec 2023

@erikavesela lebo im to rodičia hovoria. Nevravím, že všetci ale pár poznám.

moncici7
30. dec 2023

@maca1984 poznam takych nie su velmi stastni maju peniaze ale smutne duse

ouwecka
30. dec 2023

Co znamená oslava? Mame stromček a darčeky ale nemam ich rada a je to pohansky sviatok v podstate
Ale.nehrotim nic ze upratane napecene a vyzdoba..normalne dni volna,obehas rodicov a dovi

erikavesela
30. dec 2023

@merlinja ja takeho neveriaceho nepoznam ani jedneho, sama neverim v boha...nikdy nase deti nepoculi taku hlupost, ze jezisko nosi darceky...on mala vedia, ze si ich daruvame sami,lebo sa mame radi

merlinja
30. dec 2023

@erikavesela áno ty robíš toto, iní niečo iné. Ja sa s tebou nehádám. Každý má iné tradicie, nabozenstvo. A to, že Ježiško nosí darčeky, by som za "hlúposť " neoznačila, pre mnohých to môže urážajúce. Sú sviatky pokoja a mieru, buďme tolerantní.

erikavesela
30. dec 2023

@merlinja co ma byt urazajuce na tom, ze je to naozaj hlupost? Tie darceky si davate navzajom, ziadny jezisko ziadne darceky nenosi...ci sa ti to paci, ci nie...je to tak

madeincssr
30. dec 2023

@merlinja
@erikavesela
dámy, veď nie tak ostro. Niektorým malým deťom darčeky nosí Ježiško (bez ohľadu na vieru/nevieru) a niektorým rodičia, blízki. Rešpektujme sa, buďme k sebe slušní.

andigab
30. dec 2023

@madeincssr na modrom koňovi je slušnosť vzácna

madeincssr
30. dec 2023

@andigab aaale je jej tu dost a vsetci sa neustale zlepsujeme 😁.

andigab
30. dec 2023

@madeincssr výnimky potvrdzujú pravidlo 👊

barbie2023
30. dec 2023

@lenkakravcova nie nie sú.. Je tam len moslim ako spisovný tvar.
@h2

olusik112
30. dec 2023

Ak by som nemala male deti tak by som vianoce prežila uplne inak cele nakupy by som vynechala išla by som si do kostola možno zapaliť sviečku na cintorin, na večeru si ohrejem parky s kečupom a kukala filmy. Vienoce zo stromčekom a darčekami robim koli detom. Ale aj ked sme veriaca rodina nenahovaram im že darčeky Ježiško nosi. Ani list Ježiškovi s požiadavkami nepišu. Proste si ideme spolu na nakup komu sa čo pači si kupi a plus malu drobnost pribalim ja.

h2
30. dec 2023

@barbie2023 Vďaka, tak sa vraciam k pôvodnému tvaru.

merlinja
30. dec 2023

@madeincssr to skús povedať niekomu inému

merlinja
30. dec 2023

@erikavesela či sa mi to páči, alebo nie je teraz skutočne irelevantné. Ale tak aby si bola spokojná, máš pravdu. Prosím, už ma neoznačuj v diskusii.

lenkakravcova
30. dec 2023

@barbie2023 podľa slovníka sa používajú oba.
@h2
V akademickej obci sa používa tvár s U. Laici používajú častejšie O. Ja ale píšem články o islame aj pre vzdelávacie účely oficiálne, takže používam U. 🙂

moncici7
30. dec 2023

@olusik112 tak my sme listy pisali a ano verili na Jeziska do kostola sme nechodili , bolo to najkrajsie obdobie ked pisali listy Jeziskovi a na hroby chodime palit sviecky na kazdy sviatok

moncici7
30. dec 2023

@olusik112 a ohriat parky na vianoce mi pride divne nehnevaj sa

heni79
31. dec 2023

@lenkakravcova Neodpovedala si. To bolo jasné, už keď som otázku kládla. Ty si uvádzala, že islam zakazuje vraždiť. Ja som o.i. písala, že to zakazujú všetky náboženstvá. No najviac teroristických útokov je zo strany vyznávačov islamu. Akože džihád! Ktorí to verejne deklarujú pred smrťou. Ako sa to potom spája s tou vierou? 🤔 Ty asi nie si dobrá vzorka/osoba na túto otázku. Ty si iba konvertovala. No o reálnych moslimoch v ich krajinách nevieš nič. Mimochodom, ako ťa prijíma komunita moslimov na Slovensku? Myslím tých, ktorí túto vieru žijú od narodenia? Poznám jedného takého ako ty, no nikdy ho neakceptovali. Tolerujú ho, no neveria jeho „viere". Myslím konvertitu bez logickej príčiny. A tiež mám kamošku, ktorá si vzala moslima. Konvertovala iba kvôli nemu, lebo sa inak nemohli vziať.

freepalestine
31. dec 2023

@heni79 “najviac teroristickych utokov je zo strany islamu” je podla statistik europolu pravda v roku 2021. V dvoch rokoch predtym bolo ale najviac utokov spachanych lavicovymi anarchistami.
V europe je historicky viac terorizmu zo strany nemoslimov ako moslimov, ale zial tym, ze islamsky terorizmus ma velke medialne pokrytie, sa ludom pri slove terorista okamzite vybavi moslim.

freepalestine
31. dec 2023

Zly screenshot, pardon. Strana 18: https://www.europol.europa.eu/cms/sites/default...

lenkakravcova
31. dec 2023

@heni79
myslím že nie som len nejaká vzorka. Vediem fb skupinu muslimov, kde ich je cez 1500, web stránku, snažím sa spolupracovať s mešitami na Slovensku vramci spolupráce..
Ja nie som konvertita bez logickej príčiny. Strávila som 7 rokov s tým kým som konvertovala a nekonvertovala som kvôli mužovi. 🙂 čiže tu klopes na nespravne dvere.

olusik112
1. jan 2024

@moncici7 ja to nikomu neberiem kto chce nech piše listy. Mne to pride ako klamstvo. Ked som bola mala tiež nam nosil darčeky Ježiško. A ked som sa dozvedela ako to naozaj je citila som sa škaredo oklamana mala som 7r. A mne osobne nejde k sebe to že sa na vianoce klame deti.
Čo je zle na parkoch? Omnoho horšie je sa nažrať do prasknutia. Ale tak jasne parky som uviedla ako prve čo ma napadlo možno po dlhšom zvaženi by som si niečo ine pripravila k večeri ale isto nie šalat s rybou a kapustnicu jak to robim teraz. Bolo by to niečo omnoho jednoduchšie.

moncici7
1. jan 2024

@olusik112 kapusta je vyborna potravina , ryba ak je kvalitna tiez, ak to spravne pripravis urcite mas zdrave a vyvazene jedlo na sviatky urcite lepsie ako parky zapit kolou. A opytam sa co je na parkach dobre?