Nepozvali ma priamo na "krstiny" - ísť alebo nie ?!
ahojte,snažím sa to napísať stručne,
5rokov žijeme spolu s priatelom ,buducí rok budeme mať svadbu.
Jeho sestre sa v máji narodil syn ,on bude krstný, 8.9 budu krstiny .
Náhodne som sa dozvedela ,pritom medzi sebou nemame ziadne tajnosti,rodinne vztahy si myslim ze mame celkom dobre aspon z mojej strany.
čo by ste urobili na mojom mieste ? ísť na krstiny alebo nie?
velmi zle mi to padlo ,že nás nevolali ako pár , lebo keby moj brat mi oznámil ze budem krstna pritom by vedel ze mám niekoho skym mam vazny vztah a cakame spolu babatko tak moja reakcia by bola že bud spolu alebo nech si vyberu druhu osobu.
Dakujem za kazdu radu ,blbe komentare prosim vas nechajte si pre seba . 🙂
@diablikovci ja neriesím dary 🙂 kazdy da tolko ,kolko si moze dovolit , áno su ludia ktory to riesia ale ja nepatrim medzi nimi
@itka39 no na tvojom mieste, by som sa s tým zmierila a šla normálne na oslavu keď ťa pozvali a netrepala sa za krstnu, keď očividne nechcú aby si bola krstná im dieťaťu.
Tiež by som za krstnu svojej dcére nedala bratovu frajerku 😉
Mne by ani nenapadlo urazat sa kvoli tomu... tiez som krstna a moj manzel nie je, pretoze krstneho maju ineho... aj nase dieta ma krstnu moju kamosku, kt.uz vydata bola, ked sme krstili a muzovho brata... co je na tom? Rodicia dietata predsa rozhoduju, koho chcu za krstnych...
Tak u nás je taky zvyk že krstný je z manželovej strany a krstná zo zeninej, aj moji rodicia tak mali aj nám dali aj my tak mame, čiže keď máme oslavu tak okrem súrodencov mame aj kmotrovcov z dvoch strán 😁
Vobec nie je povinnostou rodicov dat za krstnych partnerov - u nas je zvyk ze jeden z krstnych je z jednej strany druhy z druhej starny a velmi
@lula313 tak asi sa museli pochváliť 😉..tak pokial to Vám vyhovolalo tak neni o čom ale ja osobne nepozývam ľudí niekam pokial nemajú byt pri “všetkom” príde mi to ako pozvať ľudí na svadbu a po obrade im povedať že ale na hostinu s vami nikto nerata je to len prirovnanie treba to brat s rezervou 😉..ale na všetkých ľudí svieti slnko rovnako nech sme bars ako divný 😂
Do prdele mi to odoslalo skorej - a velmi malo ludi ziada jeden par o to aby boli krstnymi rodicmi
@itka39 pokial ti vadí že bude krstný mám pre teba riešenie.Chod za farárom povedz,že čakáte spolu dieťa a žijete spolu nadivoko a je po krste..Nebude krstný ani on ani ty 😉.Bude niekto iný a ty nemusis mat pocit krivdy 🙈
My ideme teraz krstiť našu dcérku a s priateľom sme sa dohodli že krstná bude z mojej strany (moja kamoška) a krstný z jeho strany (jeho brat) .. na obed sme pozvali krstných rodičov, našich rodičov + máme obaja po jednom súrodencovi.
@annamivo ja som to pisala na tento konkretny pripad, kedze dotycnej moze byt prd platne, ze to byt manzelia nemusia, ak spolu neziju. Tito spolu ziju mimo manzelskeho zvazku a cakaju dieta...
@itka39 kňaz sa ako prvé na stretnutí pýta, či vybraní krstni majú všetky sviatosti a žijú sviatostnym životom. Tvoji svagrovci oklamali kňaza, je to už na ich triko... Ale možno si povedali, že o rok už tvoj budúci manžel bude spĺňať podmienky. No ak by si ty ako slobodná, tehotná, viditelne žijúca v hriechu prišla ako krstná, dieťatko by určite kňaz nepokrstil. A narobila by si im pri krstinach problémy. Práve rozmýšľam, že ku snubencovi v kostole by si sa ani nemala priznavat. Ale možno si povedali, že veď to bude v rodine, a malé ťa bude volať krstná. A možno si za krstnu zvolili ďalšieho človeka. Toto nerieš, bud vďačná za dobré vzťahy v rodine. Ja som napr. krstná v dvoch rodinách, môj manžel nie, je inej denominacie, nemohol byť. Tie deti majú len jednu krstnu, vedia o tom, ale manžela berú automaticky ako moju "súčasť".
@nini1010 ja zase nechapem preco by ta mali dat za krstnu ak oni maju nejaku inu osobu s ktorou maju blizsi vztah a chcu ju mat ako krstnu - nevidim dovod dat manzeslky par ak s tym s ktorym mas dobre vztahy je len jeden z nich alebo mas respektivne niekoho s kym mas omnoho lepsi vztah a chcel si ho mat za krstneho odjakziva teba daju preto ze si sa stala zenou jej brata - nevidim v tom zmysel
😆😆😆 No mam dosť 😆😆😆 "u nás" detto
Všetko na tajnása aby som o ničom nevedela.
Je to mega náhoda 😆 krstiny v septembri, priateľ bude krstný, len toľko rozdielu že u nás svadba pochybujem ze bude a nečakám bábätko, očividne moja zlata ta neprijali môže byť chichi chacha keď ste spolu ale pretvarovat sa vie každý. Ja som ani nevedela ze môj zaplatil malej náušnice na krst ale tak OK tiež som kukala ako žaba z prachu. Ťakze nič si stoho nerob keď s priateľom si dobre vychádzate tak nemáš čo riešiť, keď ta nevolali tak nechoď ja tiež sa tam pchať nebudem 😉😉😉
@lilke ono mozno v case vybavovania krstu bolo vsetko OK. Autorka je len v 7tt
@itka39 spytam sa inak - ide ti o princip alebo teba by to naplnalo ako poslanie?
Lebo vies, ak ti ide len o princip a nahodou motyka vystreli a ty sa rozvedies, alebo k svadbe ani nedojde, tak ostanes krstnou dietatu z rodiny, o ktoru uz nebudes mat zaujem.
@itka39 beries to zo sebeckeho uhla, lebo sa ta to dotklo...
Byt krstnou je zavazok, este k tomu dietatu z inej rodiny(ine je napr. dieta tvojho surodenca), si veriaca? Mas vsetky potrebne sviatosti a sposob zivota?
Ak to dokazes, pozri sa na tuto situaciu komplexne a v sirsich suvislostiach🤨
Áno choď na krsty a on je sam z druhej stranky nejde nik za krstnu? Vieš oni sa tak rozhodli ale aj tak budeš krstná aj keď nie na papieri ;)
Keď ťa pozvú na krstiny tak choď, keď nepozvu tak nechoď. Nič neurobiš s tým, že muža zavolali za krstného. Toto by sa nemalo odmietať. My máme tiež krstnu švagrinú a to vtedy bola už aj vydatá a za krstného sme zavolali zas môjho brata. Na krste aj krstinach sme ale boli všetci. 🙂
Akoze to myslis vazne? Odkedy musia byt krstni rodicia partneri? Moj syn ma krstnu moju sestru a krstny je muzov najlepsi kamos... Zasnem niekedy co si tu precitam
Vies je to normalny postup. Pokial by ste boli uz teraz manzelia tak by si bola krstná aj ty. Ale podla pravidiel musia zit krstní rodicia v manželskom zväzku, nesmú byt rozvedeni a mat vsetky sviatosti. Bohuzial niekde to plati, niekde nie, u nas sa to striktne dodržiava aj ked je to pre mna nepochopiteľne. Ked sa zoberiete, automaticky budes krstná aj ty. Sice neurobia kvoli tomu druhy krst ale vacsinou uz potom aj dieta oslovuje krstná krstný.
Ina vec je, ak ta nepozvali na krst ako na oslavu. To by ma uz štvalo viac najmä ak mate pred svadbou. Ale sama od seba by som nesla.
@veronikaszabova OK to nebolo, rodičia vedeli, že spolu žijú "na hromadke".
Ja ti poviem tak. Ja som bola krstná od 19tich, krstná som bola sama (priateľa som mala vtedy 3roky). Keď som mala 21, narodila sa muzovej sestre dcéra, tiež isiel za krstného sám. O rok sa mi narodilo druhé krstna, tiež som zapísaná sama ako krstna, stále som mala toho istého partnera. Keď mužova dcéra porodila druhé dieťa, už sme boli vyše roka zasnúbený, o 7m sme mali naplánovanú svadbu a tiež je zapísaný ako krstný sám. Moje krstné deti volajú aj mna, aj mojho muža krstna/krstny. Deti švagrinej nevolali ani jedného krstny/krstna. Nejako to neriešime. Nikdy mi nenapadlo sa pozastavovať nad tym, že len jeden z nás je zapísaný. Sú rodiny, kde si každý rodič vyvoli svojho krstného pre dieťa. Napr matka dieťaťu si vyberie krstného brata a muž sesternicu za krstnú. Hoci každý ma manžela/partnera
@itka39 No vsak sa spytaj partnera, ako to maju naplanovane. Ale urcite je to divne ta nepozvat ak cakate spolu babatko a idete sa brat, to si uz predsa sucast rodiny. Ved predsa mozes na obrade sediet spolu s rodinou, ak by im vadilo ze by si bola fararovi na ociach. Kazdopadne tvoj partner ak je solidny by ta mal prvy uviest do obrazu.
@domculik pise,ze jej vadi,ze on je krstny a ona nebude krstna. Nieze nie je pozvana
@petulda333 Praveze hore pise ze jej vadi ze nie je pozvana na krstiny.
@ali_inzercia krstni nemusia byt zosobaseni, iba by nemali zit "na volno".
@domculik kde to pise?precitaj si druhy a treti komentar...jej vadi,ze ich nepozvali ako par za krstnych