icon

Musí byť krstný rodič pokrstený?

18. jún 2022

Je to podmienka, alebo zalezi na fararovi?

Strana
z2
mb2021
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
18. jún 2022

Ak planujes krstit v katolickom kostole, tak krstny rodic musi mat vsetky sviatosti.

btus
18. jún 2022

dokonca musí mať vierovyznanie také, na aké idete krstiť. Teda aspoň u katolíkov je to tak. my sme chceli evanjeličku za krstnú mamu, nemohla byť. Bola by len svedok krstu. Ale zistite si na vašej fare.

klarissa25
18. jún 2022

Krstný rodič by mal mat všetky sviatosti
Tzn krst, prijímanie, birmovka. Ale v dnešnej dobe mam pocit ze sa da všetko..

patka06
18. jún 2022

samozrejme, že musí byť pokrstený a mať aj ostatné sviatosti

btus
Autor odpoveď zmazal
btus
Autor odpoveď zmazal
klarissa25
18. jún 2022

@btus ale je....na krst určite...istú dobu som sa tomuto dosť venovala..

dskjhfdlkdjhl
18. jún 2022

@btus ako som pisala-ma mat vsetky sviatosti a myslim, ze aspon 16 rokov.

btus
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
18. jún 2022

Ako sa chce nepokrsteny clovek zaviazat pomahat rodicom vychovavat dieta vo viere?

autor
18. jún 2022

Zda sa mi to tiez zvlastne ze ateista by mal byt krstny.. ale pokial je mozne nepokrstena sa vydat v kostole, tak moze byt ze ten konkretny kostol ma celkovo benevolentne pravidla?

btus
Autor odpoveď zmazal
patka06
18. jún 2022

@btus u nás pri sobáši stačí ak má birmovku jeden z páru, krst a prijímanie musia mať obaja
Ak je krstný rodič slobodný, musí mať aj birmovku
Ak sú manželia požadujú sobáš v kostole

kristinka92
18. jún 2022

@btus asi ste našli benevolentnejšieho farára, ale original je to tak že birmovka k svadbe byt nemusí, ale krstný rodič keď ním chce byt, tak ju mat musí- aby pomáhal vychovávat svoje krstňa k viere.

bu1bu
18. jún 2022

@btus toto je blbosť, Krstny rodič ma pomáhať rodičom vo výchove dieťaťa vo viere, ak sa niečo stane rodičom dieťaťa uplatňuje sa zákon o rodine.

10zabka
18. jún 2022

môj nekrstený syn mal svadbu v katolíckom kostole, jeho manželka je pokrstená a má birmovku. Deti majú pokrstené. Som krstnou mamou v katolíckom kostole, krstená nie som. Myslím, že všetko závisí od toho, aký má na to názor farár.

deti95060810
18. jún 2022

aj evanjelik musí byť pokrstený a mať konfirmáciu...

deti95060810
18. jún 2022

@10zabka si krstná matka vnúčatám? rozumiem dobre?

10zabka
18. jún 2022

@deti95060810 nie, som krstnou mamou synovi mojich kamarátov. Asi som to nezrozumiteľne napísala 🙂

lilope
19. jún 2022

@mb2021 bože ty musíš byť strašne zatrpknutý človek aj s tou tvojou sektou a ďalšími urážajúcimi vyjadreniami ktoré tu neustále vypľúvaš na adresu cirkvi. Tolerancia ti asi nič nehovorí, vygoogli si a nestaraj sa do iných ale radšej o seba. Máš sa ešte čo učiť, veľa šťastia 🙂

lilope
19. jún 2022

@10zabka ešte som nepočula o tom, že krstný rodič nemusí byť pokrstený, to jednoducho nie je možné. Krstný rodič musí mať dokonca aj birmovku a tá nasleduje až po 1. sv. prijímaní, takže zrejme musí mať všetky tri sviatosti (to si nie som istá). Viem, že niekde povolil kňaz aj bez birmovku, ale bez krstu istotne nie, veď nie si člen katolíckej cirkvi. U nás v žilinskom okrese sa nenašiel kňaz, ktorý by povolil môjmu mužovi stať sa krstným otcom netery bez birmovky.
Podľa mňa si len svedok krstu, nie oficiálne krstná mama, tak ako môj muž.

jaskolka
19. jún 2022

Musí mať všetky sviatosti. Sobáš je niečo iné, ako krst. Takte sa to nedá porovnať, ze"tam ano a tu nie "

terezka1947
19. jún 2022

Myslím,že sa tu miešajú pojmy.
U katolíkov musí mať krstný rodič krst,prijímanie+vysoko sa odporúča mať birmovku. Pokiaľ nemá potrebné sviatosti,resp.aspon iniciacne,tak je svedok krstu. Čiže druhý krstný rodič musí mať iniciacne sviatosti. Zažila som už tu na MK,keď sa rodičia chválili ako oklamali farára,že ich krstni sú katolíci,aj všetko potrebné majú,vždy "akože"zabudli doniesť potvrdenie a v deň krstni samozrejme tiež. Farárovi sľúbili,že ich donesú dodatočné,veď nech len pokrstí,keď už z takej diaľky prišli. Čiže toto už je záležitosť nefér prístupu zainteresovaných.
Sobáš je úplne iný typ sviatosti.
Nie je iniciacne sviatosť,nemožno ju s krstom porovnávať.
Sobáš môže byť aj katolík a nekstolik.
Stačí dispenz. Sú tam úplne iné záväzky a k niečomu inému sa aj ten nekstolik zaväzuje.

mamamasama
19. jún 2022

Opäť "krásna" téma na nedeľu. Takže....Krstný rodič musí mať všetky sviatosti. Vrátane birmovky. To, že sa niekomu podarilo pokrstiť bez takej, či onakej sviatosti je skôr (ne)šťastie. A jednu vec nikdy, ale nikdy nepochopím. Ak pre vás sviatosti, kostol a viera nič neznamená. Prečo máte potrebu krstiť svoje dieťa v katolíckej viere? Kvôli darom, paráde, oslave? Tak mu urobte nejakú uvítaciu párty, ale nie krst.

btus
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
19. jún 2022

@10zabka asi si svedok krstu ono sa to dost myli 😉resp z pohladu laika je to jedno ale dava sa potom este jeden kratny a ten splna poziadavky

loginexistuje
19. jún 2022

ak niekto oklamal knaza a nedoniesol a pod krst je neplatny a pride sa na to krstne matriky su riadne vedene

zuzanaete
19. jún 2022

@10zabka Si si ista, ze si krstna a nie iba svedok krstu?

10zabka
19. jún 2022

@lilope
@loginexistuje
@zuzanaete keď myslíte 🙂 Bolo to v r. 1995. Ak by som bola svedok krstu, nebola by som zapísaná ako krstný rodič v krstnom liste.

Strana
z2