icon

Mám pozvať bývalého na 1. sväté prijímanie našej dcérky?

kikala15
27. mar 2014

Mali sme celkom dobré vzťahy, ale práve sa to nejako začalo kaziť, takže neviem či ho pozvať, alebo nie. Nemáte niektorá podobný problém?

hajajanka
27. mar 2014

@kikala15 Myslis jej otca alebo nejakeho tvojho ex-frajera? Ak otca, tak by som ho pozvala. Ak ex-frajera, tak nie.

kikala15
autor
27. mar 2014

áno, myslím jej otca 🙂

kris557
27. mar 2014

@kikala15 jasné, veď je to jej veľký deň. Určite tam chce mať oboch rodičov 🙂

froschka
27. mar 2014

Urcite ano, dieta predsa nemoze za to ake mate vztahy a ak ho ma rada tak duplovane ano 🙂

klincek
27. mar 2014

@kikala15 nenapadne u dcerky zisti, ci ho tam chce. ak ano, pozvi ho a nejako to vydrz, nech ma mala radost 😉

moni244
27. mar 2014

ak ho tam chce dcérka, tak ho pozvi, je to jej deň 😉

silaviat
27. mar 2014

urcite ano - rozisli ste sa vy dvaja a nie ona s nim ... otec ma rovnake pravo byt pri takychto dnoch zo svojou dcerou ako i ty ... nezalezi ake mate vy dvaja medzi sebou spory - ona je a vzdy bude vas oboch a pokial sa o nu stara a zaujima tak by si mu nemala branit ani zatajovat nic okolo nej 😉

nika1020
27. mar 2014

@kikala15
Ahoj, napíšem ti svoju skúsenosť z jednej a aj druhej strany.Keď som sa rozviedla syn mal akurat v tom roku 1 sv.prijimanie. Syn - Povedal mi, či príde oco?Povedal, že by mohol.. Proste dieťa formuluje tieto požiadavky inak ako my dospelý a preto dieťa nikdy netlač do žiadneho rozhodnutia medzi rodičmi. Moj ex bol dosť zvlaštny a tak som sa zatiaľ opýtala rodiny, čo by povedali, keby sa zjavil v kostole a potom aj na obede s nami. Vsetci povedali, ze je to nasa vec a budu respektovat synove prianie, samozrejme pre nich je "ex" ale prisposobia sa, aj ked ho nemusia.Tak som ex pozvala. V tom čase som nemala partnera, a o nom som nevedela, ci niekoho má. Ex, tatinko odmietol, aj napriek tomu, že ho pozval aj syn sám. Povedal mi, že také veci po rozvode robiť nebude, prišiel do kostola po omši, sedel v kostole o tri lavice ďalej. Vtiahol foťák, my sme čakali kým sa pofotí, synovi dal darček, nám zakýval a odišiel. V tom čase mi to pripadalo veľmi nefer voči synovi, ale nejak sme to prežili. Neskôr som mu dávala prednosť napr. na dcerinom venčeku, tiež odmietol, ale to som už mala partnera. Ale pozvala ho dcerka a bola sklamaná. Ale prvý tanec jej nahradil a celkom úspešne môj terajší partner.Keď mal syn birmovku, ani do kostola neprišiel, len mi poslal peniaze, aby prispel na obed, prípadne synovi na oblečenie, topánky a podobne. synovi som to povedala, ale videla som že sa obzerá po kostole kde je oco. Na obed sme ho už nepozývali. Ani syn. Ex ma uz zivotnú partnerku, ... už je to o rozhodnutí mojich deti. Môj partner sučasný je v tomto kamenný, prispôsobil by sa, ..je to naša vec.Ja osobne a vnutorne som bola presvedčená ho nepozvať ani na prijímanie a ani na iné oslavy, pretože mojmu synovi nepovedal pravdu, nechal to na mna a tak ho uz nikam nepozyvame..a nepozyvali ho ani deti. Moja rodina z neho nikdy nebola našená a tak neviem ako by sme sa tvarili a tým že sa stretával s detmi len sporadicky, deti jeho prístup vytesnili.
Ale napíšem ti iný prípad. Moj sucasný partner a prijimanie jeho dieťaťa. jeho ex začala organizovať prijímanie. Samozrejme ako keby ani neboli rozvedení...od začiatku reagovala iba otazkami, či tam budem a či prídem...(Chcem len napisať, že mi dvaja sme pár a máme dieťa.) Chceli sme ist spolu do kostola, on by dieťaťu odovzdal darček a odišli by sme. Lenže tá histéria nás tak dojala, že od rán mu telefonovala kde je, napokon trvala na tom, že sedeli v jednej lavici, urobila si fotografie, s dovetkom, že prečo sa od nich odťahuje... a pozvala ho aj na spoločný obed. Od sameho začiatku sme vedeli, že on ako otec pôjde na obrad ale slušne odmietne obed a potom sa spolu vrátime domov. Napokon to dopadlo tak, že som videla na ňom, ako je atakovaný, tlačený a histeria od ex.. a nešla som do kostola, nech sa tam niečo nedajbože neudeje.Pričom jeho deti sa so mnou stretávajú uplne normálne.Oni dvaja s jeho ex majú skôr rezervovaný vzťah po rozvode.
Takže som ja požiadala, že po tom čo som zažila a videla, žiadny obed, že určite by sme išli len do kostola a domov. A tak sa aj stalo. Sedel s ex v kostole, pofotil sa, odovzdal darček a došiel domov. Jeho dcera neskor dosla po prijimani naškolená, že sa jej darček od ocka aj tak nepáčil, že krajsie dostala, že bicykel, MP3, fotoaparat, 300 Euro od dedka...ťažko mi to padlo a aj ockovi, to ver.

Ja by som si po rozvode predstavovala, aby partneri prišli na take životné udalosti, a aj s partnerkami, bez emocií, zo slušnosti k deťom, či už potom na nejaký obed, to nie je vec detí,ale názoru, zvyklostí. Dieťa má byť súčasťou životného kolobehu, partneri sa rozviedli, ale s deťmi nie. A malo by to byť aj opačne zo strany pozvaných rodičov. A tak isto na margo ex- môjho partnera, že také byvalé partnerky by mali brať ohľad na životy svojich ex.Rešpektovať statu quo.A neriešiť to cez deti.A tak isto závisí ako dlho sú ľudia rozvedení, a aj rodina ďalšia ktorá je pozvaná. Nie je to jednoduché, že je to len o dieťati, aj keď je to jeho deň. Ale jednoznačne otec alebo mama, krstní rodičia by sa mali zúčastniť obradu.Ale samozrejme nikde to nie je ideálne.Držím ti palce! Takže skús sa na to pozrieť tak reálne, a s nadhľadom.Toľko moja skúsenosť iba samozrejme.

kikala15
autor
27. mar 2014

Baby, ďakujem Vám veľmi pekne. Veľmi ste mi pomohli. Ste zlaté!

silvinuska6
27. mar 2014

Ja to napíšem z pohľadu "dieťaťa" moji rodičia sa rozviedli ...vychádzajú dobre keď bol/je nejaký problém čo sa týkal mňa alebo brata komunikujú v pohode no presne pri takýchto rodinných oslavách to je hrozné vôbec nepozerajú na mňa (bratovi to je jedno nenormálny flegmatik to je ) ...vždy jeden z nich nepríde pritom už obaja majú svojich partnerov no vzhľadom na okolnosti rozvodu celkom aj chápem ale to je jedno .... proste čo tým chcem všetkým povedať ? že by sa rodičia mali zamyslieť a spýtať na názor svojho dieťaťa čo chce chápem že nie v každej rodine sú dobré vzťahy a niekedy dieťa zanevrie na jedného z rodičov alebo je veľmi malé na to aby vedelo čo chce no myslím že aj po rozvode by pri takýchto udalostiach mali byť obaja rodičia už keď nie z vlastného presvedčenia že tam chcú byť ale aspoň kvôli dieťaťu ....

cerez
27. mar 2014

@kikala15 Ak je to otec dieťaťa, určite áno.

magdus999
27. mar 2014

@kikala15 Ja ti dám zas pohľad partnerky rozvedeného muža. Môj manžel má dcéru z prvého manželstva a i keď absolútne nemusí takéto "kostolné veci", s bývalou sa rozišiel vo veľmi zlom, dcéra mu dala vedieť a šiel. Naložil do auta svoju mamu a starkú (jej starkú a prastarkú). Keby nešiel, starké by tam nešli a všetci boli radi, že šli, hlavne malá. Dokonca ich všetkých bývalá pozvala na posedenie, všetci pokecali a krpec bol najšťastnejší.

jankabenackova28
20. apr 2014

tiež nás čaká teraz v máji prijímanie..otec sa s kostolom moc nemusí ,ale dala som mu vedieť termín ,čo presne a ako a bude na ňom ,či teda príde ..ale na obed som ho už nepozývala