icon

Mám na Vianoce pozvať problematickú sestru?

5. nov 2025

Začali sme s priateľom riešiť Vianoce a to, či pozveme aj moju sestru. V skratke minulý rok sa rozviedla a skončila sama s tromi deťmi... dvoma tínedžermi a škôlkarom. Veľmi ju obdivujem za to, ako to všetko zvláda, ale zároveň si uvedomujem, že je dosť ťažká povaha. Je mi jasné, že ak ju pozveme, skončí to úplne rovnako ako minulý rok. (Vtedy bola krátko po rozvode a ani ma nenapadlo ju nepozvať.)
Neznáša filé, a keďže jej nestačil vyprážaný syr, tesne pred večerou si ešte klepala rezne. Vianoce sú pre ňu iba o darčekoch, žiadne tradície ani atmosféra. Dala deťom darčeky, spravila fotky na Facebook a išla spať. My s priateľom sme teda presedeli celý Štedrý večer pri pozeraní kreslených rozprávok. Skritizovala ma za všetko od výzdoby až po večeru. Jednoducho všetko musí byť tak, ako ona povie. Toto mali byť s priateľom naše prvé spoločné Vianoce, ktoré sme chceli stráviť LEN my dvaja. Asi to však nevyjde, pretože sestra očakáva, že ju privítame aj tento rok. K rodičom ísť nechce, nemajú dobrý vzťah, a ak by som ju nechala samu na Vianoce, asi by so mnou tak skoro neprehovorila. Priateľ ju mimochodom toleruje, ale aj on by bol radšej, keby sme boli sami. Nechcem byť sebecká, viem, že to má ťažké a že Vianoce sa majú tráviť s rodinou... Aký máte na to názor?

Strana
z4
anonym_8db2a4
7. nov 2025

@anonym_autor nevidím žiadny dôvod...aj keď je rozvedená,ma predsa rodinu...deti,nie ? .....nech je v kruhu tej ...ty si rodina ale ..ale máš svoj život...aj ty nejdeš k rodicom,....

michaela329
7. nov 2025

Ona nie je sama, má deti. Šla by som ju pozrieť a to by bolo všetko.

gagik
7. nov 2025

Od zaciatku hovoris ze ju pozvať nechces, napriek tomu si to spravila a nedopadlo to podla tvojich predstáv a teraz to chces spravit opat, naco? Aby si ju potom cely rok ohovarala?

anonym_73fc64
7. nov 2025

Ale veď ona na Vianoce sama nebude. Bude predsa so svojimi deťmi. Už by som si riešila štedrý večer len s priateľom. Ak budete mať onedlho rodinu budete mať svoje zvyky, atmosféru pre vaše dieťa. Vtedy by bolo ešte ťažšie odmietnuť ju keby už bola u vás zvyknutá. Môžeš ju pozvať na návštevu napr. 26.12.

ketrin1984
7. nov 2025

@anonym_autor
Čím skôr to treba uťať nech sa z toho nestane tradícia.Nikde nie je napísané že ju musíš pozvať.Nenecgaj sa zmanipulovať ani si nenechaj pokaziť Vianoce.Takým ľuďom ako je ona jd najlepšié samým.Ja si neviem predstaviť obskakovať toľko ľudí,budeš unavená a nijako si Vianoce neužiješ.To že sa rozviedla predsa nie je tvoja vina ani starosť.Na Vianoce má byť predsa pohoda a nie aby si obskakovala celé dni x ľudí.Ani si nesadneš k telke a nepozrieš si rozprávku akú ty chceš.Ani si sprepáčením neprdneš.Budeš sa tlačiť na vlastnom gauči,zbohom pohoda.Ľudia načo toto všetko?Ja chápem keď sa ľudia majú radi.Ale všetci vieme že nie všade sú tie vzťahy ideálne.Netreba sa nechať citovo vydierať veď sú predsa Vianoce...

ketrin1984
7. nov 2025

Koľko ľudí mám v okolí čo len využívajú pohostinnosť druhých.Zvalia sa bez hanby k niekomu na celé sviatky a majú Vianoce bez starostí.Prídu na hotové.Všetci vieme koľko to všetko stojí,koľko nakupovania,zháňania,pečenia,upratovania to obnáša.

topier
7. nov 2025

Mna by zaujimalo, ci si aj ty travievala Vianoce u nej ked este nebola rozvedena. Ci ta pozyvala k sebe. Podla mna to absolutne nie je tvoja povinnost. Nepozyvala by som ju ani keby bola menej problemova. U jas to funguje, ze pokial uz mas vlastnu domacnost, Vianoce tráviš s tym, s kym ju zdielas a potom na Stefana sa stretneme cela manzelova rodina u svokry a u mojej rodiny zas iny den. Absolutne by som si Vianoce nekazila niecim takym. A ak sa chce hnevat, je to jej volba, myslim ze ty to prezijes.

bielasovicka
7. nov 2025

Prečo by si ty mala pozvať 4 ľudí k sebe na vianoce, a obskakovat ich? Sestra sama nebude, ved ma 3 deti, má s kým byt. Nikto jej neumrel, len sa rozviedla. A keď je takáto aká je, tak už vôbec by som ju nepozvala.nech pozve ona vás, vy ste len dvaja.

anonym_02999c
7. nov 2025
@ketrin1984

Koľko ľudí mám v okolí čo len využívajú pohostinnosť druhých.Zvalia sa bez hanby k niekomu na celé sviatky a majú Vianoce bez starostí.Prídu na hotové.Všetci vieme koľko to všetko stojí,koľko nakupovania,zháňania,pečenia,upratovania to obnáša.

@ketrin1984 tiež poznám takých ale oni nevedia koľko to všetko stojí ,koľko nakupovania, zháňania ,pečenia, upratovania to obnáša, lebo prídu už len na hotové .

ketrin1984
7. nov 2025
@anonym_02999c

@ketrin1984 tiež poznám takých ale oni nevedia koľko to všetko stojí ,koľko nakupovania, zháňania ,pečenia, upratovania to obnáša, lebo prídu už len na hotové .

@anonym_02999c
Ver,že vedia.Preto to robia.Už dávno to majú spočítané koľko by ich to stálo peňazí a síl.Koľkí ani stromček neozdobujú lebo doma nebudú.Vychcaných je všade dosť.Za pár korún majú postarané.Mne by to nestálo za to ani keby mi za to riadne zaplatili.Najlepšie je že oni ťa nikdy nepozvú k sebe ani na 1 deň aby ťa hostili a nieto na celé Vianoce.Nebudú sa potiť za sporákom.A potom je kategória mladých rodín čo Štedrý deň pri rodičoch,ďalší pri svokrovcoch a tak obehajú rodinu ale či sa skladajú na to,či ako to majú to neviem.Nechcem krivdiť.Ale vždy je ten domáci v nevýhode,vždy sa ten najviac narobí a najviac ho to stojí.Možno si to porom kompenzujú darčekmi,neviem...

lenka.25
7. nov 2025

Veď nie je sama , ma tri deti . Neviď dôvod ju pozývať . Podľa mna ste ju nemali pozývať ani minuly rok . Veď vy ste dvaja a domov si pozvem 4 ľudí . So sestrou asi aj zak nemáte nejaký blízky vzťah . Ja by som sa jej opýtala , ktorý deň by jej vyhovoval prísť na návštevu , či prvý alebo druhy sviatok vianočný . Uvidis ako zereaguje . Keď povie , že chce prísť na Vianoce ku vám , tak jej treba úprimne povedať , ako to citis . Ja by som si Vianoce takou osobou určite nekazila

anonym_1837c0
7. nov 2025
@staromodna

Všetky ste sa zhodli, avšak málokto dokáže byť empaticky. Je to jej sestra, vlastná rodina a že je aká je, veď bola čerstvo po rozvode! Trosku súcitu. Ako bolo písané vyššie, priateľ raz priateľom byt už nemusí, ale ak máš ty ako sestra dobrý vzťah so sestrou, tak si ten vzťah vazte a šetrite si ho. Nevravím, že musíte byť spolu presne na 24., ale určite ju nenechávaj samu a nedavaj jej pocítiť, že ona už nie je dôležitou súčasťou tvojho života, pretože máš priateľa. A že nie sú dobré vzťahy rodičov a dospelej dcéry, po pravde sa ani nečudujem. Máloktory rodič si dokáže vytvoriť vzťah so svojím dospelým dieťaťom, obzvlášť ak sa jedná o prvorodené dieťa. Priatelia odídu, sestra je pravdepodobne len jedna a môžete byť v živote skvelé priateľky. Kto toto ma, nech to nestráca

@staromodna velmi krasne a pravdivo napisane, zrejme od zrelej zeny, ktora toho vela v zivote videla a zazila. Necitam vsetko, lebo sa mi chce plakat . Co sme to za ludia?

barbie2023
9. nov 2025

Koľko zla je v týchto komentároch,ktoré ti radia. Oko za oko a svet ostane slepý. Presne takto to je. Ak neukazujeme lásku druhým ,tak sa všade ako rakovina iba rozmáha zlo. Nepozyvame niekoho lebo je to naša krv, ale preto,že chceme byt s tým človekom . Ak s ňou byť nechceš tak si vyries v sebe prečo a následne sa s ňou o tom porozprávaj. Takto sa trhajú rodiny, priateľstva , národy..strašny egoizmus a zlo sa šíri ako mor. A začína to v rodinách. Práve taký čas ako Vianoce je to ideálne zmeniť aspoň tam kde sme schopní.

sova7
9. nov 2025
@barbie2023

Koľko zla je v týchto komentároch,ktoré ti radia. Oko za oko a svet ostane slepý. Presne takto to je. Ak neukazujeme lásku druhým ,tak sa všade ako rakovina iba rozmáha zlo. Nepozyvame niekoho lebo je to naša krv, ale preto,že chceme byt s tým človekom . Ak s ňou byť nechceš tak si vyries v sebe prečo a následne sa s ňou o tom porozprávaj. Takto sa trhajú rodiny, priateľstva , národy..strašny egoizmus a zlo sa šíri ako mor. A začína to v rodinách. Práve taký čas ako Vianoce je to ideálne zmeniť aspoň tam kde sme schopní.

@barbie2023 ak aj ten druhý je toho schopný ok ale ak ti ma niekto spôsobiť problémy a nedokáže fungovat tak aby nerobil okolo seba chaos alebo je niekto sebecký prečo tráviť čas s takým človekom?

anonym_3957d8
9. nov 2025

Tento rok som tiez odstrihla sestru-dlhe roky ma ohovarala kade chodila a vzdy kvoli mame som ustupila a ,,zabudla,, tento rok nie-je sice v rodine tazka atmosfera uz asi mesiac ale stacilo po tolkych rokoch, ona je typ ze do oci haha a za chrbtom nie noz ale ta najvacsia sekera co existuje, pritom ja neviem cely rok ze zijeale ona nema vlastnu rodinu a deti a ziarli na moj zivot 🤷🏽‍♀️

cacianka
18. nov 2025
@barbie2023

@barbie2023 môj názor - je úbohé citovo vydierať a nútiť akceptovať človeka, ktorý tú rakovinu zla do rodiny rozsieva. Ak ti takáto ufrflaná žena s 3 deťmi imponuje a je ti jej ľúto, pozvi ju k vám, možno ty tú jej rakovinu zla vyliečiš.
autorkina sestra nie je sama, má 3 deti takže je vysoko pravdepodobne o dosť staršia, takže v prvom rade by ona mala utužovať rodinu, pozvať svoju mladšiu sestru , urobiť pekné rodinné vianoce, a nie nechať sa obskakovať u nej, a ešte všetko ohundrať, uraziť, ponížiť. asi bol nejaký pádny dôvod prečo došlo k rozvodu a prečo sestra nevychádza ani s rodičmi, ani kvôli deťom sa nemieria, tak prečo sakra by mala autorka znova vydržať a držať chrbát na nemiestne správanie sestry a jej detí ?!
Ešte raz - setra nie je sama, má 3 deti, tak nech je s nimi, doma a nech si spravia také vianoce aké chcú, aby nemuseli nikoho kritizovať.

anonym_113dfb
18. nov 2025

@anonym_autor necitala som diskusiu, minuly rok mozno bola frustrovana z rozvodu, tak vsetko ofrflala. ale ja by som riesila v prvom rade co chcem ja a moj priatel a neriesila, ze rodina ma byt spolu, ved sestra ma svoje deti, nech je na vianoce s nimi.

nominka86
28. nov 2025

@anonym_autor ja som mala so svojou sestrou zlý vzťah...nikdy sme v dospelosti netrávili spoločné Vianoce... nedávno zomrela a dala by som teraz všetko,aby aspoň tie posledné sme strávili spolu...

monulienka81
29. nov 2025
@anonym_3957d8

Tento rok som tiez odstrihla sestru-dlhe roky ma ohovarala kade chodila a vzdy kvoli mame som ustupila a ,,zabudla,, tento rok nie-je sice v rodine tazka atmosfera uz asi mesiac ale stacilo po tolkych rokoch, ona je typ ze do oci haha a za chrbtom nie noz ale ta najvacsia sekera co existuje, pritom ja neviem cely rok ze zijeale ona nema vlastnu rodinu a deti a ziarli na moj zivot 🤷🏽‍♀️

@anonym_3957d8 to mam podobnu sestru, sama je, nema rodinu, a mne zavidi, nikdy sa nespyta ako sa mam, len vsetko co ja zle urobim a ona je ta najlepsia, najsikovnejsia, najmudrejsia....🙈

Strana
z4