Má mať ženích sako cez obrad?
V lete máme svadbu, civilnú, môj budúci hovorí, že on určite nebude mat v najväčšom teple sako, ale ja si myslím, že vždy majú chlapi sako, spolu sme boli na 3 letných svadbách a v čase obradu, mali chlapi sako. Alebo sa mýlim a nie je to tak vždy? Ďakujem
@karinka223 ale prosim ta nehovor, co nosia muzi v afrike. Bavime sa u kulturnych zvyklostiach v nasej krajine. Tak isto zeny tu nenosia kaftany a burky alebo cinske kimona pocas akychkolvek obradov ci slavnosti. A ked sa bavime o rovnopravnosti tak chlap tych par minut predsa v saku moze vydrzat obzvlast ak je miestnost klimatizovana. Zeny zas na mnohych poziciach v praci musia aj v horucavach nosit silonky a mat zakryte ramena. Ved to nemusi v lete nosit stale. Ide len o par minut a v klime....Ved pod sakom moze mat koselu s kratkym rukavom a dat si sako dole len co vyjdu von....ale ok, nech si kazdy robi co chce. Za mna je to prejav slusnosti a ucty voci druhemu. Pre mna za mna nech ide aj v tielku a kratasoch. Je to jeho vizitka.
My sme mali svadbu v septembri na úrade s dvoma svedkami. Ja som mala biele šaty a on cierne nohavice a bielu košeľu. Sako nemal
@karinka223 toto co píšeš nemá absolútne nič a dobou, ale s tým ze na určite príležitosti prináleží obliecť sa určitým spôsobom a vydržať par minút v saku dokáže každý chlap. Ty si tiež nepovieš ze nejdeš rodiť v lete lebo je 35 stupňov. Už to presne tak vyzerá ze človek ide do luxusnej reštaurácie a tam ľudia v rifliach, deti v škole idú do divadla v teplákoch.... je mi zle z toho kam spejeme. Načo vlastne potom bolo vymyslelne rôzne oblečenie, ved chodme celý čas v pyžame.
Sedlák mať nemusí. Kto pozná aspoň základy etikety, tak odpoveď vie aj bez MK. 🤦🏻♀️
Moj chlap by si oblek nedal ani v zime a bolo by mu u prdele co si kto mysli. Hlavne, nech sa citi pohodlne. Druha vec, ze zbytocne vyhodite peniaze za oblek, ktory bude mat 15min na sebe a potom zapadne prchom v skrini. Pokial nechodite na svadby a plesy kazdy rok. Ja ako nevesta som si tiez vybrala saty v ktorych som sa citila dobre a nekecal mi do toho.
@karinka223 ty si to miešaš ako ty chceš. Tu nejde o žiaden zákon, ale o praobycajnu slušnost.
To sú ozaj názory...môj muž neznesie,chcem sa cítiť pohodlne,nikto mi do toho nič nebude hovoriť...a nie je dôležité toto a tamto.....presne takto dnes vyzerá svet.
A to sme iba pri obyčajnom oblečení.
Slušnosť,úcta ,či primeranosť,nejaký prirodzený takt
....chyba ľuďom. Ísť do divadla v kraťasoch,lebo je teplo,na slávnostné príležitosti tiež ako do potravín,no naozaj nás čaká budúcnosť.
Len to neotacajme na peniaze,na okazalost a že to nie sú dôležité veci v živote. Lebo aj chudobný človek sa vie vhodné obliecť. A skôr pozorujem tu potrebu byť za každú cenu iný,kašľať na nazory iných,ísť svojou jedinečnou cestou ľudí,ktorí nemajú žiadnu úctu k ničomu. A považujú samých seba za tých nadludi,kt.pohrdaju konvencnostou.
@terezka1947 presne tak👏👏👏
No hádam to tu chvíľu chudáčik prežije 😊
@simca06022011 stále musia na seba upozorňovať🙂že ona bude v dlhých väčšinou ťažkých a nevzdusnych šatách mu nevadí.
Áno, má mať sako, alebo mal teda staviť na ležérnosť a mať nohavice a k tomu vhodnú voľnú koselu
@luccija samozrejme, ženích riadny oblek bez kompromisov :D asi by som pri fúkanie oznámila ze idem v sortkach a tričku, nebudem sa potiť v šatách a duplom oD rána riešiť maľovanie, účes... v horúčavách dúfať ze mi omietka nestecie :D takéto výhovorky, dnes sú fakt ľudia tak spohodlneni, všetko je problém :D
@karinka223 samozrejme, etiketa sa vzdy prisposobovala podmienkam a dobe. Zas na druhej strane aj napriek dobe, pokroku, demokracii... (je jedno co si tam dosadis) je dodrziavanie etikety to, co hovori o cloveku celkom dost, moze si namyslat cokolvek, proste v tych detailoch sa ukaze co je zac. Ak olizuje noz pri jedeni, oblecie sa neprimerane vzhladom na prilezitost, nezdravi, nedakuje, nepoprosi... Proste je to buran, ktory sa len vyhovara, ze je dnes ina doba. Ano, doba je ina, ale iste veci platia bez ohladu na to aka dobe je.
to je bez debaty, ze na obrade musi mat sako. Tych par minut vydrzi a neskor ho moze dat dole.
@karinka223 súhlasím s podstatou toho,čo si písala.
Určite normy a správne,logické a rozumne normy tu už mame od nepamäti,no trošku sa vždy kozmetický upravia.
Napr.na slávnosť sa človek chce pekne a čisto obliecť,do toho naj,čo doma má.
Myslím,že toto by sa dalo vidieť od nepamäti.
Zmeníme normy?ok.
Veď už sa to deje.
Začína povazlivy stav,kedy každý človek má názor a keď sa stretnú dvaja s rovnakým názorom,už si myslia,že majú pravdu.
No čo je pravda a čo je názor?čo je potom ta múdra autorita,kt.ma meniť a prispôsobovať tie normy a najmä ako?
Čiže napíšem názor....mne sa páči v špeciálne dni môjho života umocniť ten deň napr.aj sviatočným oblečením.
Mňa by zaujímalo,čo vedie človeka k tomu,aby musel teatrálne ísť proti prúdu a všetkým ukázať,že je nad vecou,pohŕda bežnými ľuďmi a on si urobí ako cíti,lebo práve takto to má byť a je to správne. Mne to príde ako rebelstvo,no nerozumiem dôvodom.
Ok,veď je to jeho slobodná voľba.
No nemôže od iných žiadať,aby ho obdivovali,či kvôli jeho teatrálnemu gestu odrazu zmenili svoj pohľad. Prečo by mali?
Koniec môjho filozofovania na túto tému🤣
@karinka223 toto je síce úradná svadba, ale je to slávnostný obrad. Žiadne podpísanie papierov pred úradníkom. Oddávajúci má na to mandát, je tam martikarka atď. Keď majú manželia tenisky so satenovymi snurkami, ok. Keď majú na svadbe na lúke ľanové košele, rovnako ok. Tu má nevesta klasické svadobné šaty. K nim sa veľmi kraťasy a Ľanová košeľa s teniskami nehodia.
Moja prvá svadba bola v júni a bolo tak horúco, ako dnes. Svokra dupkala nožičkami, že ženích musí mať tielko, košeľu s dlhým rukávom, vestičku a sako. Skoro odpadol. Bol celý mokrý, z čela mu kvapkalo a mama trvala na tom, že musí mať sako do pol noci 🤦🏻♀️ vtedy som začala dupkať nožičkami ja a kázala som prezliecť si krátku košeľu.
Druhú svadbu som mala v auguste, bolo chladnejšie počasie, aj noc a drahý mal len košeľu s krátkym rukávom a sako. Myslím, že 30min obrad so sakom sa dá zvládnuť, potom si ho môže dať dole.
@karinka223 súhlasím s tebou, ale muži si to musia vydupat sami. Ženy už dávno prekročili etiketu a chodia poobliekane na slávnostné udalosti veľmi odvážne, etiketa už na ženskej strane neplatí. To co bola kedysi etiketa sa už nedodržiava zo ženskej strany, takže muži musia sami prestať plniť co chcú ich ženy. Lebo ženy sú v tomto dosť panovačne a dosť manipulativne.
Och, ja by som si chlapa v kratkom rukave nevzala, rovnako keby trucoval ako male decko,ze si neda sako..
Prepana, nema 4 roky, snad sa dokaze trochu prekonat a vyzerat pri takejto udalosti ako muz, nie ako typek z bufetu
Moj otec riesil na urade sobase, velakrat prisli ludia v tricku, slapkach, kazdemu to bolo u prdele, je to o tych ludoch, ktori sa beru, aku vahu obradu pripisuju. Ak by moj muz sako nechcel, ani by mi nenapadlo riesit to, nemala by som ho za vidlaka, brala som si totiz jeho, nie nejaky nepodstatny kus odevu.

Ak ty budeš mať klasické, jednoduché svadobné šaty, tak tvoj snúbenec by mal mať aspoň na obrade celý oblek so sakom, tú pol hodinu snáď vydrží.