icon

Mená k írečitému slovenskému priezvisku

sue
19. júl 2014

Sem sa tipy prosím 🙂 neošúchané,možno časom zabudnué mená pre chlapcov i dievčatá k ľubozvučnému priezvisku so zdrobneninou a aj dlhému... Ďakujem 🙂

natuska87
20. júl 2014

@bonaqa2013 urcite, treba si uvedomit, ze na nas "rozmar" doplati dieta....na cely zivot....kolega dal meno synovi Aaron a priezvisko ma Kapusta...

svetlusska
20. júl 2014

@natuska87 no v tom ti dam za pravdu...jedna vec ze sa rodicom meno paci ale druha je zas ze sa napr. u nas uz nepouziva alebo ak ano tak velmi malo..treba vyberat meno tak aby bolo spokojne aj dieta ked bude vacsie aby sa mu deti nesmiali 🙂

misenka3
20. júl 2014

@tinapa ja s tím nesúhlasím je to normálne slovenské meno len málo používané a určite krajšie ako mená súčasnej doby radšej nebudem menovať ,aby som niektorú mamičku neurazila, pretože každá z nás má iný vkus

meiwe
20. júl 2014

mne sa paci strasne Gregor

tinapa
20. júl 2014

@misenka3 Samozrejme, každá máme iný vkus... Je to len môj názor. Ja by som ho môjmu nedala..

hermina_
20. júl 2014

my mame Hanka a Palko a su jedini siroko daleko 🙂

cumcel
20. júl 2014

My mame tiez take irecite pri3zvisko a dali sme malej meno Lenka a kazdy xhvali nas vyber ako to krasne sadlo a na chlapce sme mali nachystane meno Tomaš

vijavi
20. júl 2014

Nasi su Julia a Matej ale chcela som Marietu a Artur ale som neuspela

juranka
20. júl 2014

My sme tiez za slovensku klasiku 🙂 martinku a katarinku

eliniatko
4. dec 2016

Jéj zabudnutá téma s menami.

K slovenskému priezvisku je toľko mien... ale sa tu opakujú stále tie isté ktoré už keď som bola na zš boli aj 3-4 v triede, ako Martin, Matej, Matúš, Katarína, Martina... aj keď teraz ich je o kúsok menej stále ich je vééľa... Martin Matej Matúš Michal doteraz v top 10 každý rok, obvykle už v top 5...

Čo takto: Margita/Margitka (to som za život ani nestretla a pritom také krásne a zároveň silné meno), mne sa veľmi páči aj Filoména (verím že skoro nikomu sa nepáči ale nech, mne zasa vŕzgajú v ušiach Liliany a Vanesy a Nely a tieto super populárne), Hyacinta (ak má byť silno originálne), Milena, Milica, Marína, Valéria, Ina (normálne je v kalendári podľa mňa je úžasné), Vanda, pre veriacich málinko používané Božidara, Dorota-Alžbeta začína byť dosť populárne ale stále krásne, Zina/Zita, Slávka... je toľko skoro "zabudnutých" nádherných mien...

chlapčenské (drvivá väčšina mien nie sú sk pôvodu mimo slavov a podobných, ale sú to mená staré a hodiace sa k sk priezvisku, rovnako Martin nie je sk meno) - Vincent, Julián/Julian, Lucián/an, krásne je aj Hugo no nie asi tradičné, Edmund, Eliáš, Radovan, Bystrík... všetci -slavovia začínajú byť zabudnutí...

Vratka som poznala ešte na ZŠ a nikto, naozaj nikto sa mu nesmial... niektorých názory nechápem, že čomu ako by sa kto mal smiať 🙂

a kto chce sa chváliť vyslovene slovenskými/slovanskými menami, treba vyberať tu http://www.ved.sk/casnik.mena.htm Hromislav napr, Zlatoň, či Tichomír, Šťastko, to je naše dedičstvo, nie Martinovia a Michalovia s pôvodom úplne inde... 🙂

babatkoo
4. dec 2016

Eliška, Zuzka, Hanka, Terezka, Jakubko, Maťko, Robko

eliniatko
4. dec 2016

Ešte mi napadla Anastázia, aké krásne a málo ich je 🙂

jana_eyre
4. dec 2016

@eliniatko vidis, argument o smiani sa z mien zaznie vždy nech už ide o akékoľvek mena 😁

Inak keby som bola chlapec volala by som sa vratislav.. Takto sa volam dobromira a mam súrodencov radomiru, slavomiru a pravoslava.. Nikdy sa nam nikto nesmial, možno občas sa niekto snazil zosmiesnit, len to zväčša nevyslo.. 😂

vams
4. dec 2016

@cerez my mame tiež Matúša a Jakuba a Simonku.🙂i

natuska87
5. dec 2016

@tinapa poznam az troch Vratkov, vek od 5 do 14 rokov...Pekne slovenske meno...Smutne, ze ste nepoculi ani meno Vratislav...

marika39
5. dec 2016

ja pridávam mená mojich tetušiek, kedysi sa mi zdali hrozné a teraz sa mi páčia - Zdenka, Elenka, Olinka, Vierka, Anka a Valika, a môj ocino Albín, ale to neviem či si niekto trúfne😉

sugarfree999
5. dec 2016

ja som tiež fanúšik klasických mien z nášho kalendára 🙂 Ideme dať dcére meno Milena 🙂 Ak by to bol chlapec, volal by sa Vincent. Nechcela som žiadne Vanesky a Tobiaskov a to dokonca máme talianske priezvisko, takže by tie "moderné" mená aj teoreticky pasovali, ale ja som fakt za klasiku 🙂

sendy1977
5. dec 2016

@jana_eyre ahoj, u viac krát si na MK písala, že sa voláš Dobromira, ak sa smiem spýtať, ako ta oslovuje rodina? Dobromira je pekné a originálne meno. 🙂

jana_eyre
5. dec 2016

@sendy1977 ďakujem 😊 aj ja ho mam rada..

Doma ma volali Dobruška, vola ma tak aj môj muž.. Ked som bola na základnej, spoluziacka mi vymyslela prezyvku ďoba/ďobka ta mi vydržala az do prvého zamestnania, ked som sa začala predstavovať mirka, lebo som bola v období ked som nechcela na seba nejako putat pozornost.. Tak sa zväčša predstavujem aj teraz ak ide o neformálne stretko, takže az časom ľuďom vysvetlujem ze nie som miroslava.. ☺ alebo to zistia na fb 😂

inull5
5. dec 2016

@sugarfree999 ja som tiež chcela milenu😃s mužom sme však boli dohodnutí že prvé bude mať meno po nás.a druhý bol chlapec takže Milan.Ale mam toto meno v zálohe pre tretie ak by bolo dievčatko Milena Marianna keďže aj dievčatko ktoré už doma mám ma dve mená obidve na "M". Máme trošku grécke priezvisko ale aj tak sa to hodí😃

tinapa
5. dec 2016

@natuska87 Ja rozmýšľam, kedy som niečo napísala do tejto diskusie a prišla som na to- v roku 2014.
No, môj názor na meno Vratko sa nezmenil, mne sa asociuje s tou rozprávkou o Vratkovi a zlatých vlasoch..pekná rozprávka, to áno.. Vratko sa mi nepáči. Meno poznám ako také, no nikoho s týmto menom. Lebo, no uznaj, ako ho budeš volať? Vraťo, poď sem..? Ako dieťa bude Vratko a potom ako dospelý Vraťo. Brr..
Ale je to len môj osobný názor, kto chce aké meno, nech si dá...

katka708
5. dec 2016

Syn je Adam. Aj napriek tomu ze je to frekventované meno, chceli sme ho a pasuje k echt slovenskému priezvisku. Ešte sme zvažovali Ján.a Marián

natuska87
7. dec 2016

@tinapa To si isto kladiete otazku pri kazom druhom mene, minimalne...Kazde meno niekto skrati, pretavi, prikrasli...Alexander- Šaňo, Hedviga- Heda, Hedina, Alojz-Lojzo, Matuš- Maťo...etc, že?

tinapa
7. dec 2016

@natuska87 Áno, to fakt..každé meno sa mi s niečim, či niekym spája...s tým asi nič neurobím..🙂 Aj meno môjmu synovi som tak vybrala a to už dávno, ešte som do školy chodila...proste som si povedala: až budem mať syna, bude sa volať takto.. Mala som 17??! Vyšlo mi 🙂to..

natuska87
11. dec 2016

@tinapa Presne, ako pisete...My, mame priezvisko znejuce cudzio, ale mena sme detom dali tradicne, jednoduche, a vyslo to...

arletty
11. dec 2016

Helena? 😊😍 nejako sa mi velice paci😁Asi dam druhemu ak bude dievca😊

tslobik
11. dec 2016

Mne sa páči Ruženka, Markétka, Kristína, Hana, Eva, Ondrej, Andrej, Matej, Martin, Juraj, Ľubomír, Tibor, Erik, Erika, Eliška

guiseppinka
11. dec 2016

@eliniatko inak sranda s tymi menami, ktore si uviedla. ocova mama a aj sestra boli margity a taktiez byvaleho mama. inak to je mam pocit, ze madarske meno. milenu a valerie tiez poznam asi zo 3, alzbetiek uz tiez zacina byt celkom dost - v okoli minimalne 3 4 urcite najdem... a dorotka je zase kamosova mala 😀 takze podla mna az take zriedkave nie su 😀
mne sa strasne paci meno zlatko a zlatica, so zlatkom mam dobru asociaciu, ale kvoli nemeckej vyslovnosti ani jedno z tychto mien dat nemozem...

eliniatko
11. dec 2016

@guiseppinka tak ja som uviedla také, čo ja osobne som v živote nestretla - bývam v BA v Petržalke na začiatku, a tu je fakt veľa ľúdí a je tu fakt doslova výber všetkého toho čo je v top posledné roky... mám pocit že to tu je reprezentatívna vzorka 😀 no a teda ty máš asi šťastie na tie klasické "old school" mená v okolí. to je ale fajn. všetky mená sa zasa používajú (niekde, niekedy) ale keď stretnem na ihriskách 4 z každého z tých topov (niektoré aj viac) tak potom mi tie, čo stretnem len raz (príp. "raz za sto rokov") prídu také výnimočné, že si ich aj zapamätám, aj mi to dietko práde také, ja neviem, zaujímavejšie alebo ako to nazvať, a ostane mi tam dlhšie. ak ty ich poznáš už ti to také výnimočné nepríde, to je jasné 🙂 každopádne sažila som sa nejaké menej používané (zasa tety a babky to je iná kategória mien to hej, moje babky sa napr. voajú Ľudmila a Františka a teda poznám ich, ale mená sú to veľmi málo nes používané, prakticy skoro vôbec), zasa našla by som aj také že nikto sa tak nevolá (nejaký Tichomír napr. ktorých je na SK možno na prst jednej ruky, alebo Hromislav, ale tak asi už nikto nikoho nepomenuje je to proste príliš zastaralé)... Dorotky a aj Alžbetky som aj spomenula že sú na vzostupe teraz, ale stále to nie je ten extrém ako Emy, Liliany/Lilieny, Jakubovia, Adamovia, Miškovia, Matejovia, ktorých fakt poznáme x, ani ti to nespočítam lebo by som si asi ani všetkých nevybavila... Inak ešte ma napadá také fakt fakt zriedkavé že Uršula, alebo je málo Ruženiek, Rozálií, Kvetosláv/Kvetoslavov, Antonínov, Mojmírov, Melicharov, Bartolomejov, Bonifácov (to sa mi náhodou páči, taká pekná alúzia na časy minulé), Deziderov (ale nikto nechce Deža čo je fakt blbá skratka tak to chápem), a eše jedno som mala na jazyku dokonca aj dnes, ale nejak mi vypadlo... 🙂

guiseppinka
12. dec 2016

@eliniatko no to hej, niektore mena su take skor regionalne, to je fakt. U nas v rodine mame, resp. sme mali same zuzany - mama, babka, jej mama a jej mama... a z muzskych zase jan... to je brat, dedo, atd... ale inak mame taku vsehochut. Mame aj ludmilu, ruzenu, michala, ale aj jakuba a lukasa. U mm v rodine maju klasika anny, ale aj jeho mama je jolana.
A inak emky, niny a tieto super ultra moderne sa mi vobec nepacia...