Meno Frantíšek pre dieťa
Caute babi.prosim poradte mi. Za dva dni mam termin a nemam meno pre mojho syna. Ja chcem dat mneo Jakub a otecko trva na meno po seba a to je Frantisek. Prosim vyjadrte sa na meno frantisek ci v dobrom aj v zlom. Chcem vediet nazory ludi na toto memo v dnesnej dobe. A prosim rychlo nech to stihneme 🙂 . Dakujem vam.
ak budem maž chlapčeka, tiež bude o ocinovi, z lásky k nemu. Vidím, že je to pre neho dôležité tak prečo nie. Svojho syna budem milovať či bude Jožko, Ferko, Vinco alebo Jakub, Matias....
nie je to zle meno, v dnesnej dobe nie je bezne, ale ak si to otec zela, tak nech sa syncek tak vola..., ved to je jedno, len to musis chciet aj Ty...., ja som zavrhla mena po nas a rodicoch, chcela som ine, tak aj budu..., ale Ferko je pekne, decka v skolke alebo v skole si aj tak vymyslia prezyvku, nech je to akekolvej meno🙂
@heiny nepáči sa mi, keď sa otec/syn či dcéra /mama volajú rovnako. A meno František sa mi zdá také príliš chlapské.
Vyberala by som asi niečo " súčasnejšie". ak by ste sa predsa len nezhodli, asi by som na poslednú chvíľu dala v pôrodnici nejaké iné okrem tých dvoch mien. Keď už otecko naživo uvidí toho napr. Olivera či Lukáška tak mu to asi bude aj jedno 🙂
ja absolutne neuznavam nazvat dieta po rodicoch....ale je to moj nazor..a k menu-mne sa osobne vobec nepaci a nieje to dobou,nikdy sa mi nepacilo a dietatu by som ho nedala,keby sa moj muz aj na hlavu postavil 😅 Nastasie mi s mojim si v tomto rozumieme a pacia sa nam uplne ine mena a tiez niesme za nazor davat meno po rodicoch..ALE,jedna sa o tvoje babo a ak je to este aktualne,a ak sa tebe to meno nepaci,povedz to muzovi,pretoze dieta ma nosit meno ktore je podla jeho rodicov krasne,nie to ktore prislucha nejakej tradicii..prajem stastny porod a vyber takeho mena ktore sa vam obom bude pacit 😉
My mame v rodine kadejake detske mena, take irecite slovensko ceske a mame aj Frantiska, ma rok a pol a volame ho Fanu, Ferko, Feri, Francek (zo srandy)... a hlavne, na vsetky tie starosvecke mena sme si rychlo zvykli... ked uvidis to male cudo a das mu meno, to meno mu ostane a bodka, neriesis... ja napr. Keby som si mala vybrat medzi Jakubom a Frantiskom, tak beriem Frantiska.... ja pre svoje deti nechcem meno, ake bude mat polka deti v triede... cize Emy, Jakubovia, Sary a Samkovia u mna nepochodia 😉 ved je tolko krasnych starych slovenskych mien!
Uprimne, ked som si precitala meno Frantisek, napadlo mi hned, ze Stromokocur 😉 ...sorry...ale to je len v sucasnosti ovplyvnene este stale tou televiziou...v buducnosti o tom uz iste z jeho rovesnikov nikto nebude vediet... .🙂 Ak to pre manzela vela znamena, tak asi by som ho aj vybrala...ved preco nie..... podla mna je to vzdy lepsie, ako tie nezmyselne "novodobe" dvoj-troj mená...(sorry, nikoho nechcem urazit, dievcata....)..... Ved ide o vasu rodinu, bude to nieco vase, intimne, sukromne.... Ostava vsak otazkou, ci sa s tym stotoznis ty....hm? 🙂
jooooj..jakubko radsej ..rozumiem aj tuzbu otecka pomenovat po sebe..ale Frantisek...no...ale tak Ferko...nebude ich vela v triedicke 😉
@heiny My mame meno tiez po tatinovi- Stanislav IV. (takze rodinne dedicstvo 🙂 ) a tiez to nie je uz bezne pouzivane meno. Mne sa to celkom paci, zachovat takto rodinne meno. Maleho volame Stanusko, Stanulko, Stanik, po novom Tanuk- lebo tak si zacal hovorit sam. Casom si najdete kopec zdrobnelin a variantov ako ho volat. Alebo nesuhlasil by manzel s menom Jakub Frantisek Priezvisko? Celkom pekny kompromis.
inak svoje bábo v bruchu volám František, až sa bojím, že si neodvyknem keď sa narodí, a ešte keď to bude dievčatko 🙂
Suhlasim s @miriem a s tradiciou rodinneho mena...🙂 my mame uz tretiu Alenku...moja teta, ja a moja princeznicka 🙂 A vobec to nerobi problem pri rozlisovani......teta Aja, mala Ajka (ja) a Ajik (tiez sa dcera sama tak vola) 😉 Dokonca mi bolo povedane, ze "take obycajne meno si dala?"..... 🙂 Obycajne, no neobycajne krasne, pre nas s velkym vyznamom..... 😉
k menu nemam nejaku vyhradu, skor je neprakticke ked sa vola syn ako otec aj krstnym menom, tak to mame my doma a vzdy ked sa bavime s mamou ze Vlado, tak ktory, cize otcimovi prischla prezyvka api a brata volame mlady. ja by som nikdy nedala dcere meno po sebe. ak to vsak tebe vyslovene neprekaza, tak by som mu asi ustupila... ale to aj manzela volas ze Frantisek?? nepouzivate nejaku domacu podobu? Fero? lebo maly Ferko, to by mi nevadilo..a ano, dnes uz to nie je take bezne tak zrejme v triede bude jedinecny medzi tymi Samuelmi a Sebastianmi...inak Jakubov mame v okoli strasnu kopu...
@heiny kamarátka pred cca dvoma rokmi adoptovala dvojičky chlapčiatka, ktorým dala vlastná matka po pôrode mená Jakub a Simon. Oni pri adopčnom procese zmenili a aj zapísali do rodných listov chlapcov mená František a Štefan - po jednom aj druhom dedkovi🙂🙂 Nie je to o nič zvláštnejšie meno ako napr. Kevin či Nathaniel - mne by teda bolo úplne fuk čo si kto myslí, sú to moje deti, ja ich budem živiť a vychovávať takže zvyšok sveta by som mala na saláme 😉 😉
@heiny nepaci sa mi, ked sa deti volaju po rodicoch. Ja som uz 3. generacia s menom Maria. Neznasam to meno. Vyberte nejake 3. meno, na ktorom sa zhodnete. Jakub sa mi tiez nepaci, lebo je to tu samy Sebko, Jakubko, Matiasko a Adamko. 😝 Meno same o sebe sa mi celkom paci. Ja som trvala na tom, ze prve pomenujem ja, ze manzel sa moze vyjadrit, ak sa mu to strasne nepaci. Ja ho porodim, ja vyberam. 😀
Ahoj mozes dat hocijake meno zalezi natom ako ho budu volat. Ja mam doma Jozefa a volame ho vsetci Jojo a tiez som dala meno po manzelovi. Mne sa viac pacia mena slovenske a nie tie moderne.
@jarmilka86 ze z lasky k ocinovi 😕 a co keby otecko ustupil z lasky k mame? ved mama je s dietatom nonstop, mama bude volat dieta po mene aj stokrat za den, vsade, kam pojde, to fakt nie je dolezite, ci sa jej meno paci alebo nie? ved z lasky mame po muzoch priezvisko, nie? tak aspon k menu by sa mohla matka vyjadrit...to s laskou nema nic spolocne, nevidim dovod ustupovat, len preto, ze je to pre muza dolezite...to znamena, ze pre teba nie je dolezite meno tvojho dietata? zvlastne...
@heiny ja tu budem asi za divnu, ale ako decká sme mali suseda Fera a už vtedy sme mu "hovorili" chudáčik aké otrasné meno má 😖 A žiaľ doteraz sa to nezmenilo, podla mňa je to otrasné meno (ak sa niekomu páči tak sorry za môj otvorený názor). Nikdy by som nedala meno ako je Fero, Jano, Jožo, Miro. Samozrejme sú to normálne mená, ale mne jednoducho k malým deťom nepasujú.
A ak to zoberem zo strany meno po otcovi, tak sa pripájam k názorom, že nikdy! Každý má mať "svoje" meno, už len to neskoršie oslovenie maly-stary ... 😝
Inak je zaujímavé, že toto dedenie mena si presadzuju väčšinou chlapi. Ženy málokedy dajú meno po sebe. Mne príde divné aby som na svoje dieťa volala svojim menom 😅
@aliza za to, že som ustúpila manželovi, tak mi nezáleží na mojom dieťati?? To nemyslíte vážne?! Ja som to nedostala príkazom, že malý sa tak bude volať. Bolo to moje slobodné rozhodnutie. Že to nemá nič s láskou??? Podľa mňa má a veľa, svojho manžela milujem a nepochybujem o tom, že on mňa tiež. Správne by bolo postaviť si hlavu a trvať bez súhlasu manžela na svojom?
@heiny mne sa to meno páči, je po mojom obľúbenom svätom. A nemusí sa mu hovoriť "Fero".
Môj čerstvý synček sa volá Anton, tiež mu nikto nemusí hovoriť "Tóno".
Osobne som chcela meno, ktoré je klasické, ale nie je dnes bežné, nedáva sa každému tretiemu dieťaťu 😉 V tomto zmysle by to pokojne mohol byť František, ale s manželom sme sa zhodli na Antonkovi. Tiež je to pre mňa meno, ktoré má obsah (sv. Anton tiež môže byť 😉 )
Mimochodom, v pôrodnici sa väčšinou na to meno tvárili mimoriadne pozitívne, lebo sa im páčilo. Väčšinou podobne reagujú a reagovali aj naši známi, len sa pýtali občas, či to je po niekom z rodiny resp. po kom to je.
Ahoj, mys me sa tiez nevedeli dohodnut, manzel chcel Kiaru ja Lauru... nakoniec sme si napisali vsetky mena, co sa nam pacia a zhodli sme sa na Martinke 🙂 obaja. Manzel je Martin, po mne som meno nechcela. Skuste aj vy napisat zoznam a mozno najdete nejake co sa paci obom
@heiny prečo to zisťuješ? 😅 ak sa ti páči tak ho daj, ak sa ti nepáči, tak ho nedaj. prečo ti záleží na tom, čo si o tom mene myslí n iekto iný? meno sa má páčiť rodičom, a ak svoje dieťa pomenujem akokoľvek, nik nemá právo kafrať do toho. je to moje rozhodnutie 😕 (ale mne sa páči viac ako súčasné, moderné poamerikované mená 😝 )
@jarmilka86 nepisala som o dietati, ale o mene, treba pozorne citat 😉. Pisala si, ze pre tvojho muza je meno dolezite, tak som sa pytala, ci pre teba to MENO dolezite nie je?nie dieta! Pises, ze muza velmi lubis a preto mu ustupis a ja som sa zase pytala, preco nemoze tvoj muz ustupit, kedze predpokladam, ze ta tiez velmi lubi, ci nie? to je o vztahu, kazdy moze mat rozne predstavy a nazory, ale vzdy by sa malo dospiet ku kompromisu, aby boli obe strany spokojne. Ak jedna strana 'z lasky' ustupuje pri tak dolezitych veciach, ako je meno dietata, tak to moze priniest este vela neprijemnych situacii do zivota, kedze vztah by nemal byt o tom, ze sa vzdam seba kvoli druhemu, malo by ist o doplnanie..... tak to vnimam ja, je to moj nazor. Ja osobne by som hladala meno dovtedy, kym by sme nenasli take, ktore sa paci obom 😉
@kazunomiya z časti máš pravdu, no je to dlhe meno a tie sa skracujú nakoľko nikomu sa nechce hovoriť dlhé meno 😒 Viem o tom svoje, tiež mám dlhé meno a nikto ma tak nevolá 😔
Inak Anton je super meno, taktiež aj dievčenské Antónia no nedala by som ho z rovnakého dôvodu, nakoľko pochybujem, že by to neskončilo pri Tonke a to je otrasné 😝
@aliza ale my sme obaja spokojný,,, Musím podotknúť, že navrhol aj iné mená ako to svoje, ktoré sa mi nepáčili, jemu sa zase nepáčil môj výber. Čo je zvláštne na tom, že som ustúpila svojmu manželovi? Ešte sme spolu len chodili a stále mi tvrdil, že ak raz budeme mať dcéru tak bude na 100% Lucia a nebude. Meno pre dievčatko som vybrala ja a nepovedal mi ani pol slova. Nevieme čo čakáme a on je presvedčený, že je to dievčatko, takže v tomto zase ustúpil on mne. Inak ty si svojmu partnerovi nikdy v ničom neustúpila?
A co Jakub Frantisek? Nemam rada dvojmena, ale toto sa napodiv hodi k sebe. A Frantisek je lepsie ako Kevin, alebo ine sedlacke mena, co sa teraz vyrojili. Kubko je sice krajsie ako Ferko, ale co dvojmeno? Ak nie skus sa porozpravat s muzom, to meno je na cely zivot.
ja mam doma dvoch frantiskov. jeden je svokor, stary Fero, dedo Fero a mladeho mojho, ten je Fericko alebo Fefe. Tretieho sme nechceli ale nemyslim si, ze by som si na to meno nezvykla. Ak muz meno chce a tebe to nejako extra nevadi, je to zaujimava alternativa. my sa tiez pozerame po starsich a slovenskych menach, ktorych nie je vela. Skuste sa.rozhodnut az ked sa syncek narodi. Mozno postaci jeden pohlad a budete vediet🙂

ahoj. nestihla som precitat vsetky prispevky, mozno to uz niekto vyssie radil...moja svagrina vazne uvazovala nad menom FERKO, po dedkovi, ktoreho velmi lubila, ale nakoniec dali meno po mojom pratovi teda otcovi dietatka Samko... ale mne sa vtedy ten ich napad pacil, Franitsek je vazne dlhe a take zastarale ale Ferko sa mi paci.
Moja netekra je pokrstena Janka, lebo Jana sa nam zdalo take "tvrde" pre babatko.
Prajem vela zdravia a drzim palceky.