Nesúhlasím s výberom krstného otca

18. okt 2021

Prosím poraďte mi. Vo februári čakáme naše prvé bábätko. Krstných rodičov už máme vybratých ( môj brat a švagriná) lenže pred týždňom tu nastal problém. Manžel má ešte jedného invalidného brata, stalo sa mu to pred rokmi vlastnou vinou keď šoféroval opitý. Pred týždňom sme boli u svokrovcov na návšteve a tam svokrovci začali s tým aby bol krstný otec práve ten invalidný brat lebo on už vraj svoje deti mať nebude. Hneď ich strana rodiny začala v tejto veci podporovať ale ja s tým vôbec nesúhlasím a to čo povedali mi nepríde ako dobrý dôvod keďže švagra nemám rada lebo keď prídeme na návštevu tak je opitý a má hlúpe a nepríjemné narážky. Manžel sa ma ale snaží presvedčiť ale ja chcem pre svoje prvé dieťa to najlepšie lebo tiež nevieme či nám bude dopriate mať viac detí. Prosím ako by ste sa zachovali v takejto situácií 🙁

anjelicek26
18. okt 2021

Dieta moze mat aj 3 krstnych rodicov alebo s neho urobite svedka krstu... ma on vobec o nieco take zaujem?

tara42
18. okt 2021

Trvala na svojom. Ja by som tiez nechcela alkoholika za krstneho.

autor
18. okt 2021

@anjelicek26 bohužiaľ rodina chce aby bol krstný otec a nie iba svedok

trema
18. okt 2021

stoj si za tym, co chces ty.. nejakeho opilca by som urcite nedavala

autor
18. okt 2021

Manžel povedal že to iba teraz mám taký názor ale že za 4 mesiace ho určite zmením. Lenže ja nechcem byť teraz celé mesiace kvôli tomu v strese a tiež nechcem pre svoje dieťa za krstného invalidného alkoholika 😔

janka1011
18. okt 2021

Trvaj si na svojom. Už ste raz boli dohodnutí, prečo to meniť len preto, že si to svokrovci vymysleli? Ja by som nesúhlasila.

jaja8_9
18. okt 2021

Za mňa tiež alkoholika určite nie. Krstný rodič ma v prípade núdze zastúpiť rodičov. Bude sa vedieť postarať? Alkoholik ťažko

dazdovka
18. okt 2021

Nestresuj, ked pride na to rec, tak sa len zasmej a spytaj sa ci im pride vtipne, ze vase dieta by malo mat krstneho otca alkoholika, ze akym smerom ho bude asi taky clovek viest...

simca06022011
18. okt 2021

samozrejme, ak s tym nesuhlasis, tak sa nedaj presvedcit.. ten dovod ktory uvadzaju, by ma vobec nepresvedcil, prave naopak. Krsny otec sa ma o dieta vediet postarat, viest ho k viere atd... a to on ako bude, s flasou v ruke???
Rodina nech chce co len chce, ty si rodic...

autor
18. okt 2021

@tara42 keby to chceli iba svokrovci tak by som to nijako neriešila. Ale chce to aj manžel aj všetci jeho príbuzní

dazdovka
18. okt 2021

Tak ho ani nedaj pokrstit, nech sa dieta same rozhodne ked to bude chciet.

viky_21
18. okt 2021

Ja to beriem tak, ze ak by sa nedajboze mojej sestre a svagrovi nieco stalo tak som ja ta, ktora sa o maleho musi postarat. Bol by on toho schopny ? Neodsudzujem zato, ze je invalid ci uz zato moze alebo nie ale zato, ze je alkoholik. Taky clovek dietatu asi vela do zivota neda ..

zmrzlinka2021
18. okt 2021

nikde nie je napisane, ze dieta musite krstit ako babatko. Dohodnite sa s muzom, ze krstit dieta budete az ked bude mat 5-6 rokov a uvidite ako manzelov brat sa bude zapajat do starostlivosti, ako bude dieta viest k Bohu, a potom zhodnotite, ci tento clovek ano alebo nie.

zuzuliennka1
18. okt 2021

“svokrovci začali s tým aby bol krstný otec práve ten invalidný brat lebo on už vraj svoje deti mať nebude.”……a vedia svokrovci, o com je krst? a preco davate krstit dieta?
to nie je ziadna “nahrada” dietata, ktore on nema, to je vazna uloha, ktora spociva vo vedeni ku viere a ako bolo aj vyssie spomenute, mal by to byt clovek, ktory sa o dieta dokaze postarat v pripade najhorsieho….
je to tvoje dieta, dupni si a krstneho rodica vyberte s manzelom zodpovedne, alebo sa na cely krst vykaslite

autor
18. okt 2021

@zmrzlinka2021 nebude sa nijako zapájať keďže on sám má celodennú starostlivosť, po nehode je na vozíku a prišiel o časť ľavej ruky. Ale silou mocou aj tak musí byť krstný otec 🤦

michaela789
18. okt 2021

A rodina vie vôbec o čom je krst a pozícia krstného otca? Že krstný rodič je v podstate náhradný rodič, ktorý dieťa povedie v zmysle a v súlade s výchovou rodičov? A hlavne v princípoch viery?
Nikdy by som opilca za krstného nedala a mohli by sa aj postaviť na hlavu.

oblecenie99
18. okt 2021

"Prepáčte je mi to ľúto, ale krstnych rodičov sme si už vybrali, oni už aj počítajú s tým, že budú a tešia sa, nemôžeme ich uraziť." Povedz im toto. Čistú pravdu, nic iné. Nasi kedysi, keď sa narodila moja sestra, takto na podklade dohovarania rodiny a trosku aj z ľútosti vybrali pre nu krstnu z ockovej strany, už sa nepamätám, či to bolo preto, že asi nebudú môcť mať deti, alebo ona bola po potrate.. Napokon sa im hneď po roku narodila dcéra, čiže to možno bolo aj týmto.. Ale Moja sestra ju videla dokopy párkrát, poznáme sa, ale nikdy sa netvárila, že je jej krstnou, zo zdvorilosti prijala pozvanie na prvé sv. prijímanie, na stužkovú jej zablahoželala, ale aj to len z dôvodu, že zhodou okolností tam bola, išla gratulovať a dat kyticu sestrinej spolužiačke, na jej svadbu ani neprišla, pozvaná bola všade.

autor
18. okt 2021

@michaela789 svokrovci sú veriaci takže krst bude len švagra každý ľutuje a všelijako možne mu chcú vynahradiť že už nebude normálne žiť

michaela789
18. okt 2021

Dieťa je vaše. Vy rozhodujete o tom, kto bude mať v jeho živote akú pozíciu. Ja by som si stála za svojím. Tiež som veriaca a viem že takéto rozhodnutie má veľkú váhu. Svokrovci sú riadni pokrytci, prepáč. Takto by sa veriaci človek ku krstu nepostavil.
Keby sa švagor aspoň poučil ale píšeš že stále žije nemorálne. Nie je o čom. Nekompromisne by som to zamietla aj na úkor pokoja v rodine.

luccija
18. okt 2021

To ho máte ľutovať a dopriať mu byť krstným, lebo spravil chybu za ktorú si môže sám?
Nie, krstnych ste vybrali....nedaj sa do ničoho dotlačiť.Ak bude mať dieťa rád bude sa mu venovať aj bez papieru, že je krstný.

hederamonstera
18. okt 2021

Taketo situacie ta budu testovat ako matku. A ako matka si mas dokazat zastat to co pre dieta chces. Tak na tom popracuj. Boli ste uz dohodnuti na tvojom bratovi. Bodka

zmrzlinka2021
18. okt 2021

treba manzelovi vysvetlit, ze za "krstneho" sa nedavaju ludia z lutosti. Ja by som na svojom trvala a donekonecna manzelovi zdovodnovala, preco jeho brat NIE.

Vyber je na tebe a muzovi, nie inych ludi a hlavne zdoraznuj muzovi, ze aj tak moze mat jeho brat krasny vztah k dietatu, mozete sa casto navstevovat, oslavovat atd. V ziadnom pripade jeho brata pred nim nedehonestuj a neurazaj, muz urcite vie, ze je alkac.

livka_
18. okt 2021

Moje dieťa, moje pravidlá. Nič na tom nie je, vedieť si zastať svoje rozhodnutie a svoje dieťatko. Si levica, tak sa prekuš problémami 👍 🍀

oblecenie99
18. okt 2021

@hederamonstera Toto si veľmi dobre a trefne napísala.

marseillefan
18. okt 2021

@livka_ to dieťa je rovnako aj manželovo, nie je len jej...

tosomja
18. okt 2021

My nemáme žiadnych krstnych. Nám farár povedal, aby sme nedávali nikoho, ak ma to byť len preto, aby tam nebola prázdna kolónka. Krstný má viesť dieťa k viere, slušnosti, vyhýbať sa hriechom a dávať pekný príklad do života. A má byť nablízku.
Je to vaše dieťa, mňa by nikto nedokázal presvedčiť.

oblecenie99
18. okt 2021

@tosomja Toto ma zaujalo, dalo sa pokrstiť aj bez krstných rodičov? Ci obaja boli ako svedkovia krstu?

livka_
18. okt 2021

@marseillefan a rovnako jej, nie len manzelove... Cize je to medzi nimi.. a ziadna svokra, svokrovci obaja nebodaj ich rodina do toho nema co. zobchodovavat z lutosti pre bezdetneho mladenca rolu krstného, ja by som riesila muza, to s nim treba riesit.

autor
18. okt 2021

@zmrzlinka2021 toto pre mňa nie je dobrý nápad krstiť až po rokoch lebo ja chcem krstiny čo najskôr a môj brat je schopný sa postarať aj býva blízko nás. Len ja už neviem aký argument použiť lebo už som použila všetky, aj sme sa hádali a teraz sa už nerozprávame len manžel s rodinou to už asi berie ako hotovú vec

marseillefan
18. okt 2021

@livka_ áno, svokra sa do toho nemá čo montovať... ale práveže už aj manžel chce, aby bol krstným jeho brat..