Môžem ísť na oblátku v kostole, keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu?
Môžem ísť na oblátku v kostole keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu? Bez príčiny.
Celkom nerozumiem.
Nikto tych,čo neveria,nepovažuje za horších,či lepších.
Prečo do toho ťaháte morálny kredit človeka?
Veriaci,ked je skutočne veriaci,riadi sa istými pravidlami.
A podľa nich,pokiaľ sa snaží,má veľké šancu, do konca s úplnou istotou sa dostane do neba.
Buď priamo alebo cez ocistec.
Ale nie sme dokonalí,sme na ceste.
Pokiaľ si ľudia vytvoria svoje náboženstva,kde si veria,čo sa im páči,lahodí ich svedomiu,atď,to je ich cesta. Kam?neviem.
Ale prečo do toho ťaháte ktorý je dobrý a lepší?
To s tým nic nemá. Viera je rozhodnutie.
Niekto je katolík,niekto mohamedan,žid,niekto má každý deň,či etapu svojho života svoje vlastné náboženstvo,kde si sám vymyslel svoje je vlastné pravidlá a sám si ich zhodnocuje.
Otázka je kam duchovne smerujeme?čo po smrti?
Nie kto je lepší tu na zemi.
@ptmt1011 necitas,ale odpovedas...zaujimave.
Ja nepopieram,ze kniznice su.
Ja vravim,ze ani oni sami ich nemaju cele preskumane,nikto nevie co a kolko tam toho je.
A ty si si ista,ze tam je nieco ine,ako sa podava😅😅😅😅
To je smiesne.
Vies,mne nemusi ninto nic hovorit.
Ja Boha pri sebe citim kazdy den.
A ked bolo teraz zakaz pritomnosti na omsiach a mohli sme len pozerat...nie.
To nebolo ono.
Aj ked som sa to snazila prezit co najplnsie,nikdy to nemoze nahradit tu pravu sv omsu.
Pritomnu,s pritomnou hostiou.
Viac nepisem,nech nemusis citat.
Zi si svoj zivot v mieri a nebud taka nasrdena na celu rkc 😉
Su na sveze horsie veci,a tie sa nikdy takto detail e v ziadnej diskusii nerozoberu.
Lebo rkc je skratka velmi lahkym tercom.
Tu mozes povedat co chces,nic sa nestane.
@andreatytler vedome a dobrovolne porusenie Bozieho prikazania
@ptmt1011 ja ta nepoznam, a nepoznam ani cloveka, ktory je hrdy na vsetko, co spravil, nepoznam cloveka, ktory by sa neospravedlnil a nelutoval svoju chybu,...... , ... Inak preco sa tu navazas do krestanov? .....Tu sa jednalo na reakciu, odpovede na otazku z temy....dnes sa za teba pomodlim.
@ptmt1011 oznacujem ta,pretoze odpovedam na tvoje reakcie.
Preco oznacujes ty mna????
Vravis ze si stastna spokojna a neviem co...
Ale dnes tu v tejto teme posobis najviac nahnevana zo vsetkych....
A na vsetkych.
Co tym chcem dosiahnut?
Chcem ti vysvetlit,ze pre nas sa tu nejedna o ziadnu sprostost!!!!
Tak ked mas na to iny nazor,tvoj nazor,tak sa k tomu nevyjadruj.ked pre teba to sprostost je.
Mutis tu vodu,ani neviem preco...
Citim z teba opovrhovanie,ba priam nenavist ku katolickej cirkvi a k nam tu v tejto diskusii.
Len preto,lebo nesuhlasime s tebou a drzime si svoju vieru.
Ty nam mozes napisat co chces,ked napiseme my,to sa ti nepaci.
Nie,nikto nevravi,ze je lepsi clovek sko ty,lebo derie kostolove lavice...
To uz zasa vymyslas nieco proti nam.
Ked sa za mna niekto pomodli,je to dar.
Ty nim pohrdas...
Houk.
Koncim debatu s tebou.
Nema to vyznam.
Ty mas ocividne nejaky problem saa zo sebou,tak sa tu buris na nas.
@ptmt1011 napisala si tu toho vela, reagujem teraz na koment 15.22. Ty mozes s pokojnym svedomim povedat, ze si nikdy neprskala, neohovarala, nerobila zle? Ak si vazne neurobila nic z vymenovaneho, blahozelam ti, to sa kazdemu nepodari. Ak ano, mas tiez hriech. Ak ho olutujes, uprimne, bude ti odpustene, ako tym, co deru v kostole lavice a v spovedi svoje hriechy lutuju. Ak ho neolutujes, odpustenie zrejme nepride. Takze mi z toho vychadza, ze nezalezi na tom, ci niekto druhy derie tie kostolne lavice, ale ci ma sam clovek v sebe dostatok pokory, aby uznal, ze bez Bozej milosti ma k svatosti daleko. Lenze k Bohu mozu prist iba svati, to znamena ti, ktori po tom tuzia a robia, co je v ich silach, aby sa k Bohu co najviac priblizili. Eucharistia je tu prave preto. Svata spoved nam sluzi na uvedomenie si vlastnej nedokonalosti, hriesnosti a svate prijimanie nas posilnuje sa k dokonalosti trochu priblizit. Ak si myslime, ze nas sa hriechy netykaju, lebo my predsa kostolne lavice nederieme, to sme potom v dost tragickom omyle. Lebo hriech nie je piestupok proti 5. prikazaniu - nikoho som nezabila, tak hriech nemam, ako si mnohi/e myslia. Hresime myslienkami, slovami, skutkami a dokonca aj zanedbanim dobreho. Takze porovnavanie s "dracmi" kostolnych lavic neobstoji...
@katarinka289 to vážne ?škoda že u nás chodia do kostola tie najväčšie 🐷,ruky spinaju v kostole a vonku ta poohovaraju závidia 🙏boha nosím v srdci ,v myšlienkach a v láske ,keď napises niečo také tak ti ušiel zmysel vsetkeho
@andreatytler Smrteľný hriech alebo ťažký hriech – citujem učenie katolíckej cirkvi - je vážnym prestúpením Božieho zákona – ničí v srdci človeka lásku. Odvracia človeka od Boha, ktorý je jeho posledným cieľom a jeho blaženosťou, a to tým, že človek dáva prednosť nejakému nižšiemu dobru pred Bohom.
@lolita555 nevšimla som si, že by @katarinka289 niečo ušlo. V čom sa podľa teba mýli?
toz neviem, co je horsie - ci vynechanie omse, alebo pycha, ktorej su poniektore tupritomne moralistky plne az po okraj...
Viete,baby. Hriech je tiež vidieť,že niekto robí zle,hovorí zle,zle si niečo vysvetľuje a neuvedomuje si to,a nevysvetlit mu,že je to zle ( myslím konkrétne veriacich).
Nechať ho v Tom,veď je to jeho vec,nie moja.
To nie je moralizovanie a už vôbec nie pýcha.
@maja22 Dakujem... to je taka dost vseobecna definicia... asi som sa zle opytala... mna zaujima preco sa to vola "smrtelny"?
Evokuje to vo mne ze ak ho clovek spacha, tak by mal umriet... co ale urcite nie je pravda. Alebo ze s nim clovek umrie... ze sa ho uz nezbavi?
@katarinka289 Dakujem... ako som pisala vyzsie... zaujima ma skor preco sa to vola smrtelny? Prec je v tom nazve ta smrt?
@andreatytler smrtelny znamena naozaj smrt - pre dusu. To znamena, ze ak clovek v tazkom, smrtelnom hriechu zomrie fyzicky, jeho dusa je pozbavena vecneho zivota - umrie aj pre Boha a to je peklo - strata Boha, strata nadeje, strata vsetkeho, vecne zatratenie. Vacsina tazkych hriechov je vsak odpustitelna. Ak o to clovek stoji a vyslovi tuzbu sa ocistit, vratit sa k Bohu, je mu to umoznene a nebo nemusi byt stratene.
@ptmt1011 mas pravdu, je to tvoja vec. Reagujem na teba len preto, lebo zlahcujes "chodenie" do kostola v teme, ktora je presne o tom, ze sa to zlahcovat nema. Zadavatelka temy sa sice odmlcala, ale otazka bola, ci je to hriech alebo nie a akej povahy. Je to hriech podla okolnosti a kazdy sa z neho bude zodpovedat sam za seba. Nabadat ju zlahcovanim k lahostajnosti jej nijako nepomoze. Lebo to, ze ti, co chodia hresia, nie je pre mna dovod, aby som kvoli tomu prestala chodit na liturgiu. Lebo hresime vsetci. Niekto viac, niekto menej, ale vsetci. Nikto nie je bez hriechu a ani sa nestane svatejsim poukazovanim na hriechy inych.
@ptmt1011 podla teba vsetci veriaci su svatuskari? To aj ja mozem teba ako neveriacu nazyvat vrahynou a zlodejkou 😉😁