Môžem ísť na oblátku v kostole, keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu?
Môžem ísť na oblátku v kostole keď som 2x po sebe vynechala svätú omšu? Bez príčiny.
@ptmt1011 sama vies, ze slova maju velku silu. Dokazu potesit, pohladit, ale aj urazit a zranit. Tym, ako sa vyjadrujeme, davame najavo svoj postoj k danej veci a niekedy aj to, ci rozumieme tomu, o co ide. Takze to "debilne slovicko" a aj cela formulacia otazky nieco medzi riadkami naznacili. A "svatuskarky" hlavne chceli poukazat na podstatu. Nemyslim si, ze mali zly umysel. Skor naopak.
@lolita555 v tom sa nemylila, lebo za istych okolnosti to smrtelny hriech je. Ak vedome a dobrovolne odmietam nedelnu ucast na svatej omsi, z dovodov, kde ide hlavne o moju lahostajnost, lenivost, alebo pychu (nepotrebujem pocuvat ziadnych fararov), tak sa vyclenujem zo spolocenstva, davam Bohu najavo, ze mi nezalezi na tom, ze v tom kostole je osobne pritomny, co moju dusu od Neho vzdaluje a tak sa moj hriech stava tazkym, cize smrtelnym. Casto je to tak, ze jeden hriech na seba naviaze dalsie a dusa je tak pohltena, ze si to ani neuvedomuje, svedomie sa otupuje a vycitky zanikaju. Katolik by mal okrem osobneho prezivania viery trochu aj studovat a orientovat sa - v Pisme a katechizme, aby vedel rozoznat, co je spravne a co nespravne, cibrit svoje svedomie a zit zivot v aktivnom vztahu k Bohu aj k bliznym. Svoje miesto v jeho zivote ma mat osobna modlitba a aj spolocna, v spolocenstve veriacich, celej Cirkvi. Aj o tom je "chodenie" do kostola.
Baby,rovnako by ste sa pustili do svatuskarov židov, moslimov,atď?
Či len katolíci vás irituju?
Prečo vám tak vadia?
Čo vám robia?
Vždy príde odpoveď,že sa robia svätí, lepší....
Ale veď to nie je pravda.
Žijú svoju vieru. Niekto silnejsi,niektorí si ju zľahčujú.
Ešte to,že sa ohrádia,že vysvetlia polopravdy,že,že sú akože lepší?
Ako viete,že všetci sú lahtikari,c prvých laviciach sedia naj klebetnice a že spoveď berú len tak?
Trošku rešpektu.
To,že vy neveríte katolickemu Bohu neznamená,že si môžete kopať,do čoho chcete.
Vytvorili st si vlastné chápanie?svoje vlastné náboženstva,so svojimi pravidlami?ok.
Ale trošku rešpektu k iným.
@maja22 Dakujem za vysvetlenie...❤
@ptmt1011 nepotrebujes k svojej viere ani cirkev, ani papeza, ani kostol - tak stale nechapem, naco sa vyjadrujes k teme, ktora je pre ludi, ktori kostol potrebuju 🙄🙄🙄Asi si potrebovala dat najavo svoju frustraciu, ok, dozvedeli sme sa, uz aj opakovane. Mimochodom, cirkev nie su len farari a papez, cirkev som aj ja a vlastne vsetci pokrsteni. Ak mas pokrstene deti, ako pises, aj tie tvoria cirkev. Je to zive spolocenstvo. Spinis teda do vlastnych radov. To, ze ich krst lutujes, je uz druha vec. Ale ked si to tu uz napisala, je to na poucenie pre tych, ktori chcu svoje deti pokrstit a ani netusia, o co v tejto sviatosti ide. Mozno si to po tvojich slovach lepsie nastuduju a premyslia, ze to nie je modna zalezitost mat krst, ale sa tym navzdy vclenuju do Kristovho tajomneho tela - teda cirkvi. A rozmyslia si, co vlastne pre svoje deti naozaj chcu.
@ptmt1011 ale ved ty reagujem rovnako ako my. Je to diskusia.
Nikto nikoho nepretlačil. Diskutujeme.
Či ty máš pocit,že nepretlavas svoj názor?
A je úplne jedno,či je niekto pokrstený,či nie,pokiaľ v Tom "nepokračuje".
Cize sa nemáš čoho báť,ten krst dieťaťu určite nijak neublížil.
A kto vie,čo budúcnosť prinesie.
Pozri,môj bratranec vyštudoval medicínu,no a tajne sa prihlásil na teológiu. Celá rodinabpokrstena,ale neveriaca,jeho mamka ma(LA) všetkých farárov za pedofilov,atď,atď.
On sa nejako k viere dostal.
@mandarinka555 Aj sme sa tu minule povadili. Ale súhlasím s Tebou teraz. Dobre si to vystihla. A takých je. Výjde z kostola, "z oblátky" a už ohovára susedu. A aj spoveď mi príde ako taká práčovňa hriechov.