Musia byť obidvaja rodičia pri krste dieťaťa?
Nesuhlasim s krstom mojej dcery, na natlak rodiny nakoniec krst prebehne ale ja sa toho nechcem zucastnit.
Je to mozne?
A aby som odpovedala,tak nemusis byt. Svokrina neter tu tiez nemala muza
Ja si doteraz pamätám keď sme s malou boli vonku a suseda vtedy tuším 9 mala sa ma spýtala že či je malá pokrstená hovorím ešte nie a sa ma spýtala že prečo. Ďalšia suseda že joj to tak skoro sú s Tebou vonku a ani pokrstená nesi 🤦 tým ľuďom z toho krstu j.be ja som veriaci človek dokonca som aj krstná ale čo niektorí predvádzajú 🤦 ja keď som sa bola na krst pýtať sám farár povedal že RODIČ(IA) musia prísť a žiadať o krst.
To sú kresťania keď nútia aby dieťa bolo pokrstene 😒
Dakujem zienky za podporu❤️ Potrebujem to, lebo v mojom okoli ma nikto nechape
Nehejtujte a nehadzte zas vsetkych katolikov do jedneho vreca. Keby to bolo opacne, ze rodicia krstit chcu a stari rodicia su proti, tak tiez si viem predstavit cirkusy v zmysle, ze su mladi sibnuti. To je tak diametralne odlisny nazor na zivot, ze sa konsenzus hlada tazko.
Napriek tomu, ze ja som veriaca, vediem deti k Bohu, radi sa s nami modlia, chodia do kostola na zbor, pocuvaju biblicke pribehy atd...ale stale Ti hovorim, ze svokre treba v klude vysvetlit, ze ona si deti uz vychovala, dala pokrstit, ze Vy ste sa s muzom uz rozhodli a bude to tak, ako chcete Vy. Svokre prinalezi sa za vnuca modlit, tak ako sa moja svokra modli za nas vsetkych a hlavne za 1 nevestu. Ak poznate svatu Moniku, dajte jej ju za priklad. Dlhe roky sa modlila za svojho syna Augustina, az sa nakoniec obratil na vieru a stal sa svatym. Toto je najkrajsi priklad krestanskej matky a starej matky. Dufam, ze budem taka.
Povedz svokre, že nechceš aby za vaše dieťa rozhodovali iní (či už vy ako rodičia alebo starí rodičia), ale necháš ju rozhodnúť sa samú až bude staršia. Možno sa raz bude chcieť dať pokrstiť z vlastného presvedčenia. Bodka, hotovo a dieťa by som pokrstiť v žiadnom prípade nedala.
Ja som vedela že nechcem dať pokrstiť lebo nie som pokrytec a mohli sa ostatní aj na hlavu postaviť. Nebudem krstiť dieťa keď ho neplánujem vychovávať v kresťanskej viere a bodka.
@lindusss2016 krst dieťa k ničomu nezaväzuje ...o krstnych rodičoch tu nikto nepísal a ak to oni príjmu, tak príjmu i tu zodpovednosť ...ja som pisala z pohľadu dieťaťa ...tak neprekrucajte prosím vás ...
Ak i manžel je neveriaci, tak nie je o čom ...len sa mi zdá divné, že svokra je veriaca a manžel nie...väčšinou ak sú rodičia, tak aj deti...preto som nepredpokladala, že manžel je neveriaci ...no ale ak ste obaja rodičia neveriaci tak prečo riešite krst ? Veď to nechajte na dieťa, ak to bude chcieť v budúcnosti ...
...
@bagerka tak verím,že synovi rovnako dovolíš,aby si vybral aké jedlo bude jesť,akých kamošov bude mať,ako sa bude učiť či neučiť,aké programy v tv pozerať ....lebo máme slobodnú vôľu....tiež nehlasujem za akési porytectvo,len nerozumiem prečo ne/vieru nechávame na rozhodnutie dieťaťa,ved je to dôležitá vec a isto chcem viesť dieťa k tomu čomu verím či neverím...to akoby si neveriaci nechávali "zadné vrátka" čo ak ten Boh predsa existuje...a veriaci toto na dieťaťi nenechaju,lebo chcú preň to najlepšie
@janinah no predstav si, že mu dám vybrať čo bude jesť. A to až z 2 jedál, ktoré sme mali aj tak na pláne, kamošov má zatiaľ v škôlke, takže nemám v pláne tam nabehnúť a zakázať sa mu hrať sa s Leošom, lebo je to nezbedník, učiť sa bude sám pre seba, tak ako ja, moja mama, jej mama, jeho sestry, moje sestry, mala som dobré známky, pre svoj dobrý pocit, nie že lebo ocko a mamička povedali. Ja verím, že Boh je, nech už má akékoľvek meno a formu, neverím v prehnitú cirkev plnú pedofilov a mafiánov. Chcem ho viesť k tomu, aby bol spravodlivý, láskavý, sebestačný mladý muž a nech verí aj na trpaslíkov, vždy to bude môj syn a v Božích očiach sme všetci jeho deti a sme si rovní. Boh je láska, tak sa nezaťazujte tým, že niečomu nerozumiete. Keď a ak sa dostaneme do neba, tam pochopíme všetko 😁
Ty si matka tak hadam si schopna a ked sa ti to nepaci a niesi veriaca hadam nebudes ustupovat, ked nechcem tak nechcem a nech sa ostatni postavia aj na hlavu, ja by som tiez nedala deti a vieru a tieto kostolne veci mam svoj zasadny postoj, ktory by teda veriaci nechceli pocut :D
Ti, co tu hovorite, ze krst k nicomu nezavazuje...no nie je to uplne tak...je to zavazne rozhodnutie...podla katolickeho prava je krst nieco, co sa už nikdy neda zmazat a neda sa to odvolat...ako dospele moze potom dieta poziadat o vystupenie z cirkvy, ale krst sa mu nezrusi...len sa k zaznamu dopise nejaky dodatok...raz krsteny...stale je pokrsteny...pokrstit v dospelosti sa da, odkrstit nie...ja celkovo nesuhlasim s tym, ze zavazovat dieta do nejakej cirkvi, ked je este male a nemoze k tomu nic povedat...malo by to byt osobne rozhodnutie cloveka...k viere sa da viest aj bez krstu predsa a krstom sa zavazujete vychovavat dieta v krestanskej viere...mne by to teda prislo blbe tam volaco slubovat len pre pokoj v rodine a potom to nesplnit...celkovo nechapem tento laxny pristup ku krstom a sviatostiam vseobecne...ze ved spravte a bude pokoj...ja osobne doteraz lutujem, ze som pokrstena a to mam aj 1. svate prijimanie, lebo som chcela tie krasne saty ako decko, ale len co som mala trocha rozumu, uz som nesla ani na birmovku a svadba v kostole uz absolutne nie...cize za mna sa nedajte, bude burka...prehrmi...babka nasa tiež furt otravovala s krstom pravnukov, ale uz teraz to nechala tak...akurat ti prvi to mali najhorsie...drzte sa
@nucky presne si to opisala. Ale vidis podla reakcii tzv. krestaniek, ze nemaju tusenia, co je krst. Ze sa neda zrusit. Ony jej pisu, ze ved sa nic nedeje, ked bude dieta dospele, tak sa prerozhodne. Ony su tak blbe, ze nevedia, ze sa to neda. Hlavne, ze buchaju hlavy o zem v kostole a nemaju zakladne vedomosti. Autorka: v ziadnom pripade by som neustupila rodine. Oni uz mali svoje deti, ty mas zodpovednost za to svoje. Tymto to u svokry len zacina. Aby si si nemyslela, ze nebude horsie. Ak sa urazi, aspon budes mat od nej pokoj.
@stanulienkat no ved to...som to chcela uviest na pravu mieru, ze to nie je len tak...ako mam znamu, ktoru mrzelo, ze ju nedali pokrstit ako dieta...ale zase to raz dva napravila v dospelosti a teraz je spokojna
Ach baby, uz som si myslela, ze bude klud ale dnes opat (po 2 mesiacoch) zacali svokrovci manzela dzubat, ze preco mala este nie je pokrstena a ze dokym nebude pokrstena, tak k nam nepridu😞…
Mne je z toho strasne smutno, z toho natlaku, vsak vztahy mame dobre, vzdy ked som u nich, tak same usmevy a pohoda, nikdy sa mna na to priamo neopytali…
Neviem, co mam robit. Nechcem pokazene vztahy ale ani nechcem ustupit…lebo takto budu uz riesit vsetko? Potom bude musiet na 1.sv.prijimanie a pod? Alebo nieco ine?
Uz som si myslela, ze je klud..😞
Stale rypu?? Tak nech nechodia ked nechcu. Je to vase dieta a v prvom rade vy rozhodujete o nom. Nie tvoja mama a otec, ani svokrovci 🤷♀️
Grcaaam z týchto tem...jedna vec, ktorú majú všetci katolíci spoločné je tá nezlomna viera v svoju pravdu...to, že v rámci hesla účel svätí prostriedky porušia polku prikázaní, že vypúšťajú reči, ktoré sú absolútne scestné a nie sú ani kresťanské ani morálne...to je všetko irelevantné...ja v týchto prípadoch kladiem otázku "prečo?" ...povedz mi prečo, presvedč ma...ja som svoje dieťa tiež nedala pokrstiť a pokusy veru boli...len mi nevedel nikto vysvetliť, že prečo by som to mala urobiť, prečo by som mala kupovať torty, platiť obed, dávať kňazovi peniaze v obálke...nie ďakujem.
Ako ja kludne ozeliem tie ich 4 navstevy do roka, asi k tomu, ako casto sa chodia na malu kuknut a to byvame v jednej dedine. Kocikovat ani raz neboli, proste nijaka starostlivost…
Ale mrzi ma, ze proste uz ma tak nasrali, ze asi ustupim a vztahy posrali, ja k nim chodit s malou nebudem (doteraz som chodila aspon raz tyzdenne), proste uplne ma sklamali…ale je dost mozne, ze z mojej strany to casom vyprcha a bude vsetko ok…lebo ja som taka, furt len ustupujem, aby boli ostatni spokojni.
Strasne ma mrzi ten natlak, to snad neni normalne
Práve že keď ťa nasrali, nemala by si ustúpiť. Bol aj je to tvoj názor, nekrstit, zhodli ste sa na ňom s mužom a keby ustúpis, nasereš si do huby. Budeš sa vedieť na seba pozerať v zrkadle že si bola zbabelá a nezastala si sa svojho dieťaťa, svojich názorov, svojho rozhodnutia ?
Nikdy sa s tým nevyrovnaš, stále ti bude rezonovať ten hnusný pocit že si pod nátlakom ustúpila, aj na svokrovcov sa budeš inak pozerať , že majú nad tebou/vami moc a ten nátlak bude stále, stále niečo budú skúšať , do niečoho tlačiť . Oni ani taký bežný normalny záujem v podstate nemajú, neprídu za vnučkou, neprejavujú záujem venovať sa jej a vychutnať si jej obdobie bábätka, keby ty tam nejdeš mesiac , napr. Viróza, črevná viróza, ako by utekali za vami, alebo razia tézu že nevesta musí a musí iba ona chodiť za starkymi a nosiť im vnučku ako opicu... ?! Zamysli sa ako to je, a nedovolí aby ťa prevalcovali iba preto že sú , že povedia, že nákažu, a dodžubu.
Ako si syna vychovali tak majú výsledok, na neho dosah mali kým bol neplnoletý, teraz je už on rodič, tak hádam sa vie rozhodnúť, brániť a zastať svojho.a svojej rodiny. Teraz ste na rade vychovať svoje deti vy, pokiaľ im nerobíte veci proti zákonu a morálke, je to vaša vec. Nie starých rodičov
S mužom si pekne pohovor, pripomeň mu vaše názory a vašu dohodu , pochval ho že doteraz vydržal, tak nech si sakra za tým stojí a mamu vysvetlí že bodka už debata skončila .
Veď ani ty nie si povinná tam každý týždeň saskovat, keď sa boja nepokrsteneho dietata.....
Autorka drzim ti palce. Ja by som neustupila. No tak nepridu. Evidentne o vnuca nemaju uprimny zaujem ak to akokolvek podmienuju tak naco im ustupovat. A ano, obava kde takyto natlak skonci je uplne na mieste.
Aj ja to poznam ( sice nie taky hardcore ako ty) ze moja dcerka bude pohanca... alebo moj oblubeny argument ze co ak sa nieco stane a nepojde do neba... to akoze mam verit a milovat boha co deti posiela do pekla... lebo ich nejaky uchyl nepofrkal slanou vodou👌
Aj mi bolo luto mojich rodicov lebo viem ze ich to sklamalo ... ale potom som si precitala tie dobre rady ako sa zeny maju obliekat v lete, co teraz koluje ako kauza aj parlamentom... a povedala som si ze dceru pre takymito ludmi a ich svetom ochranim stoj co stoj

To uz mi len su katolici... Dalsi z kategórie panbickarov, co maju plnu hubu viery, deru kostolne lavice a v skutočnom živote sa spravaju presne naopak. Aby niekto iny rozhodoval o mojom dietati, a este k tomu takyto, tak taku este nehrali.