icon

Nejasná účasť na krstinách nás zaskočila

23. jún 2024

Plánujeme krstiny s cca 15 hosťami. Klasika - obed v reštaurácii a potom malé posedenie pri káve a torte. Okrem krstnych rodičov pozývame ešte svojich rodičov a súrodencov. Švagrine majú deti, ktoré už majú 23 a viac rokov, ktoré sme nepozyvali. Dnes som sa ale dozvedela, že jedna švagriná pozvala svoju dcéru bez nášho vedomia. Tá dcéra je po liečbe drogovej závislosti a je veľmi nespoľahliva. Svorka nám to dnes oznámila, že je teda táto slečna pozvaná, ale že vlastne nie je isté, či príde. Po predychani prvého šoku som svokre vysvetlila, že počet hostí sa nahlasuje cca týždeň vopred a teda prístup, že nevieme, či sa slečna rozhodne dostaviť nie je možný. Priznám sa, totálne mi to pokazilo náladu a aj tesenie sa na krstiny. Lebo čo už s ňou, je to rodina a treba ju tolerovať podľa svokry. Asi s tým nemá zmysel bojovať, manžel sestre nechce oponovať.

simca06022011
24. jún 2024

@janage jaaaj hej, bude tam s mamou, strasne vela veci sa zomelie.. zase nestras.

janage
24. jún 2024

@maciatkolulu tak z toho co píšeš nevyzerá, že by si reálnu skúsenosť priamo v rodine a nie jednu a nepríjemnú mala.
Pýtala som sa autorky o akú závislosť ide, odporučila kontaktovať švagriná a zistiť stav, dohodnúť pravidlá návštevy plus to, kto dohliadne na to, aby sa dodržali. Ak sa nedá, nie nevolala by som. Brala by som ohľad na právo mňa a mojej rodiny v kľude prežiť oslavu niečoho čo je pre mňa dôležité.

janage
24. jún 2024

@simca06022011 opýtam sa ešte raz, volala si niekedy sanitku k takému stavu? Zažila si, že v priebehu 2 minút sa situácia zvrtla?
Chápete vy, že drogovo závislí sú nevyspytatelní?

som_realistka
24. jún 2024

Prečo tu pomaly odsudzujete autorku, je pravda, že teraz, to musí doriešiť ona. Ale preco? Lebo niekto, bud švagriná, alebo svokra nemajú chochmes.

maciatkolulu
24. jún 2024

@janage zdá sa mi ,že to teoretizovanie,čo si spomínala,premietať sama na seba... Autorka nevidela neter dva roky,predpokladám,že sa ani nezaujímala,či? Mám osobnú skúsenosť a veľmi ,veľmi čerstvú a veľmi silnú. Takže ti viem z prvej ruky povedať,že áno pozvala. To,že ty máš zlú skúsenosť,je smutné. Ja ju nemám a ani ľudia v.mojom okolí a ani ako profesionál,rovnako ti môžem napísať,že to štádium,o ktorom ty píšeš,že je už finálne. Odstrihnutie. Tu píše jedna žena,ktorá proste z princípu ,nejakého,či nevraživosť voči švagrinej,tak to teda pôsobí,nechce mať na oslave neter,ktorá na jej smolu,prišla akurát z liečenia. Ja píšem za seba a zo svojich skúseností,čo osobných,či profesionálnych,že by som pozvala. A opakujem,tu zjavne ide o iné ,ako o abstinujucu neter. Takže sa tu absolútne zbytočne zavzdusnujes.

maciatkolulu
24. jún 2024

@janage píše sa tu o preliecenej osobe,ktorá dostala možnosť výberu,či? A tu je na prvom mieste rodina. Ako osoba s blízkym ,ktorý bol/je závislý to fakt nevieš? Si nebola pozvaná na rodinné terapie? Zaujímavé.....

lenkakravcova
24. jún 2024

@janage uff tak toto som si nevšimla v odpovediach. To súhlasím. To môže byť obrovský problém 🙁

simca06022011
24. jún 2024

@janage prisla z liecenia, a chapem velmi dobre situaciu, moja sestra tym presla, a rpibrzdena rodina co by sa spravala ako ty, by to este zhorsovala (aj ked dostali doslova prikazom, ze to nemaju dookola vytahovat doma). Nastastie si ona nasla rychlo rodinu inu, co jej pomohla z toho von a neriesili "co bolo" dookola.

janage
24. jún 2024

@maciatkolulu ako vieš ty, či autorka či babka, či švagriná, že neter abstinuje?
Písala som už xkrát kontaktovať švagrinú, zistiť stav, dohodnúť podmienky.
Nevieme ako dlho po liečení neter je, iba že po mesiaci sa vrátila do pôvodného prostredia. Nevieme aké drogy brala.

A ak by aj nebola drogovo závislá, ak nie je pozvaná od hostitelky, bez súhlasu hostiteľa nikoho ďalšieho ja ako hosť sám od seba nepozyvam. Rešpektujem pozývajúceho a ak niečo, komunikujem s ním.

maciatkolulu
24. jún 2024

@janage to čo píšeš o pozvaní,je smutný fakt....a pre mňa ako švagrinú,by skončila - autorka Takže vzťahy v rodine v riti,kvôli jednému obedu. A kebyže mám brata,ktorý má takúto ženu,bolo by mi velmi,ale veľmi smutno. opäť píšem,že sa jedná o jednu z naj sviatosti,veselu a krásnu,takže o to smutnejšie.

janage
24. jún 2024

@maciatkolulu nie neviem o tom, žeby rodina ktorá s dotyčným nebýva bola pozvaná na terapie, ak nejde o priamy pribuzenský vzťah.
Či chodia aj dedkovia babky, sesternice, bratranci? Ale na návštevy k tým babka, dedkom, sesternica, bratrancom, na rodinné oslavy atď človek chodí a aj od rodiny, ktorá s ním priamo žije sa dozvieš ako sa majú.
Alebo inak. Pozvala by si na oslavu ťažko psychicky chorého ak ti ľudia čo s ním žijú dajú vedieť, že kedykoľvek si vysadza lieky a potom to konci políciou sanitkou atď? Nie často raz za pol roka dajme tomu. Ale prídu na to vždy až keď nastane problém.

A hlavne tam rodicia predčasne proces ukončili, rozhodli sa dieťa "netrapit" ono to tam nezvládalo.

maciatkolulu
24. jún 2024

@janage prepáč, ale ja vážne neviem o čom Leles🫣,na rodinné terapie sú pozvaní blízki,ten kto má záujem a koho tam liečený chce. Kľudne aj babky a bratrancov.... Naozaj sa nemusíš zavzdusnovat. Písala som to ,myslím dosť jasne. V tomto prípade sa úplne okato nejedná o problém o akom tu píšeš ty. Aj keď sa teraz autorka snaží o dusu to na to otočiť. Vážne je to dosť okate. Ale každý nech si robí ako uzná. Dosť som za celý život pochopila veci ,dosť sa ešte učím. Ale jedno viem,každému sa všetko vráti. A poväčšine pochopí,prečo.

janage
24. jún 2024

@maciatkolulu ty na to pozeráš ako na obed s vyliecenou osobou, ja ako na nerešpektovanie pravidla pri pozyvani (len najblizsia rodina, bez dospelych deti) s tým, že autorka nemá dosť info, v akom stave sa osoba nachádza.
To nie je situácia, že pozvali sme všetkých, svagriny som sa ani nepýtala ako sa veci majú a jedine neter som nepozvala.
Je samozrejme, že kto ma dobre skúsenosti bude mať nazor na ich základe, kto zlé zas opačný.

oblecenieavecicky
24. jún 2024

Preboha, prečo tu všetky riešite, či je problém doobjednať porciu a pod. Veď tu ide o princíp! Autorka, ja Ťa plne chápem. Je to predovšetkým Váš deň a Vy určujete koho tam chcete. A reči ako, či ona nie je rodina...to nie je na mieste. Evidentne sa o Vás nezauíjma, nestretávate sa, tak prečo sa na niečo hrať a ešte aj takto nasilu. Svokre by som povedala, nech láskavo oznámi švagrinej, že to bola jej iniciatíva. Nech to zariadi. Vy si máte ten deň užiť podľa seba, nie podľa niekoho iného a už dupľom nie preto, lebo sa to "patrí".

som_realistka
24. jún 2024

@koniarova chcela som docitat tému a nasla som tam prispevok co mi neodišiel včera, to bola reakcia na príspevok, že to možno spiskala svokra. Ale zaujímalo by ma ako to nakoniec dopadne. Mladá možno ani nevie ze ma niekto ísť, len švagriná alebo babka majú možno nejaké svoje predstavy.

autor
24. jún 2024

@janage Neter brala pervitín.
A áno, mužovi je to jedno, on nikdy do odporu svojej rodine nejde. Keď som mu povedala, že čo teraz bratove nevlastné deti, jeho názor je, že to nie je to isté.
Neter zavolala švagriná, vraj bola taká rada, že asi príde, že jej svokra nemala srdce povedať, že sme ju nevolali. Asi tak. A ako som už písala, svokre som hneď povedala, že sme volali len najbližšiu rodinu, ale ona je toho názoru , že to máme vydržať.

matullienka
24. jún 2024

@maciatkolulu tak poslať teba keď sa jedná o krstiny je potrebné pozývať širokú rodinu zo všetkých strán? Z akého dôvodu? Kde potom prídu k tomu ostatní členovia rodiny? Treba sa naučiť rešpektovať aj druhých nie len seba. Keby pozývali všetky netere a synovcov určite by pozvali aj ju. Oni pozývali len rodičov a svojich súrodencov čo je na tom ťažké pochopiť a akceptovať to?

maciatkolulu
24. jún 2024

@matullienka dieťa od súrodenca mi nepríde ako široká rodina. 🤷A zjavne to vadí iba autorke. Ale veď každého vec.

matullienka
24. jún 2024

@maciatkolulu tak žiadne deti ostatných súrodencov nepozyvala preto nepozvali ani ju, to je také ťažké pochopiť a rešpektovať? Ja osobne som sa nikde nasilu netlačia ani svoje deti. Rešpektujem a učím rešpektovať rozhodnutia iných aj svoje deti. No tu majú zjavne niektoré samé problém s rešpektom

subartic
24. jún 2024

autorka a čoho sa bojíš ? že to tam bude šňupať alebo si to rovno vpáli do žili na reštauračnom stole ? Ja sa na to dívam z druhej strany , práve tej dotknutej , nedostať druhú šancu a nedať druhú šancu je frustrujúce aj pre toho čo sa z toho snaží vyhrabať. Takže odlož to kto koho pozval ako ho pozval, švagrinej povedz že pre druhý raz nech toto nerobí a uži si krstiny . Zbytočne si to komplikuješ a strpčuješ.

maciatkolulu
24. jún 2024

@matullienka neviem,nepostrehla som ,že nepozvali iných, iba nejaké nevlastné deti. Ja osobne by som vyšla v ústrety v tomto prípade. A najmä,keď by som vedela,že sa teší. 🤷.

autor
24. jún 2024

@maciatkolulu diskusia nie je o tom, čo je široká rodina. Z rôznych dôvodov sme pozvali len svojich rodičov, súrodencov a krstnych. Že Ty by si pozyvala iných je ok, my sme sa rozhodli inak. A nechápem argument, že zjavne to vadí len autorke. Spolu s manželom sme obaja hostitelia, ktorí platia za hostinu, tak predsa máme právo sa vyjadriť k počtu hostí a koho pozveme či nepozveme. Na mojej strane rodiny môže byť problém, ako som už písala vyššie, keďže brat má nevlastné deti.

tamitamitami
24. jún 2024

Sú to vaše krstiny a vy ste si pozvali ľudí tak ako ste chceli....
Normálne slušne treba napísať že ste sa rozhodli osláviť iba v úzkom rodinnom kruhu a teda nie je vhodné aby dotyčná prišla. Kľudne napíš že keby ide ona musíš pozvať ďalších xy hostí aby sa nikto neurazil.

autor
24. jún 2024

@subartic Úprimne, neviem v akom je momentálne psychickom stave. A či vlastne príde, to je na tom to najvtipnejšie, že švagriná ju pozvala, ale vlastne nevieme, či príde alebo nie. Či vôbec o to má záujem. Chcela som, aby si to so švagrinou odkomunikoval manžel, aby jej povedal, že nabudúce by bolo fajn ozvať sa vopred, aby sme sa dohodli. Strpčuje ma prístup, pretože naozaj považujem za drzé, aby si hosť pozýval, koho považuje za vhodné. A tiež prístup manželovej strany rodiny, že je to hotová vec a končí diskusia.

autor
24. jún 2024

@tamitamitami veď to, že očividne sa potom urazí švagriná, nepríde a svokra bude minimálne urazená tiež. Muž nahnevaný, že robím rozbroje. Lebo v ich rodine sa nekonfrotnuju, aby sa nehádali. Príde mi vtipná práve tá logika, že švagriná urobila krok mimo, ale problém som ja, ak sa ozvem.

oblecenieavecicky
24. jún 2024

ale páči sa mi argument, čo tu jedna už písala, že nepozývali ste ŽIADNE deti súrodencov, nakoľko by to bolo x ľudí navyše a potom by sa ešte aj mohli uraziť.

subartic
24. jún 2024

tak sa ozvi , však povedz švagrinej že takto nie pre druhý raz alebo jej narovinu povedz že tam neter nechceš. Mne bolo narovinu povedané že môj muž nie , no tak nejdeme z našej rodiny nikto na krstiny a to je 7 ľudí . Slušne som odmietla , povedala dôvod , popriala pekné krstiny , mrzí ma ak sa hostitelia urazia ale tam to aj končí .
Ja na tvojom mieste by som to neriešila , privítala neter a užila si krstiny. Ak sa k tomu budeš stavať tak ako sa staviaš aj tak si krstiny neužiješ, lebo ti tam nepríde švagriná , budeš tam mať nasratého muža a urazenú svokru .

chvostik1
24. jún 2024

Ale ty stále hovoríš keby toto a hento tak ty a tvoj muž by ste nemali problém... Ale tvoj muž s tým problém nemá ani teraz. Tak prečo argumentuješ tým keby, tak vy dvaja keď je to len o tebe? Ukáž, že máš veľké srdce a nerob z toho drámu. Ak sa niečo dokasle, tak si to vybav pred zrkadlom sama so sebou lebo to ty tu máš problém zodvihnúť telefón aby si si to so švagrinou odkomunikovala. Prečo ti má svokra robiť hovorcu?

maciatkolulu
24. jún 2024

Tak v poriadku,myslím,že pokiaľ nechceš čítať iné názory a pohľady a ste tak s manželom spokojní,tak o čom je táto téma? Načo sa pýtaš vlastne? A len to,čo si napísala,tak z vás dvoch máš problém s pozvaním manželovej netere iba ty. Takže sa neviete dohodnúť vy dvaja a UPLNE zbytočne píšeš na MK. 🤷

maciatkolulu
24. jún 2024

Veď odpoveď na to,či má vôbec záujem a či príde už máš...
Neter zavolala švagriná, vraj bola taká rada, že asi príde, že jej svokra nemala srdce povedať, že sme ju nevolali.