Nevhodné darčeky stále dokola
Ahojte, ja viem, ze ľudia majú horsie problemy, ale mne ide vychovu mojich deti a ich charakter. Moja svokra a moj otec si nedaju povedar, nerespektuju nas a mojim detim stale kupuju hracky, auticka, plastove Na narodenuny, meniny, Vianoce, aj len tak. Mone deti stale hracky ocakavaju. My sa snazime deti vychovavat menej konzumne, aby rozmyslali, ci naozaj potrebuju tolko veci. Som z toho zufala, vsade mam hracky, rozhovory nepomahaju. Vraj si deti rozkazali a ja sa nemam co starat (svokra).Par hraciek natajnasa davam prec, ale decka si to potom vsimnu a revu mi tu
Vracela som, ci by im nemohli zaplatit vylet, cizmicky na zimu... ale kdeze, vkuse hracky.
Je toto podla vas zdrave? Ja sa citim uplne nerespektovana.
Toto trva 7 rokov.
@pribinak ale je to vkuse, vkuse dokola, mame vsade plne skrine hraciek, je to naozaj nadbytok 🤦🏻♀️
Vieš, čo som urobila ja? Povedala som, nech dajú radšej deťom peniaze, buď na sporenie alebo sa jednoducho kúpi, čo potrebujú ... a ak donesú hračky, všetky skončia pri koši ... hahaha, hehehe ... tak aj bolo, doniesli za tašku hračiek, chytila som a hneď vyniesla ku kontajneru ... a bolo po hahaha, hehehe ... ja som zasa taká priama povaha, čo poviem, to urobím ... a odvtedy je kľud ... neznášam plný byt zbytočných hračiek, na ktoré len padá prach, potkýname sa o ne atď.
čo ja by som ako dieťa za niečo také dala... nám nikto nikdy nekúpil nič a boli sme vybavení jedným svetrom....dôvod? kupovať darčeky pre 28 vnúčat je ozaj veľa...
Však hračky daruj a máš po probléme - ak nie hneď tak po istom čase. 😉
Prehrany boj toto .. pises ze uz to trva 7 rokov, takze este par rokov kym budu mat deti 10-12 rokov, potom si uz vypytaju nieco ine nez hracky. Ale je to fajn varovanie zenam co deti este len maju v bruchach alebo male babatka - ak chcete tomuto zabranit, tak velmi tvrdo hned na zaciatku ... trebars povedat ze vsetko sa podaruje/posuva dalej, max jedna vec ostava. Takto ked su uz ocakavania aj na strane deti, to fakt tazko nieco s tym urobit. A ked sa s tym uz hraju, tak sa to uz aj tazko posuva dalej .. veci sa pokazia, postracaju, plysaci to je uplne nepouzitelne nikde ich nezoberu ...
Tak potom zbaliť a deťmi polovicu a zaniesť k babke a dedkovi aby sa mali s čím hrať keď prídu na návštevu
Ale nech si výberu deti ktoré chcú dať k starým rodičom, nie ty
Alebo ak už majú takú mentálnu úroveň (asi ešte nie, mizno o rok) tak odniesť do centra pre matky s deťmi, alebo darovať nejakym chudobným ľuďom
@pribinak neskutocne haldy hraciek som takto odstahovala ku staryn rodicom a aj tak je toho kvantum.
Bojujem s tym presne 7 rokov a nic, stale im nieco daju za mojim chrbtom. Uz som aj povedala, ze som rozdala veci dalej, tak svokra to vykecala mojim detom a boli nestastne, pritom sa s tymi hrackami vobec nehrali!!!
@dzulli1980 smutne, podľa mna sú aj iné spôsoby ako dávať darčeky do kosa
Mnoho starých ľudí keď boli mali fakt nedostavali hráčky, jednak neboli a ak aj boli tak neboli peniaze. Tak si to mizno vynahradzaju, že keď nemali oni, tak nech majú vnúčatá. Ale myslím že sa to dá aj inak ako hádzať do kosa
@meluela vies, len ta ekologia ma trapi, snazime sa, aby deti toto trosku chapali.... odpady, plasty, pre hodinku zabavy a potom vec ide do kuta
@dzulli1980 no, tak toto, ked som povedala, ze Adamko by chcel ist do tabora, ci by mu neprispeli, tak mu dali peniaze a aj tak k tomu auto na ovladanie 🤦🏻♀️
Deti by mali vybrať hračky ktoré posunu ďalej. Môj syn je najmladší z 20tich vnúčat, ja viem čo to je byt hračkárstva
Vsak aj mna :-/ Ale u deti vidim vcelku posun ze svokre same povedia, ze uz toho maju dost, ze nechcu dalsie hracky .. samozrejme v situacii ze by mladsie zobrala do Dracika, to by ziadne dieta neodolalo, ale maju uz take nastavenie, ze to nepytaju
Mali by ta respektovat.
Moji rodicia napriklad stale chceli davat mojmu dietatu peniaze. Vela krat som im musela vynadat, aby s tym konecne prestali 😃
Ja som velmi razna, neviem ako ty.
Ja by som povedala starym rodicom, ze vsetky darceky pojdu najprv cezomna a pokial tam zial zase daju veci s ktorymi nesuhlasim, tak to deti nedostanu. Nic.
Ano, budu urazeni, budu nahnevani, nespokojni, nestastni, ze deti nedostali hracky od nich a budu sa vyhovarat, ze deti su nestastne z toho. Ale nakoniec ustupia..snad 😃
Ved je to vychova tvojich deti. Nenechaj si kazit vychovu, ktoru pokladas ty za vhodnu.
@pribinak Prečo? Moja dcéra má dostatok hračiek, každý mesiac vytriedim, položím v taške vedľa kontajnera a do pol hodiny po taške ani stopy ... nič smutné na tom nie je ... nech majú aj iné deti, ktorých rodičia si taký "luxus" mať plný byt hračiek nemôžu dovoliť.
@dzulli1980 ja som za darovanie hračiek ďalej, tiež sme to tak robili
moje smutne smerovalo k tomu druhému
Ak nič iné nepomáha, skúsila by som deťom stanoviť koľko hračiek maximálne môžu mať. Všetko ostatné nafotiť do inzerátov a predať. Peniaze potom rozdeliť - polovicu použiť na nákup vecí, ktoré deti potrebujú. Druhú polovicu dať deťom, že s tým môžu sami hospodáriť - šetriť si na vami vopred schválenú hračku, alebo odložiť na výlet, na zmrzlinu. A starkým rovno povedať, že keďže rozhovor nepomohol, musíš to riešiť takto.
@alexandra2468 ja som dost razna, ked poviem, su ticho, ziadna diskusia, potom si spravia posvojom. Velmi ma to hneva. Asi naozaj mi ostava k en, ze vyberien, co ide prec, odfotim a poslem im to, ze sme to odniesli do osady, kedze rozhovor nepomohol....
@pribinak darovat ano, ale to zbytocne nakupovanie ma hneva, tolko peniazkov by sa salo presmerovat lepsie, ved len topanky detom kolko stoja....
U nas bolo podobne, ale chvalabohu uz sme vo faze ze povuem resp kupim ja, oni preplatia, ja sa vzdy snazim nejaku hracku plus veci uzitocne ako oblecenie, nieco kreativne atd... Este to robime tak ze vzdy pred kazdym sviatkom kedy hrozi ze dostanu dalsie hracky tak nieco s cim sa uz nehraju musia vyradit a posunut, kedze moje deti su najstarsie posuvame zachovale hracky dalej, alebo darujem do skolky alebo niekomu... Skratka vzdy musia odlozit nieco stare... Neberieme im hracjy za ich chrbtom
Skus jej povedat ked uz chcem kupovat tak skor nejake spolocenske hry, puzzle skolske pptrebu, buduci rok sa stahujeme a deckam aj rodine som povedala ze deckam potom bud nech prispeju na zariadenie co budu potrebovat alebo vyslovene kupit nieco do izby kazdemu...
@zuzulkazu chapem, no my mame vsetko!!! , dalsie 3 deti by sme vychovali 🤦🏻♀️ uz im ani nie je ci kupit, vystrieli su vyetko, lebo stale kupuju.
Volam svokre v septembri, ze co na vianoce chce kupit a ona m povie, ze uz darceky ma!!!
U nas je to podobne skrz toho, ze nase deti rodina kvoli vzdialenosti nevidi a potom ich obsypavaju hrackami. Treba si s detmi hlavne sadnut a porozpravat sa. My, hracky, ktore ich prestali bavit bud darovavame alebo predavame (idealne pred sviatkami) a ziskam tak priestor na nove hracky a zaroven sa nejake ine dieta potesi. Niektore neotvorene (kategoria nevhodnych hraciek ako napr. Frozen omalovanky ci postelne pradlo pre 12r a podobne.) darovavam dalej v sirokej rodine a znamym k sviatkom. A deti su s tym absolutne v pohode- vypytaju si, ale posunu aj dalej to, co nechcu ci ich nezaujima...
Nehnevaj sa, ale nechápem, prečo by mali babka a dedko kupovať deťom topánky, alebo prispievať na ne. ;)
Chápem, že ťa to môže trápiť z hľadiska ekológie a podobne. Ale to je vaša výchova a životný štýl. Ten nemôžeš vnucovať svojim rodičom. Za darčeky poďakuje p, slušne im môžeš povedať, čo vy osobne preferujete, ale inak by som to nehrotila.
Zastávam názor, že za akýkoľvek darček darovaný z lásky a v dobrej viere poďakuje a prejavím radosť. Ak viem, že ho nevyužijem, posuniem ho ďalej. Pre niekoho bude určite tým pravým. Darovanému koňovi na zuby nepozeraj! ;)
Starí rodičia majú radosť, deti zdá sa tiež. A to je podstatné.
Robila to aj moja svokra, ja som sa s tým zmierila.. a robím to, že deťom dookola vysvetľujem svoj zámer, celkom ho chápu, hračky spoločne pretriedujeme, daruvavame ďalej.. vnímam to ako nerešpektovanie môjho zelania, ale nemám chuť sa stále doťahovať a dohovarat,.takže som to spravila tak, že vysvetľujem to deťom, lebo reálne len na tie mám dosah.. myslím že tak chce kompenzovať to, že je s mojimi deťmi málo a sama ako dieťa nemala veľa..
trocha túto vlastnosť svokry zmiernila pandémia, nejaké starosti v rodine..
Čiže ja by som skúsila inú taktiku vysvetľovania svojim deťom.. moje majú 9, 8 a 5r a neprotestujú, samé už zhodnotia že babka to zase prehnala.. neviem ovplyvniť jej rozhodnutia, tak budem ovplyvňovať deti ktoré vychovávam..
Manžel tohto roku povedal, že si cenníme, keď je darčekov aspoň o polovicu menej. Tak uvidím. Teta bojovala s veternými mlynmi. A nezmohla proti svokre nič.
Je to des.Moji rodicia tu boli vcera na navsteve a doniesli kazdemu synovi darcekovu tasku s hrackou,sladkostami,peniazmi.2 dni pred Vianocami.A to k nim ideme normalne cez vianocne sviatky a deti budu mat od nich darceky.A ani za svet nevysvetlim,ze davat detom pri kazdej navsteve darceky a hracky je cez a ze je fajn,ak to pre deti nie je samozrejmost.Ono sa to lahko hovori,ze ja vychovavam,ale ak ti kazda navsteva donesie hracky a sladke,tak po prve,deti to od kazdej navstevy zacinaju ocakavat,po druhe,tolko sladkeho nezjeme ani za rok (chlapci maju problem so zubami) a posledna vec,uz ani krizove centra tie hracky nechcu! Pred mesiacom som zistovala v 3 tu v KE a ze maju plno.Velmi zvlastna doba nastala,zijeme v blahobyte a stracame mieru.
U nás je to tak, ze všetky hracky co kúpia starí rodicia ostávajú u nich. Občas im nejaký darček dovolíme vziať domov, ale väčšina veci vždy zostáva u starých rodičov. Takze už aj starí rodicia uvažujú co kupujú a ci je vhodné toľko veci kupovať.
??? Vadí ti svokra, či kto? Tak im kupuje, lebo babky sú na to, aby deti rozmaznávali a my aby sme ich vychovávali 😄 buď rada, že majú takú babku, nie každý má takú, niekto už nemá žiadnu 😉
Ja som dcéru naučila ze niektoré deti nemajú ani rodičov alebo peniažky na hračky a potešili by s a veľmi keby im nejaké naše dáme aby sa aj oni mohli hrať.... Tým pádom nemám plný dom blbosti a nekazim decká radosť z novej hračky a vzťahy v rodine... Spokojnosť na všetkých stranách ešte aj dobrý skutok urobíme... Skus ist na to takto a nie sa dookola handrkovat s okolím myslím ze tým tiež niečo deti učíš...

Nemyslím si že hračky na Vianoce či sviatky nejak pokazia deťom charakter. Formovať charakter deti môžeš cely zvyšok roka.
Zas netreba kaziť vzťahy a sviatky pre plastové autíčka