icon

Mám dať synovi meno podľa manžela?

eva2013
6. apr 2015

Ahojte! Vo štvrtok rodím (idem cisárskym, preto viem termín) a doteraz sme sa s manželom nezhodli na mene pre dieťa. Manžel by veľmi chcel meno Štefan podľa seba, jeho otca, deda, atď. - bol by to 5. Štefan v rodine. Mne sa však to meno nepáči, navyše k takejto tradícii nemám vzťah, nakoľko v našej rodine sa nikdy neuplatňovala. Na meno Štefan som si zvykla pri manželovi, avšak nikdy predtým sa mi nepáčilo. Mám vyhovieť manželovi ? Viem že by bol veľmi šťastný. Alebo mám presadzovať vlastný názor? Navrhovala som, aby sa syn volal Matúš a druhé meno by bol Štefan, aby bola zachovaná tradícia. To sa manželovi nepáči. Už som z toho dosť vystresovaná, lebo čas sa kráti a ja stále nemám riešenie 😖 Navyše ma trápi, že sa s manželom nevieme zhodnúť. Čo robiť???

lucianakoniku
6. apr 2015

tak si skuste este raz sadnut s kalendarom a najst meno ktore sa bude pacit vam obom. pripadne skuste najst nejaku obmenu mena Stefan ktore sa bude pacit tebe.
nie je to az taky problem ked sa dieta vola po rodicovi, zazila som to na vlastnej kozi, ja som za svoje meno praveze najradsej na svete, skor je na figu ak sa s manzelom neviete zhodnut, takze hlavne najdite nejaky kompromis.
Stefan ma tu vyhodu, ze ich nie je vela, a navyse - muzska verzia je 1000 krat lepsia ako zenska - Stefania (keby ste nahodou v buducnosti cakali dceru a manzel by chcel mat scoje meno aspon v zenskej verzii)

ukulela
6. apr 2015

off topic: Najmužnejší slováčisko je Štefan Kvietik v Tisícročnej včela 🙂Tak!
Mne sa to meno páči. A páči sa mi aj to, keď sa mená dedia. Ja by som dala mojim deťom rada meno po niektorom zo starých, alebo prastarých rodičov. Nie priamo po nás 🙂 Ešte na tom musím zapracovať 🙂 A preto plne chápem, ak sa v rodine nejaké meno dedí, že si na tom členovia rodiny zakladajú. Ja by som to potom asi tolerovala - resp. si myslím, že to treba vydiskutovať dopredu a nie na poslednú chvíľu sa prieť o meno.

stanulienkat
6. apr 2015

Stevko je pekne meno,ale ak sa ti nepaci a nie si s nim stotoznena,tak urcite NEDAVAJ. Je to na cely zivot.

andy03
6. apr 2015

Aj svagrinina mala ma meno po mamine, babke, prababke...je to xy maria v poradi a ze ked budu mat chlapca ze sa bude volat po otcovi..no mne sa to vobec nepaci a je to uz taky zastaraly prezitok...ale zaza pre inych to znamena moc...tak kolko ludi tolko chtiii

anielik
6. apr 2015

Nas prvorodeny syn je Matko 🙂 to sme vedeli este pred tym ako sme ho planovali... druhy mal byt dievca :D ... ale teda mala som vybrane meno Jakub (chcela som Matka a Kubka ). Tiez sa mi velmi nepaci meno po rodicoch... bolo mi jedno ci je to tradicia alebo nie. Manzel nechcel Jakuba a on aj jeho tato sa volaju Michal.
Avsak nas maly Misko ma prehlasoval... Narodil sa na Jakuba ( o mesiac skorej) a to som mu vobec nevedela spravit aby mal narodky aj meniny naraz... takze mame Miska, Misi.. Misiatko.... a velky je TATO 🙂

sprav podla srdiecka 🙂 a vela stasticka prajeme 😉

malabiba
6. apr 2015

mám kolegyňku, veľmi chcela Leonka, ale v rodine sú Vincovia....dieťatko dostalo 2 mená - Vincent Leon - že ktoré sa ujme....no hádaj ako ho všetci volajú?......Vincko 🙂

maslenka47
6. apr 2015

@eva2013 prepac, ale pride mi ubohe, ze toto riesis 3 dni pred sekciou a este k tomu na MK.. kde ste boli doteraz?! Navyse, tento "spor" nie je o nazoroch na MK, ani o tom, kolkym dievcatam na MK sa meno Stefan alebo tradicia nepaci.

Je to LEN o schopnosti vas DVOCH urobit kompromis a na niecom sa dohodnut. Chudak decko, ktovie, co ho zo strany rodicov este caka, ked sa nevedia dohodnut ani len na mene 🙄

ena70
6. apr 2015

ja si tiež myslím že každé dieťa má mať "svoje" meno, a nie to dediť z generácie na generáciu...podľa mňa fantázia nula bodov.... každý človek je osobnosť sám o sebe, potom sa len prirovnáva napr. k jožovi či janovi z 3.kolena a podobne. nemám rada keď zavolám jedno meno v rodine a otočí sa 5 chlapov.... a názor dávať meno po mužovi lebo sa poteší alebo pre zvyk v rodine mi príde zastaralý... ja osobne by som po sebe isto dcére mene nedala aj keby som mala to najkrajšie meno na svete 😉

marlenuska
6. apr 2015

Moj manzel sa vola Stevko a mame maleho Stevinka, vyhovela som mu, ale nenastojil na tom, viem, ze som mu urobila radost a je to prejav ucty. Viem, ze su aj krajsie mena, ale som s tym ok, meno sa pouziva vsade vo svete ;)

katrinka8
6. apr 2015

My s mm sme sa zhodli, že nechceme dať mená po nás. Mne sa to osobne tiež nepáči. Jedine, že by sa mi to meno tak páčilo, že by mi nevadilo, že aj mm sa tak volá. Ale určite by som zapracovala v Tvojom prípade, keďže tvrdíš, že meno Štefan sa Ti nepáči.
Ja si, napr. neviem predstaviť, že by som na svoje dieťa volala svojím menom, alebo manželovým. Cítila by som sa tak nejak zvláštne, že akoby som seba v malom oslovovala, či ako ten pocit opísať. No skrátka, pocitovo mi to vôbec nevyhovuje.
Ja som si povedala, že deti majú už priezvisko po manželovi, tak väčší hlas pri rozhodovaní o mene mám ja 😀 Ale je fakt, že my sme sa rozhodli z výberu vylúčiť úplne mená, ktoré sa tomu druhému vyslovene nepáčili.

andrejka1974
6. apr 2015

u nas je to tradicia svokor aj muz aj moj najstarsi syn je juraj a vobec to nevadi 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

tamaruska
7. apr 2015

No ja by som Stefan nedala ani keby neviem co bolo, mne sa tiez nepaci.

celkom_nestastna
7. apr 2015

Urcite nedavaj Stefan len pre manzelovo potesenie !!! Ani mne sa nepaci, je to otrasne meno podla mna. A manzel ak je normalny rozumny clovek a ked uvidi to dietatko a povies ze sa Stefan nevola tak pochybujem ze by sa hneval ved aj tak s tym uz preboha nic nespravi.

radka168
7. apr 2015

Ahoj,mne sa tato tradicia nepaci,myslim si,ze je na svete vela peknych mien a kazdy nech je v rodine jedinecny s tym jeho,nechapem preco by sa mal otec dietata starat do vyberu mena ved ti ho nosis 9.mesiacov pod srdcom ty budes rodit,trpiet,mozes sa s nim maximalne dohodnut,ale urcite nedavaj meno po nom.Nastastie moj manzel nechal obidve mena nasich deti na mna a keby aj chcel meno ponom urcite by neuspel.Urcite mu nedavaj meno ktore sa ani tebe nepaci a nechces ho,urcite by si lutovala.

rose32
7. apr 2015

Ja ako zena,ze nosim miminko aj rodit budem a ostane mi s vahou navyse co by musela schudnut ayd a este s prsiami zmena tak by som dala meno ake ja chcem aspon 3mena a muz by mal na vyber,😉

horana
7. apr 2015

1. mat meniny 2 dni po Vianociach nie je nic moc 😠
2. zene sa babo prihovara cez brusko nevedomymi signalmi si "pyta" meno, ake sa mu paci, ked je mama uprimna vyciti co ano a co nie, pocity mamy a babetka su priamo prepojene a previazane, je to jej "posvatna" uloha
3. muz dava priezvisko, zena by mala mat prve pravo dat meno

bubula_007
7. apr 2015

Ja by som nedala meno po otcovi, jednak sa mi to meno nepáči, myslim konkrétne u nás 😕 a po druhé mi to príde take bez fantázie, opakovať co uz je v rodine X krát. Daj meno ake sa tebe páci a uvidis, každý si zvykne. Aj u nás tak bolo, raz- dva si zvykli na trosku menej tradične meno. Aj teraz pri druhom tehu si nechávam pre seba ake meno som vybrala a pre mna za mna sa môžu aj pototo... to su najmenej podstatne veci, hlavne aby ste/sme boli zdravucki. 😉

zonjushe
7. apr 2015

Och to fakt ešte niekto praktizuje túto otrasnu tradíciu? Môj mm je Jano - asi 5. v pokoleni, bol vyslovene proti aby sme synovi dali meno po ňom. .Jano, Jožo, Vlado, Stevo , Fero..krcmove mena 80 tych rokov 😀

bumka
7. apr 2015

Venujem sa numerológii a numerológia hovorí:
Meno pre dieťa zásadne vyberá vždy matka. Mala by sa svojmu dieťatku prihovárať (ešte pred pôrodom) a nahlas ho oslovovať menom a priezviskom. Jednak bude sama počuť, ako meno "ladí" s priezviskom, ako to vyznieva, ako pôsobí. Dieťa vraj zareaguje na meno, ktoré sa mu páči, ktoré by chcelo... Vnímavá matka vycíti, ktoré meno je pre dieťa vhodné.
Meno je prvý darček, ktorý dávame svojmu dieťaťu. Nemá to byť módny výstrelok, nemáme sa podriadiť želaniam svokry, manžela,... nikoho. Je to akási "dohoda" medzi matkou a dieťaťom.
M.

zabudnuta
7. apr 2015

Ja si myslim, ze si dala dost dobry kompromis. Bude mat meno po tebe aj po mužovi... Podla mna aj on by mal trosku ustúpiť

tarby
7. apr 2015

Je zaujimave,ze vacsinou zeny ustupuju,len aby boli vsetci v rodine statsni.A kto pozera na stastie zeny?Ved ta sa najviac natrapi,vynosi dieta,porodi,stara sa...Nedaj sa,trvaj na svojom.Moj manzel chcel meno po mne,ale ja som odmietla,meno po nikom,ma byt originalne,co je malo mien?Ja som cele tehotenstvo davala muzovi zoznam z ktoreho sme vzdy vyskrtavali co sa nam nepaci,resp.jemu.Nakoniec sme sa dopracovali ku kompromisu.Aj teraz cakame druhu dcerku a tiez sme isli tymto sposobom,nakoniec povolil a dosiahla som svoj vyber,hoci mojho favorita vyhodil na zaciatku,nakoniec sa k nemu vratil,co som mu tolko "pilila"usi.No najdolezitejsie je zdravie mamicky aj dietatka.Drzim palce. 😵

mirkaandrej
7. apr 2015

Muzovi som povedala, ze má štastie, ze sa syn volá po nom, kedze má pekne meno...keby mal škarede, ktore sa mi nepáči, aj na hlavu by sa mohol postavit, nedala by som. Ved ja to dieta vynosim, takze meno si vyberam ja...muz je komediant, takze to berie s humorom 🙂 a tiez vie, ze ako to myslím, a teraz pri dievčatku tiez nemal námietky, a ani moc na výber 🙂 zálezi, ako sa viete dohodnut, ale trvaj si na svojom.

wewika1
7. apr 2015

Nastastie moj mm je proti tomu, aby sa pripadny syn volal po nom, pritom ma meno, ktore som v minulosti zahrnula do uzsieho okruhu mien mojich nenarodených synov 😀 ale nebudem mu vnucovat, to co nechce...presne tak by sa k tomu mal postavit aj tvoj mm, nevnucovat ti meno, ktore sa ti nepaci...a vseobecne, to meno naozaj nie je ziadna vyhra 😉

bejka213
7. apr 2015

Ahoj. Tak ja som mala podobnu dilemu, ked sme cakali prve a bol to syn. Manzel je Jozef a toto meno sa u nich tiez dedi uz generacie. On chcel velmi Jozka ale mne sa vtedy to meno moc nepacilo, ale vedela som, ze mu urobim velku radost, ak dame synovi meno po nom. Tak sme sa dohodli, ze synator bude po nom a druhe sa bude volat, tak ako ja budem chciet a tak aj je. A teraz som rada, ze mame Jozka, pretoze urcite pri dnesnych modernych menach bude original a myslim, ze podobne to bude aj so Stefanom. A mimochodom, ja sa volam po mame a kym som sa vydala, nemali sme s tym problemy, aj postu sme si rozdelili v pohode. Ale je to na Tebe, tak prajem dobru volbu a zdrave dietatko. 🙂

enka81
7. apr 2015

ja som sa pred rokmi ocitla v podobnej situacii. Cakali sme synceka a manzel to bral ako hotovu vec, ze bude po nom. Nie ze by sa mi nepacili ine chlapcenske mena, alebo zeby som bola nadsena dedením mena, ALE... Od nasich zaciatkov som vedela, ze je hrdý na to, ze sa vola po tatovi, a vzdy s laskou spominal, ako boli dvaja Palkovia, jeden velky, jeden maly, ked vyrastol,, tiez chcel maleho Palka, ktory by behal po dome, ako on kedysi doma. Mozno sa vam to zda zastarane, ale hrdost na svoje meno, ze ho ma po otcovi sa mi pacila a aj paci. A budem velmi rada, ak syn zdedí po okrem mena aj hrdost na to kto je.

dina14
7. apr 2015

Osobne nie som ´za´, aby dieta dedilo meno po rodicovi. S manzelom by som sa porozpravala o tom, aky stres cela zalezitost s menom na mna vytvara.. si cca 36 hodin pred porodom a mal by Ti vytvarat pohodove prostredie, evidentne mu to nedochadza.. Povedala by som mu, ze ak nastoji, ze syn bude mat meno po nom, priezvisko bude mat teda po mne.. s takou moznostou (ani vo sne) neratal.. a snad si to uvedomi. Poznam pripad, ked otec dal zapisat uplne ine meno, ake bolo vybrate (to, co sa pacilo jemu), matka si nevedela na meno zvyknut. Poznam tiez pripad, ked sa rodicia snazili o originalitu, dali dcere dve tradicne mena dvoch rozdielnych svetovych nabozenstiev a nevedeli sa rozhodnut, alebo mali sami otaznik, ako ju maju vlastne volat. Raz ju oslovili tak, raz onak, dieta nevedelo, ze hovoria na nu.. a poznam aj pripad, ked rodicia dietatu krstne meno zmenili este pred 1. narodeninami. Vela stastia!! 🙂

sssimi
7. apr 2015

Nieeeee, môj muž na to nadáva do dnes....

jumama
7. apr 2015

Poznam rodinku, kde sa takto volali viacgeneracne rovnako. A potom aby sa rozlisili boli K1, K2, az po K5 🙂) prislo mi to vtipne. Aj tak ale nedaj na nikoho z nas, iba na tvoje srdiecko 🙂

elika74
7. apr 2015

Ja by som nedala po manzelovi. Je na zvazenie, ak je uz taka dlhsia tradicia. Ale co maju z toho pradedko, dedko a otec? A co vas maly? Cely zivot bude len ten maly Stevo. Popletene adresy a listy. Je to neprakticke. Je tu uz vela podobnych tem, ani sa mi nechce o tom rozpisovat. Radsej 2 mena. Je 100% iste, ze to bude chlapec? Co ked to bude dievca?

peneloppe
7. apr 2015

Ja by som mu dala jeho vlastne originalne meno. Chuda dieta, bol by 5. Stefanom v rodine, jeden z mnohych Stefanov. Nechapem tieto tradicie. O co tu ide 😕
Paci sa mi tvoj napad ze mu das druhe meno Stefan. My sme tiez takto pomenovali nasho syna, ze druhe meno ma po manzelovi ale to nebolo kvoli tomu ze by moj manzel trval na tom ze musi byt po nom ale v zahranici kde sme zili , je jednoducho zvyk mat aj stredne meno. A to meno som navrhla ja ze by bolo pekne aby bol po nom a on bol velmi rad. Skus to takto aj ty.
🙂