Mená k írečitému slovenskému priezvisku
Sem sa tipy prosím 🙂 neošúchané,možno časom zabudnué mená pre chlapcov i dievčatá k ľubozvučnému priezvisku so zdrobneninou a aj dlhému... Ďakujem 🙂
Ja mam Stevka a dievcatku dame Terezka 🙂
Ja som Valeria. Stretla som len jednu kocku s tym menom a synov mame Jakub a Matej 🙂 Dievca som chcela Alicu a Lindu ale nepodarilo sa.. 😀
@eliniatko inak presne aj moja mama so svojim menom moc nie je nadsena... sranda... mne sa anna paci kvoli univerzalnosti a lahkej vyslovnosti, kedze rakusania maju problem s nasim priezviskom... a inak uz viete co budete mat?
klasické mená napr. Alexander - Alino, Antónia - Tonka
potom čo máme v rodine Emília - Milka, Štefánia -Štefka, Janka, Zuzka, Zdenka, Miroslav - Mirko, Marek, Jaroslav - Jarko, Peter -Peťko, Marcel....
Kvetoslava , Veronika, Zuzana, Katarina, Janka,
Jan - Janko, Dusan, Vladimir, Branislav
@guiseppinka ešte nie naisto, 15teho bude veľký morfo tak to bude už snáď naisto, teraz len asi - to bude možno skôr tretí chlap 🙂 ale ako vravím, nevedela to potvrdiť predtým lebo bol zadočkom a bokom. koncom týždňa asi už budem vedieť 🙂
@guiseppinka inak mne sa tá Anna páči to zasa nie že nie (je to fakt také univerzálne meno a všade je pekné a nie divné), len ako som spomenula pre mňa ich už bolo viac a v rodine ešte aj, tak skôr k iným inklinujem
@eliniatko zase vyhoda 1 pohlavia je v tom, ze su veci po starsich. Ale som zvedava aj ja... a ja si este pockam kym sa dozviem 😀
@guiseppinka tak mená ja som vedela obe verzie odedy som zistila tehu, možno snáď ešte skôr 🙂 mi to okamžite kliklo aj sa mi s tým snívalo, tak nejak som si ešte s bábom vybrala hneď na začiatku
@eliniatko mne tak pri malej sa najskor snivalo so 4 a potom ako vypisujem papier s jej menom... a este aj taka symbolika, lebo sme si ju doniesli ako suvenir z talianska a boli sme kuknut veronu a milano 😀
My mame Richard, Viliam a Eduard... zalubila som sa do tych mien... a hlavne Viliam... a vsetci na okolo chvalia meno... je krasne, da sa tvarovat do akychkolvek podob (Vilko, Vili, Vilusko, Vilo), hodi sa aj mlademu aj staremu, a je zname vo vsetkych jazykoch 🙂
No ja mám dve mená už roky vybrané dievča Tatjana a chlapec Aurel: )
Margarétka, Radoslav, Branislav, Patrícia, Patrik, Peter, Pavol, Michal, Ivo, Paulína, Gabriela, Veronika, Jana, Hana, Anna, Mária, Eva, Adam, Dávid, Martin, Martina, Alena, Elena, Helena, Libuša, Monika, Klára, Lucia,
Moja dcéra má 4 roky a volá sa Valéria Káčerová, doma ju voláme Valerinka, Valerinočka alebo Valinka. 🙂
A ešte som zabudla, ak budem mať ešte niekedy dievča (tá) Marína, Agáta a Melánia a chlapčenské Branislav, Martin a Svorad. 🙂
Este Johanka je velmi tradicne meno, davalo sa vela na Slovensku zaciatkom 20-teho storocia. Je pritom medzinárodné. Aj Zora, Marína, Štefánia, Klára, Júlia(na), Margaréta su vyborne v tom, ze su nase tradicne, ale ak sa dievca vyda medzinarodne, hodia sa k cudzim priezviskam ak sa odstrani diakritika. Mne sa pacia aj tie mestianske stare mena ako Justína, Hermína, Valentína, Kornélia. Milujem meno Rozárka.
Chlapcenskych je vela Gregor, Anton, Silvester, Mikuláš, Vincent, Svetozár, Albín, Jerguš, Jonáš, Mojmír, Bystrík, spomínaný Vratko. Nádherné mená. Gregor, Albín, Vincent, Anton a Jonáš opat medzinarodne, niektore po uprave.
@sue Marína aj Júlia sú krásne mená, to ti z tvojho výberu schvaľujem 😉 My ak budeme mať niekedy druhé dievčatko, tak bude buď Grétka alebo Júliana (mimochodom, už som to tu v nejakej diskusii písala, že aj meno pre prvú dcéru sme vyberali trochu netradične - na cintoríne 🙂 A muselo to byť staré prastaré meno, ktoré nosili naše staré matere). Pre chlapca je aj Viktor z tvojho zoznamu fajn, len v mojom okolí je to teraz dosť frekventované meno, preto sa mi začína nepáčiť, mám rada menej časté mená.. Ak bude niekedy u nás syn tak asi bude na zozname už toľkokrát spomenutý Jerguš alebo Tadeáš 😉
Uz ma aj predbehli. Ja navrhujem Marina a Vratko
My máme Vincka.
Všeobecne platí, ze ku priezvisku sa hodí meno,ktoré obsahuje minimálne jednu samohlasku,ktorá je aj v priezvisku a koľko slávik ma priezvisko,toľko by malo byť aj v mene 🙂 otvoriť kalendár a ísť meno po mene a skúsiť si ho aj s priezviskom,sama uvidíte,ze niektoré sa k vášmu priezvisku absolútne nehodia a ak neotvorite iný ako slovenský kalendár,tak bude slovenské 🙂 príp.potom googlit meno po mene,lebo nie všetky slovensky sa tvariace mena majú aj skutočne slovensky pôvod 🙂
Juraj, Elena
momentalne keby cakam dieta tak chlapec je Jergus a dievca Johannka neviem sice ci by chlap suhlasil ale tak citim teraz s tymi menami aj by sa nam hodili k priezvisku ale doma mam Jakuba a Tanu
Ja mam Frantiska ☺To je isto neosuchane a v dnesnej dobe aj netradicne. Mne sa este paci Teodor a Felix, ale to by chlap nestravil. A z dievcenskych za mna Katarina.

@guiseppinka ani môj vkus to nie je, ale zasa niekoho je tak však nech si dá 🙂 Aj moja mama je Zuzana 🙂 Ale vždy som mala pocit, že sa jej to meno nejak nepáči extra... Jolana, to je pekné 🙂 To ma ani nenapadlo. Jánov máme zasa z otcovej strany viacero, jeho brat, otec (môj dedo) atď... A aj Anny a Márie sú tam dosť tak pre mňa sú zase tieto dve mená také "ošúchané" lebo od mala ich pre mňa bolo veľa