icon

Kto prestal kupovať vianočné darčeky?

11. dec 2024

Všade samé výzdoby,blbosti,haldy tovaru. Je tu niekto, kto nekupuje nejaké extra dary,prípadne vobec? Lebo co tu čítam tie témy, niekoľko stoviek na darčeky dat ..častokrát medzi rodinou len aby človek niečo šál, kúpi blbosť, ktorá potom koluje po rodine... Keď si predstavím koľko odpadu vznikne z toho všetkého, je mi zle...

katica06
11. dec 2024

Autorka tak vo vianočnom zhone nájdi čas na osvetu. Zo všetkým treba začať malými krokmi. Napr ako pri separovaný odpadu.

lucia11kob
11. dec 2024

Kupujeme si len to,čo potrebujeme..dcéra je dospelá, stále sa s ňou dohodneme, čo potrebuje do domácnosti a tak..s manželom sme si zvykli kúpiť spoločný darček, tiež čo nám treba do domácnosti sa dohodneme..žiadne blbosti si nenakupujeme...ešte kupujeme babke na Vianoce, to má aj narodeniny na Štedrý deň..ale jej kvietok, pyžamo...

aandrea9
11. dec 2024

Ja po dohode s rodinou darčeky už nekupujem. Samý stres stále komu čo a hodnotovo to vyšlo rovnako. Takže každý ušetrí nervy a nahanacky a hotovo.

nika11103
11. dec 2024

My . My kúpime naozaj jedine dcére nejakú hračku či knižku primeranú veku . Ale keďže muž je z početnej rodiny , ma starších i mladších súrodencov ( je presne stredný) a ja som ešte stále na rodicaku , neprichádza do úvahy takto nakupovať . My si pomáhame ako rodina celý rok , Raz kúpi ten potom tá potom my potom rodičia kto ako môže a ma . A to je podľa mňa milionkrat viac .

nika523
11. dec 2024

Ja dostanem každý rok plno blbosti ktoré nepotrebujem a plno kozmetiky ktorú nepoužívam a potom mi to celý rok zavadzia lebo mi je ľúto to vyhodiť a ja takisto kupujem z povinnosti tomu, tomu neznášam to a už teraz mám z toho hrôzu, zbytočne im vravím že nič nechcem každý povie že to len symbolicky tak musím aj ja niečo kúpiť a je mi ľúto vyhadzovať peniaze za bludy

tululu
11. dec 2024

Existuju ludia, ktori obdarovanim druheho vyjadruju lasku(nie penaznou hodnotou daru, ale tou myslienkou), daju si zalezat na vybere daru a v 90% je to skvela vec, ktora sa pouziva roky. Mma tesi, ak niekoho naozaj potesim a prekvapim.

erika237
11. dec 2024

Dcera dostane odo mna tri darceky, rodicia drobnost, este kupujem neteriam, ale dufam, ze do buducna sa dohodneme ze uz detom kupovat nebudeme, neteriam a oni mojej dcere.
Ja nie som dobra v kupovani darcekov, nebavi ma behat po obchodoch, neznasam mat poodkladanu drogeriu ktoru nevyuzijem, co realne potrebujeme kupim pocas roka.
Ale ja som mozno extrem, vianocnu vyzdobu mam 5 rokov tu istu a najblizsich 15 rokov nejdem ani nic nove kupovat, nas kocur je super, po par dnoch ho uz stromcek nezaujima, ale riskovat nejdem a je to este mladoch a hadam dalsich 15 rokov tu bude.

biba_18
12. dec 2024

@erika237 vianočnú výzdobu mám celý život rovnakú 🙂 a to teda ja sa za extrémnu nepovažujem...

mk1111111111
12. dec 2024

A tak nakoniec si aj Ty nakupila. Nemuseli byt tricka, stacilo tricko

autor
12. dec 2024

@mk1111111111 áno, akurát že zo všetkých vyrástla, má iba 4 ks... Tak 3 ks som odkúpila...

mk1111111111
12. dec 2024

Ale, kupila si aj vonavku, zapisniky...

autor
12. dec 2024

@mk1111111111 áno, veď jasne, že dieťaťu kúpim. Rada kreslí a kozmetika ju tiež baví, aké neprehnala dom to si myslím...

mk1111111111
12. dec 2024

To nie v zlom, ale tiez si nemusela az tolko, ked sa Ti to u inych nepaci

lenkakravcova
12. dec 2024

Ja kupujem na sviatky (aj keď iné) iba to čo treba, prípadne deťom hračku - ale takú aby sa hodila k iným, aby to zase nebol úplne iný druh ktorý západné prachom. Napríklad viem, že sme sľúbili dieťaťu, že mu dokúpime lego jeden dva druhy, tak toto dokúpime a potom už len jedlo, nejaké pochutiny, čo sa spotrebuje. Medzi dospelými si darčeky nedávame, a aj, tak skutočne tiež len jedlé alebo takto spotrebné ktoré inak bežné používame.
Možno v tomto ohľade mám výhodu, že takmer všetko posledné roky nakupujem v počiatočnom výpredaji, pár týždňov pred ramadanom - takže ma to vyjde ešte lacnejšie než cez black friday 😃

autor
12. dec 2024

@mk1111111111 veď v pohode. Tak dcéra je v puberte a dosť sa potí, každý deň musí mať iné tričko, takže 7 ks je tak akurát. Zápisníky boli z teddi po 1€/kus. A voňavka tiež v akcii za 6€. Ale to sú veci, po ktorých túžila, zároveň sú to fakt prkotiny alebo praktická vec.

mk1111111111
12. dec 2024

Sak v pohode, len to nekoresponduje s Tvojim uvodnym prispevkom o mnozstve zbytocneho odpadu. Pre niekoho je mozno zbytocnost to, co si Ty nakupila, len preto, ze si to dcerka priala

autor
12. dec 2024

@mk1111111111 no len toto budú všetky jej darčeky, nič viac nedostane. Moji rodičia jej dajú peniaze, to si odklada a viac jej nemá kto dat. Keď mala v škole vystúpenie pred rokmi,tak každý mal povedať, či chce od Ježiška... Tak playko,gitara, a podobne veci a ona povedala, že chce knihu. Takže fakt ona chce úplne maličkosti a malo. Skôr som myslela,že teraz deti dostanú Ježiška od rodičov, starých rodičov, krstnych, ujov, tiet... To je mega veľa.

autor
12. dec 2024

@mk1111111111 a ešte som mala na myslí, že napr švagriná kupuje darčeky pre 15 ľudí z jej strany rodiny. Každý rok. Aj dospelých. Mne to príde fakt odveci.ale veď každý ako chce nech robí...mňa len zaujímalo,či je to všade tak, lebo ja kúpim dcére a rodičom drobnosť nejaký a viac neriešim a v robote čo počúvam každý sa naháňa za darčekmi a pritom keby je to niečo, čo druhého poteší alebo si to sám nemôže kúpiť,ale väčšinou sú to fakt blbosti...

biba_18
12. dec 2024

@mk1111111111 ja beriem za odpad niečo, čo ten druhý neocení, nepoužije a iba sa to vyhodí...

earlgrey
12. dec 2024

Jaaaj autorka...ale tak ty si dosť toho kúpila 😀 som myslela, že narážaš na to, že netreba darčeky atď. a potom čítam, čo si všetko pokúpila...tak v podstate máš darčekov dosť...nechápem potom tvoju otázku.

mk1111111111
12. dec 2024

@biba_18 tak by sme mohli povedat, ze dieta aj 20 hraciek oceni, bude sa hrat s kazdou hrackou, ak si ju prialo.
Mne je v podstate jedno, kto, co a kolko kupuje. Len ma zaujalo, ako sa jej zda, ze ludia vela nakupiju a ona nakupila tiez, lebonsi dcerka priala.

biba_18
12. dec 2024

@mk1111111111 obe rozprávate o 2 rôznych veciach - autorka poukazuje na to, že vidí vo svojom okolí, ako ľudia kupujú HOVADINY doslova len aby kúpili, každému v rodine ... a ona kúpila pubertálnej dcére 3 tričká - ktoré na vianoce kľudne nemusela kúpiť, ak sa to tak zoberie a mohla ich kúpiť 2 týždne predtým, lebo ich dcéra potrebuje - a tak by mohla povedať, že tiež nekupuje - to by už bolo ok podľa teba ak by to napísala takto??

biba_18
12. dec 2024

@earlgrey a ak by tie tričká čo dcére kúpila jej dala na začiatku decembra, už by to bolo ok podľa teba? alebo myslíš že ich kúpila iba pri príležitosti vianoc? lebo to je dosť rozdiel ...

zd582uo
12. dec 2024

Tuším tu ešte nezaznela odpoveď, akú dám ja. Nie, nedávame si žiadne darčeky, ani dospelí, ani deti. V našej rodine je ale dosť špecifická situácia - z mužovej strany rodiny sa sviatky neoslavujú vôbec z náboženských dôvodov, v mojej áno, ale len v zmysle stretnutia a spoločného posedenia. Tým, že mám súrodenca ďaleko a rodičov čoraz nevládnejších, z ich strany sme dospeli k prirodzenej dohode na tom, že darčeky sa kupovať nebudú. Čo sa týka mňa a manžela, muž teda sviatky neoslavuje a ja som presne tá osoba, ktorú trápi nadbytok, zbytočný odpad, ekológia.

V celej rodine máme len jedno dieťa, môjho trojročného syna, ktorý darčeky neočakáva a s týmto obdobím si ich ani nespája. Čiže také je moje vysvetlenie toho, že my naozaj žiadne darčeky nekupujeme a to nikomu. Predpokladám, že situácia sa zmení, keď syn nastúpi do školy, spojí si sviatky aj s darčekmi a nejaký darček si bude želať, v tom prípade nevidím problém v tom, aby ho dostal.

earlgrey
12. dec 2024

@biba_18 Nie nie, akože mne je to úplne jedno...nech si každý kupuje, čo chce...aj blbosti nech kupujú...ja som tiež nakúpila minulé roky dosť blbosti, hoci len dcére, aby sa nepovedalo...len som asi čakala inú odpoveď od autorky, to je všetko 😀

anjelikdianka
12. dec 2024

My kupujeme iba pre naše deti máme ich 4.pre sestriné 3 deti a pre nášho krstného syna.Ale nič drahé a nič nepotrebné .Vždy sa opítáme čo konkrétne by potrebovali.Dospelím nekupujeme max ak ideme k ním tak dostanú fľašu vína alebo šampanské. My s manželom tiež nekupujeme darčeky,všetko čo chceme kúpime aj počas roka netreba posledný mesiac v roku míňať naraz veľa peniažkov "Veď sú vianoce".

biba_18
12. dec 2024

@earlgrey ja tiež kupujem darčeky - ale tie hlúposti len aby boli, to neznášam ani ja ... po dlhom čase som bola na predajni reserved, lebo som našla peknú sukňu cez net a na predajňu som bola vrátiť, lebo pekná bola iba na nete - a koľko handier, doslova handier tam bolo - znova som si pripomenula, prečo nechodím nakupovať do kamenných predajní a prečo niektoré značky nekupujem (neviem prečo som si myslela že sa niečo zmenilo k lepšiemu ...) - tie handry nás zasypú. zasypú doslova ... a nie iba handry, ale aj hovadiny ktoré reálne nikto nepotrebuje...

earlgrey
12. dec 2024

@biba_18 To áno, s týmto súhlasím 😉 ja neznášam nákupné centrá...to je moja smrť, keď potrebujem niečo súrne kúpiť...

akvi
12. dec 2024

Kupujeme len rodičom, lebo u nich by to neprešlo, že "nič". My sme si navzájom prestali kupovať, keď sme si uvedomili, že nás to neteší. Radšej si kúpime darček vtedy, keď reálne niečo veľmi chceme, nepotrebujeme čakať na Vianoce. Potom sme chvíľu kupovali dieťaťu, ale to už je dospelé a nič nechce, my ale všeobecne nie sme na darčeky. Naši nám dajú symbolicky, moja mama je praktický človek a vždy kúpi niečo, čo sa zíde, takže až taký problém s tým nemám. Čiže ja reálne kúpim na Vianoce dva symbolické darčeky typu voňavka mamine a pod.

lucia147852
12. dec 2024

Takže vlastne si kúpila aj ty, ale ideš sa rozčuľovať čo, kto, kde kupuje. Absolútne odveci príspevok. Prestaň riešiť čo robia ini ľudia a bude ti v živote lepšie.