icon

Na pohreb v bielej bunde?

3. mar 2020

Chcem sa spýtať, môžem ísť na pohreb v bielej bunde? Nebude to fauxpas ked sa máchodiť v čiernej?

Strana
z2
margaretka_
3. mar 2020

@jana_eyre_2 ano, ak by to uz inak neslo a musela by som ist v bielom, aj ja by som si dala aspon ciernu stuzku alebo nieco take

zulumilo
3. mar 2020

@petkaaa 👍👍👍

v3rca11
Autor odpoveď zmazal
stanik_67
3. mar 2020

podla mna to bude dost divne a radsej by som si pozrela nejaku tmavsiu budnu. ked tak od niekoho si pozicaj ale v bielej sa nechodi na pohreb

lenka2710
3. mar 2020

Vieš, u nás je to nezvyčajné! Pokiaľ ti nezáleží na druhých tak chod v bielej! Kamoške umrel otec a bola v bielom, lenže ona zije v zahraničí a tam je to normálne! Ale ľudia sa boja ľudí, aspoň na dedinách! Koľkokrát sa stretávam s ľuďmi, čo držia napríklad smútok jeden rok za niekym blízkym, proste by to nenosili, keby sa nebáli že ich ľudia ohovoria! Ja som si povedala, keď mi umrela babka, že ako jej pomôžem keď budem chodiť pol roka v čiernom?? No nijako, aj keď sa na mňa rodina pozerala ako na čiernu ovcu a na pohrebe som bola tiež v bielo čiernom

nnnuuunnn
3. mar 2020

A tak Studenkovej dcera bola v bielej bunde... A nikto to neriesil, aspon v mediach. Kludne si mozes dat ak inu nemas. Nemusi byt cierna, ale patrilo by sa aspon tmavomodru ci sivu. No ak ustojis reci, tak kludne aj v bielej.

mpg
3. mar 2020

Čo som bola na pohreboch, tak tam treba ísť oblečený v klasickom oblečení čiernej farby,
klasická čierna kabelka, topánky. U mužov je to jednoduchšie, ale aj ženy by mali myslieť nato, že je to spoločenská udalosť a tam by mal byť klasický čierny kabát a klasické nohavice, nie napr. rifľové nohavice čiernej farby. Aj oblečenie ukazuje na úroveň zúčastnenej osoby.

fokuska
3. mar 2020

Suhlasim s nazormi, ze biela bunda je nevhodna. Pri detoch ok, ale ze by si dospela zena nemala moznost zohnat nejaky tmavsi zvrsok, tomu neverim.

Co ma prve zarazilo, ze vobec nespomina kabat, ale bundu. V com teda v zime chodi do divadla, na vystavu, na nejaku spolocensku udalost...? Alebo nenvstevuje nikdy ziadne udalosti, kde sa patri byt slusne obleceny?

Ak uz teda nie, tak neverim, ze sa neda nieco vhodne pozicat od mamy, sestry, kamaratky, kolegyne, susedky... nemusi byt vyslovene cierna, ale aspon nejaka tmavsia farba.

Aj svetlejsi slusny kabat by bol podla mna lepsi ako biela bunda.

montemotherone
3. mar 2020

V Indii určite zapadneš. Na Slovensku budeš svietiť 🤷‍♀️

deti95060810
3. mar 2020

určite nie...

sadkoni
3. mar 2020

U nás je to také netypické. Ja by som nešla v bledej ani náhodou. Preto mám zakaždým niečo čierne doma, tak pre istotu, lebo to je vec, čo sa hodí na každú príležitosť.

majoranka24
3. mar 2020

Urcite nechod v bielej. Je to absolutne nevhodne. Ak nemas ciernu, tak tmavomodru.

queen_mary
3. mar 2020

Mna by to asi urazilo, ak by na pohreb pribuzneho prisiel niekto v bielom..

elenatomasova
3. mar 2020

Nešla by som v bielej,sú isté pravidlá ktoré by sa mali dodržiavať a na pohreb sa aj dôstojne obliecť.

kassandra25
3. mar 2020

Ja uz som zazila na pohreboch vselico. Pocnuc od bledozelenej bundy, vymalovanej tvare, sviatiaceho cerveneho ruzu na perach s velkym usmevom, alebo vysokymi cizmami, bomber bundou do pasa a obtiahnutymi satami tesne pod zadok s tym, ze za chrbtom dotycnej kazdy poznamenal: ide odtialto ku tyci? Je to velke fauxpais, ked si da niekto svetlu bundu, nieto este bielu. Ked tak pri najhorsom vsetko v tmavych odtienoch, cize tmavomodra, tmavohneda, tmavosiva atd., plus urcite cierna. Obratte to na seba - na vasom pohrebe by bol niekto v bielej bunde, pripadne vysokymi cizmami, bomber bunde a satoch pod zadok.....

kate_cs
3. mar 2020

Podľa mna je zbytočné kvôli pohrebu kupovať bundu. To určite nerob. Osobne by som šla aj v bielej, ak by som bola inak celá v tmavom, pripadne by som si bundu rozopla, ak by nebolo veľmi zima. Môže ti byt jedno, čo si kto mysli. To, akej farby máš bundu nevypovedá o tom, či si vážiš zosnulého. Ak by to mal potrebu niekto riešiť, jeho problém.

nefertiti5843
3. mar 2020

Autorka sa zrejme hanbí, akú stupiditu sa opýtala, tak radšej ani nereaguje ☹

lindusss2016
3. mar 2020

@kiwi3 tak mne napr.su babky ukradnute, ale drzala by som sa toho, co je v nasej kulture zauzivane a biela u nas rozhodne smutocna farba nie je. Keby to mala byt tmava modra, hneda, tmava seda a pod, no budis, ale biela na pohreb je fakt zvlastna

autor
Autor odpoveď zmazal
ladygina
4. mar 2020

je to ako tvoja vec ale mne osobne by to asi nedalo. ja by som v bielej nešla. nemáš si ani od koho požičať? však nemusíš si hneď kúpiť

autor
Autor odpoveď zmazal
ladygina
4. mar 2020

jééj prepáč to som si nevšimla

mimca77
4. mar 2020

Prepac, ale preco si sa pytala, ked po nesuhlase a dobre mienenych radach urazene komentujes, ze vacsina Slovakov su uboziaci? Nevidim v diskusii, ze by ta tu niekto urazil, vynadal ti alebo nieco podobne. Tvaris sa teraz, ze je ti to strasne ukradnute, ale asi nie je, ked si sa pytala. A fakt to nie je len o farbe, ale o formalnosti situacie. Osobne by som radsej isla na pohreb v bielom kabate ako v ciernej bunde. Aj ked je uz po pohrebe, aspon sa skus zamysliet, ci by sa ti nesikol jeden pekny elegantny kabat, kedze mas bundu bielu a zltu, tak asi v nejakej tmavsej farbe, vobec nemusi byt nutne cierny. Alebo ak si proste fanusik farieb, tak nejaky farebny neutralnejsi, ja mam napriklad jeden staroruzovy, ten sa krasne kombinuje. Lebo ozaj, jedna vec je, ci sa patri ist trebars na recepciu, svadbu, slavnostnu veceru, do divadla alebo hoci na pohovor a k elegantnemu obleceniu si dat bundu, druha, ze je to proste skarede.

fokuska
4. mar 2020

Pytala si sa, ci mozes ist v bielej a ci to nebude faux pas, tak sme ti len vysvetlil, ze ano podla vseobecneho protokolu, bontonu a zvyklosti to faux pas bude.
Nikto z nas nepozna kto kazdy sa zucastnil na danom pohrebe a ci na tom tym ludom zalezalo alebo nie. Preto sa kazdy vyjadril vseobecne, ze sa to nepatri, tmavym oblecenim sa vyjadruje aj ucta k zosnulemu a pod.

Vyriesila si to nakoniec presne tak ako sme ti viacere poradili, ze si si od niekoho pozicala vhodnejsiu farbu.

Al mas potrebu tu vsetkych urazit, zhodit a akoby sa obhajit, ze ved aj tak na tom nezalezi. Sama si vedela, ze by to nebolo vhodne, inak by si sa nepytala. Dostala si odpovede ake si mohla ocakavat, ale jasne, my sme zadubenci...

krisbar
18. apr 2020

Ak by som nemala inu bundu, sla by som. Ja som v tomto rebel a vnimam to tak, ze si chcem uctit toho cloveka svojou pritomnostou a je mi jedno co mam na sebe.

lenqua_12325
18. apr 2020

No asi len u nas sa chodí na pohreb v čiernom, takže by si neskutočne v bielej svietila a cítila sa dosť blbo. Daj si čokoľvek ine. Nemusí to byť čierne, ale aspoň niečo tmavšie.

Strana
z2