icon

Mená k írečitému slovenskému priezvisku

sue
19. júl 2014

Sem sa tipy prosím 🙂 neošúchané,možno časom zabudnué mená pre chlapcov i dievčatá k ľubozvučnému priezvisku so zdrobneninou a aj dlhému... Ďakujem 🙂

eliniatko
12. dec 2016

@guiseppinka ani môj vkus to nie je, ale zasa niekoho je tak však nech si dá 🙂 Aj moja mama je Zuzana 🙂 Ale vždy som mala pocit, že sa jej to meno nejak nepáči extra... Jolana, to je pekné 🙂 To ma ani nenapadlo. Jánov máme zasa z otcovej strany viacero, jeho brat, otec (môj dedo) atď... A aj Anny a Márie sú tam dosť tak pre mňa sú zase tieto dve mená také "ošúchané" lebo od mala ich pre mňa bolo veľa

madamcoco
12. dec 2016

@jana_eyre Dobromira je jedno z top najkrajsich mien, ake pre mna existuju.
Prosim ta, ako ta zvyknu oslovovat?

miselkat
12. dec 2016

Ja mam Stevka a dievcatku dame Terezka 🙂

valilienka2
12. dec 2016

Ja som Valeria. Stretla som len jednu kocku s tym menom a synov mame Jakub a Matej 🙂 Dievca som chcela Alicu a Lindu ale nepodarilo sa.. 😀

guiseppinka
12. dec 2016

@eliniatko inak presne aj moja mama so svojim menom moc nie je nadsena... sranda... mne sa anna paci kvoli univerzalnosti a lahkej vyslovnosti, kedze rakusania maju problem s nasim priezviskom... a inak uz viete co budete mat?

kuriatko84
12. dec 2016

klasické mená napr. Alexander - Alino, Antónia - Tonka
potom čo máme v rodine Emília - Milka, Štefánia -Štefka, Janka, Zuzka, Zdenka, Miroslav - Mirko, Marek, Jaroslav - Jarko, Peter -Peťko, Marcel....

veronikahel
12. dec 2016

Kvetoslava , Veronika, Zuzana, Katarina, Janka,
Jan - Janko, Dusan, Vladimir, Branislav

eliniatko
12. dec 2016

@guiseppinka ešte nie naisto, 15teho bude veľký morfo tak to bude už snáď naisto, teraz len asi - to bude možno skôr tretí chlap 🙂 ale ako vravím, nevedela to potvrdiť predtým lebo bol zadočkom a bokom. koncom týždňa asi už budem vedieť 🙂

eliniatko
12. dec 2016

@guiseppinka inak mne sa tá Anna páči to zasa nie že nie (je to fakt také univerzálne meno a všade je pekné a nie divné), len ako som spomenula pre mňa ich už bolo viac a v rodine ešte aj, tak skôr k iným inklinujem

guiseppinka
12. dec 2016

@eliniatko zase vyhoda 1 pohlavia je v tom, ze su veci po starsich. Ale som zvedava aj ja... a ja si este pockam kym sa dozviem 😀

eliniatko
12. dec 2016

@guiseppinka tak mená ja som vedela obe verzie odedy som zistila tehu, možno snáď ešte skôr 🙂 mi to okamžite kliklo aj sa mi s tým snívalo, tak nejak som si ešte s bábom vybrala hneď na začiatku

guiseppinka
12. dec 2016

@eliniatko mne tak pri malej sa najskor snivalo so 4 a potom ako vypisujem papier s jej menom... a este aj taka symbolika, lebo sme si ju doniesli ako suvenir z talianska a boli sme kuknut veronu a milano 😀

hiva
12. dec 2016

My mame Richard, Viliam a Eduard... zalubila som sa do tych mien... a hlavne Viliam... a vsetci na okolo chvalia meno... je krasne, da sa tvarovat do akychkolvek podob (Vilko, Vili, Vilusko, Vilo), hodi sa aj mlademu aj staremu, a je zname vo vsetkych jazykoch 🙂

jana_eyre
12. dec 2016

@madamcoco ďakujem 😊 uz som písala nižšie, doma ma volali ako maliu a muž ma tak vola tiez - Dobruška, mužova rodina a kamarati Mirka..

monkri
12. dec 2016

No ja mám dve mená už roky vybrané dievča Tatjana a chlapec Aurel: )

libawet
12. dec 2016

Margarétka, Radoslav, Branislav, Patrícia, Patrik, Peter, Pavol, Michal, Ivo, Paulína, Gabriela, Veronika, Jana, Hana, Anna, Mária, Eva, Adam, Dávid, Martin, Martina, Alena, Elena, Helena, Libuša, Monika, Klára, Lucia,

donka26
12. dec 2016

Moja dcéra má 4 roky a volá sa Valéria Káčerová, doma ju voláme Valerinka, Valerinočka alebo Valinka. 🙂

donka26
12. dec 2016

A ešte som zabudla, ak budem mať ešte niekedy dievča (tá) Marína, Agáta a Melánia a chlapčenské Branislav, Martin a Svorad. 🙂

tatianka7
12. dec 2016

@tykat a co potom nasi -vydalala za Mrtvika 😎

rutie
12. dec 2016

Este Johanka je velmi tradicne meno, davalo sa vela na Slovensku zaciatkom 20-teho storocia. Je pritom medzinárodné. Aj Zora, Marína, Štefánia, Klára, Júlia(na), Margaréta su vyborne v tom, ze su nase tradicne, ale ak sa dievca vyda medzinarodne, hodia sa k cudzim priezviskam ak sa odstrani diakritika. Mne sa pacia aj tie mestianske stare mena ako Justína, Hermína, Valentína, Kornélia. Milujem meno Rozárka.

Chlapcenskych je vela Gregor, Anton, Silvester, Mikuláš, Vincent, Svetozár, Albín, Jerguš, Jonáš, Mojmír, Bystrík, spomínaný Vratko. Nádherné mená. Gregor, Albín, Vincent, Anton a Jonáš opat medzinarodne, niektore po uprave.

jasminkaj
12. dec 2016

@sue Marína aj Júlia sú krásne mená, to ti z tvojho výberu schvaľujem 😉 My ak budeme mať niekedy druhé dievčatko, tak bude buď Grétka alebo Júliana (mimochodom, už som to tu v nejakej diskusii písala, že aj meno pre prvú dcéru sme vyberali trochu netradične - na cintoríne 🙂 A muselo to byť staré prastaré meno, ktoré nosili naše staré matere). Pre chlapca je aj Viktor z tvojho zoznamu fajn, len v mojom okolí je to teraz dosť frekventované meno, preto sa mi začína nepáčiť, mám rada menej časté mená.. Ak bude niekedy u nás syn tak asi bude na zozname už toľkokrát spomenutý Jerguš alebo Tadeáš 😉

zvalka
12. dec 2016

Uz ma aj predbehli. Ja navrhujem Marina a Vratko

petkave
12. dec 2016

My máme Vincka.

smesmesmejko
12. dec 2016

Všeobecne platí, ze ku priezvisku sa hodí meno,ktoré obsahuje minimálne jednu samohlasku,ktorá je aj v priezvisku a koľko slávik ma priezvisko,toľko by malo byť aj v mene 🙂 otvoriť kalendár a ísť meno po mene a skúsiť si ho aj s priezviskom,sama uvidíte,ze niektoré sa k vášmu priezvisku absolútne nehodia a ak neotvorite iný ako slovenský kalendár,tak bude slovenské 🙂 príp.potom googlit meno po mene,lebo nie všetky slovensky sa tvariace mena majú aj skutočne slovensky pôvod 🙂

patricionella
12. dec 2016

Juraj, Elena

4stanka4
12. dec 2016

@eliniatko Mne sa napríklad veľmi páči meno Florián a Zachariáš a dievčenské Marína ale asi by som ich nedala 🙂 Takže keď raz budú deti tak to bude zrejme Jakub,Janko,Anička,Mária 🙂 Stará dobrá klasika ktorá nikdy neomrzí 🙂

eliniatko
12. dec 2016

@4stanka4 no vidíš a ja mám syna Floriana 🙂

4stanka4
12. dec 2016

@eliniatko To je jedno úžasné meno 🙂 Skvelý výber 🙂

alietam
12. dec 2016

momentalne keby cakam dieta tak chlapec je Jergus a dievca Johannka neviem sice ci by chlap suhlasil ale tak citim teraz s tymi menami aj by sa nam hodili k priezvisku ale doma mam Jakuba a Tanu

alicka850
12. dec 2016

Ja mam Frantiska ☺To je isto neosuchane a v dnesnej dobe aj netradicne. Mne sa este paci Teodor a Felix, ale to by chlap nestravil. A z dievcenskych za mna Katarina.