Mám dať synovi meno podľa manžela?
Ahojte! Vo štvrtok rodím (idem cisárskym, preto viem termín) a doteraz sme sa s manželom nezhodli na mene pre dieťa. Manžel by veľmi chcel meno Štefan podľa seba, jeho otca, deda, atď. - bol by to 5. Štefan v rodine. Mne sa však to meno nepáči, navyše k takejto tradícii nemám vzťah, nakoľko v našej rodine sa nikdy neuplatňovala. Na meno Štefan som si zvykla pri manželovi, avšak nikdy predtým sa mi nepáčilo. Mám vyhovieť manželovi ? Viem že by bol veľmi šťastný. Alebo mám presadzovať vlastný názor? Navrhovala som, aby sa syn volal Matúš a druhé meno by bol Štefan, aby bola zachovaná tradícia. To sa manželovi nepáči. Už som z toho dosť vystresovaná, lebo čas sa kráti a ja stále nemám riešenie 😖 Navyše ma trápi, že sa s manželom nevieme zhodnúť. Čo robiť???
Ked som čakala Jakubka manžel "zadrel", že by sa mohol volať po ockovi a po dedkovi Jozef (teda Jožineček č.3) 😝 Mne skoro oči z jamiek vyliezli čo moje uši počuli a tak som mu povedala že to radšej RAMZES alebo TUTTANCHAMON. 😀 😀 😀 Máme Jakuba Daniela a to som chcela meno pre syna Alex Fabian nakoľko máme pekné priezvisko a Jakubko je narodený v AT.
Ja by som nikdy nedala dietatu meno po rodicoch, pripada mi to bez fantazie, nudne a zbytocne zmatocne. Dufam, ze moje deti budu hrde na ine "veci" a nie na to, ako sa volaju. Celkom konkretne ale muza napadlo, ze co keby sa volal syn po nom. Nuz, nevola sa. Jednak ma uz dvoch starsich synov, ktorych mohol svojim menom potrestat a druhak je jeho meno medzi top 3, ktore som vzdy povazovala za osobnu nocnu moru. Dokonca som v casoch hlbokej puberty vyhlasovala, ze toto meno je dostatocny dovod si jeho nositela nikdy nevziat 😀 😀 😀 (ale nelutujem, ze som svoj radikalny postoj prehodnotila) Takze za mna nie.
Nie, dieťaťu by som nedala meno pokiaľ by som nebola s tým stotožnená a len z ľútosti, že sa to manželovi páči. Osobne sa mi meno Štefan nepáči, ale to je vec vkusu. Aj keby sa manžel volal neviem ako pekne - príde mi to bez fantázie. Chcela by som, aby sa nejak syn s otcom odlišovali.
V tomto prípade by som zvolila úplne iné meno. Ani Štefan, ani Matúš, lebo potom si budete vykrikovať navzájom, že "naše dieťa ma meno, ktoré sa mne nepáči". Zvolila by som meno, čo by sa páčilo jednému aj druhému.
A zase za celé tehotenstvo nevedieť sa zhodnúť na mene? 😅
no v manželovej rodine tiež bolo tradíciou meno ján veľmi ďaleko do minulosti to udržiavali, svokra aj dosť naliehala , ja som čakala prvá z neviest a poviem tak bola som z toho smutná , meno ján sa mi totiž veľmi veľmi nepáčilo, ale naveľa som teda súhlasila, našťastie sa mi narodila dcérka a tak som to nemusela dodržať , no a druhá švagriná sa na to vybodla , takže už ani ďalšia to ani len neriešila, dokonca bola proti tomu / ona mala toho jána za muža / , že sa jej tiež nepáčilo , keď som čakala syna rovno som povedala, že bude matúš , ani neviem ako ma to napadlo , dlho sme nevedeli nájsť meno až tesne naraz ma napadlo a teda sedí mu to na 100% , upozorňujem inak , že meno matúš je karmické 😀 , nudiť sa nebudete.
S odstupom času som však veľmi ľutovala , že som predsa len tú tradíciu nedodržala a pri poslednom tehu som o tom vážne uvažovala, nakoniec sa ale narodilo dievčatko ...... Ak ste prví v tej rodine, čo čakáte chlapčeka a mali by ste tradíciu viesť, tak by som o tom ešte porozmýšľala, ale ak už niekto z manželovej strany má syna a tradíciu nedržal, asi ani ja by som ju už nedodržala
@eva2013 ako si sa nakoniec rozhodla?
dajte mu meno, aké chcete vy. Vo štvrtok držím palce 🙂
Ak sa vám meno Štefan nepáči, nedala by som ho dieťatku. Prvé mesiace a roky budete s ním hlavne vy, vy sa mu budete prihovárať a ak vám to meno nepôjde na jazyk, bude vás to stále škrieť a budete podvedome nahnevaná na manžela, že ste sa mu prispôsobili. Ak chce byť aj manžel spokojný, tak by som navrhovala tak, ako ste napísali Matúš Štefan - ako druhé meno. Alebo sa rýchlo posaďte ku kalendáru a vyberte úplne nejaké iné, na ktorom sa zhodnete obaja.
Držím palce, nech sa vám narodí krásne a zdravé dieťatko 🙂.
Ahoj po dvoch dievčatkách sa mi narodil chlapček a ani na chvíľku som neváhala dať meno po mojom manžekovi aj ked je Jozef , aj svokor je Jozef , neľutujem lebo sa veľmi podobá na manžela a aj tak by všetci hovorili že je celý on. A dedko ten až rastie ked o malom rozpráva volá ho Jožko tretí. Neviem si už teraz predstaviť iné meno pre neho. Ja ho volám Jožko a manžel Jojko. A Štefan je pekné meno a hlavne ked sa manželovi páči, bol by hrdý tatinko. Prajem ti správne rozhodnutie pa. 😉
No ako sa vola nakoniec? 🙂
Myslim si ze otazka nie je ci dat meno po rodicoch alebo nie. Ma to svoje pre a proti. Podla mna je najdolezitejsie dat dietatu meno, ktore sa vam OBOM PACI. To je podla mna najdolezitejsie. Ale mam jeden tip, ktory by ti mohol pomoct: Poznam ludi (aj deti), ktore pouzivaju svoje stredne meno. Jeden chlapcek sa napriklad vola Juraj Sebastian a volaju ho Sebi. Takze ak date meno Stefan Matus, nic ti nebrani volat ho Matus. (alebo Stefan Jakub, Stefan Tomas alebo cokolvek co sa vam bude pacit.). Druhy tip: Co takto Steven? To je stefan po anglicky. 😉
štefan je velmi pekné meno, my keby čakáme chlapčeka tak by sa určite volal po priatelovi, tiež majú v rodine tradíciu dlhoročnú, už niekolko generácii po sebe je Michal David 🙂 takže ja som za aby sa volal kludne po tvojom manželovi, ak pre nič iné len aby ste sa nehádali :D prípadne skús či by nepristúpil na to aby mal malý druhé meno Matúš. a bude vyriešené ... 🙂
toto Ti tazko niekto poradi. Ak si na meno uz zvyknuta, mozno by som manzelovi vyhovela, ak mu na tom zalezi viac, nez Tebe. Nech ho ma, ak po tom tuzi. Tazko Ti radit, kazdy sme iny. Moj muz vobec nechcel, aby sa syn volal ako on. Ja by som kludne dala, ale on nechcel. A to sa vola Tomas, takze ja som s menom nemala problem.
Ako to dopadlo?
Mne sa tiez to nepaci aby sa volali rovnako, lebo potom aby ich odlisili tak maju prezyvky. Ako moj svokor aj svagor je Stefan a svagra volaju Pisty. Alebo moj otec s bratom maju rovnake meno Celestin a mojho brata volame Tino. Mi mame doma Axela a ked sme to prvy krat povedali tak nikomu sa to nepacilo a teraz si zvykli a citia sa super ked hovoria ako sa vola ze taky je originalny a nikto take meno nema :D
eva2013@ Aké má synček meno?

Ahoj, u nás to bolo opačne, ja som chcela Miška, ale on nechcel, že bude starý a malý mladý 😀 ale chcel aby mali rovnaké iniciálky.
Tak máme Mareka a Matúša. A keby ste dali anglický variant- Steve (Steave- neviem ako sa píše). To je pekné, bolo by to aj hyper moderné, alebo dajte Števka, a doma ho volajte Stívinko, Stív, Stívik.
Ja by som asi urobila manželovi radosť. Skús ho ešte ponaťahovať a potom v pôrodnici nahlásil Števka 😵
Moj švagor sa povodne volal ináč, ale matka jeho otca rozhodla že bude po otcovi, dedovi,... A šla na matriku zmeniť meno, švagrova mama si ani neškrtla 🤐
Potom daj vedieť ako to dopadlo. Veľa šťastia pri porode a potom veľa síl.