Môžu pokrstiť dieťa bez prítomnosti rodičov?
Neviem ci som dala dobry nazov, ale vysvetlim. Ideme s manzelom na 3 dni prec a svokrovci chcu strazit maleho drobca. Jedine v com sa s nimi nezhodujeme,ze oni chcu strasne pokrstit maleho a ja nechcem ani manzel.
Viete mi poradit, ze ci sa krst vybavuje tak,ze nepotrebuju moje povolenie alebo ho pokrsia bez mojho vedomia? Som z toho strasne nervozna,lebo viem ze su toho schopny...
(Pri vsetkej ucte k veriacim a praktikantom, maleho nikdy krstit nebudeme ani ho nebudeme vychovavat vo viere tak mi tu prosim nevnucujte iny nazor. Dakujem)
@lucka.lucy podla mna nemozu kedze sa tam rdicia podpisuju aj vsetko ....a tvoju vieru ti nikto nesmie vnucovat ked dieta bude chciet neskor si same vybere ci sa chce alebo nechce krstit.......podla mna je skor blbe ze neveriaci daju pokrstit dieta len za to ze sa to robi 😉
@lucka.lucy Podľa mňa žiadny kňaz nepokrstí dieťa bez súhlasu a prítomnosti rodičov.
Myslím že to nie je možné. Keď sme dávali krstiť malého, museli sme byť s manželom pokrstený, mať sviatosti aj sobáš v kostole. Takisto krstný rodičia musia byť katolíci.
V rámci krstu rodičia aj krstný rodičia dieťaťa sľubujú, že ho budú vychovávať vo viere, takže si nemyslím, že keď starí rodičia prídu do kostola, že pokrstite nám vnúča, lebo rodičia s tým nesúhlasia tak sa nájde farár, ktorý to urobí.
Skôr sa skús porozprávať so svokrovcami, nech na vás netlačia, ak budú chcieť (a vy stým budete súhlasiť) nech ho berú do kostola a učia ho a keď bude väčšie, nech sa rozhodne samo. Ako 15 ročné sa môže nechať samé pokrstiť, a prijať ostatné sviatosti. (ja som mala 20 rokov, keď som bola pokrstená).
Držím palce, hlavne si uži voľno bez malého - oddýchni si a nestresuj sa.
@lucka.lucy urcite im ziadny RKC knaz bez pritomnosti zakonnych zastupcov, ktori jedini o krst mozu poziadat dieta nepokrsti - nemoze, o krst mozu ziadat len rodicia
dieta by mohli stari rodicia, resp. zakonni zastupcovia dat pokrstit len v pripade, ze by rodicov nemalo
@lucka.lucy my tiez nekrstime, svokra je z toho trosku mimo... Neva. A tiez som uvazovala či by toho bola schopna 😒 ... Nemôžete malého vziať na tie 3 dni so sebou? Alebo ho nechaj u tvojich r. Ja malého nechám svokre (mame) bez dohľadu max 2hodky. Svokra s ním sama ešte nebola. A bude az vtedy, ked bude vedieť hovoriť. Desim sa toho ako mu bude chcieť vysvetlovat prave tieto rozličné nabozenske rituály, motlidby....
@dankakk maminku a tatinka mam doma v BA a ja zijem mimo SR... urcite by som ho radsej nechala s mojou mami ako so svokrou... Keby sme ho mohli vziat, tak urcite ano, ale cas nam nedovoli... 😒
kopirovane z katechizmu:
"V prípade nevyhnutnosti môže krstiť každý, aj nepokrstený človek, ak má potrebný úmysel a použije trojičnú krstnú formulu."
Myslím, že toto by nešlo...
Moja svokra a moji starí rodičia sú z toho tiež v p*deli, že nechceme krstiť.. Je mi zle z toho jak furt do nás a teda hlavne do mňa hučia, že to sa patrí, to sa musí, aspoň aby toto malá mala..Nechápu, že jej to bude na ho*no, keďže ja som skôr zástankyňou toho, aby som dodržala základné ľudské práva, v ktorých je mimochodom aj právo na vierovyznanie, čo znamená, že sa dieťa má právo samé rozhodnúť, ku ktorej viere sa pohrnie...
Preto vôbec nechápem ľudí, ktorí bez rozmyslu a bez toho, aby tomu dieťa rozumelo, dávajú bábätká krstiť...
@bets A nie je hento myslené skôr v prípade, keď hrozí smrť a je zrejmé, že človek, ktorý umiera sa vyjadrí, že chce byť pred smrťou ešte pokrstený??
@lucka.lucy ak nájdu ochotného kňaza, ktorý to urobí v záujme viery .. možno budú schopní cestovať až do susedného okresu, aby našli povoľného kňaza
neviem, či pomôže vyhrážka, že ak to urobia, tak už vnuka neuvidia, dobrovoľne im ho nedáte, či ich to nenaštaruje, aby trpeli pre spásu dieťaťa
ak ho pokrstia, hoc bez vôle rodičov, to sa nedá odvolať a ako píše bets, v podstate krstiť môže každý s tou formulkou, čiže aj oni dvaja doma vo vani
@kokorunecka
v nejakych krizovych tazkych situaciach. ale co je presne taka situacia neviem, ale nemusi to byt len pred smrtou. v minulom rezime sa takto vela deti pokrstilo a pritom neumierali.
@veve39
@lucka.lucy tak potom pýtajúca sa môže byť v kľude, predsa treba dodať aj rodný list na potvrdenie toho kto je zákonným zástupcom, overovanie OP .. spomínam si na svoj, to som mala 10rokov
@lucka.lucy, zial, da sa to, teda minimalne mam taku skusenost, u chlapa v dedine s tym farar nemal najmensi problem (dokonca tento "bohumily" cin bol jeho napad a on s nim pritancoval za svokrou, ze vraj chuda dieta, rodicia pohania - co inak nie je pravda, lebo chlap je veriaci - a tak nech si vnuca aspon stara mat odnesie na krst, on ho pokrsti - no este stastie, ze svokra nebola uplne padnuta na hlavu a neutekala s nim uz aj...) Nakoniec bol z toho kompromis, dieta je sice pokrstene, ale nie v katolickom kostole (a uz vobec nie u svokry na dedine), ale nebola som ochotna riskovat, ze bude moje dieta vramci "dobrych umyslov" clenom cirkvi, ku ktorej mam hodne negativny vztah. Takze nespoliehala by som sa na to, ze sa to neda....
@lucka.lucy Ja neviem, ale zas ja by som z toho až takú tragédiu nerobila. Keďže nie ste veraci a ani neinklinujete k takýmto veciam, teoreticky vám môže byť šumafuk, že mu nejaký farár obleje hlavu vodou a "pokrstí ho". Čo sa potom akože stane? Ak týmto veciam neveríte, potom by mal vám byť ukradnutá aj tento "akt krstu". Do kostola už vaše dieťa nemusí nikdy vkročiť a tým, že bude pokrstené sa preňho nič nezmení.
@lucka.lucy co viem, tak k vybaveniu krstu trebalo predlozit rodny list dietata - date im ho alebo si ho vezmu/ukradnu? a ak poznate fararov, co by mohli teor krstit tak im povedzte, ze v datom termine si krstit nezelate...
@lucka.lucy no myslim ze by to knaz nemal urobit a krstit bez rodicov ale zasa na druhej strane ja a mm sme tiez len pokrsteny,dokonca ani niesme zosobaseny v kostole a obe deti nam v poho pokrstili.Asi zalezi od knaza,aky ma na to pohlad.Druha vec je ze by to bol podla mna vrchol drzosti ak by ho dali stary rodicia pokrstit proti vasej voli.
nenechala by som 4-5mes.dieťa 3 dni bez mamy 😒 a ešte ak hrozí taká "akcia".....a ohľadom krstu nech si to s rodičmi vybaví manžel...na druhej strane sa krst bez rodičov urobiť dá,len treba potrebné papiere,rodný list hlavne...
@lucka.lucy Ked najdu ochotneho knaza, ktoremu vysvetlia, ze ide "v podstate o zachranu dietata pred bezboznymi rodicmi", alebo nieco podobne, tak sa to da.
@alena16 Presne toto som cakala. NEBUDE SA KRSTIT MOJE DIETA!!! Nie je mi to jedno! Som velmi proti cirkvi a kostolu! Vsetci su tam skorumpovany a je to tam sami pedofil. Takze nikto nic mu na hlavu liat nebude!
@lucka.lucy ja mam cirkevnu školu a preto moje dieta tiež nieje okrstene hoci s partnerom sme tak boli vychovavany aj mame vsetky sviatosti úodla mna su tam vsetko akurat tak zlodeji a manipulatori ale zase su tam aj dobre ovečky čo veria každeho vec k teme bohužial zaleži ake vztahy maju s fararom a aky je farar niektory neokrsti iny za všimne hej pisala som si raz s jednou kočkou ktorej svokra napriek nesuhlasu okrstila dieta len za pritomnosti otca u ktoreho bolo dieta na vykende a bohuzial krst sa zrusit neda.
@lucka.lucy a to naozaj by toho boli schopni? Aj napriek tomu ze si to vy vyslovene nezelate??? 😨 😨 😨
krst, nekrst.... ja by som ich uz na oci nechcela... ak by neboli ochotni respektovat vas ako rodicov dietata
@lucka.lucy preháňaš 😒 a nikdy nehovor nikdy 😒 poznám prípad,keď mladí nechceli dieťa dať pokrstiť,starým rodičom to bolo dosť jedno,ale prababka dieťatka zavolala na obed z príležitosti krstín aj kňaza a tak dieťa pokrstili,okrem tej prababky nik z nich do kostola nechodil...o pár rokov chlapček veľmi vážne ochorel,najhoršia diagnoza a vtedy by ho už celá rodina dala krstiť aj 100krát,situácia sa otočila,vrátili sa rodičia aj starí rodičia k Bohu,to im pomáhalo..chlapček mal predpovedaných lekármi asi 5 rokov života,žil ešte 12 a rodičia ďalšie deti nemali..tým ťa nechcem nahovárať na krst,chcem napísať,že nepíš silné slová,nikdy nevieš....
Zo skúsenosti s krstom nášho drobčeka viem, že farár žiadny rodný list nepotrebuje. Žiadne doklady sme mu nepredkladali... Je to sviatosť a k tomu sa doklady nepotrebujú! On tak môže mať na háku kedy sa dieťa narodilo... A pri krste by mali byť rodičia, lebo oni a krstní rodičia sľubujú, že budú dieťa vychovávať v kresťanskej viere a pod... Niektroí kňazi robia nejaké to poučenie pred krstom...
Na mieste zakladateľky témy by som bola v pohode, lebo farár ak má čo i len trošku zdravého rozumu by to nemal urobiť... Iné by bolo keby je to dieťa zverené do starostlivosti starých rodičov. Ale dieťa rodičov má, tak nech to svokrovci a aj farár berú do úvahy rozhodnutie rodičov...

@lucka.lucy môjo partnera tiež krstili starý rodičia, lebo bol komunizmus a jeho rodičia sú policajti,,,,ale neviem, či potrebovali povolenie,,,,ale keďže pri krste nemusia byť rodičia, iba krstní rodičia, mkžno ho môžu pokrstiť aj bez tvojho vedomia,,,ale neviem isto, nechcem ťa strašiť,,,