icon

Nevhodné darčeky stále dokola

23. dec 2021

Ahojte, ja viem, ze ľudia majú horsie problemy, ale mne ide vychovu mojich deti a ich charakter. Moja svokra a moj otec si nedaju povedar, nerespektuju nas a mojim detim stale kupuju hracky, auticka, plastove Na narodenuny, meniny, Vianoce, aj len tak. Mone deti stale hracky ocakavaju. My sa snazime deti vychovavat menej konzumne, aby rozmyslali, ci naozaj potrebuju tolko veci. Som z toho zufala, vsade mam hracky, rozhovory nepomahaju. Vraj si deti rozkazali a ja sa nemam co starat (svokra).Par hraciek natajnasa davam prec, ale decka si to potom vsimnu a revu mi tu
Vracela som, ci by im nemohli zaplatit vylet, cizmicky na zimu... ale kdeze, vkuse hracky.
Je toto podla vas zdrave? Ja sa citim uplne nerespektovana.
Toto trva 7 rokov.

sense
23. dec 2021

Moja dcéra 8r vie ze nove hračky budú len keď sa rozlúči zo starými, a pred Vianocami robí "radosť iným deťom, kt také šťastie ako ona nemajú" na kompletnú rodinu, pekne vianoce a aj nejaký ten darček pod stromčekom...

Takže formovať deti a ich charakter vieš po celý zvyšok roka ty... A vtedy sa nemusíš báť ze im tie hračky pokazia charakter

tululu
23. dec 2021

@chcemradu ja napriklad za rozmaznavanie povazujem to,ze im dedo kupi nanuk aj ked je pred obedom alebo ze ich babka krmi na gauci pri telke ako sultanov.A to beriem.Ale dostat na den deti krabicu (ta velka krabica od bananov) sladkosti plus hracky,tak to pre mna cez.

lucilaines
23. dec 2021

Ja som taka ista a tiez mi vadi milion hraciek a zo zaciatku ma porazalo z tej kopy hraciek a sladkosti co deti dostavali. Ale neviem, mozno by to chcelo trocha empatie v tomto pripade. Ja som sa bavila o tom aj so svokrou aj s mojimi rodicmi, tiez som radsej pytala peniaze. Ale ich argument bol, ze oni su ich stari rodicia, nie su s nimi tolko a proste ich tesi vidiet ich radost ked dostanu to nove auto. Aĺknti prispeju na topanky alebo na tabor, tak jenproste pravda ze oni tu radost v ociach toho dietata neuvidia, nedostanu od neho to objatie a vyskanie, nezaziju na chvilu proste ten pocit ze su najlepsi na svete lebo doniesli auto. Ano, ja chapem vsetky tvoje argumenty, tiez viě ze laska deti sa da ziskat aj vyletom alebo podobne , ale snazim sa chapat aj ich argumenty. Nemyslia to zle, nechcu zle, prave naopak. Lubia ich a toto je pre nich najlepsia cesta ako to detom ukazat, jrackami, sladkostami, kolacmi. Takze u nas slm nakoniec v tomto dost ustupila ja a proste som sa rozhodla ze doprajem detom tu radost z dalsieho auta a starym rodicom radost z toho, ze sa deti tesia. Ja hracky nekupujem vobec. Tiez pravidelne triedime a darujeme dalej. A co sa tyka ekologie tak to zatial vysvetlujem na inom, na plastovych flasiach, separacii odpadu a tak dalej. Plus na tom ze hracky nevyhadzujeme, ak sa nieco pokazi, snazime sa opravit, ak to uz nechceme darujeme, aby sme nevyrabali zbytocny odpad. Chapem ze ta to hneva, aj ja by som najradsej polovicu detskej izby zabalila a vyhodila z okna, ale po zvazeni vsetleho som si povedala ze moja priorita su vztahy a rodina a rozhodla som sa nad tym privriet oci.

ckatka
23. dec 2021

Pred každým sviatkom s dieťaťom "triedime hračky" a "posielame" deťom ktoré nemajú. Takže čokoľvek ma dvojmo trojmo, delíme -jedno mne, jedno deťom.
A to co vytriedime, bud darujem, alebo vyhodím.
Nerobím to na tajnasa.
Logika je, že "robíme miesto novým hráčkam".
Je dobre keď sa dieťa naučí triediť a vzdávať sa vecí už v detstve.
Na obľúbené nesiaham a nechám ho vybrať si ktoré necháme a spolu si poplaceme a rozlúčime sa so "starými" a poprajeme nech sa majú u nových detí dobre.

evica17
23. dec 2021

@raja95 ja to tak teraz praktizujem pri malom jednorocnom. Oblecenia mam plno, darovaneho a aj po svagrinej a svokra furt kupovala a navyse take presne, vsetko ostalo u nej, ze ked prideme tak maly bude mat na prezlecenie,ked sa zababre, poleje....uz prestala kupovat, kedze sa nevyuziva...aj s hrackami tiez tak u nasich, svokry...ja mam hracky ktore chcem, kupim ake uznam za vhodne, aaj to z bazara tu a oni nech si plastove rarohy nechavaju, lebo iba auta kupuju a maly nepotrebuje milion aut domaaj tak sa hra s jednym iba.

zuzuliatko18
23. dec 2021

Aj my sme boj s nasimi riesili tym, ze hracky odstavaju u nich. No opakovat dokola, ze sa s tym drobci nehraju asi pomaly zabera, tenro rok to zacina vyzerat, ze posluchli. A teda dokola celej rodine opakujem, ze hracky, s ktorymi sa drobec nehra, posuvame dalej. Ked bude vacsi, budeme hracky triedit spolu.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
evelyn246246
23. dec 2021

nechaj deti byt detmi ..

autor
23. dec 2021

@sense ale to mi teda tiez nepride vychovne, ucit deti, ze staru hracku das niekomu inemu a ty za to dostanes novu....
Proste mi ide skor o to, aby deti pochopili, ze maju toho dostatok a nepotrebuju stale nieco nove, ani " za vymenu"

autor
23. dec 2021

@evelyn246246 a co to znamena podla teba?
Lebo formuje ich podla mna prostredie, v ktorom ziju, nemam pocit, ze by nemi niecoho dostatok, bavime sa skor o prebytku. Ani tu tak nejde o deti ako o nas dospelych.

yoxinka
23. dec 2021

Ja som všetky zbytočné hračky s ktorými sa nikto nidky nehral (90% z nich bolo od svokrovcov) dala do krabíc, odfotila a muž to poslal svokre, že toto všetko ideme odniesť do miestnej škôlky, resp. vyhodiť. A do ďalšej krabice som nabalila ostatné, doniesla k nim domov s tým, že doma sa s tým nikto nehrá a keďže to pokúpili oni, dohodli sme sa s deťmi, že to budú hračky u babky a dedka. Tam sa s tým deti, samozrejme, tiež nehrali a svokra len na to mala nervy, že jej to zavadzia. A bolo poriešené. Odvtedy si nedovolili nič kúpiť, vždy sa nás opýtali, čo chceme dať deťom a čo majú kúpiť. Mojej mame som to vysvetlila, ona to akceptovala, na svokrovcov zabrali až takéto radikálnejšie metódy 🤷‍♀️.

sense
23. dec 2021

Vieš starý rodičia to nepochopia a deti za to nemôžu... O rok dva tri si už hračky priat nebudú...

smille_face
23. dec 2021

Ja mam podobný problém s mojou mamou(a to darčeky nepasuje len na vianoce,meniny,narodeniny,darčeky kupuje len tak pri bežnej navsteve- drtacik je ich spoločná aktivita) a zaviedla som pravidlo,že čo sa kúpi u našich,ostáva u nasich- tak rastie kopa hracie u babky v obývačke a deti ich vyťahujú u babky a niektoré ani nie sú využívané vobec a už som sa s tým zmierila,že ani rozhovory s mamou nezmenia kupovanie hracie a jej prístup začala som to brat pozitivne- som rada,že ma deti rada a nerozculujem sa pre banking materializmus...a deťom vysvetľujem,že babka im niečo potrebuje kúpiť a takto chce prejaviť lasku,ale ze takto to nie je správne a my darčeky nakupujeme len tak..ale odkedy hračky ostávajú u našich,tak si myslím,že nenakupuje tak bezhlavo akí pre tým...

evelyn246246
23. dec 2021

no jednoducho to, ze mnozstvo hraciek decko neformuje.. mozes sa neviem ako snazit v roznych aspektoch ...no ked vyrastu, nemusi to by to v co si dufala... preto hracky nehraju rolu... starkí sa potesia... deti sa potesia... vyrastu ... neovplyvni to nic ... len zneprijemnujes a stracas svoj cas a energiu nad tym ..

tramtada31
23. dec 2021

My sme mali takúto mamu, čo sa v rámci rodiny dohodla, že nemame dostavať darčeky, lebo toho mame veľa, ale z nášho pohladu sme nemali a brali sme to neférovo, lebo ona kyticu a bonbonieru napr od strýka dostala a my nič. Nevychovala z nás minimalistov, ale práve sme mali potom tendenciu nakupovat si hlúposti. A aj v podstate teraz sme take, že sa obklopujeme značkovými a drahými vecami, ktoré až tak nepotrebujeme.
Rovnako kúpenie topanok, či zimnej bundy nie je darcek vhodný pre dieťa, pretože ošatenie nie je darcek, je to nutná potreba.
Išla by som na to opacne, skôr stanoviť počet kusov napr 20 hraciek a keď dostanem 2, tak dve vyradime a posunieme sociálne slabšej rodine, či spolu nafotíme, dáme na bazar a za vydražené peniažky si zaplati kino, plaváreň, či vylet do zoo(takto by si deti učila hodnotu penazi, ako sa zarábajú, šetria a ako sa s nimi hospodári).
Tvojim pristupom nič deti neučíš, ale skôr robis všetkých naokolo nestastnych(starých rodicov, že nemôžu dopriať vnúčatám a u deti vzbudzujes pocit viny, že sa tesia z niečoho, z čoho nemajú).

luccija
23. dec 2021

Nezmenia sa tak to nechaj tak.Babka vie, že tak malé deti sa potešia hračke a nie topánkam🙂keďže oni kupujú hračky ty môžeš šetriť peniaze a kúpiť veci, ktoré potrebujú na oblečenie.podla mňa je neúctivé povedať, že to dáš preč, alebo darujea.Moja svokra presný opak od 5 r hovorila, že je veľká a hračky nepotrebuje🙂hoci sú aj rozumné hračky či logické pre väčšie deti...buď rada, že na ne mysli

sense
23. dec 2021

A ešte k tomu ze nepotrebuje stále niečo nové 8r dieťa sa hrá s niečím iným ako. Keď malo 3,4,5,6 rokov.... Tak nedám dieťaťu nič lebo veď s hansernou babikou sa dá hrať aj v 8 r co tam potom ze túži teraz po nejakej co sa dajú vlasy zafrbit, alebo načo kúpiť knižku keď ma npr repolero... Takisto aj lego keď ma dieťa co ja viem 3r tak je lgo Duplo fajn, ale keď ma 6 tak ho Duplo už baviť nebude keďže aj motorika aj fantázia je niekde inde, rovnako aj polocenske hry.... Ešte to môžeš urobiť tak keď stari rodičia kupujú hračky pod stromček tak ty kúp deťom topánky, ale radosť v očiach bude pri strach rodičoch asi väčšia ako pri rodičoch...
Okrem toho sú aj hračky kt keď nechceš posunúť ďalej vieš speňažiť,... Ja som napr po dcére Lego Duplo všetko predala, rovnako aj korčule, lyže bicykel, spoločenské hry, alebo tie knihy typu kúzelné čítanie....

andraska
23. dec 2021

Dohodlas sa s dietTom že si môže priať iba tri hračky, takže naozaj iba tri čiže obe starke a my , postupne starkí pochopili že lepšie bude dať peniaze na niečo čo potrebujú. Nadbytočné hračky bez pardonu za symbolicke ceny predám a peniaze deťom na účet,

erickatt
23. dec 2021

Babka ma deti rozmaznávať, kolko maju deti rokov ? Vzdy sa s nimi dohodni, ze kolko hraciek dostanú, tolko daju detickam co nemaju to stastie a ani korunky na chlebik a mliecko a tym to darujete.

24mirka
23. dec 2021

Úplne ta chápem, zažívala som to isté.. Spravila, som cirkus, ze si to neprajem, pár hraciek vrátila.. Mam pokoj. Teraz sa skladáme na hodnotné darčeky, ktoré vyberieme spolu.

evaachesa
23. dec 2021

Všetky nepotrebné hračky dať do vriec a odniesť starkým do úschovy...po 5tom vreci to možno prehodnotia 😏

nwnw
23. dec 2021

To mi je luto, ze to mas takto. U nas svokor a moja rodina su taki. Svokra je v tomto super. Ta na kazdy sviatok da peniaze a 1kg ovocia 😁.

betulinka1
23. dec 2021

U nás tiez ale nebojujem. Nejaké hračky vždy odložím a keď ich prestanú spomínať tak darujem po rodine alebo nejakému OZ čo sa stará o deti. Teraz keď ma moj malý 7, tak už sa ho pýtam s čím sa nehrá. Presne teraz pred Vianocami sme triedili veci aby sa zmestili ďalšie čo budú pod stromčekom. Druhý s tým má väčší problém, ten by si odkladal aj krabice 🤣🤣🤣🤣. Robime to, ked nie je doma ( priateľov syn v striedavke) a ani na to zatial neprisiel, tolko toho maju.

naobedbuduspagety
23. dec 2021

U nás to funguje tak že pred sviatkom sám syn vyberie, ktoré hračky ho už nebavia a posunieme ich ďalej aby mal miesto na nové hračky, ktoré si želá. Na hračky má vyčlenené dva veľké boxy (nerátame do toho spoločenské hry, knihy, kreatívne sady a väčšie hračky ako autodráhy..) a vie, že pokiaľ sa nová hračka do boxu nezmestí nemôže ju mať. To znamená že jej musí urobiť miesto vyradením starej nepoužívanej. Pred nedávnom sám prišiel, že chce predať hovoriacu opičku lebo si chce kúpiť veľkého dinosaura. Ja by som starých rodičov neriešila keď to nevedia pochopiť, skôr by som učila deti, že nevyužívané hračky musia vedieť posunúť ďalej. Ono je prirodzené, že deti časom tie staré hračky omrzia, rastú majú iné nároky, nebaví ich dookola to isté, chcú niečo nové. Ale nepríde mi v poriadku ak vyvádzajú keď majú posunúť tie staré.

annadobsonyova
23. dec 2021

napíšem Ti, ako to máme vymyslené my: ak dostane malý nejakú hračku, musí niektorú zo starých vyložiť. Nechávame výber na neho, môže to byť knižka, plyšák, spoločenská hra, ktorá sa mu už zunovala a až vtedy, keď si vyberie, čo ide preč, mu dáme tú novú hračku. Tiež sa mi to tu kopilo, plasty som tiež zatrhla a tiež sa na to každý vykašľal. Drevo, kvalitné materiály sú drahšie, nedostať ich všade...Vytriedené hračky darujeme a hotovo, mám čisté svedomie.

lienka9
23. dec 2021

Chapem,ja to mam take iste.ale radsej sa tes.co by za to ini dali.ja sa tesim,ze deti maju co chcu.zaroven ked idu so mnou do obchodu chapu ze nedostanu co uvidia..so starymi rodicmi som odmietla bojovat,je to nanic a len sa tym rusi pohoda.ak davaju ber a po case daruj,predaj,odloz a zas vyloz.deti nebudu male vecne,tak sa na to vykasli a tes sa ze ked budu starsi starki prispeju aj na ine veci :D a kazdy bude spokojny xi

podmostom
24. dec 2021

Je to smutné. Len kvôli tomu aby si babka urobila radosť ako tu niektoré píšu, si máme zahlcovat planétu plastami a ničiť si aj tie zdroje ktoré ešte zostali? No ja som našej babke vysvetľovala a frflala dovtedy, až kým tento rok neprišla s tým, že ja mám za nich vybrať deťom po jednom darčeku. Tiež postupne vysvetľujem, nech nám nekupujú litre sprchacov, samponov, krémov.. Ja aj tak kupujem capovanu kozmetiku a je mi to nanič. Babka aj tu už trošku pochopila. Vlani som vypýtala krém na tvár. Síce som dostala 4,ale stále lepšie 4 krémy ktoré použijem ako litre peny do kúpeľa.. Netreba sa dať. Ja tiez babke poviem keď sa nejakých hraciek úspešne zbavím, aby vedela, že je toho už moc. Nehovor je co konkrétne, ona ani deti v tom určite nemajú prehľad. No je to hrozne, to je taká doba. Jedna nadšená babka dokáže vyprodukovať obrovské množstvo hrackarskeho odpadu. A netvarme sa, že však sa to všetko predá. Väčšina ľudí má toho nadmieru. A ani mamičky v núdzi nepotrebuju doma plné police hraciek. Reálne obrovské množstvo zo všetkých hraciek končí ako odpad bez toho aby sa s nimi niekto hral.

zuzudrnda
24. dec 2021

@podmostom uplny suhlas, hraciek a odevov je tolko, ze to uz nikto nechce. Ani zadarmo. Myslim, ze deti si nebudu pamatat 335. hracku od babky ci dedka, ale cas straveny s nou/ s nim. Presne tak, ako si to pamatam ja. Zial dnes je vsetkeho vela a je to lacne. Najjednoduchsi sposob, ako si "kupit" pozornost vnucata, aj cez nerespektovanie vlastneho dietata a jeho sposobu vychovy. Cize chapem pocit autorky a suhlasim, ked to inak nejde, nechat hracky u rodicov. Nech im oni hladaju po case "novy domov".

anja27
24. dec 2021

Zeny mat vase problemy. Nikdy si nepocula o tom ze hracky mozes darovat pre deti ktore by inak nic nedostali? Tebe z toho tecu nervy a inym detom to moze spravit obrovsku radost. Niekedy mi to tu fakt pripada ze nemam problem tak si ho vytvorim. Ked stari rodicia detom dopraju je zle ked nedopraju este horsie. My sme fakt divny narod stale sa musime na nieco stazovat..

neznamaznama
24. dec 2021

Na jednej strane ťa chápem, presne toto robil môj otec. Vždy nejaká blbosť a ešte k tomu lacný šmejd. Bohužiaľ, dobre čítaš, robil. Už nerobí a nie preto, že by som ho presvedčila. Už tu nie je. Ak ti ide o životné prostredie, doma sa o tom rozprávajte a k tomu vysvetli, že starí rodičia bohužiaľ nemali veľa hračiek, vtedy bol úspech jedna bábika, drevený koník a nejaké autíčko a nie kupovanie hračiek v obchode od výmyslu sveta. A tak je to pre nich úžasné môcť to kúpiť svojim vnúčatám. Že takto im dávajú najavo to, že ich ľúbia a vy ich radšej vezmete na výlet a pod. S deťmi stačí komunikovať, v drvivej väčšine to pochopia. Netráp sa niečím takýmto. Užívaj si, že tvoje deti majú starých rodičov, ktorý sa previnili len tým, že kupujú deťom somariny. Viem o čom hovorím. Možno chcete ísť cestou malého konzumu a viesť k tomu deti, ale veď to neznamená, že nemôžete. Naozaj si myslíš, že občasné somariny skazia vašu výchovu?