icon

Nechcem ísť na neterine 1. sväté prijímanie

7. apr 2022

Baby, idem si pre radu.
Ja nechodim do kostola, som sice pokrstena v kostole, ale evanjelickom. Svadbu sme mali len na urade. Muzova rodina su katolici.
Muzov brat maju dve deti, ktore chodia do kostola, na nabozenstvo. Tento rok ma ich dcera, nasa neter, 1.sv.prijimanie. Ja som vobec necakala, ze nas zavolaju, ale zavolali.
A ja tam vobec nechcem ist.....co mam spravit, aby sa nenahnevali?
Ja v tom proste nic nevidim.....
My mame dve deti, ale tie nemaju ani krst, ani nechodia do kostola....
Poradte.....
Dakujem za vas nazor

autor
7. apr 2022

@radiah kludne mozes ist namiesto mna.....mozno si budes rozumiet so svagrovou...

autor
7. apr 2022

@zmrzlinka2021 som ticho ako svagrova.....cumim do telky, ktora je vzdy zapnuta...
sem tam zbehnem za detmi do izby......

orangiiina
7. apr 2022

Je to pre nich niečo dôležité a chcú to osláviť s celou rodinou. Keby ta tak veľmi nenávideli ako tvrdíš, nepozvali by ta. Prestan sa správať sebecky a chod tam. Už len pre to dieta.
Btw prečítala som si tvoje odpovede a podľa tvojich reakcii majú asi dôvod, prečo 8 rokov musia trpieť v rodine teba. Prívetivá moc nie si.

reni666
7. apr 2022

@sim_simonka o svadbe rozhodujú dospelí ľudia ale na krst a na ostatné sviatosti sú tie deti nútené alebo od detstva oblbované a postrašované bohom a peklom a ostatnými rozprávkovými bytosťami z biblie

kiwinka007
7. apr 2022

prepac,ale s Tebou musi byť tiež radosť si pokecat a zabavit sa. (citujem)
“oni nasim detom nic naviac nedali,stretavame sa iba na narodeniny, kalkulujes kolko ta bude stat nove oblecenie,darcek.. 🤔 nie nie je to Tvoj den. Je to den Tvojej neterky. A bolo by sakra vhodne aby ste tam boli. Keby vas nepozvali,ok berem. Mna by ani pozvat na hostinu nemuseli a cez to vsetko by som sa do kostola na moju neterku pozriet isla. A je mi jedno akeho vierovyznania by bola ona jej rodina a moja tiez. Niekedy je v zivote dolezite odsunut zvady,prieky,rodinne hriechy kto nám čo dal a nedal,kto kolko podedí a kto vobec nebude…

silvike
7. apr 2022

@reni666 ...postrasovane a oblbovane bohom a peklom ? Zaujimave...mne ide syn tento rok a dcera bola minuly rok na 1.sv.pr. a veru nikto ich bohom a peklom nestrasil...odkial mate take info?... nasi sa ucia o Bozej laske voci ludom...

svetlana16
7. apr 2022

Ak mate zle vztahy.. Mozno je cas napravit to, zapajat sa 😉..ja by som isla, nie preto, ze to idem pretrpiet... Ale preto, ze to dieta ma slávnosť, na ktoru sa tesi a tesi sa ze bude mat aj hostinu pozeraj na to detskými ocami 😉
Pocas omše ani dnu nebudete, len vonku tak nemusis mat obavy mozte aj meškať, mozte tam byt nacas a posedieť na lavičke....
Na taku udalost potrebujes ty saty alebo nohavice/suknu a bluzku... Manzel nemusi mat oblek ak ma nejake nohavice k tomu koselu a ked bude chladno moze mat kludne sveter.... Deti nohavice a koselu alebo polotricko a dievca ak mate tak neverim, ze nema doma ziadne saty... A o starosť menej.

S darcekom by som si nelamala hlavu aj kytica z lizatiek a k tomu naramok ci ruzencek alebo kniha (ci uz Biblia - za mna to staci kupovat az na birmovku.. Tak male dieta aj tak to čítať nebude.. Mozno by som pozrela nejake detske pribehy s touto tematikou a mozno aj nieco ine alebo by som dala peniaze do obalky a nestarala sa viac)
Ak sa tam budete citit zle, naobedujte sa a mozte ist domov... Mozno nakoniec sa zabavite viac ako si myslis, mne postaci spolocnost manzela ak maju deti svoju zabavu, snad sa mate vy dvaja o com rozprávať 😉 alebo vyjdete von na terasu a nemusite na nich pozerat....

zmrzlinka2021
7. apr 2022

Tak sa prihovor, kecaj, bud prijemna.
Vzdy mas sancu menit veci k lepsiemu 🙂

pribinak
7. apr 2022

@reni666 Hm, mna nikto nikdy nestrašil a ani nikoho koho poznám

reni666
7. apr 2022

@silvike veď samotná biblia je o tom celom.. ľudia boli zlý a boh vyvraždil celý svet ak si dobre spomínam 1-2 krát určite a aj celé mestá

eeffka
7. apr 2022

Ty chodis ku nam na oslavy? 🤣🤣🤣 my neznabohovia proste stojime pred kostolom, resp sedime na muriku a potom ideme na obed. Neriesim cirkevnosti a ani sa to voci nam uz ani svokra nesnazi. Prideme, ja sa bavim so svagrom, svagrina sedi a aku ma naladu tak kuka do casopisu alebo sa bavi s mamou a moj muz sa bavi so svagrom. Jedine ktore sa radi vidia su 10r dievcata. Na oboch svatych som bola v slusnejsich satach, muz nohavice kosela. Od nas boli ovela civilnejsie obleceni gratulanti
Darceky bola myslim kytica a 20/30ka do obalky.

janage
Autor odpoveď zmazal
autor
7. apr 2022

@orangiiina trpia ma viac ako osem rokov.....

dagmarovita
7. apr 2022

Neni nič lepšie nad dobré vzťahy. A oslavy sú super, oddych, dobré jedlo, do fádneho života trochu zmeny. Pre deti je to tiež radosť. Oblečenie snáď nestojí ani za reč. A to, ze vašim deťom nič naviac nedali, veď a to je problém? Ako darček asi by som kúpila knižku o dobrom správaní.

zuzanka.zuzu
7. apr 2022

a nepozvali vás iba preto že musia lebo ste rodina a vyzeralo by to blbo keby nepozvali? 😂 vieš, možno by sa aj potešili, keby "niečo súrne vtedy máte" 😂 však ak čakajú darček, tak im ho prineste VOPRED a zároveň sa pri tej príležitosti ospravedlňte... podľa mňa dvojitá radosť pre nich, aj darček a ani neprídete 😂

h2
7. apr 2022

Najprv som si myslela, že tam nechceš ísť z náboženských dôvodov, pretože to proste neuznávaš. Ale tvoj problém sú peniaze a to, že sa ti na oslave nikto špeciálne nevenuje? Oblečenie nemusíte mať nové, šaty vhodné na túto príležitosť si určite dokážeš vybrať aj z tých, čo už máš doma. Darček tiež nemusí byť drahý. No a k tej oslave: ako si si to zariadila, tak to máš. Je to tvoja rodina, hoci aj nie pokrvná. Už dávno si mala mať sama snahu sa medzi nich začleniť. Keď s nimi proste za žiadnych okolností nevieš nájsť spoločnú reč, tak sa nejaký čas premôž a potom sa rozlúčte a choďte domov. A keď už tam pôjdeš, uvedom si, že je to deň tvojej netere, okolo nej sa má všetko točiť. Nie okolo teba, tak nečakaj, kedy sa ti kto príde venovať.

loliki
7. apr 2022

Väčšina ti tu radí ísť. Ste pozvaní, patrí sa, hostina, konečne sa stretne rodina. Samé dobré-pozitívne veci. Vži sa trošku aj do role hostiteľov a neterky. Je to dosť starostí prichystať takú hostinu. Oni boli slušní a nevynechali ťa zo zoznamu pozvaných, nech máte už vzťahy akékoľvek. Ak ti je zaťažko dať malý darček neterke, tak je na čase pouvažovať nad sebou. Zaváňa to egoizmom a žgrlošstvom. Posnaž sa aj Ty pridať ruku k dielu, opýtaj sa ich , či nepotrebujú dačo pomôcť, upiecť slané- sladké.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
dzulli1980
7. apr 2022

Napíšem Ti to takto: mňa svokra nemusí vôbec, neviem prečo, nikdy mi to nepovedala, aj keď som sa pýtala ... nie som chudobná, mám vysokoškolské vzdelanie, ktoré jej syn, môj muž, nemá, dobrú prácu atď. ... pre môjho muža je jeho matka bohyňa ... takže zúčastňujem sa týchto akcií "len pre pokoj v rodine" ... väčšinou sedím sama, väčšinou sú pri mne všetky zúčastnené deti, zrejme ide zo mňa nejaké to "pedagogické fluidum" ... choď, vydržíš to ... pár pekných vecí na oblečenie muž, deti, Ty snáď máte, dajte peniažky do obálky, kúpte kytičku a bude to OK ... tiež roky na týchto mužových rodinných slávnostiach trpím, no pre pokoj v rodine to vydržím.

caroline_
7. apr 2022

@dagmarovita lenze oni tie dobre vztahy tak ci tak nemaju,to ze by sla na oslavu a bude sa pretvarovat to nespravi

olusik112
7. apr 2022

Moje slova asi vyzneju kroto ale musim ich dať. Ak by som bola ja tvoja švagrina ktora ta vola na oslavu tak by som bola velmi rada keby si mi to povedala alebo aspom napisala ak nemaš tolko slušnosti to povedať. Veľmi by ma mrzelo keby na oslave bol niekto z donutenia. Kto rieši čo si obliecť a darček. Fuuuuuu čo si ty za človek? Zober telefon 🙏🙏🙏 zavolaj im že nedojdete a povedz aj koli čomu. Že neuznavaš Boha že nemusiš ich že sa s nimi citiš zle že nemieniš doniesť dar. Nebuď falošna a pokritecka nerieš to s ludmi z koňa. O rok ta totižto budu volať zas na krst či na birmovku. A zas budeš želieť groše. Len si dobre premysli či by ti nebolo sakra luto ak by sa ženili vydavali stretavali a ty by si bola opustena nik by ta nikam nevolal. Zamysli sa aj nad tym či to aky vztah mate medzi sebou tak trochu neni aj tvoja chyba. Fuj ostalo mi zle z toooolkej faloše

lilyianka
7. apr 2022

Veď nemusíš ísť do kostola. Resp u nás je to väčšinou tak,že dieťa kostola deti a krstni rodicia a ostatní sú vonku. Pripadne počkaj u nich doma ak sa dá

loliki
7. apr 2022

@dzulli1980 Už len tú možnosť doplniť si šatník kvôli príležitosti by bolo chybou vynechať. 🙂

loliki
7. apr 2022

@olusik112 Ale prečo by mala zavolať, že neprídu obaja s manželom?? Ak ona nechce, muž ešte ísť môže.

olusik112
7. apr 2022

@loliki presne maš pravdu muž aj deti nech idu bez nej

loliki
7. apr 2022

@olusik112 Ja som si myslela, že len obdobie detského vzdoru a puberta sa vyznačuje nevhodným-nespoločenským správaním. (Nejdem a basta. )

sim_simonka
7. apr 2022

@reni666 ale prosím ta, ty peklo a rozprávka z biblie. Tu ma autorka očividne iný problém ako celu tuto sviatost ,,zastresovanu Bohom”…
ale teda nech odpoviem aj k veci k tvojmu komentáru: poznám kopec dospelých ktory sa tiež vzali v kostole len preto, lebo im to ,,nakazali”…a zasa naopak, je množstvo deti ktoré chcú absolvovať prijímanie (a iné sviatosti) z vlastného presvedčenia, vlastnej viery.

jaskolka
8. apr 2022

Mňa pobavili tie "dôvody" prečo neísť...
Ja pochádzam z veľkej rodiny, a podobných osláv a stretnutí už ani by som nerátala, koľko sme absolvovali. Bratranec sa, ženil napríklad v kslvinskom kostole,my sme katolíci, ani extra sme sa nestretavali (žili 200 km od nás) ale nenapadlo mam neísť, lebo "nemáme šaty, darček a nikto sa s nami nebaví" 🙈🙈🙈
Koľko máš rokov? To fakt toto sú dôvody?

simca06022011
8. apr 2022

A co sa ti stane ak pojdes? Ja vôbec nie som veriaca a chodim na taketo rodinne "akcie". Ak sa mi nechce tam byt, tak sa skôr vyparim. Nie vždy je treba riešiť ci TY v tom niečo vidíš/nevidíš, nie je to tvoje prijímanie.
Ak je to taky problém, tak nechoď, ci sa bude nebude niekto hnevať / riešiť, alebo si to ani nikto nevšimne (ved aj to pozvanie mi pripadalo ako také nasilu zo slusnosti) nevies, ale tak pre svoje presvedčenie to hadam vydrzis ☺️ ked mate také zlé vztahy, ze x rokov trpis, na co potom vobec chodíš k nim... Na jednej strane chces presadzovať svoj názor / na druhej si tam neurobíš "poriadok". Mozno mate take vzťahy na figu lebo z ludi to cítiť ked nie sú úprimní. A tiez si nemusia ľudia rozumiet s kazdym.

lilke
8. apr 2022

Celý čas tocis o sebe. Nikde nie je, či vaše deti sa tešia na rodinu, či tvoj muž sa dobre cíti s rodičmi a bratom.
Idete tam kvôli dieťaťu, ktoré sa teší na svoj deň.
V poriadku, ak sa už tebe treba venovať. Švagriná sa baví do svojou sestrou a svojou mamou. Nie s tebou, ale tiež nie svokrou. Ako hostitelka by sa mohla venovať... no čo tebe bráni, aby si si k nim prisadla na chvíľu a prehodila zopár slov? Alebo ty si išla za svokrovcami?
A to, že pozvali medzi dvermi. Aj u nás to funguje, že ja riešim primárne svoju stranu a manžel svoju, keď iba hovoríme. Švagriná sa práveže uistila, či o tom viete. Takže jej na tom záleží.
Obleč si sukňu, šaty, nohavice, jednoducho len nie športové a s výstrihom po pás. Určite niečo v skrini nájdeš.